hirdetés

Továbbra is vásárolhat a boltban Erzsébet-utalvánnyal

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a felröppent hírek ellenére nincs szó az Erzsébet-utalvány megszüntetéséről, gyökeres átalakításáról vagy lehetőségienek szűkítéséről.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:PP/FörsterTamás

Pál Béla, az MSZP képviselője a napokban kérdést tett fel a parlamentben a nemzetgazdasági miniszternek, igazak-e a hírek, hogy a kormány mérlegeli az Erzsébet-utalvány megszüntetését vagy gyökeres átalakítását, és kizárhatja a felhasználhatóság köréből az élelmiszer-vásárlást.

Pál Béla hangsúlyozta, mindez súlyos következményekkel járna, hiszen kétmilliónál több alkalmazott egy-egy évben fejenként átlagosan 50 ezer forint Erzsébet-utalványt kap, amit elsősorban a béren felül élelmiszer-vásárlásra fordít. Mint fogalmazott, nekik nagyon hiányozna ez az összeg, hiszen jelentős támasz a családok részére és azoknak a kiskeresetű embereknek is, akiknek nagyon fontos ez az utalvány ahhoz, hogy élelmiszert vásárolhassanak rajta.

Mint mondta, munkahelyek elvesztését is jelenthetné, hiszen vesztesei lennének a kisvállalkozások, és maga után vonná az adóbevételek csökkentését is. A kereskedők és vendéglátósok érdekvédelmi szervezetei ezért közös közleményben fordultak a kormányzathoz, amelyben az áll, hogy az Erzsébet-utalvány jelenlegi kereteinek fenntartásában érdekeltek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, mind a kereskedők szervezetei. Véleményük szerint célszerű lenne inkább az Erzsébet-utalvány költségcsökkentésének lehetőségét megvizsgálni a felhasználhatóság körének szűkítése helyett. Hiszen így minél több munkavállaló tudná felhasználni és több kisvállalkozás elfogadni. Így járnának jól a munkavállalók, így járnának jól az elfogadók, az élelmiszer-kiskereskedők, és így járnának jól természetesen a vendéglátóhelyek is.

Több cafeteria szakértő is az Erzsébet-utalvány havi kedvezményes emelését látná szívesen a jövő évi változások között.

Az ajándékutalvány buktatói
Az év végi juttatásokhoz kapcsolódóan több munkáltató tervezi, hogy ajándékutalványt ad a dolgozóinak. Az ajándékozásra több párhuzamos szabály is vonatkozhat az adótörvényben. Ráadásul egy apró figyelmetlenség is sokba kerülhet a munkáltatónak.
Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában tömören fogalmazott: a hír nem igaz. Mint mondta: a jövő évi adóváltozásokat tartalmazó törvénycsomag benyújtását megelőzően a kormány áttekintette a béren kívüli juttatásokat szabályozó adószabályokat, megvizsgálta az egyes törvényekkel kapcsolatos felvetéseket, javaslatokat. Az Erzsébet-utalványra vonatkozóan semmilyen kormánydöntés nem született, nincs szó sem a juttatási lehetőség megszüntetéséről, sem pedig a rendszer gyökeres átalakításáról vagy az utalvány felhasználási lehetőségeinek szűkítéséről.

A K&H kkv bizalmi index kutatás adatai szerint jelenleg a kkv-k mindössze 43 százaléka tervez természetbeni juttatást adni. Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves kutatás eredménye szerint a munkáltatók körében továbbra is az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem, jelenleg a cégvezetők 46 százaléka tervezi alkalmazni. Ez jelentős, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo