A béren kívüli juttatások EHO-jának 10-ről 14 százalékra növekedésével sokan hasonló mértékű cafeteria csökkenéssel számoltak, melyet csak erősíthet, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások gyakran a juttatások csökkentésével spórolnak a túlélésért. Szerencsére a közterhek növekedésnél kisebb mértékben csökkent a kiadott juttatások nettó értéke 2012-ről 2013-ra. Ezt látszik igazolni a cafeteriatrend.hu oldal felmérése, melyben 711 munkáltató juttatási rendszeréről beérkező adatokat dolgozta fel Fata László cafeteria szakértő.
Kevesebben szüntetik meg a rendszert
Átlagolva változások mértékét idén nettó 2,2 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2012-ben. Ez az érték kisebb, mintha a cégek a teljes EHO tehernövekedését a munkavállalókra terhelték volna. Fata László szerint ez az elvárásokhoz és a munkáltatókra nehezedő terhekhez képest kedvező eredmény. Míg 2012-ben a mért csökkenés néhány százalékkal nagyobb volt a kedvező adózású juttatásokra rakódó plusz köztehernél, addig idén pont fordított a helyzet. Így várhatóan az államháztartás innen származó bevételei is növekedni fog 2013-ban.
Honnan fizessük a közterheket?
Elterjedt munkáltatói gyakorlat, hogy a dolgozók felé kommunikált keretösszegből kell minden érintettnek kigazdálkodnia a juttatásokat terhelő közterheket. Így ha valaki 10.000 Ft értékben szeretné tölteni például a SZÉP Kártyáját – kedvező adózás mellett – 13.570 Ft fogy a cafeteria keretéből. Ezt a gyakorlatot alkalmazza a munkáltatók 35,9 százaléka 2013-ban. A válaszadó munkáltatók 47,4 százaléka azonban külön munkáltatói keretből fizeti ki a béren kívüli juttatások adó és EHO terheit. A többiek (7-8 százalék) vagy csak az EHO-t vagy csak a személyi jövedelemadót hárítják a dolgozókra, míg 9,3 százalék egyéb elosztást alkalmaz.
Összetett étkezés
2013-ra is többféle kedvező adózású juttatással támogathatja a munkáltató a dolgozók étkezését. Sokan ki is használják ezt. A válaszadók 64,6 százaléka többfajta juttatást is elérhetővé tesz erre a célra. A legtöbben a „hideg” étkezésre is költhető Erzsébet utalványt kínálják. 76,9 százalék szerepelteti ezt a juttatási rendszerében. A válaszadók 54,5 százaléka biztosít lehetőséget a dolgozóinak a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájának használatára. 9,58 százalék kihasználja a munkahelyi étkeztetés lehetőségét is.