Így változtatnák meg az érintettek a cafeteriát

Az új adótörvények megjelenése előtt munkáltatók és szakértők osztották meg véleményüket, hogy milyen változásokat fogadnának szívesen a cafeteria rendszer szabályozásával kapcsolatban.

Miközben sokan várják a béren kívüli juttatások új szabályait, munkáltatók és szakértők egyre többet beszélgetnek arról, miként lenne jó változtatni a törvényeket, rendeleteket. Az alábbi pontokban összefoglaltuk a leggyakoribb javaslatokat:

1. Szuperbruttó nélkül

Bár a munkabérek esetén egy ideje nem hallottunk erről a fogalomról, a béren kívüli juttatásoknál továbbra is létezik egy összetett számítási mód. A juttatásokra fizetendő 16% személyi jövedelemadó alapja nem a juttatás értéke, hanem ennek 1,19-szerese. Így például 10.000 forint Széchenyi Pihenő Kártya feltöltés esetén nem 1.600 Ft személyi jövedelemadót fizet a munkáltató, hanem 1.904 forintot. Hasonlóan a szorzóval korrigált alapra kell a juttatások 14% vagy 27% EHO-ját is meghatározni és megfizetni. Az adózási szabályok ilyen irányú egyszerűsítése könnyebb, érthetőbb környezetet teremtene a munkáltatók számára.

2. Erzsébet-utalvány havi kerete

Már tavaly is népszerű változtatás volt az Erzsébet-utalvány havi kedvezményes keretének növekedése 5.000 forintról 8.000 forintra. Az idei évben is többen jelezték, hogy örülnének annak, ha magasabb értékben adna kedvezményt az adótörvény az Erzsébet-utalványhoz. Egy pl. havi 10.000 forintos kedvezményes keret már-már fedezhet egy családi bevásárlást.

3. Széchenyi Pihenő Kártya felhasználás

Nagy örömmel fogadták a felhasználók, hogy folyamatosan bővül a SZÉP Kártya felhasználási köre. Az uszoda-, fürdőbelépők, a sportolási lehetőségek mind-mind fizethetők már ezzel az elektronikus fizetőeszközzel viszont a pihenéshez, nyaraláshoz kapcsolódó utazások azonban még problémát okozhatnak. Míg a hajójegyet már fizethetjük, addig a busz és vonatjegy térítésére bizony nincs lehetőség a SZÉP Kártyánkról. A pihenés, üdülés helyszínének megközelítésében sokat segítene, ha ezek az utazási lehetőségek is fizethetők lennének a SZÉP Kártya használatával.

Az ajándékutalvány buktatói
Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.
4. Pénztári juttatások – több helyről

Jelenleg ha egy munkáltató egy adott hónapra biztosít - bármilyen kis összegben - pénztári tagdíj hozzájárulást (önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba, önsegélyező pénztárba stb.) a dolgozónak, egy másik munkáltatója egyáltalán nem adhat már ilyet kedvező adózással. – ismerteti az aktuális szabályokat Fata László cafeteria szakértő. Pedig ezekhez a juttatásokhoz az szja. törvény elég magas havi korlátokat rendel. (havonta a minimálbér 30 illetve 50 százalékáig adható pénztári hozzájárulás kedvező adózással). Ezt jobban ki lehetne használni, az öngondoskodást jobban lehetne erősíteni, ha az egyes munkáltatók nem zárnák ki egymást a kedvező adózásból, hanem lehetőség szerint többen is adhatnának ilyet kedvezményesen úgy, hogy az összeszámolt keret ne lépje túl a törvényben leírt havi határösszegeket.

5. Lakáscélú támogatás

Jelenleg a folyósítás évét megelőző négy évben folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adhatna a munkáltató lakáscélú felhasználásra munkavállalóinak adómentes juttatást. Ehhez azonban rengeteg részletszabálynak kell megfelelni. Ráadásul ezt a megfelelést dokumentumokkal is kell tudni igazolni. Legtöbbször az adminisztráció mértéke, az ehhez kapcsolódó bizonytalanság miatt aztán nem is vállalják ezt a felek, így nem valósul meg ez a juttatás. A szabályozás egyszerűsítése komoly erőforrásokat mozdíthatna meg az építőipar irányába. A fenti módosítások felélénkíthetik a béren kívüli juttatások alkalmazását, így akár magasabb bevételt hozva az államháztartásnak.

 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo