hirdetés

Gazdasági totálkár az informatikában?

A gazdasági vezetők egyre tudatosabban nyúlnak cégük működési módszereinek átszervezéséhez a Zürich-i i2s Research legutóbbi felmérése szerint. Egyre többen ismerik fel a korábbi vállalatirányítási rendszerek hiányosságait, és konkrét igényeket támasztanak üzleti folyamataik újraszabályozásában.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Egyre több cég gazdasági vezetője ismeri fel addigi vállalatirányítási rendszereinek hiányosságait és veszi saját kezébe a folyamatok szabályozásának kérdését - mutatta ki a Zürich-i i2s Research legutóbbi felmérése, amelyben 17 ország közel kétezer válaszadójának véleményét dolgozták fel. A friss kutatás megkérdezetteinek több mint kétharmada (69 százaléka) magasan a legfontosabb tényezőnek az tartja, mennyire képes egy módszer a cég folyamatait megfelelően leképezni. Amennyiben ez nem teljes, a megoldás minden más erénye szertefoszlik. (Jelentősen javítja a működési hatékonyságot és az üzleti kockázatok jóval hatékonyabb kezelését eredményezi a vállalatirányítás, a kockázatkezelés és a megfelelés integrációja.)


Egy ERP rendszer kiválasztásának legfontosabb tényezői

Vállalatirányítási rendszer tekintetében még manapság is él az a tévhit, hogy csupán a nagyvállalatok tarthatnak igényt rá, a kis- és középvállalatok viszont nem tudják rentábilissá tenni a befektetés mértékét. Ez természetesen nem igaz, hiszen rengeteg lehetőség van kis- és középvállalatok számára is vállalatirányítási rendszer bevezetésére, esetlegesen alapmodulok megvásárlására és bevezetésére. Ahhoz, hogy bármely cég a lehető legjobban képes legyen kiaknázni a vállalatirányítási rendszer nyújtotta lehetőségeket, érdemes lehet professzionális ERP tanácsadást igénybe venni, aminek révén teljes mértékben meghatározásra kerülhet az adott rendszer szükségessége, valamint az egész folyamat megtervezése. (Az automatizálással a cégek költségei is csökkennek.)

Mi fán terem?
A vállalatirányítási információs rendszer – azaz a szakirodalomban egyre inkább ERP-ként (Enterprise Resource Planning) emlegetett információs rendszer – a vállalat környezetére, belső működésére és a vállalat – környezet tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos beszerzését, feldolgozását, tárolását és szolgáltatását végző személyek, tevékenységek, valamint a funkciók ellátását lehetővé tevő hardver- és szoftvereszközök összessége.
Az információs rendszer fő összetevői:
1.) az ember, mint döntéselőkészítő és döntéshozó;
2.) a külső és belső információ;
3.) a külső és belső hardver és szoftver elemek, szervezeti megoldások (azaz az orgver).
(Megj.: valójában helytelen az ERP elnevezés, mivel az egy szűkebb kategória: az ERP a vállalati funkcionalitást megvalósító erőforrás-tervező, integrált vállalatirányítási /corporate governance/ információs rendszer.) Ezen rendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik, de természetesen a vállalatok rendelkeznek olyan "személyiségjegyekkel" munkafolyamataikban, amely nélkülözhetetlenné teszi egy az adott vállalat számára, hogy kifejezetten egyedi vállalatirányítási rendszer fejlesztessen.
(Forrás:Wikipédia)

A felhasználók félelmeivel kapcsolatban a kutatás azt derítette fel, hogy a megkérdezetteknek csaknem harmada (28 százaléka) tart az üzleti adatok sérülésétől vagy elvesztésétől, tehát az új szisztémák bevezetése során maximális üzleti biztonságot követelnek. Tisztában vannak azzal is, hogy a projektek túlságosan feszítettek és a saját belső erőforrások gyakran elégtelenek a váltáshoz. Emiatt a cégek ahelyett, hogy alkalmazkodnának a bevezetni kívánt működési módhoz, inkább a rendszerektől várnak több rugalmasságot.

Nemcsak nyugaton, hanem a közép-kelet-európai régió gazdasági vezetőinél is hasonlóakat tapasztalnak a vállalatirányítási szakértők - hangoztatta a hazánkon kívül a környező országokban is tevékenykedő LLP Dynamics magyar ügyvezetője. Czermák András elmondta, a régióban egyre több vezető igényel újfajta szemléletet, például a több tagvállalattal rendelkező cégeknél. A régi és nehézkes metódusok helyett rugalmasabb, például az úgynevezett „hub and spoke" megközelítést követelik meg. Ennek lényege, hogy a központ robosztus folyamataihoz a határon túli leányoknál csak kisebb, a helyi sajátságokhoz messzemenően alkalmazkodó irányítás kapcsolódjon, megfeleljen például a helybeni adószabályoknak, de több valutanem ellenére is összhangban legyenek a központi könyvvitellel.

Az ügyvezető szerint természetes, hogy a megváltozott üzleti körülményeket egy elavult megoldás már nem tudja kellően modellezni. Hasonlóan egy autóhoz, a „gazdasági totálkáros" ERP rendszereket sem éri meg átalakítani az új igények szerint, azokat érdemesebb inkább lecserélni. Czermák András szerint elérkezett az idő, amikor - más eszközökhöz hasonlóan - a vállalatirányítási rendszerek életciklusát, avulását is figyelemmel kell kísérnie a vezetőknek.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo