hirdetés

Kimaradhatnak az áfacsökkentésből a munkahelyi büfék

Sok munkahelyi étkezde bezárhat jövőre, sokan ugyanis nem tudják megteremteni a feltételeket arra, hogy részesüljenek a vendéglátás áfájának csökkentésében, a cafeteria átalakítása miatt várhatóan visszaesik az eddig fő bevételi forrásuknak számító Erzsébet utalványok forgalma.
hirdetés

Kép: Pixabay

Nehéz helyzetbe kerülhetnek jövőre a munkahelyi vendéglátóhelyek – írta a blokkk.com. 2017-től a vendéglátás áfakulcsa ugyan csökken 27 százalékról 18 százalékra, ezt követően 2018-ban pedig 5 százalékra, de ebből a munkahelyi vendéglátás kimarad, így versenyképessége gyengülni fog a jövőben. Baj a bajban, hogy a 2017-es cafeteriaváltozások miatt az Erzsébet utalvány a gyakorlatban várhatóan el fog sorvadni, a százezer forint cafeteriapénz pedig feltehetően sokkal több helyre megy majd el, mint eddig a különböző kedvezményes utalványok. (Ami rossz a munkahelyi étkezdéknek, az viszont jó a kereskedőknek!)

Áfacsökkentés kérdőjelekkel
27 százalékról 18 százalékra csökken az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után fizetendő áfa 2017. január 1-jétől. A parlament által fél évvel ezelőtt elfogadott módosítás alkalmazása nem a legegyszerűbb, ezért döntött végül a NAV a részletes állásfoglalás kiadása mellett, amelyet itt talál. (Az áfacsökkentés miatt kieső bevételek pótlására 2018. január 1-jétől bevezeti a kormány a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Az érdekképviseleteknek tetszik a különadó.)
Az áfakulcscsökkentésre vonatkozó döntés nyomán az adóhatóság ki is adta az állásfoglalását a vendéglátóhelyek besorolásáról, hiszen nem minden esetben lehet automatikusan érvényesíteni az alacsonyabb adót. A legfontosabb feltétel, hogy a vendéglátás szolgáltatás jellege két irányban is érvényesüljön: az ételek, italok helyben készítése mellett a felszolgálás is része a követelményeknek, asztal és szék mellett. Az önkiszolgáló éttermek kedvezményezettek lehetnek azonban akkor, ha ugyan felszolgálást nem kap a vendég, de le lehet ülni egy asztalhoz, és helyben elfogyasztani a megvásárolt elemózsiát. El is lehet vinni a vendéglátóhelyről az ennivalót, de akkor megcsappan a szolgáltatás súlya, és már nem lép be az alacsonyabb áfakulcs lehetősége. Nem lehet kisebb áfakulcsot elszámolni a büfékben, pecsenyézőkben, lángossütőkben, ott, ahol nincs lehetőség helyben, asztaloknál ülve fogyasztani.

Mit tehet ilyen helyzetben a munkahelyi vendéglátós: áttörhetné a falakat, és nyitott vendéglátóhellyé sorolhatná át az étkezőhelyet (tehát bárki beteheti a lábát, ha vendéglőzni akar, nem csak az ott dolgozók). Ennek persze sok munkahelyi étkezdében fizikai akadályai vannak. Kuncsoroghat kedvezményesebb bérleti díjért is a helyet adó vállalkozásnál, de hát ott felehetően éppen a minimálbér-emelés terheit számolgatják, így az esély erre kevés. Így sok munkahelyi étkezde bezárhat a jövőben.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo