hirdetés

Kimaradhatnak az áfacsökkentésből a munkahelyi büfék

Sok munkahelyi étkezde bezárhat jövőre, sokan ugyanis nem tudják megteremteni a feltételeket arra, hogy részesüljenek a vendéglátás áfájának csökkentésében, a cafeteria átalakítása miatt várhatóan visszaesik az eddig fő bevételi forrásuknak számító Erzsébet utalványok forgalma.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Kép: Pixabay

Nehéz helyzetbe kerülhetnek jövőre a munkahelyi vendéglátóhelyek – írta a blokkk.com. 2017-től a vendéglátás áfakulcsa ugyan csökken 27 százalékról 18 százalékra, ezt követően 2018-ban pedig 5 százalékra, de ebből a munkahelyi vendéglátás kimarad, így versenyképessége gyengülni fog a jövőben. Baj a bajban, hogy a 2017-es cafeteriaváltozások miatt az Erzsébet utalvány a gyakorlatban várhatóan el fog sorvadni, a százezer forint cafeteriapénz pedig feltehetően sokkal több helyre megy majd el, mint eddig a különböző kedvezményes utalványok. (Ami rossz a munkahelyi étkezdéknek, az viszont jó a kereskedőknek!)

Áfacsökkentés kérdőjelekkel
27 százalékról 18 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa 2017. január 1-jétől. A parlament által fél évvel ezelőtt elfogadott módosítás alkalmazása nem a legegyszerűbb, ezért döntött végül a NAV a részletes állásfoglalás kiadása mellett, amelyet itt talál. (Az áfacsökkentés miatt kieső bevételek pótlására 2018. január 1-jétől bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Az érdekképviseleteknek tetszik a különadó.)
Az áfakulcscsökkentésre vonatkozó döntés nyomán az adóhatóság ki is adta az állásfoglalását a vendéglátóhelyek besorolásáról, hiszen nem minden esetben lehet automatikusan érvényesíteni az alacsonyabb adót. A legfontosabb feltétel, hogy a vendéglátás szolgáltatás jellege két irányban is érvényesüljön: az ételek, italok helyben készítése mellett a felszolgálás is része a követelményeknek, asztal és szék mellett. Az önkiszolgáló éttermek kedvezményezettek lehetnek azonban akkor, ha ugyan felszolgálást nem kap a vendég, de le lehet ülni egy asztalhoz, és helyben elfogyasztani a megvásárolt elemózsiát. El is lehet vinni a vendéglátóhelyről az ennivalót, de akkor megcsappan a szolgáltatás súlya, és már nem lép be az alacsonyabb áfakulcs lehetősége. Nem lehet kisebb áfakulcsot elszámolni a büfékben, pecsenyézőkben, lángossütőkben, ott, ahol nincs lehetőség helyben, asztaloknál ülve fogyasztani.

Mit tehet ilyen helyzetben a munkahelyi vendéglátós: áttörhetné a falakat, és nyitott vendéglátóhellyé sorolhatná át az étkezőhelyet (tehát bárki beteheti a lábát, ha vendéglőzni akar, nem csak az ott dolgozók). Ennek persze sok munkahelyi étkezdében fizikai akadályai vannak. Kuncsoroghat kedvezményesebb bérleti díjért is a helyet adó vállalkozásnál, de hát ott felehetően éppen a minimálbér-emelés terheit számolgatják, így az esély erre kevés. Így sok munkahelyi étkezde bezárhat a jövőben.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo