Nincs ingyenebéd!

Az interneten található vállalatirányítási rendszerek a legtöbb esetben nem ingyenesek, amiért pedig nem kell fizetni, az általában nagyon kezdetleges. Jó hír viszont, hogy vásárlás előtt élesben kipróbálhatjuk a kiválasztott rendszert.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Fotó: SXC

A vállalatirányítási rendszer drága, bonyolult telepíteni és fenntartani, és tele van olyan funkciókkal, amelyeket sosem használ a cég. A végén pedig amúgy is belerokkan a bevezetésébe. Ezek a leggyakoribb ellenérvek, amelyeket a vállalatvezetők az ERP, azaz a vállalati erőforrásmenedzsment-szoftverek bevezetése kapcsán el szoktak mondani. Pedig minden növekvő vállalkozás életében eljön az a pillanat, amikor már nem elég, ha noteszokban és Excel-táblákban összegezik az adatokat. A hatékony működés fenntartásához nyitni kell az elektronikus menedzsmenteszközök felé.

De a fellelhető rengeteg eszköz közül melyiket válasszuk? Hogyan kerüljük el, hogy milliókat kelljen költeni a számítástechnikai park és a szoftverbevezetés költségeire?

Fel kell készülnünk arra, hogy ahogyan ingyenebéd, úgy ingyenes ERP-rendszer sincs. A legtöbb cég havidíjat számol fel a rendszerért, esetleg felhasználónként. De nem veszünk zsákba macskát. Minden program rendelkezik online demóval, amelyen kipróbálhatjuk, hogy mennyire áll nekünk kézre a szoftver, vagy milyen mértékben tudják testre szabni. Arra is van példa, hogy internetről letölthetünk egy próbaverziót, amelyet egy hónapig díjmentesen használhatunk.

Néhány a legnépszerűbb ERP-programok közül

OpenERP A belga fejlesztésű rendszer teljes körű szolgáltatást nyújt egyetlen webböngészőn keresztül. Az open source, vagyis nyílt forráskódú szoftverben már az alapmodulokkal is extramegoldásokat kínálnak, mint amilyen az ügynökeink teljesítményének követése és ez alapján történő jutalmazásuk, vagy épp a flottamenedzsment. Azonban több mint háromezer modul közül választhatunk, és természetesen magunk is készíthetünk újabb modulokat, vagy a már meglévőeket testre szabhatjuk. Ingyenes 15 napos próbaverzió is rendelkezésre áll, utána pedig az árak felhasználónként havi 35 dollártól kezdődnek.

Dolibarr Szintén böngészőből irányítható, PHP nyelven írt nyílt forráskódú szoftver, amely képes az alapvető CRM funkciók (készletek, beszállítók, partnerek, naptár, megrendelések) kezelésére, így tökéletes kis cégek, alapítványok ügyeinek kézben tartására. A szoftvert lehet felhőben is futtatni, ráadásul az alapverzió teljesen ingyenes: a cég a kiegészítőként árult modulok értékesítéséből tartja ugyanis fenn magát.

Openbravo Az egyik legismertebb szolgáltatás, amely egészében a felhőben működik. Mivel a rendszer bárhonnan elérhető, cégünk adataihoz okostelefonról vagy tabletről is hozzáférhetünk. A web alapú felület rendkívül barátságos és könnyen elsajátítható, a kimutatásokat pedig testre szabhatjuk. A szoftver egy irodára számított alapára – és ebben a felhő használata is benne van – évi 500 euró, amelyhez hozzájönnek az újabb irodák, telepek költségei.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo