Erzsébet utalvány cikkek


Cafetria 2019: van, ami jövőre még adómentes marad

Cafetria 2019: van, ami jövőre még adómentes marad 

Az adóelőnye miatt kiemelt helyzetbe kerülő SZÉP-kártya mellett jövőre várhatóan az immár bérként adózó Erzsébet-utalvány, eközben a még idén megkötött kockázati biztosítások a jövő év végéig megtartják adómentességüket – írja a BDO Magyarország.
Ezek a juttatások kapták a kétharmadot

Ezek a juttatások kapták a kétharmadot 

A munkavállalók a SZÉP-kártya, a készpénzfizetés és az Erzsébet-utalvány mellett döntöttek, amikor a cafeteria-juttatások közül választottak – derül ki a BDO Magyarország adataiból.
Húsvétra is kaphatnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok

Húsvétra is kaphatnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok 

Az Idősek Tanácsa azt javasolja a kormánynak, hogy a közelgő ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.
Itt vannak a részletek a cafeteria változásairól

Itt vannak a részletek a cafeteria változásairól 

Az adómentes juttatások idén is meglévő elemei közé jövőre bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű cafeteria-elem esetében nagyobb összegű támogatást kaphatnak majd a munkavállalók. A végleges feltételek ismeretében a munkáltatóknak még decemberben célszerű összeállítaniuk jövő évi cafeteria-rendszerüket, amelynek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni 2018 folyamán.
Ha így megy tovább, nem lesz cafeteria

Ha így megy tovább, nem lesz cafeteria 

Történelmi mélypontra zuhant a cafeteriával tervező vállalkozások aránya. A következő egy év során a kkv-k mindössze negyede kívánja béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az adótörvények változása következtében a pénzjuttatás felkerült a dobogó legfelső fokára az Erzsébet-utalvány mellé, amelyet a közlekedési költségtérítés és a SZÉP Kártya követ.
Milliárdokat buktunk az Erzsébet utalványon

Milliárdokat buktunk az Erzsébet utalványon 

Mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek, amely az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen - jelentette hét végén a globenewswire.com internetes oldal a francia cég közleménye alapján.
A NAV szerint sem kell bevallani a karácsonyra kapott utalványt

A NAV szerint sem kell bevallani a karácsonyra kapott utalványt 

Hivatalos állásfoglalást adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban, amely szerint sem közterhet nem kell fizetni a karácsonyi ajándék után, sem a bevallásban nem kell feltüntetni azt.
Már viszi a postás az Erzsébet-utalványokat

Már viszi a postás az Erzsébet-utalványokat 

A posta hétfőn elkezdte kézbesíteni a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat a nyugdíjasoknak - közölte a kormány a Facebook-oldalán. A nyugdíjasok az utalvány mellé Orbán Viktortól is kapnak egy levelet.
Kimaradhatnak az áfacsökkentésből a munkahelyi büfék

Kimaradhatnak az áfacsökkentésből a munkahelyi büfék 

Sok munkahelyi étkezde bezárhat jövőre, sokan ugyanis nem tudják megteremteni a feltételeket arra, hogy részesüljenek a vendéglátás áfájának csökkentésében, a cafeteria átalakítása miatt várhatóan visszaesik az eddig fő bevételi forrásuknak számító Erzsébet utalványok forgalma.
Ennyivel lesz több a nyugdíj jövőre

Ennyivel lesz több a nyugdíj jövőre 

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után.

Ilyen lesz a cafeteria 2017-ben 

Az Országgyűlés az új adótörvényekkel egyetemben elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteriaszabályokat is. Fata László cafeteriaszakértő segítségével megnéztük, hogy jövőre milyen szabályok szerint tervezhetjük a juttatásokat.

Perelhetnének a cégek a SZÉP kártya miatt 

Alaposan átalakította a kormányzat a 2017-es cafeteriarendszert, miután az Európai Bíróság 2016. február 23-án született ítéletében Magyarországot kötelezettségszegési eljárás keretében elmarasztalta az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya kibocsájtási feltételei miatt. Az Erzsébet utalványt átszabták, a SZÉP kártyához viszont még nem nyúlt a kormány, pedig számos kkv-t érinthet a kérdés.

Nem fog hiányozni az Erzsébet-utalvány? 

Előnyősnek tartaná a készpénzes cafeteria-juttatást az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), amely szerint a juttatásban részesülő alkalmazottak szabadon költhetik el az összeget bármilyen áru- vagy szolgáltatás vásárlására, és kedvezőnek tartják azt is, hogy az Erzsébet utalvánnyal járó költségek és veszteségek a készpénzes rendszerben megszűnnek.

Ez az ára a készpénzesített cafeteriának 

A brüsszeli ítélet mögé bújva a kormány jól átszabta a 2017-es cafeteria-rendszert. Az adómentesen adható juttatások köre marad, a kedvezményesen adható elemek köre jelentősen szűkül, és – a Szép-kártyát leszámítva – az eddig 34,51%-kal adózó elemek után jövőre 49,98%-ot fizet a munkáltató. A részleteket illetően azonban még vannak kérdőjelek.

Sok juttatásnak inthetünk búcsút a készpénzesített cafeteriával 

Sok kedvelt juttatás eshet áldozatul a cafeteria készpénzesítésének. Az iskolakezdési támogatás, a BKV bérlet és például az önkéntes pénztári juttatások adóterhe is jelentősen nő. De a beadott javaslat szerint az Erzsébet utalvány is drágább lesz, bár annak megőrzéséről nyilatkozott a kormány.

Nem szétverni kellene a cafeteriát, csak kinyitni a piacot 

Lázár János kancelláriaminiszter a 49. kormányinfón már csepegtetett némi információt az újratervezett cafeteriarendszerről, ám az is kiderült, a kormány előtt heverő variációkból – a pletykák szerint legalább 8 tervezet létezik – még nem sikerült választani. Király Ágnes cafeteriaszakértő szerint valójában nincs is szükség a jelenlegi rendszer megváltoztatására, kizárólag a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány szolgáltatói hátterét kellene liberalizálni. Az uniónak ugyanis semmi baja a magyar béren kívüli juttatásokkal.

A SZÉP Kártyának is annyi lehet 

Már a kormány előtt vannak a javaslatok a cafeteria rendszer készpénzesítésével kapcsolatban: az Erzsébet utalványokat megszüntetné az MKIK, de lapértesülések szerint lehet, hogy a SZÉP Kártyáknak is búcsút inthetünk.

Évi 130 milliárdot kaszál az állam a kidobásra ítélt cafeterián 

2017-től a kormány megszünteti a cafeteriát ezzel párhuzamosan kétszintűvé teszi a bérrendszert. Utánajártunk, hogy mekkora piacot jelent ma a cafeteria, és ebből mekkora bevétele származik a költségvetésnek éves szinten.

Sokba fog kerülni az Erzsébet-utalvány az adófizetőknek 

Az Európai Bíróság döntésének eredményeképp visszatérhetnek a béren kívüli juttatások piacára a nemzetközi utalványforgalmazó cégek, de mellettük ott lesz az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya is. Ám a magyar állam jobban aggódhat, mert lehet hogy kártérítést kell fizetnie.

Már itt is van a SZÉP-kártya kihívója 

Az Európai Bizottság ítélete után alig pár nappal máris felbukkant egy cafeteria szolgáltató, amely belépne az magyar piacra. Hamar kihívója akad a monopóliumát elveszítő SZÉP-kártyának.

Elkaszált cafeteria: tulajdonképpen nem is baj 

Új szabályozást dolgoz ki a kormány az Európai Bíróság ítélete után, amellyel a SZÉP-Kártyák és az Erzsébet-utalványok rendszerének több elemét is az uniós joggal összeférhetetlennek nyilvánította a brüsszeli testület. A változással a munkáltatók tulajdonképpen jól járhatnak.

Minél nagyobb a cég, annál biztosabb a cafeteria 

Kis mértékben csökkent a teljes mértékű, kedvezmények nélküli és kedvezményes adó és járulékterhek mértéke, de érdemben nem változott a cafeteria iránti munkáltatói érdeklődés - derült ki Szent István Egyetem kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával elkészített felméréséből.

Lemondhatunk a cafeteriáról? 

Nem sok jóra számíthatnak a dolgozók idén, ugyanis tízből csupán négy kkv tervezi béren kívüli juttatással támogatni munkavállalóit. A legnépszerűbb juttatási forma továbbra is az étkezési hozzájárulás, amelyet holtversenyben a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Cégméret szerint jelentős különbségek vannak, leginkább a középvállalkozások dolgozói kalkulálhatnak cafeteriával.

Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban? 

Az idei cafeteria nagy újdonsága, hogy már kártyán is lehet Erzsébet-utalványoknak megfelelő juttatásokat adni. A munkáltatónak ez jó, mert olcsóbb, és kevesebb adminisztrációval jár, ugyanakkor a munkavállalók néha nehézségekbe is ütközhetnek. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével sorra vettük az előnyöket és a hátrányokat.

Cafeteria: már több cég adna, mint az év elején 

Az enyhe javulás ellenére a kkv-k több mint fele továbbra sem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legnépszerűbb juttatási forma, amit holtversenyben a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ. Míg a mikrovállalkozásoknál visszaesett, addig a kis-és középvállalkozásoknál erőteljesen nőtt a cafeteriát tervező cégek aránya – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Bérlet nem, de Erzsébet-utalvány a szülési szabadság alatt is jár 

A szülési szabadság alatt is járhatnak bizonyos béren kívüli juttatások - derül ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság által közzétett jogesetből. A szabadságot ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint munkában töltött időnek kell tekinteni.

Kevesebb munkáltató adna cafeteriát 

Újból csökkent a cafeteriában gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a cégek csupán 44 százaléka tervez valamilyen béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak. A különböző cafeteria elemeket tekintve továbbra is az Erzsébet-utalvány a leggyakrabban alkalmazni kívánt juttatási forma, amit a munkába járás költségtérítése és a SZÉP Kártya követ.

SZÉP kártya, Erzsébet utalvány – ezt adják a cégek a cafeteriában 

A cégek több mint hatvan százaléka működtet cafeteriarendszert, a leggyakrabban a SZÉP-kártyát és az Erzsébet utalványt kínálják a dolgozóknak, de népszerű az egészségpénztári hozzájárulás is.

Előre is adhatja a munkáltató az Erzsébet utalványt 

Előre is kaphat a munkavállaló Erzsébet-utalványt, amely ilyenkor béren kívüli juttatásként adózik, feltéve, hogy a munkaviszony fennmarad. Az szja törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 8 ezer forintot meg nem haladó rész.

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait 

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány - mondta Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.

Továbbra is vásárolhat a boltban Erzsébet-utalvánnyal 

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a felröppent hírek ellenére nincs szó az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről, gyökeres átalakításáról vagy lehetőségienek szűkítéséről.

Így változtatnák meg az érintettek a cafeteriát 

Az új adótörvények megjelenése előtt munkáltatók és szakértők osztották meg véleményüket, hogy milyen változásokat fogadnának szívesen a cafeteria rendszer szabályozásával kapcsolatban.

Tovább bővül az Erzsébet-program  

A Parlament előtt van egy törvénymódosítás tervezete, melyet várhatóan hamarosan megszavaznak és a kihirdetést követő napon hatályba lép. Eszerint tovább bővülhet az Erzsébet-utalványok felhasználási köre.

Még mindig menő a cafeteria  

Bár még inkább közeledtek a kedvezményes és nem kedvezményes adózású juttatási elemek bruttó költségei, a munkáltatók többsége még mindig használja a cafeteriát.

Top 10 juttatás: vezet SZÉP, de jön föl Erzsébet! 

Idén a SZÉP kártya 28 százalék feletti részesedésével megőrizte vezető helyét, az Erzsébet utalvány pedig szorosan felzárkózott mögé. Az étkezési célú juttatások mértéke együttesen ismét az 50 százalékot közelíti, míg nyugdíjpénztári juttatást egyre kevesebben választanak. A legnagyobb súlyú adómentes juttatás a lakáscélú támogatás.

Cafeteria: a kis csökkenés már siker 

Szerencsére a közterhek növekedésnél kisebb mértékben csökkent a juttatások nettó értéke 2013-ra. Átlag nettó 2,2 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2012-ben.

Erzsébet magasan vezeti a TOP-listát 

A 2013-as cafeteria toplistát az egy évvel ezelőtt bevezetett Étkezési Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya különböző alszámlái vezetik a DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. kutatása szerint. A munkáltatók többsége a dolgozók étkezését, pihenését, egészségmegőrzését és rekreációját támogatja a béren kívüli juttatásokkal.

Nem könyörült a bizottság februárban 

Februárra már szinte mindenki számára világossá vált: nem megy csődbe az ország, bizalom azonban nem állt helyre, ami azóta sem változott. Egyre világosabban körvonalazódtak ugyanakkor a konkrét problémák. Olyan időszak jövőképe rajzolódott ki, ahol cégek százai mennek majd csődbe, a foglalkoztatás bővítése, a növekedés beindítása pedig messze nem lesz olyan egyszerű, mint kimondani az egymillió új munkahelyről, s erős ütemben menetelő gazdaságról szóló ígéreteket. Ráadásul az unió a magyar kormány igen kemény partnerének bizonyult.

Ma döntenek a jövő évi cafeteriáról 

Sok vihart kavartak a cafeteria jövő évi változásainak tervei, még mindig nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy milyen formában fogadják majd el a jogszabályt. A bizonytalanságnak azonban hamarosan vége, ma döntenek a cafeteria jövő évi szabályozásáról.

Így változik jövőre a cafeteria 

A biztosítások szabályai teljesen újak, lesznek nagy vesztesek. Az adomány sem úszta meg módosítás nélkül. Pénteken nyújtották be a legfontosabb cafeteriát érintő változásokat is tartalmazó adótörvény-módosító tervezetet a parlamentben.

Béren kívül- Fontosabb az egészség, mint az étkezési jegy 

Ma már az étkezési támogatásnál fontosabbnak tartják az egészségmegőrzést a munkáltatók és a munkavállalók is, ha cafeteriáról van szó. Bár az egészségtámogatások után adózniuk kell a cégeknek, az új betegbiztosítási konstrukció előrelépést jelenthet ezen a területen. Az egészségügyi szolgáltatások ára a több ezrestől egészen a százezres nagyságrendig terjed, de hogy mennyit fizet egy cég a dolgozójának, az a pozíciójától is függ.

Cafeteria 2012: vezet az Erzsébet-utalvány 

Jelentősen közeledtek a kedvezményes és nem kedvezményes adózású juttatási elemek bruttó költségei - állapítja meg a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatóinak a BKIK és a Nexon támogatásával készített felmérése. Mint kiderült, a legnépszerűbb cafeteria-elem 2012-ben az Erzsébet-utalvány.

Kevesebben adnak cafeteriát 

Több mint 14 százalékkal kevesebb vállalat ad idén béren kívüli juttatást dolgozóinak, mint a tavalyi évben, állítja az OTP Pénztárszolgáltató kutatásra hivatkozva. A K&H felmérése szerint is csökkent a juttatást adó cégek száma: idén már csupán a vállalkozások alig több mint fele alkalmazza a cafeteria rendszert, szemben a korábbi 70-80 százalékkal.

Enni akarunk! 

Az idén gyökeresen megváltozott cafeteria szabályozás felborította a korábban megszokott népszerűségi sorrendet. Az viszont egyértelmű, hogy – bár más formában – továbbra is az étkezésre szánt juttatásokat kérik a legtöbben. A befektetési jellegű cafeteria elemek szerepe viszont marginális.

Kaphatunk az Erzsébet-utalvány miatt?  

Az Európai Bíróságon köthetünk ki az Erzsébet-utalvány miatt, miként a telekommunikációs szektorra kivetett különadó esetében. De hogyan jutottunk idáig? Dr. Bán Péter ügyvéd segítségével utánajártunk, van-e a francia kormány felvetésének nemzetközi jogi, és európai uniós relevanciája, és tud-e magyar kormány azzal védekezni, hogy az utalvány szociálpolitikai eszköz, így megfelelne az unió közérdekű cél követelményének.

Így alakul az Erzsébet utalvány 

Számtalan kritika érte a cafeteria rendszer idei újdonságát. Az étkeztetési juttatás legnagyobb hátránya volt a tavalyi utalványokkal szemben, hogy azt kizárólag a hazai élelmiszer-láncoknál fogadták el. A NÜSZ oldalán megjelent hír szerint április 15-től a Tescoban is fizethetünk Erzsébet utalvánnyal. Közben felmerült az is, hogy a jövőben a családi pótlékot is ebben a formában fizeti ki az állam.

SZÉPül a kép 

Több mint 270 ezer munkavállalónak van már elektronikus utalványkártyája, derül ki a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank legfrissebb, március eleji adataiból. A Nemzeti Üdülési Szolgálat és a három pénzintézet által rendelt friss piackutatás eredményei szerint a megkérdezett munkavállalók 43 százaléka részesül az idén béren kívüli juttatásban.

Megnyirbált utalványpiac 

Az Erzsébet utalvány mellett egyéb étkezési utalványok is beemelhetőek 2012-től is a cafeteria rendszerbe, igaz magasabb adókulccsal. A kibocsátók bizakodóak, szerintük továbbra is megérheti őket választani munkaadónak és munkavállalónak egyaránt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein

Ezzel spórolhat online filmes előfizetésein 

A Pénzcentrum megmutatta, hogy miként takaríthatjuk meg streaming-előfizetéseink költségeinek jelentős részét.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Pénzszerzés

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni

Most indul a kazáncsere program, érdemes igyekezni 

A JóSzaki a rendszerében regisztrált 224 kazánszereléssel foglalkozó szakembert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a most megjelenő energiahatékonysági támogatásról. A szakik zöme szerint a támogatási felhívásban meghatározott keretösszegek elegendők egy kazáncseréhez, a legtöbben még egy hónapon belül el tudnának végezni egy teljes kazáncserét. A szakik 34 százaléka szerint a gyártók már emelik az árakat, és sokuknál már nagy a lakossági érdeklődés.

Klímablog

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll

Van valami, amiben Magyarország a világon a harmadik helyen áll 

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény.

Társadalom

A TISZA párt igen, a KDNP repül

A TISZA párt igen, a KDNP repül 

Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP családjához.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo