hirdetés

Új irányelvek jönnek a vállalatirányításban

Hamarosan megkezdi a 2004-ben kiadott vállalatirányítási alapelvek felülvizsgálatát az OECD. A nagyvállalatoknak szóló útmutatást a kisebb cégeknek is érdemes követniük, hiszen ezzel is vonzóbbá válhatnak külföldi befektetők számára.
hirdetés

Kép: Pixabay

A magyar soros visegrádi elnökség égisze alatt tartottak vállalatirányítási konferenciát a visegrádi négyek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az EY és az OECD közös konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára kiemelte: a lehető legjobb időpontban tartják a konferenciát, mivel az OECD nemsokára megkezdi a vállalatirányítási alapelvek felülvizsgálatát, így Magyarország és a visegrádi országok az elsők között értesülhetnek a változások irányairól, és megtehetik szakmai javaslataikat.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok gazdaságilag nagyon nyitottak, ezért kihatnak rájuk a vállalatirányítási alapelvek, és segítheti a külföldi tőkebevonást, ha olyan vállalatirányítási elvek jelennek meg, amelyek továbberősítik a biztonságot. Az OECD multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelv-gyűjteménye egy, a 34 OECD-tagország és további 12 ország kormányai által elfogadott ajánlás a felelős üzleti magatartásról a multinacionális vállalatok számára.

Cséfalvay Zoltán kifejtette, hogy a vállalatirányítási alapelvek felülvizsgálata összefügg a 2008-ban kezdődött válsággal, amennyiben le kell vonni annak tapasztalatait, nyilvánvaló ugyanis, hogy a vállalati irányításban meglévő problémák is hozzájárultak a kialakulásához. Példaként említette a vállalatok politikájában a rövid és hosszú távú érdekek összeegyeztetését, az átláthatóság kérdését, valamint azt, hogy a kockázatérzékelés és az ezzel kapcsolatos információk áramlásának hiánya túlzott kockázatvállaláshoz vezetett.

Egy jó vállalatirányítási rendszer megelőzheti a válságok bekövetkeztét, és szerepet játszhat abban, hogy valóban stabil alapokra épülő növekedésbe forduljon Európa – mondta

Winfried Blaschke, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pénzügyi és vállalati ügyek igazgatóságának vezető közgazdásza kiemelte: az OECD először 1999-ben adott ki vállalatirányítási elveket az akkori válságot követően; ezek az elvek nemzetközi mércévé váltak a vállalatirányításban. Az alapelveket 2004-ben aktualizálták, és most ismét itt az ideje, hogy a legutóbbi válságból is levonják a következtetéseket, és ennek megfelelően frissítsék az elveket.

Az új Ptk. új lehetőségeket nyit a vállalatirányításban
Teljesen új lehetőségek nyílnak meg a cégtulajdonosok előtt, mivel az új Ptk. nem ragaszkodik a cégvezetés eddigi rigorózus szabályozásához. Az új változások a kkv-k közül különösen a kft.-kre lesznek pozitív hatással.
A március 15-én életbe lépett új Ptk. számos ponton változtatja meg a cégek életét. Itt olvashatja összefoglalónkat.
A vezető közgazdász felhívta a figyelmet arra: az OECD azt is vizsgálja majd, hogy ezeket az elveket hogyan lehet alkalmazni a tagállamokban, mert hiába vannak meg az alapelvek, ha azok betartására nem fordítanak figyelmet. Winfried Blaschke szólt arról is, hogy az Európai Bizottság is részt vesz az irányelvek aktualizálásában.

Biró Ferenc, az EY visszaélés-kockázatkezelési szolgáltatások partnere elmondta: az OECD irányelvek jelentik a nemzetközileg elismert legjobb vállalatirányítási alapelveket, ugyanakkor ezeket sem Magyarországon, sem a közép-kelet-európai régióban nem igazán veszik figyelembe a cégek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az irányelvek betartása hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon egy fenntartható, hosszú távon életképes gazdaság tudjon létrejönni.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo