hirdetés

Megnyirbált utalványpiac

Az Erzsébet utalvány mellett egyéb étkezési utalványok is beemelhetőek 2012-től is a cafeteria rendszerbe, igaz magasabb adókulccsal. A kibocsátók bizakodóak, szerintük továbbra is megérheti őket választani munkaadónak és munkavállalónak egyaránt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

(Cafeteria összeállításunk korábbi cikkeit itt, itt és itt olvashatja.)
Tavaly év végéig a havi 18 ezer forintos keretben kedvezményes adózással adható étkezési hozzájárulást mintegy 100 ezer vállalat 2,5 millió munkavállalója költötte. Az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo úgy látja: a papír alapú utalványoknak továbbra is helyük van a cafetériarendszerekben, mivel a 2012-es szabályozás szerint azok „egyes meghatározott juttatásként" beemelhetők a béren kívüli juttatások körébe, igaz, magasabb költséggel: a juttatás 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t fizet a foglalkoztató, vagyis a cafeteria 30,94 százalékos terhével szemben ez a juttatás az 51,17 százalékos adózású kategóriába tartozik. (Véleményük szerint az ügyfelek döntik majd el, hány szereplő marad talpon.)
- Ha a munkáltató bruttó 12 ezer forintot szán havonta cafeteriára dolgozónként, a munkavállaló mindössze 690 forinttal kap kevesebbet, mint ha ugyanezt a kompenzációt az Erzsébet utalvány és SZÉP kártya kombinációban kéri. A bérköltségekkel összehasonlítva az egyes meghatározott juttatások 28 százalékkal kerülnek kevesebbe a munkáltatónak - mutat rá az Edenred munkatársa.


Kép:PP/FényesGábor

A Sodexo is bizakodik.
- Az első visszajelzések alapján úgy látjuk, hogy a munkaadók opcióként megtartották ezt a juttatást a nyilatkoztatásnál, a munkavállalók pedig továbbra is szívesen illesztik a mixbe, mert ismerik, és bíznak könnyű és általános felhasználhatóságában - mondja Sztankovits Mónika vállalati és ügyfél-kommunikációs vezető.

P. Király Ágnes a TopCafeteria ügyvezetője szerint is lehet létjogosultsága a korábbi utalványoknak, ám ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint bármilyen más termékre vagy szolgáltatásra, amit a munkáltató saját ötletétől vezérelve bevon a cafeteriajuttatások körébe.
- Csak akkor érvényes rájuk a viszonylag magas, de a bérnél kedvezőbb közteher, ha a munkáltató betartja az szja-törvény előírásait az egységességre, illetve a szabályozásra. Abban az esetben szoktuk javasolni a további juttatását, ha olyan magas kereteket kapnak a dolgozók - ami elég ritka -, hogy nem tudják a kedvezőbb juttatásokra elkölteni, vagy a cég tudja vállalni a magasabb közterhet, és fontos, hogy étkezési célú juttatást kapjanak a dolgozók, elsősorban szociális szempontok miatt - magyarázza a munkáltatókat és munkavállalókat segítő tanácsadói és teljes körű adminisztrációs szolgáltatói tevékenységet végző cég vezetője.

Az utalványpiac korábbi szereplői a már bevált szolgáltatás-portfóliójukban bíznak, amely komoly segítség lehet a cégeknek. Különösen a mostani helyzetben, amikor a változás a HR-szakemberek körében is meglehetősen sok bizonytalanságot okoz, így felértékelődhet a gördülékeny ügyintézés és a tanácsadók szerepe. A széles körű beváltóhálózat is érv lehet a korábbi utalványok mellett.

Mennyi marad a zsebekben?

  

Bér

Adómentes juttatás

Kedvezményes közterhű (30,94%) juttatás

Magas közterhű (51,17%) juttatás

Keretösszeg (ezer forint)

100

100

100

100

Munkavállaló nettó jövedelme (szuperbruttó nélkül, ezer forint)

51

100

76,370

66,150

Munkavállaló többletjövedelme a bérhez képest (százalék)

0

96

50

30

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo