Betegségbiztosítás vagy prevenció?

A Független Pénztárszövetség határozott álláspontja, hogy az új jogszabály, amely szerint idén januártól az egészségpénztár tagjai részére betegségbiztosítást is vásárolhat, merőben ellentétes a Pénztártörvény eddig sértetlen alapelveivel. Ráadásul a biztosítótársaságok SZJA-mentes kárkifizetése könnyen válhat hálapénzzé, ami a magyar egészségügy érdemi átalakulásának legnagyobb akadálya.

Az egészségpénztárak célja, hogy a mindenkori társadalombiztosítás ellátásait egészítse ki vagy pótolja, vagyis a betegségek gyógyítása mellett fókuszáljon az egészségmegőrzésre. A biztosítótársaságok betegségbiztosítása, mint minden más biztosítás, az előre nem látható kockázatok kezelésére szolgál.

Figyeljünk a betegbiztosításokra!
Az idei évtől jelentősen átalakultak az üzleti biztosítások SZJA-törvény szerinti adókötelezettségét érintő rendelkezései. A módosítás miatt a munkáltatóknak érdemes áttekinteni a kapcsolódó jogszabályt az egyes biztosítási szerződések megkötése előtt, hogy ne érje őket meglepetésként egy esetlegesen felmerülő adóteher az adott biztosítással összefüggésben.
Az OEP mellett mindkét pillérnek megvan a létjogosultsága, hiszen különböző feladatot töltenek be. Már csak azért sem versenytársai egymásnak, mert ügyfélkörüket és szolgáltatásaikat eltérő alapokon szervezik. A betegségbiztosításnak az egészségpénztárak által finanszírozható körbe történő beemelése azonban több ponton ellentétes a Pénztártörvény elveivel, állítja a Független Pénztárszövetség.

Törvényalkotói gesztus a biztosítótársaságok felé

Ahogy az egészségpénztár elveivel ellentétes a betegségbiztosítás beemelése a finanszírozható körbe, ugyanúgy értelmezhetetlen, hogy a biztosítók ügyfeleik részére rendszeres időközönként szűrővizsgálatokat fizessenek. A szövetség közleményében így indokol: a szűrővizsgálat nem egy jövőben esetlegesen bekövetkező esemény, hanem egy tudatosan megtervezett prevenciós program része. A szűrővizsgálat nem tartozik a biztosításról szóló törvényben lefektetett, a biztosítók által művelhető tevékenységek közé.

Ugyanakkor előnye az új intézkedésnek, hogy amennyiben az üzleti betegségbiztosítások díját önkéntes egészségpénztáron keresztül fizetik, azután adókedvezmény jár. Ebben a kormányzati ciklusban ez már a második törvényalkotói gesztus a biztosítótársaságok felé, véli a Független Pénztárszövetség.  

Így változik 2013-tól a cafeteria
A cafeteria adója nőtt majdnem öt (4,76%) százalékkal az elfogadott adótörvények értelmében, ami a cégek többségénél nem jelent drasztikus mértékű tehernövekedést. Ezen kívül a béren kívüli juttatások számos eleme változik. A legnagyobb nóvum: már devizahitelt és rezsit is fizethetünk a kedvezményesen, 35,7 százalékkal adózó juttatásból.
Mint ismeretes tavaly lépett életbe az a szabály, hogy a betegségbiztosítás a munkáltatók számára felső összeghatár és cafeteria-adó nélkül költségként elszámolható. Az új lehetőség azonban eddig nem hozott átütő díjbevétel-növekedést. A PSZÁF legfrissebb adatai alapján az üzleti betegségbiztosítások díjbevétele 2012. I-III. negyedévben 5,6 milliárd forint volt, szemben az előző év azonos időszakában realizált 4,69 milliárd forint bevétellel.

Minél több pillérre lenne szükség

Mindennél fontosabb, hogy az évről-évre érzékelhetően szűkülő OEP-ellátás mellett a magyarországi munkáltatók és az itt élők egészségük biztosításában minél több pillérre támaszkodhassanak – állítja Dr. Lukács Marianna, a Budapesti Corvinus Egyetem c. docense, aki egyben a Független Pénztárszövetség elnöke. Optimális a két szektor azonos nagysága lenne bevétel és a lefedett lakosság tekintetében is.

Az összehasonlítás szempontja Társadalom-biztosítás Önkéntes egészségpénztár Üzleti betegségbiztosítás
Az intézmény biztosítási alapelve társadalmi ekvivalencia egyéni ekvivalencia csoportos ekvivalencia
A biztosítás természete biztosítotti kényszer tagsági jogviszony magánjogi szerződés
Az alkalmazott biztosítási technika felosztó-kirovó az egyéni és munkáltatói befizetésekre alapuló egyéni számlás rendszer kockázat-elbíráláson alapuló egyedi díjfizetést alkalmazó kockázatközösség
Az intézmény által finanszírozott egészségügyi szolgáltatások köre alapvetően teljes ellátás a pénztár alapszabályában meghatározott szolgáltatások egyénre/csoportra szabott szolgáltatások
Az intézménynek fizetendő díj kiszámítási elve kárfelosztó megtakarító kockázatkezelő
A fennálló betegségből adódó kockázat hatása a fizetendő járulék/biztosítási díj nagyságára nincs hatással nincs hatással befolyásolja

Forrás: Egészségfinanszírozási pillérek

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo