Továbbra is vásárolhat a boltban Erzsébet-utalvánnyal

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a felröppent hírek ellenére nincs szó az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről, gyökeres átalakításáról vagy lehetőségienek szűkítéséről.

Kép:PP/FörsterTamás

Pál Béla, az MSZP képviselője a napokban kérdést tett fel a parlamentben a nemzetgazdasági miniszternek, igazak-e a hírek, hogy a kormány mérlegeli az Erzsébet-utalvány megszüntetését vagy gyökeres átalakítását, és kizárhatja a felhasználhatóság köréből az élelmiszer-vásárlást.

Pál Béla hangsúlyozta, mindez súlyos következményekkel járna, hiszen kétmilliónál több alkalmazott egy-egy évben fejenként átlagosan 50 ezer forint Erzsébet-utalványt kap, amit elsősorban a béren felül élelmiszer-vásárlásra fordít. Mint fogalmazott, nekik nagyon hiányozna ez az összeg, hiszen jelentős támasz a családok részére és azoknak a kiskeresetű embereknek is, akiknek nagyon fontos ez az utalvány ahhoz, hogy élelmiszert vásárolhassanak rajta.

Mint mondta, munkahelyek elvesztését is jelenthetné, hiszen vesztesei lennének a kisvállalkozások, és maga után vonná az adóbevételek csökkentését is. A kereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetei ezért közös közleményben fordultak a kormányzathoz, amelyben az áll, hogy az Erzsébet-utalvány jelenlegi kereteinek fenntartásában érdekeltek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, mind a kereskedők szervezetei. Véleményük szerint célszerű lenne inkább az Erzsébet-utalvány költségcsökkentésének lehetőségét megvizsgálni a felhasználhatóság körének szűkítése helyett. Hiszen így minél több munkavállaló tudná felhasználni és több kisvállalkozás elfogadni. Így járnának jól a munkavállalók, így járnának jól az elfogadók, az élelmiszer-kiskereskedők, és így járnának jól természetesen a vendéglátóhelyek is.

Több cafeteria szakértő is az Erzsébet-utalvány havi kedvezményes emelését látná szívesen a jövő évi változások között.

Az ajándékutalvány buktatói
Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában tömören fogalmazott: a hír nem igaz. Mint mondta: a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó törvénycsomag benyújtását megelőzően a kormány áttekintette a béren kívüli juttatásokat szabályozó adószabályokat, megvizsgálta az egyes törvényekkel kapcsolatos felvetéseket, javaslatokat. Az Erzsébet-utalványra vonatkozóan semmilyen kormánydöntés nem született, nincs szó sem a juttatási lehetőség megszüntetéséről, sem pedig a rendszer gyökeres átalakításáról vagy az utalvány felhasználási lehetőségeinek szűkítéséről.

A K&H kkv bizalmi index kutatás adatai szerint jelenleg a kkv-k mindössze 43 százaléka tervez természetbeni juttatást adni. Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves kutatás eredménye szerint a munkáltatók körében továbbra is az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem, jelenleg a cégvezetők 46 százaléka tervezi alkalmazni. Ez jelentős, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo