hirdetés

Így alakul az Erzsébet utalvány

Számtalan kritika érte a cafeteria rendszer idei újdonságát. Az étkeztetési juttatás legnagyobb hátránya volt a tavalyi utalványokkal szemben, hogy azt kizárólag a hazai élelmiszer-láncoknál fogadták el. A NÜSZ oldalán megjelent hír szerint április 15-től a Tescoban is fizethetünk Erzsébet utalvánnyal. Közben felmerült az is, hogy a jövőben a családi pótlékot is ebben a formában fizeti ki az állam.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az idei cafeteria-rendszer egyik újdonsága, az Erzsébet utalvány elvileg április 15-től a Tesco nemzetközi áruházlánc 176 hipermarketében (ahogy a MOL-nál) is költhető kizárólag fogyasztásra kész ételre. Ezzel úgy látszik, lezárult a harc a Nemzeti Üdülési Szövetség és a multik között és valószínűleg idő kérdése, hogy a többi hipermarkettel is létrejöjjön a megállapodás. Kérdés, hogy az uniós vizsgálat vagy a hazai kritikák hatására engedett a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ). A forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. és a Tesco tárgyalásainak részleteiről – például az áruház által fizetett jutalék mértékéről – nem szól a NÜSZ oldalán megjelent tájékoztatás. (Az Erzsébet utalvány mellett egyéb étkezési utalványok is beemelhetőek 2012-től is a cafeteria rendszerbe, igaz magasabb adókulccsal.)

Az Erzsébet-utalványt eddig több mint másfél millió munkavállaló választotta Magyarországon. A nemzetközi áruházlánccal történt megegyezés eredményeként a forgalmazó – az Erzsébet-utalvány kibocsátójával egyetértésben – teljes körű, országos elfogadóhelyi hálózatot épített ki, olvasható az utalvány honlapján. A fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható étkezési jegyeket az országban jelenleg közel 22 ezer helyen: a CBA, a Coop, a Reál, az Arzenál élelmiszer áruházláncok, a MOL benzinkutak kasszái mellett több ezer kisboltban és vendéglátóhelyen, valamint április közepétől a Tesco hipermarketekben is elfogadják.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó összegből az Erzsébet-program keretében kizárólag szociális üdültetés és étkeztetés finanszírozható. (A szolgáltatásnyújtás teljes szabadságának érvényesülését vizsgálja az Európai Bizottság az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban.)

Cselekvési és ütemterv készül

A jövőben jelentősen bővülhet az étkeztetési utalványból befolyó összeg, amennyiben megvalósul a kormány legújabb elképzelése. Az MTI vasárnap közzétett híre szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek április közepéig kell megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély. A kormány erről szóló döntése a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az említett juttatások utalványban való biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat április 15-ig kell a kabinet elé terjesztenie a tárcavezetőnek.
A kormány egyúttal felkérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Réthelyi Miklós vizsgálatának eredményei alapján április végéig dolgozza ki az Erzsébet-program keretében bizonyos szociális juttatások - "célhoz kötött felhasználásuk érdekében" - utalvánnyal való kifizetésének lehetséges területeit.

Ezzel együtt cselekvési és ütemtervet kell készítenie a miniszternek az Erzsébet-utalvány bővítésének formáiról, a bevezetés és a működtetés költségeiről.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo