Vállalatirányítás cikkek


Itt a kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszer

Itt a kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszer 

Gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé.
Ezt az 5 tippet vidd magaddal 2023-ra, ha jobb vezető akarsz lenni

Ezt az 5 tippet vidd magaddal 2023-ra, ha jobb vezető akarsz lenni 

Mitől érzi egy munkavállaló megbecsültnek magát, és hogyan függ ez össze az üzleti növekedéssel?
Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet

Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet 

Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Hogyan állítsuk vállalkozásunkat növekedési pályára?

Hogyan állítsuk vállalkozásunkat növekedési pályára? 

Mikor jön el az a pont, amikor a korábbi szervezeti felépítéssel és működéssel már nem tud tovább fejlődni és növekedni egy vállalat? Hogyan lehet változtatni és olyan újfajta stratégiát építeni, amely hosszútávon is biztosíthatja a versenyképességet? A júliusi Budapest Business Live online rendezvényen ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő és Martin Hajdu György szervezet- és vezetőfejlesztő.
Hullámhatás: miért fontos, hogy elkötelezett vezetők irányítsák a céget?

Hullámhatás: miért fontos, hogy elkötelezett vezetők irányítsák a céget? 

Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett vagy épp destruktív vezetők irányítják, fogják össze a csapatokat. Ez még jobban igaz az válság idején. Az úgynevezett ripple effectet, vagyis hullámhatást úgy képzeljük el, mint a vízbe hajított kavics utáni fodrozódást. A jelenségről Bakos Réka, a Kincentric vezető tanácsadója beszélt az elkötelező vezetők hatásait vizsgáló kutatásuk adatait összegezve.
Így ne veszítse el cége fölött az irányítást

Így ne veszítse el cége fölött az irányítást 

A Cyberpunk 2077 videójáték tavaly év végi kiadása és körülötte kirobbant botrány magyar cégek sorának is intő példa lehet. A program konzolverziójának rengeteg hibája miatt a készítő, a lengyel CD Project RED részvényei néhány hét alatt hatalmasat zuhantak. Ennek kapcsán pedig olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a cég immár felvásárlási célponttá vált. Az ügy fejleményei jól szemléltetik, hogy bármikor kialakulhat olyan helyzet, amikor alapvetően megváltozhatnak egy vállalat egyébként jól megszokott belső erőviszonyai. Éppen ezért a társaságok tagjainak fontos tisztában lenniük azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha meg akarják akadályozni döntéshozatali joguknak a korlátozását vagy elvesztését. A belső erőviszonyok megváltoztatásának a hazai jogi keretek között is számos módja van.
Óvatosak, de bizakodóak - mit várnak az idei évtől a cégvezetők?

Óvatosak, de bizakodóak - mit várnak az idei évtől a cégvezetők? 

Vajon mit hozhat a vállalkozások gazdálkodásában 2021? Erre a kérdésre kereste a választ a Deloitte csaknem 600 pénzügyi szakemberrel készített közép-európai CFO felmérése. A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy a COVID-19 járvány okozta folyamatos bizonytalanság miatt a pénzügyi vezetők aggodalma még mindig nő ugyan, ám bizonyos területeken már stabilitásra számítanak és bizakodva tekintenek a jövőbe.
A mérőszámok, kontroll nélkül vezetett cég elbukik

A mérőszámok, kontroll nélkül vezetett cég elbukik 

Jelentős, saját felmérés tapasztalatát osztotta meg velünk Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő, aki saját kliensköre felméréséből vonta le azt a következtetést, hogy amely vállalatok erős kontrollrendszer alatt működtek a járvány megjelenésekor, s ezt felhasználva rendkívül gyorsan pontos diagnózist és túlélési stratégiát tudtak kidolgozni.  Sőt! Azonnal fenntartható működésre álltak át.  Április elején már nem a túléléssel, hanem a  piacszerzéssel voltak elfoglalva. A krízishelyzetből hatalmas versenyelőnnyel kerültek ki.
Akkor most kövessük a trendeket, vagy sem?

Akkor most kövessük a trendeket, vagy sem? 

Érdemes vajon minden vállalatnak figyelnie és követnie a legfrissebb üzleti trendeket? Szederkényi Zsolt vállalatirányítási szakértőnk szerint fontos tisztában lennünk azzal, mi zajlik körülöttünk, de ugyanakkor nem szabad meggondolatlanul "ráugranunk" a legújabb trendekre.
Csiszér Tamás: a hálózatok szerepe a vállalatirányításban

Csiszér Tamás: a hálózatok szerepe a vállalatirányításban 

Napjainkban egyre népszerűbb a hálózatszemléletű gondolkodás, amely a világunkat különböző elemek és a közöttük lévő kapcsolatok által alkotott komplex rendszernek tekinti. Egyik legfontosabb üzenete, hogy ezek a hálózatok olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek nem következtethetők ki tisztán logikai úton a felépítő részek ismerete alapján, azaz a működésüket a hálózatra, mint entitásra jellemző sajátos mechanizmusok irányítják. A vállalkozás is egy komplex rendszer, amely hálózatokból épül fel. Ha megértjük ezek struktúráját, szerveződési elveit, valamint változásuk okait és hatásait, a menedzsment egy új eszköztárával szerelkezhetünk fel.

Hogyan egyeztethető össze a magánszféra a céges előírásokkal 

Ma már teljesen természetes, hogy okostelefonokat és tableteket használunk a mindennapi munka során. Ezeknek az eszközöknek a megfelelő felügyelete azonban még mindig számos vállalatnál okoz kihívásokat.

Siker vagy kudarc? Az emberi tényező szerepe 

Sok felelős menedzser zsigerből elutasítja, vagy legalábbis vonakodik beismerni a kockázatok kezelésében betöltött felelősséget - annak ellenére, hogy közvetlen szerepük a kitűzött célok megvalósításában. Pedig az emberi tényező figyelembe vétele nélkül lehetetlen a hiteles kockázatelemzés – figyelmeztet szakértőnk.

Partnerségben az Atlassiannal 

Szokatlan üzleti modellel működik, de világszerte közel százezer ügyféllel büszkélkedhet az Ausztráliában alapított Atlassian. Legnépszerűbb termékeiket, a Jira-t és a Confluence-t eredetileg szoftverfejlesztő cégek számára fejlesztették, de rugalmasságuk miatt rengeteg más területen is alkalmazzák a csapatok hatékonyságának javításra, például projektmenedzsmentre, feladatok és folyamatok követésére, helpdeskek, tudásbázis, dokumentumkezelés működtetésére. Az Atlassian szoftvereit olyan cégek és szervezetek is használják, mint a Twitter, a NASA és az amerikai honvédelmi minisztérium.

„Önvezető” vállalatok a láthatáron? 

A kiskereskedelemben jól látható módon egyre inkább az automatizált, digitális folyamatok veszik át az élőmunka szerepét. A vállalatok közötti kereskedés azonban eddig úgy tűnhetett, kevésbé érintett ezen a téren. A New York-i TXF konferencián Christophe Spoerry, az Euler Hermes Digitális Ügynökségének társalapítója a nagykereskedelmi területek automatizálásáról, a mesterséges intelligencia térhódításáról beszélt, melynek vége akár a lényegében „önvezető” vállalatok kialakulása is lehet. A verseny formában megrendezett konferencián olyan nagyvállalatok előadásait is megelőzte ez a prezentáció, mint például a Microsoft vagy az IBM.

Itt lesz a többmillió új állás 

Projektmenedzserekre nagy szükség lesz az álláspiacon, becslések szerint az elkövetkező hat évben 16 millió ilyen új álláshely fog létrejönni. A Magyarországra érkező uniós pénzek felhasználásában is egyre nagyobb szerepet kapnak a képzett szakemberek.

Kkv sikertörténetek az abas Magyarországtól 

Kihívások és válaszok a Kkv-k irányításában címmel szervezett konferenciát az abas ERP-t hazánkban forgalmazó abas Magyarország október 30-án, Vecsésen. A rendezvényen gazdasági szaktekintélyek és sikeres kkv vezetők, valamint az abas Magyarország szakértői a kkv szektort érintő leggyakoribb nehézségekre hívták fel a figyelmet, és egyben megoldást is kínáltak a vállalatirányítási problémákra. A teltházas rendezvény értékét a résztvevő cégvezetők és üzletemberek is visszaigazolták.

Öt indok, ami miatt minden vállalkozásnak kell ERP 

A modern vállalatirányítási rendszerek elengedhetetlenek egy olyan vállalkozásnak, amely beszállítói pozíció után vágyakozik, azonban minden vállalkozásnak hasznára válhatnak – hangzott el a Beszállítónak lenni jó című, a Piac&Profit által rendezett konferencián.

Új irányelvek jönnek a vállalatirányításban 

Hamarosan megkezdi a 2004-ben kiadott vállalatirányítási alapelvek felülvizsgálatát az OECD. A nagyvállalatoknak szóló útmutatást a kisebb cégeknek is érdemes követniük, hiszen ezzel is vonzóbbá válhatnak külföldi befektetők számára.

Az új Ptk. új lehetőségeket nyit a vállalatirányításban 

Teljesen új lehetőségek nyílnak meg a cégtulajdonosok előtt, mivel az új Ptk. nem ragaszkodik a cégvezetés eddigi rigorózus szabályozásához. Az új változások a kkv-k közül különösen a kft-kre lesznek pozitív hatással.

2014 az emberi cégek éve 

1960-ban a Harvard Business School legendás marketingprofesszora, Teo Levitt a "Rövidlátó marketing" című írásában kifejtette: a cégek egyre inkább elvesztik a szemük elől az üzletük valódi célját, a versenytársak által állított célokat kergetik és végül lemaradnak, elvesznek. Hogy elkerüljék a végzetüket, Levitt arra ösztönözte a cégvezetőket, tegyék fel a látszólag nyilvánvaló kérdést maguknak: "Milyen üzletet is csinálok valójában?" A kérdés mind a mai napig rendkívül erős ösztönzőként tud hatni a stratégiai megbeszéléseken. És mégis: több mint 50 évvel később a cégek még rosszabbul teljesítenek, ha arról van szó, hogy helyesen kéne válaszolni erre az egyszerű kérdésre.

Nincs ingyenebéd! 

Az interneten található vállalatirányítási rendszerek a legtöbb esetben nem ingyenesek, amiért pedig nem kell fizetni, az általában nagyon kezdetleges. Jó hír viszont, hogy vásárlás előtt élesben kipróbálhatjuk a kiválasztott rendszert.

Üzlet és intelligencia - az adafeldolgozás jövője 

A vállalkozásoknak átfogó információkra van szükségük számos területen, ezért alakultak ki a vállalatirányítási rendszerek is. Az adatok bonyolultsága azonban további fejlődéshez vezetett - a következő lépcső az üzleti intelligencia (BI) rendszereké. Szakértőnk segít, mik is ezek.

A sikerre nincs recept! 

A sikerre éhező menedzserek gyakran elődeik életrajzát bújják ötletekért, hogy megtalálják a siker kapuját nyitó bölcsek kövét. Pedig a sikerhez nincs univerzális recept vagy tervrajz, ami alapján mindenki számára elérhető lenne. Persze tanácsok azért vannak.

Beszédes számok, empatikus kontrollerek 

Empátiára és kiváló kommunikációs képességekre is szükségük van a kontrollereknek ahhoz, hogy sikerrel láthassák el a munkájukat.

Nem a válság, hanem a belső problémák sújtják a cégeket 

Leginkább a belső kihívások sújtják a hazai vállalkozásokat, ezek közül is első helyen az értékesítés és a vállalatirányítás problémái állnak. Szakemberek szerint a belső kihívások feltérképezésére, illetve megoldására a legjobb módszer a vezetői számvitel rendszerszintű használata.

Nem a méret a lényeg! 

Beszállítónak nem születik egy cég, hanem csak sok munkával válhat azzá. Két multinacionális cég, egy kereskedelmi és egy gyártó vállalat mondta el nekünk elvárásait.

A főnök mint szükséges rossz? 

A vezető nélküli szervezetek értékét eltérően ítélik meg, ezért a HR Portál utánajárt, milyen előnyei, hátrányai vannak egy ilyen rendszernek, mi kell ahhoz, hogy sikeresen működjön.

A sikertelen ERP bevezetés 10 oka 

Szakértőnk tízéves ERP rendszer-bevezetési tapasztalata alapján az ERP bevezetések egy bizonyos százaléka (erről különböző statisztikák különböző eredményeket mutatnak) sikertelen. De mit is jelent ez, és mik a sikertelenség okai?

A kkv szektorban is erősített az SAP 

Sikeres évet zárt az SAP Magyarországon, köszönhetően részben a kkv-szegmensben tapasztalható növekedésnek, amelyet a hazánkban megvalósuló nagyberuházások hajtanak.

Van még mit javítani az ügyfelek szerint 

Bár az ügyfelek 81 százaléka elégedett, még bőven van hova fejlődnie a jelenleg forgalomban lévő vállalatirányítási rendszereknek. A legtöbb felhasználó a rugalmatlanság és a nehezen tervezhető bevezetési idők és költségek miatt panaszkodik még akkor is, ha a rendszerek fele már az első három évben megtérül.

Mérés nélkül nincs megtérülés 

Azok a cégek, amelyek nem hajlandók vagy képesek célszámokhoz kötni és mérni a beruházási projektjük megtérülését, inkább bele se fogjanak a fejlesztésbe.

Túl lassan reagálnak a magyar cégek a válságra 

Felmérések szerint a mostani és a korábbi gazdasági krízisek idején a cégvezetők körében mindig megnőtt azoknak az aránya, akik szerint szükség lenne a gyors reagálást támogató vállalatirányítási rendszerek használatára. A szándékot azonban ritkán követte megvalósítás.

Gazdasági totálkár az informatikában?  

A gazdasági vezetők egyre tudatosabban nyúlnak cégük működési módszereinek átszervezéséhez a Zürich-i i2s Research legutóbbi felmérése szerint. Egyre többen ismerik fel a korábbi vállalatirányítási rendszerek hiányosságait, és konkrét igényeket támasztanak üzleti folyamataik újraszabályozásában.

Hogyan legyünk hatékonyak? 

Jelentősen javítja a működési hatékonyságot és az üzleti kockázatok jóval hatékonyabb kezelését eredményezi a vállalatirányítás, a kockázatkezelés és a megfelelés integrációja a vállalatoknál - állapítotja meg egy friss nemzetközi kutatás. A legtöbb vállalat számára azonban nehézséget okoz az e területek közötti kapcsolat megteremtése.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport

Kiemelkedő évet zárt 2023-ban a BioTechUSA-cégcsoport 

Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő cégcsoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Költségkímélés

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten

A szomszédtól félünk legjobban Budapesten  

Márciusban felbolydult a lakásbiztosítási piac, először válthattunk lakásbiztosítást évfordulótól függetlenül.

Adózás

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál

Használtautó-kereskedő bukott a NAV-nál  

Elhasalt az adóellenőrzésen az a kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.  

Jogi kisokos

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában

Új világ kezdődhet a taxisok, futárok foglalkoztatásában 

A platform alapú munkavégzés az elmúlt években egyre jelentősebbé vált, legyen szó akár az ételkiszállítást, vagy a taxis szolgáltatást nyújtó applikációkról.

Cégblog

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában

Biztonságos és fenntartható nyomtatás a digitalizáció korában 

Amikor a világ változik, akár kis mértékben is, valaki éppen dokumentálja azt fényképezőgéppel, mozgó- vagy állóképen.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Társadalom

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők?

Hazaárulók-e az egykori oroszbarát ukrán parlamenti képviselők? 

Ukrajnai háború - Az ukrán korrupcióellenes bíróság elkobozta a Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatti részét vezető Jevhen Balickij vagyonát.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo