Ilyen lesz a cafeteria 2017-ben

Az Országgyűlés az új adótörvényekkel egyetemben elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteriaszabályokat is. Fata László cafeteriaszakértő segítségével megnéztük, hogy jövőre milyen szabályok szerint tervezhetjük a juttatásokat.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

November 22-én megszavazta az Országgyűlés az új adószabályokat. Számos komoly változásra készülhetünk, a módosítások a cafeteriarendszert sem hagyták változatlanul. (A friss adószabályokról itt olvashatja összefoglaló írásunkat!) Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat és tudnivalókat a 2017-ben adható munkáltatói juttatásokra vonatkozó szabályokról.

Béren kívüli juttatások

A jövőben majd a béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára kell 15 százalék személyi jövedelemadót és 14 százalék EHO-t fizetni. Így a teljes közteher jövőre az idei 34,51 százalék helyett 34,22 százalék lesz, azonban az ebbe a körbe tartozó juttatások köre szűkül, mint ahogy már a nyári módosításból is láthattuk. Egyrészről Széchenyi Pihenő Kártyát adhatunk majd a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel, valamint 100 000 forint értékig pénz kifizetése is lehetséges lesz ugyanilyen közterhekkel.

„Arra azonban még figyelni kell, hogy erre a két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik jövőre. Így kedvező adózással ezekből évente a versenyszférában nettó 450 000, a közszférában nettó 200 000 forint lesz adható” – vélekedett Fata László cafeteriaszakértő.

Kép: Fotolia

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén az 1,19 helyett az 1,18-as szorzóval korrigált érték, de a 15 százalék szja mellé 27 százalék EHO társul. Így 49,56 százalék munkáltatói teherrel kalkulálhatunk 2017-ben az idei 49,98 százalék helyett. Ezzel a közteherrel valósíthatjuk meg az idén gyakran használt béren kívüli juttatások (pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés...) kiadását, de akár más juttatásokat is, a kiadás feltételeire odafigyelve. Látható, hogy sok idén népszerű béren kívüli juttatás jövőre már magasabb közteherrel lesz adható. Ezekre sok esetben jelenleg havi, éves korlátok vonatkoznak, melyen belül igénybe vehettük a kedvező adózás feltételeit. Az elfogadott módosítás szerint ezek jövőre havi, illetve éves korlátozás nélkül lesznek adhatók – a magasabb – 49,56 százalék közteherrel – magyarázza az új szabályokat Fata László cafeteriaszakértő.

Cafeteria 2017 – Jön a készpénzes juttatás!
Jövőre jelentősen emelkedik az eddig legnépszerűbb cafeteriajuttatások adóterhe, ugyanakkor évi 100 ezer forintot készpénzben adhatunk a dolgozóknak 34,22 százalékos adózással. Bővül az adómentesen adható juttatások köre is: a munkáltató egészségügyi ellátást is biztosíthat munkavállalóinak juttatásként, amely után nem kell közterhet fizetni. A jövő évi adócsomag tükrében vajon van értelme fenntartani a béren kívüli juttatások rendszerét? A jól összerakott cafeteriacsomagok a munkaerő vonzásának és megtartásának eszközeivé is válhatnak.
Időpont: 2016. december 08.
Helyszín: Budapest, BKIK Székház, I. ker., Krisztina körút 99. 7. emelet
Így többek közt az Erzsébet utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet, munkahelyi étkezés, vállalati üdültetés, iskolarendszerű képzés stb. biztosítása mellett az önkéntes nyugdíjpénztárba és egészségpénztárba is korlátlanul fizethet a munkáltató 49,56 százalék adóval.

Adómentes juttatások

Eddig is úgy látszott, hogy a gyakran használt adómentes juttatások köre megmarad, sőt bővül 2017-re. A kulturális belépő, a sportrendezvény-belépő, a lakáshitel-támogatás, bölcsőde kis módosítással jövőre is használhatók lesznek. Emellett már korábban bekerült az adómentes juttatások közé a mobilitási célú lakhatási támogatás és az óvodai ellátások térítése.

A nyáron viszont még úgy látszott, hogy egészségügyi szolgáltatást is adhat a munkáltató adómentesen 2017-ben. Azonban ezt a szakaszt a friss őszi módosítás nem lépteti hatályba, így ezzel nem számolhatnak a cégek adómentes juttatásként jövőre. Azt már korábban láttuk, hogy közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkatársak számára fizethető (vagy fizetendő) kilométerenként 9 forint költségtérítés adómentes értéke 15 forint értékre növekszik.

Lakáscafeteria: változások augusztus elsejétől
Egyre népszerűbb a lakáscélú támogatás a munkavállalók és a munkáltatók körében is, ezért érdemes figyelni arra, hogy augusztus elsejétől jelentős változások jönnek a juttatás feltételrendszerében.
A lakáscélú támogatás esetén a munkáltatónak az adómentességhez vizsgálnia kell, hogy a lakás szobaszáma ne haladja meg a méltányolható lakásméretet. Ehhez a szobaszámnak és együtt lakóknak a viszonyát kell figyelembe venni. A friss módosítás alapján változik az együtt lakó személyek meghatározása. Az új szabályok alapján már a házastárs közeli hozzátartozóit is figyelembe vehetjük a lakók számának meghatározásakor. A  jelenleg érvényes meghatározás szerint ebbe a körbe nem számíthatjuk bele a munkavállalónak, élettársának vagy házastársának testvérét. A módosítás elfogadásával jövőre a lakásban lakó testvér is figyelembe vehető az együtt lakó, együtt költöző családtagok számának meghatározásakor. Emellett a fiatal házaspárok estén a lakók számának meghatározásakor számításba vehetjük jövőre a jövőben születendő gyermekeket is.

Kedvezőbb lesz a szobák számának meghatározása is. A 8 és 12 négyzetméter közé eső lakóhelyiségekből kettőt egy szobaként vehetünk majd figyelembe. Ez alapján 1-2 fő esetén 3 szoba, 3-4 fő esetén négy szoba lesz a méltányolható lakásméret. Majd minden további lakóval egy szobával nő az adómentesen támogatható lakás mérete.

 Az egyes meghatározott juttatások és az adómentesek juttatások értékét természetesen nem kell beleszámolni a 200 000–450.000 forintos éves keretbe.

Cafeteriaelem Közteher 2017-ben
Munkahelyi étkeztetés Korlátozás nélkül – 49,56%
Erzsébet utalvány Korlátozás nélkül – 49,56%
Helyi bérlet 49,56%
Iskolakezdési támogatás Korlátozás nélkül – 49,56%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Korlátozás nélkül – 49,56%
Egészségpénztár, önsegélyező pénztár – hozzájárulás Korlátozás nélkül – 49,56%
Készpénz-kifizetés cafeteriában (**) Évente 100 000 Ft-ig – 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (**) Évente 150 000 Ft-ig – 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (**) Évente 225 000 Ft-ig – 34,22%
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (**) Évente 75 000 Ft-ig – 34,22%
Sportrendezvényre szóló belépő Korlátozás nélkül – adómentes
Kulturális belépő Évente 50 000 Ft-ig – adómentes
Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig – adómentes
Mobilitás célú lakhatási támogatás

 

A feltételek teljesülése esetén havonta a minimálbér 40-25-15 százalékáig adómentes
Lakáscélú támogatás

30%, max. 5 millió Ft 5 évben – adómentes

Kockázati biztosítás (pl. egészség) Havonta a minimálbér 30%-ig – adómentes
Ajándékutalvány(*) A szabályokat betartva korlátlanul – 49,56%
(**) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell.

A versenyszférában évi 450 000 forint értékig, a közszférában 200 000 Ft/év értékig áll rendelkezésre a kedvező 34,22 százalék mértékű közteher, felette 49,56 százalék adó- és járulékteherrel kell számolni.

Perelhetnének a cégek a SZÉP kártya miatt
Alaposan átalakította a kormányzat a 2017-es cafeteriarendszert, miután az Európai Bíróság 2016. február 23-án született ítéletében Magyarországot kötelezettségszegési eljárás keretében elmarasztalta az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya kibocsátási feltételei miatt. Az Erzsébet utalványt átszabták, a SZÉP kártyához viszont még nem nyúlt a kormány, pedig számos kkv-t érinthet a kérdés.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo