hirdetés

Tovább bővül az Erzsébet-program

A Parlament előtt van egy törvénymódosítás tervezete, melyet várhatóan hamarosan megszavaznak és a kihirdetést követő napon hatályba lép. Eszerint tovább bővülhet az Erzsébet-utalványok felhasználási köre.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:PP archív

Az Szja törvény 2013 évi szabályai szerint a tavaly bevezetett Erzsébet-utalvány a fogyasztásra kész élelmiszer vásárlása mellett nem csak átmenetileg, hanem véglegesen használható meleg-étkezésre is.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány azonban január óta már nem csak étkezési Erzsébet-utalványt bocsát ki a munkáltatók számára. Megjelent az Iskolai, a Szabadidő és az Ajándék Erzsébet-utalvány is.

Top 10 juttatás: vezet a SZÉP, de jön föl Erzsébet!

Az Erzsébet-programról szóló törvény mindezidáig csak a fogyasztásra kész étel, valamint a szociális célból, törvényben meghatározott termékek vásárlására, vagy szolgáltatások igénybevételére szolgáló utalványt nevesítette Erzsébet-utalványként.

A múlt héten elfogadott törvénymódosítás már négy kategóriát határoz meg:

a) fogyasztásra kész étel vásárlására és melegkonyhás vendéglátóhelyi szolgáltatások igénybevételére

b) a kifizetőt terhelő adó mellett vagy adómentesen adható, meghatározott termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére

c) gyermekek neveléséhez, gondozásához szükséges termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére

d) szociális célból, törvényben meghatározott termékek vásárlására, szolgáltatások igénybevételére felhasználható utalvány.

Az MNÜA által idén kibocsátott három új utalványt különböző közteher mellett juttathatja a munkáltató:

- a Szabadidő Erzsébet-utalvány sporteseményre, kiállításra, színházi, tánc-, cirkuszi és zeneművészeti előadásra, közművelődésre és könyvtárra - adómentesen;

- az Iskolai Erzsébet-utalvány tankönyv, taneszköz és ruházat vásárlásra - iskolakezdési támogatásként 35,7% közteherrel;

- az Ajándék Erzsébet-utalvány műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, sportfelszerelés, játék, utazás körébe tartozó termékek és szolgáltatások vásárlására – csekély értékű ajándékként, vagy egységesen illetve szabályzat alapján nyújtva 51,17% közteherrel adható.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo