Erzsébet magasan vezeti a TOP-listát

A 2013-as cafeteria toplistát az egy évvel ezelőtt bevezetett Étkezési Erzsébet-utalvány és a SZÉP Kártya különböző alszámlái vezetik a DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. kutatása szerint. A munkáltatók többsége a dolgozók étkezését, pihenését, egészségmegőrzését és rekreációját támogatja a béren kívüli juttatásokkal.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az átlagadatok jelentős különbségeket takarnak - természetesen annak függvényében, hogy már működő rendszerről, a juttatásokat most először bevezető cégekről, avagy a cafeteria motiváló erejére fókuszálókról van-e szó - emelte ki Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

Keretek 2013-ban

A „Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2013-ban?” című kutatás első eredményeit a készítők korábban már publikálták. Miként arról a Piac&Profit is beszámolt a béren kívüli juttatásokról egyértelműen pozitívan döntő cégek éves átlagos keretösszege idén bruttó 251 887 forint. Azonban azok, akiknél jól bevált a rendszer, ennél magasabb, 266 ezer forintban maximálják dolgozóik juttatásainak összegét. A cafeteria-elemeket frissen bevezetni tervezők pedig átlagosan 168 ezer forintos összeghatárban gondolkodnak.

Vannak ugyanakkor olyan munkáltatók, akiknél a cafeteria-keret az 1 millió forintot is eléri 2013-ban. Az ő esetükben 500 ezer forintig érvényesül a kedvezményes adózás kihasználása. A felmérés szerint a munkáltatók kétharmada azért ad béren kívüli juttatást, mert az kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése.

Tarol az Erzsébet-utalvány

Az idén a béren kívüli juttatásokat adó cégek 98 százaléka tervez Étkezési Erzsébet-utalványt biztosítani dolgozói számára, különböző keretösszegben. Többségük kihasználja az idei évben megemelt 8000 Ft/fő/hó kedvezményes adózású keretösszeget, azonban 14 százalékuk még ezt is túllépi – emelte ki Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója.

A SZÉP Kártya különböző alszámláira adható juttatások, valamint az egészségpénztárba és az önsegélyező pénztárba történő munkáltatói befizetések vonatkozásában mért kétharmados munkáltatói szándék a felmérés készítői szerint azt jelzi, hogy a cégek vezetői közül egyre többen ismerik fel a munkáltatói gondoskodás fontosságát a pihenés, az étkeztetés, az egészségmegőrzés és a sport tekintetében.

Az iskolakezdési támogatást – amely 2013-tól már utalvány formájában is történhet –, illetve a korábbi években elterjedt helyi utazási bérlet biztosítását, és az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt céges hozzájárulást a munkáltatók több mint fele felvette vagy felvenni tervezi a választható elemek közé.

SZÉP kártya: nem veszett el a pénz!
A SZÉP-kártyákra 2011-ben feltöltött, az eredeti határidő szerint az év végén lejáró utalványösszegek beváltására május 31-ig, a turisztikai előszezon támogatásáram, biztosít lehetőséget az év végén elfogadott rendelet.
A kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás rendszeres havi díjának emelkedő tendenciájú céges finanszírozásával egyértelműen a munkavállalói elköteleződést lehet növelni – hangsúlyozta Dara Péter, aki egyben utalt arra is, hogy a változó gazdasági környezetben a munkáltatói gondoskodás, a hosszú távban való gondolkodás egyre inkább hozzájárulhat a dolgozók lojalitásának növeléséhez, amelynek kulcsszerepe lehet a cégek versenyképességében.

Bővült a kínálat

A munkáltatói igények, illetve a szabályozási keret változására reagálva alakul a kínálat is. Az MKB például a napokban jelentette be, hogy önsegélyező pénztárral bővítette szolgáltatásait.„A döntés mögött az önsegélyező pénztárak szolgáltatási lehetőségeinek érdemi kiszélesedése áll” – mondta Lehoczky László, az MKB Pénztárak vezetője, aki egyben az MKB Önsegélyező Pénztár igazgatótanácsának elnöke. 

Önsegélyző pénztárak
Az önsegélyező pénztár pénzügyi megtakarításokat gyűjt tagjainak, akik számos szociális jellegű családi kiadást fedezhetnek ebből a pénzből. A tagi befizetéseket az állam adókedvezményekben részesíti (egy évben akár 100 000 forint is visszaigényelhető), miközben részletesen szabályozza a felhasználás szabályait. A fel nem használt pénz kamatadó-mentes hozamot termel. Az egyéni számlán megtakarított összeg adómentesen örökölhető.
Az önkéntes pénztárakra vonatkozó törvény múlt év végi módosítása a korábbiaknál kiterjedtebb felhasználási lehetőséget biztosított az önsegélyező pénztáraknak. Például 2013-tól a minimálbér összegéig finanszírozható néhány, oktatással kapcsolatos tétel (költségtérítés, kollégiumi vagy albérleti díj, tankönyv, taneszköz, ruházat), vagy havonta a minimálbér 15 százalékáig a közüzemi díjak, illetve a lakáscélú devizahitel törlesztése. Ezen változásokat mérlegelve döntött úgy az MKB, hogy átfogó szolgáltatásait a pénztári szféra egészére kiterjeszti, hiszen az MKB Pénztárak ügyfelei közül vélhetően sokakat érdekel a kibővült szolgáltatásokat nyújtó önsegélyező pénztári forma – véli Lehoczky László. 

Akárcsak a többi önkéntes pénztárnál, az önsegélyező formánál is létezik a – kedvezményes közterhet viselő – munkáltatói hozzájárulás. Ennek révén a munkaadó javíthatja dolgozói és családjaik anyagi és szociális hátterét, ezzel is hozzájárulva munkavégzés hatékonyságának növeléséhez. A munkáltatók célzott szolgáltatást is nyújthatnak (például devizahitel törlesztésére, vagy közüzemi díjak támogatása), amely szintén kisebb adóterhekkel jár, mint a munkabér.

 

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo