Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet

Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó az a kisbefektetőknek, ha figyelnek a fenntarthatósági, ESG-szempontokra?

Szerintem egyéni befektetőként, átlagemberként kétféle módon tudunk a bolygó fennmaradásáért harcolni. Egyrészt a mindennapi életben befolyásolni tudjuk, hogyan gyűjtjük a hulladékot, milyen autóval járunk vagy a tömegközlekedést használjuk-e. Ez az egyéni felelősség szintje.

Ezt nagy mértékben ki tudjuk terjeszteni, ha befektetéseinknél is tudatosabban gondolkodunk, amihez kiváló eszközt jelentenek az ESG-alapok. Ezen alapok befektetésein keresztül olyan vállalatok értékpapírjait tudjuk kisbefektetőként megvenni, amelyek környezettudatosan gazdálkodnak, a társadalmi tényezőket is figyelembe veszik, és emellett a vállalatirányításban is a fenntarthatósági szempontokat tartják szem előtt. (Az ESG jelentése Environmental, Social and Corporate Governance – Környezeti, Szociális és Vállalatirányítási – a szerk.)

A nem túl távoli jövőben, amikor a kisbefektető befektetési alapok után érdeklődik a bankfiókban, kötelezően kell majd, hogy kapjon olyan ajánlatot, amely az ilyen típusú preferenciáinak megfelel. Vagyis fel kell tegyék neki a kérdést, hogy érdeklik-e az ESG-befektetések, vagy sem. Ha az illető környezettudatosan szeretne viselkedni, akkor azt a választ adhatja majd, hogy igen.

Nem egyszerűbb, ha a befektető inkább megvesz egy tőzsdeindexet, mondjuk a német DAX-ot vagy az amerikai S&P 500-at, mondván, ma már a legtöbb társaság úgyis megfelel az ESG alapelveknek?

Nem, az egyértelműen rosszabb választás lenne. Én azt látom, hogy nagyon fontos az a tevékenység, amit az egyes alapkezelők végeznek, mint a mi bécsi alapkezelőnk, az RCM (Raiffeisen Capital Management). Még nem tartunk ott, hogy minden vállalat kellő hangsúlyt helyezzen az ESG-re. Viszont intézményi befektetőként a kiválasztott vállalatok részvényeinek megvásárlásán túl a bécsi kollégáink élnek az ily módon szerzett szavazati jogukkal és segítik a vállalatok ESG működését és a fenntarthatóság célok elérését.

Az ESG-alapoktól plusz hozamra is számíthatunk?

Igen, de ezt kettéválasztanám. Egyrészt az utóbbi években nagyon népszerű lett az ESG, mint befektetési forma. Így jelentős mennyiségű tőke áramlott az ilyen befektetésekbe és befektetési alapokba, a fokozott érdeklődésnek pedig árfelhajtó hatása volt.

De szerintem ennél sokkal fontosabb az, hogy az ESG-szempontokat mindennapi működési stratégiájukba illesztő társaságok hosszabb távon alacsonyabb kockázat mellett működnek. Emiatt hosszú távon szerintem magasabb hozamot tudnak majd az ilyen részvények biztosítani.

Milyen kockázatok azok, amelyeket az ESG ki tud küszöbölni?

Bármilyen kockázatról szó lehet. Hogy ismét a három betűt nézzük, nyilván kockázat, hogy egy vállalat milyen környezeti terheléssel működik. Ha nem lenne ESG, akkor lehet, hogy rövid távon magasabb profitrátával tudna működni. Viszont jöhetnének olyan elvárások a szabályozói oldalról, amelyeknek meg kell felelni. Ennek a megfelelésnek pedig jelentős költsége van. Minél inkább fel van készülve ezekre a szituációkra egy vállalat, annál inkább tudja majd a káros hatást minimalizálni, vagy az ezzel járó költségeket csökkenteni.

Ami az S betűt illeti, ugyanígy kérdés, hogy a vállalat milyen társadalmi felelősséget vállal. Nemcsak azért, mert ezt kirakatba lehet tenni, hanem azért is, mert ezáltal jobban megismeri a kihívásokat, és megint ott vagyunk, hogy a működését alacsonyabb kockázat jellemzi majd.

Például kisebb lehet az esélye annak, hogy a dolgozók sztrájkba lépnek, ha a vállalat szociálisan érzékeny?

Igen, például így. De nagyon fontos a governance, azaz a vállalati működés, vállalatirányítás is. Népszerű téma például a női egyenjogúság, a nők szerepe a cégek életében. Nagyon fontos, hogy a nők segítségével más szempontokat is figyelembe vegyünk a vállalat életében, mint amiket a férfiak képviselnek. Ez nem csak egyszerű elvárás, hanem fontos érdeke a vállalatnak is.

A Raiffeisen Alapkezelőnek Magyarországon milyen ESG-alapjai vannak?

Jelenleg három van. A Kiegyensúlyozott Vegyes Alap, amely kötvény- és részvénykitettséget egyaránt tartalmaz. Valamint két részvényalap, az úgynevezett Megatrend és a globális Nemzetközi Részvényalap.

A megatrendeknél olyan folyamatokra kell gondolni, amelyek komoly befolyással járnak majd a jövőre nézve, mint az információtechnológia vagy az egészségügy. Amelyekben nagy hozzáadott érték képződése várható.

A jövőben fog még bővülni az ESG alapjaik köre?

Természetesen igen, tervezünk még idén két új alapot az alacsonyabb kockázati kategóriákban. Egy úgynevezett óvatos vegyes alapot és egy rövid kötvényalapot.

A kötvények, illetve a kötvényalapok esetében hogyan néz ki az ESG?

Ez egy érdekes kérdés, még egy kevésbé figyelt, kevésbé kiforrott szegmense a piacnak. Nagyon fontos azt megnézni, hogy a kötvények által gyűjtött forrásokat mire fordítják. Mit finanszíroznak belőle, milyen beruházásokat hoznak létre. De a bécsi alapkezelőnél már megvan az ehhez szükséges szakmai tudás, náluk vannak ilyen működő termékek.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo