Berobbant a magyar egészségpiac

Több, mint 15 milliárd forintot fizettek be az OTP Egészségpénztári tagok és munkáltatók 2021-ben, ami közel 20 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, ezzel pedig az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár újabb rekordot érhetett el. Emellett évről évre nő az online belépések aránya is, a befizetések több, mint egy-harmadát pedig már applikáción és az OTP Portálok weboldalon keresztül bonyolították a tagok. Az OTP Egészségpénztár szakértői a lakosság egészségügyi tudatosságának látható növekedése nyomán, 2022-re még nagyobb várakozással tekintenek.

Egy év alatt 23 985 új tag csatlakozott az OTP Egészségpénztárhoz, míg a befizetések összértéke meghaladta a 15 milliárd forintot. Ez utóbbi pozitív eredmény láthatóan egy általános tendencia, hiszen mind az egyéni, mind pedig a munkáltatói befizetések száma növekedett 2021-ben. A hozzájárulások többsége (82,6 százalék) továbbra is egyéni befizetésekből származott, ami így meghaladta a 12,4 milliárd forintot. Azonban a munkáltatói hozzájárulások száma is évről évre növekszik, 2021-ben már 2,6 milliárd forinttal támogatták a munkavállalók megtakarításait rendszeres vagy eseti jelleggel.

Tavaly az újonnan belépő tagok többsége 27 évesen vált OTP Egészségpénztári taggá.  Az eredményekből megállapítható, hogy az 1990 és 2000 között születettek tudatosabbak az öngondoskodást illetően, hiszen a legtöbben közülük kezdték meg egészségcélú megtakarításaikat a Pénztárnál.

„Örömmel láttuk, hogy egyre többeknek, és egyre fiatalabbaknak vált fontosabbá az egészségük, és ez a 2021-es eredményekből is meglátszik. Hiszen ismét egy olyan évet tudhatunk magunk mögött, ahol sorra döntöttük meg pénztár szinten a korábban felállított rekordjainkat – mind a belépők számát, mind a befizetéseket tekintve. A taglétszámunk december végére meghaladta a 306 000-et” – mondta el a tavalyi év kapcsán Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Egyre többen ismerik fel az online csatornák nyújtotta lehetőségeket is, melyek fejlesztésére az OTP Egészségpénztár nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt években, figyelembe véve az online ügyintézés iránti folyamatosan növekvő igényt. Ennek köszönhetően például a befizetések során a Simple alkalmazás és az OTP Egészségpénztár applikációja voltak a legnépszerűbbek, hiszen a hozzájárulások 20,8 százaléka ezeken a felületeken, 15 százaléka pedig az OTP Portálok weboldalon keresztül érkezett be.

Több befizetéshez több költekezés is társul

Az OTP Egészségpénztári tagok tavaly 15 milliárd forintnyi összeget használtak fel. Ennek a 41 százalékát gyógyszerekre, 36 százalék pedig a magán egészségügyi szolgáltatásokra igényelték vissza a pénztártagok, utóbbiból 14 százalékot fogorvosi szolgáltatásra, 7 százalékot pedig optikai cikkekre. A családi, úgynevezett önsegélyező támogatások közül a legnépszerűbb a születési támogatás volt, de lakáshitel törlesztési támogatásként is jelentős összeget folyósított a Pénztár 2021-ben. Közel 1,3 milliárd forintos összeget folyósítottak tavaly az OTP Egészségpénztárnál önsegélyező célokra.

Idén is növekedésre számítanak a szakemberek

Mindemellett az látszik, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek a tagok arra, hogy minél jobban kihasználják az egészségügyi költéseik nyomán a szolgáltatások és kedvezmények nyújtotta lehetőségeket. Erre utal legalábbis, hogy éves szinten a tagok egyéni úton 2021-ben 136 ezer forintot fizettek be átlagosan az év során.

A KSH legfrissebb adatai szerint azonban még van tér a bővülésre, ugyanis Magyarországon 2019-ben az egy főre jutó egészségügyi kiadás 308,8 ezer forint volt.* Tehát az eredmények alapján az látszik, hogy a magyarok éves szinten több százezer forintnyi összeget spórolhatnának meg, ha egészségügyi költéseik során jobban kihasználnák az egészségpénztári rendszer nyújtotta lehetőségeket.

„Az elmúlt években a járvány többeket ráébresztett arra, hogy mennyire fontos megfelelő figyelmet szentelni az egészségügyi helyzetünkre és kiadásainkra. Az OTP Egészségpénztárnál épp ezért arra számítunk, hogy ez a pozitív felívelés akkor sem fog elveszni, ha ezt a nehézségekkel teli két évet magunk mögött tudhatjuk már. Igyekszünk arra ösztönözni mindenkit, hogy ne hagyja ki egészségügyi költései során azt a ziccert, amit az egészség- és önsegélyező pénztár lehetőségei nyújtanak, és aki még nem tette, vágjon bele idén, akár csak kis összeggel egészségpénztári megtakarításaiba” – foglalta össze gondolatait és várakozásait Kovács Tamás Attila, majd hozzátette: „Az OTP Egészségpénztárnál idén is azon leszünk, hogy megszolgáljuk ezt a bizalmat, és az elérhető szolgáltatásainkkal még több ember számára segítsünk tudatosabban, kiegyensúlyozottabban és egészségesebben élni.”

Ráadásul az egészségpénztári tagok idén még többet hozhatnak ki megtakarításaikból. Ugyanis az OTP Egészségpénztár 2022-ben nem kevesebb, mint 10 nyereményjátékkal lepi meg pénztártagjait, és mindezen felül még három kivételes különdíjjal is kedveznek a leglelkesebb és legszerencsésebb játékosoknak. Az 1 millió, 600 ezer és 400 ezer forint nyereményt azok között sorsolják ki, akik egész évben velük tartanak és mind a 10 idei játékukban részt vesznek.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo