Növekedési hitelprogram cikkek

hirdetés

Milyen ingatlanberuházásra vehető fel a növekedési hitel?

Milyen ingatlanberuházásra vehető fel a növekedési hitel?

A beruházások finanszírozására még mindig elérhető a növekedési hitel, ám a projekt indítása előtt érdemes megnézni a részleteket.
Mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban

Mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban

A darabszámokat tekintve a hitelek csaknem kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban, a mezőgazdaságban, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatoknak nyújtották.
Egy hónap van a határidőig, és van még a pénzből

Egy hónap van a határidőig, és van még a pénzből

Alig több mint 1 hónapjuk van a cégeknek, hogy még igénybe vegyék a Növekedési Hitelprogram kínálta kedvező forrást beruházásaik finanszírozására, van még a keretből - hívja fel a figyelmet a K&H.
Közel 40 ezer cégnek jutott az nhp-ből

Közel 40 ezer cégnek jutott az nhp-ből

A növekedési hitelprogram három szakaszában, 2013 júniusa óta, 38 086 vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz 2652 milliárd forint összegben az MNB közleménye szerint. A forinthitelek nagy része elsősorban mikrovállalkozásokhoz, a deviza alapú kölcsönök többsége középvállalkozásokhoz került.
Növekedési Hitel: most, vagy soha

Növekedési Hitel: most, vagy soha

Az elmúlt évek legfontosabb hitelforrása a vállalkozók számára a Növekedési Hitelprogram (nhp) volt. A cégtulajdonosok megismerték és megszerették. A hitelprogram március 31-gyel zárul, az átlagosan 7–10 hetes hitelezési folyamat miatt az utolsó perceket éljük. Aki most nem lép, végleg lemarad.
hirdetés
125 milliárd kkv-knak, de közel a vég

125 milliárd kkv-knak, de közel a vég

A növekedési hitelprogram (nhp) harmadik, kivezető szakaszában az idén eddig 4600 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vett igénybe finanszírozást mintegy 125 milliárd forint összegben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.
Sietni kell! Nem sokáig tart ki a kedvezményes hitelkeret

Sietni kell! Nem sokáig tart ki a kedvezményes hitelkeret

100 milliárd forinttal megemeli az MNB az elmúlt évek legnépszerűbb kedvezményes vállalati hitelkonstrukciójára, a maximum 2,5%-kal kihelyezhető növekedési hitelre rendelkezésre álló keretösszeget. A közép-magyarországi beruházások számára a 0%-os új EU-s hitel nem elérhető, így érdemi és nagyarányú kereslet várható a konstrukcióra. Mi áll a háttérben? Ki és hogyan kaphatja meg a növekedési hitelt? Meddig lesz elérhető? A Bankmonitor.hu írása.
Gépvásárlásra indult hitelprogram

Gépvásárlásra indult hitelprogram

Új, gépvásárláshoz kapcsolódó programot indított kkv-knak az MKB Bank és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A programban háromtól háromszázmillió forintig igényelhető géphitelhez a jegybanki növekedési hitelprogram harmadik szakaszának első pillérében kedvezményes refinanszírozási forrás kapcsolódik.
Már nem is olyan előnyös a 2,5%-os MNB hitel

Már nem is olyan előnyös a 2,5%-os MNB hitel

Bár az elemzők azt mondják, nem lett volna növekedés a kkv beruházásokban a növekedési hitelprogram nélkül, mostanra szakértőnk úgy látja, akad versenytársa is.
Hétfőtől még kedvezőbb a Növekedési hitel!

Hétfőtől még kedvezőbb a Növekedési hitel!

A húsvéti nyúl előzetes ajándékaként értékelhetik a cégtulajdonosok az elmúlt időszak legkedvezőbb vállalati finanszírozási formájának, a növekedési hitel elérhetőségében bekövetkezett enyhítést. A maximum 2,5%-os hitel ma már külföldi vállalatok részesedésének megvásárlására is használható (az egyéb beruházási célok mellett). Az enyhítés egyszerre pozitív és meglepő - vélik a Bankmonitor szakértői.
hirdetés

Még olcsóbb az NHP a vége előtt

Megkezdődött a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetése. Az idei, záró évben 300+300 milliárd forintos keret áll a bankok részére, és magukat a bankokat is ösztönzi az MNB a Piaci Hitelprogrammal (PHP), hogy helyezzék ki a forrást a vállalatoknak.

Így lehet céget venni 2,5%-os hitellel

A növekedési hitel egyik legvonzóbb felhasználási lehetősége a részesedés vásárlás, akvizíció finanszírozás. Úgy vehetünk 2,5%-os maximális kamatozású hitellel részesedést, hogy a cégek eladási ára jellemzően legalább 10-12%-os éves megtérülést biztosít a vevőnek. Ezt a lehetőséget már sokan felismerték és szeretnék az NHP-t részesedésvásárlásra használni. A műfaj azonban – a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalatai alapján - komoly eltéréseket mutat a hagyományos beruházási hitelhez képest, a legtöbb cégtulajdonos nincs tisztában a sajátságokkal.

Év végén húztak bele a az NHP-ba a cégek

2015 decemberében az NHP hitel- és lízingszerződések, valamint a folyósítások kiugró mértékben növekedtek: mivel az NHP harmadik szakaszában elérhető hitelkonstrukció feltételei csak az év utolsó heteiben derültek ki, így sokan még az év végén elérhető kedvezményes forrásból valósították meg vagy indították el beruházásaikat.

Hitel van, csak érte kellene nyúlni

Lényegében a hitelezés felfutása nélkül bővül a magyar gazdaság, elsősorban az uniós források és az autógyártás érdeme a növekedés. A szakemberek ugyanakkor bizakodóak, a vállalkozások hamarosan szívesebben nyúlhatnak a hitelekhez - vélekednek a K&H szakemberei.

Újratölti Matolcsy a csodafegyvert

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016 januárjában elindítja a Növekedéstámogató Programot (NTP), ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetésével és a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogram (PHP) meghirdetésével.

Most a stabilitásra koncentrálnak a cégek

A tavalyinál kevésbé, de még mindig mérsékelten optimisták a hazai kkv-k a CIB Stafétabot kutatásának eredményei szerint. Minden második vezető másképp tennie valamit, ha visszamehetne az időben, most viszont a hatalmas lépések – például az export beindítása – helyett inkább a stabilitásra koncentrálnak.

Véghajrában az idei NHP

Kevesebb, mint 100 napjuk van a cégeknek arra, hogy a jelenlegi feltételek mellett igénybe vegyék a Növekedési Hitelprogram kedvezményes forrását. Búcsúzni azonban nem kell, hiszen a program jövőre sem szűnik meg. A kkv-k fokozott érdeklődése és az NHP kimerülő kerete miatt az NHP+ keretet is felhasználhatóvá teszi az MNB.

Növekedési hitel volt, van, lesz - és még felvenni is könnyebb

A hét közepén jelentette meg az MNB egy elsőre technikainak tűnő, azonban a magyar vállalkozások hitelezését igen jelentős mértékben befolyásoló új közleményét: az idei évben 500 milliárd forintnyi plusz keret áll rendelkezésre a bankoknak növekedési hitel kihelyezésre és jövő évben is elérhető lesz egy vélhetően csökkentett összegű keret. Segítünk az értelmezésben és adunk néhány gyakorlati tanácsot a hitelfelvételt fontolgatók számára. A jó hír, hogy ma könnyebb hitelhez jutni, mint egy éve.

Készüljünk a pénzszerzésre!

Lassan már egy éve az uniós pályázatokra várakozva élnek a hazai vállalkozók, de előbb-utóbb tényleg elindul a pályázati dömping. Ha pályázatokról van szó, nem tekinthetünk el az önerő-finanszírozás problémájától. Akinek nincs elég saját forrása, fel kell készülnie a banki finanszírozás bevonására. Erre általánosan két banki termék tűnik igen alkalmasnak: a Széchenyi Kártya, illetve a 2,5 százalékos MNB NHP. Mindkét területen vannak újdonságok, amelyekről fontos tudni az érintetteknek.

Bőven megy a pénz az agráriumba

Bizakodóbbak a magyar agrárcégek, többen érzik úgy, hogy az NHP, az EXIM és az MFB hitelprogramjainak hatására javult a finanszírozási helyzetük. De az ágazat problémái nincsenek megoldva: alacsony a biztosított területek aránya, és emiatt a vállalkozások árbevétele erősen kitett a szélsőséges időjárásnak.

Most már a bankoknak kéne hiteleznie az MNB szerint

A bankadó csökkentésével már a bankokon a sor, hogy növeljék a hitelezésüket, támogassák a vállalati beruházásokat – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában, ahol a további monetáris lazításról is szót ejtett.

Ha nincs NHP, nincs beruházás se

A Növekedési Hitelprogram év végi kifutásával nagy beruházási hullámra már nem lehet számítani a kkv-szektorban. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index, amely szerint mélyponton van a vállalkozások beruházási kedve, a cégek kevesebb, mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során. A beruházás tárgyát tekintve továbbra is az informatikai fejlesztések vannak az élen.

Hét meglepetés, ami a csődöt jelentheti

Az induló vállalkozások többsége már az első években olyan kellemetlen meglepetésekkel szembesül, amelyek akár a véget is jelenthetik egy cégnek. Pedig ezekre fel is lehet készülni: összeszedtünk néhányat a tipikus kellemetlen meglepetésekből, és azt is elmondjuk, mit tehetünk ellenük.

Az NHP húzza a lízinget is

Folytatódott a bővülés a lízingpiacon 2015 első negyedévében. A teljes növekedés 24 százalékát adták az NHP-hez köthető szerződések. Várhatóan a jövőben is a vállalkozások hajtják majd a lízingpiacot.

Tavasszal a hitelezés is felébred

A hitelezési folyamatokat jellemző szezonalitás miatt az NHP igénybevétele is visszafogottabb az év első hónapjaiban, a program felfutása a tavaszi hónapokban várható az MNB szerint.

Indul az MNB új csodafegyvere - itt az NHP+

Március 16-án indul az NHP+, a jegybank kiterjesztett Növekedési Hitelprogramja. Az NHP+ az eredeti programból eddig kiszorult, magasabb kockázatú kkv-k számára kínál lehetőséget hitelfelvételre a piacinál kedvezőbb feltételekkel.

Érezhető a javulás a hitelezésben

Az utóbbi hónapokban egyértelműen javult a vállalatok finanszírozási környezete. A hitelintézetek kihelyezési hajlandósága nagyobb, egyre éhesebben keresik az új lehetőségeket és a cégek számára is értelmezhető finanszírozási ajánlatokat kínálnak a potenciális ügyfeleknek. A lehetőségeket tovább javítja az NHP kapcsán bejelentett újabb módosítás is.

Pénzbőség kkv-knak?

A Növekedési Hitelprogram és az Exportélénkítési Hitelprogram is egy a korábbi kereskedelmi banki gyakorlattól eltérő, állami szabályozókkal alacsony kamatokra beállított hiteltermék. Próbálkozás arra nézve, hogy hogyan érvényesülhet együtt a bankok és az ügyfelek érdeke, kikényszeríthető-e a pénzintézetek felelősségvállalása állami eszközökkel.

A lízingesek is örülnek, ha jól megy a kkv-knak

Az év első háromnegyedben naponta átlagosan több mint 1,1 milliárd forint értékben köttettek lízingszerződéseket – ismertette a szektor friss adatait a Magyar Lízingszövetség. A jövőben folytatódik a növekedés, a járműpiac látványos bővülése mellett a vállalkozások eszközbeszerzései húzzák majd a piacot, a fejlődésben pedig fontos szerepe lesz a jegybank hitelprogramjának is.

Meghosszabbítják a növekedési hitelprogramot!

Meghosszabbították a jegybank által indított Növekedési Hitelprogramot az MNB. A keretet is megemelték és 2015 év végéig lehet szerződést kötni.

13 tipikus hiba kkv-k hitelfelvételénél

Habár a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos fix kamatra olcsó forrást biztosít a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, sokan nem kapnak hitelt. Vajon a bankok milyen okokkal utasítják el a hitelért folyamadó kkv-ket?

Stagnálásig húzott az NHP

A kkv-hitelek esetén korábban 4-5 százalékos éves csökkenés volt megfigyelhető, ami a Növekedési Hitelprogramnak (NHP) köszönhetően mostanra megállt.

Megszűnik az NHP harmadik pillére

A monetáris tanács a növekedési hitelprogram harmadik pillérét alkotó devizacsere-tenderek megszüntetéséről döntött 2014. július 1-ei hatállyal.

800 milliárdot osztott ki a cégek között a jegybank

Meghaladta a nyolcszázmilliárd forintot a Növekedési Hitelprogramban kihelyezett hitelek összege. Az első lépcsőben több mint hétezer vállalkozás élt az olcsó hitellehetőséggel, a többségük mikrocég volt, egy részük külföldi tulajdonú.

Honnan szerezzünk pénzt a vállalkozásnak?

Tőkét vagy hitelt nem könnyű szerezni a magyar vállalkozásoknak, bár a helyzet sokat javult az elmúlt években. Már a növekedési hitelprogram második szakasza pörög, ami keretében több mint elegendő forrás áll rendelkezésére a kisebb cégeknek is, mégsem mindenki kaphat. Honnan szerezzen pénzt ma egy vállalkozás?

Tavasszal tülekednek a cégek az olcsó hitelért

Nagyjából minden hatodik cég tervezi, hogy részt vesz az MNB Növekedési Hitelprogram folytatásában a K&H vállalati monitor kutatás adatai alapján. A hitelcélok között magasan a beruházásokra igényelt forrás vezet.

Így dől el, ki és mennyi MNB-hitelt kaphat

Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5 százalékos hitelének a hallatán, de megkapni nem olyan egyszerű! A Piac&Profit szakértője segít, mit kell nézni a hitelképességhez, és minek alapján dőlhet el, hogy mennyi hitelt kaphatunk.

Így készüljünk hitelt felvenni, hogy meg is kapjuk

Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5%-os hitelének a hallatán, mégis nagyon kevesen tudták megszerezni ezt a forrást. A Piac&Profit szakértője segít, hogyan készüljünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.

Ezt kapták a kicsik az MNB-től

Tényleg jutott pénz a kicsiknek is az MNB Növekedési Hitelprogram első szakaszában - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre adott válasza szerint.

Dőlt a pénz októberben

Októberben a vállalkozások számára újra meghirdették a Magyar Nemzeti Bank nagy sikerű növekedési hitelprogramját. Közben Brüsszel pénzcsapjai is újra kinyíltak: a pályázatok körüli korábbi szabálytalanságok miatt leállított utalások újra megindultak.

Bérbeadásra készülő épületekre is kapható kölcsön a növekedési hitelprogramból

A növekedési hitelprogram második lépcsőjében rendelkezésre álló 2 ezer milliárd forintból a jövő év első napjától akkor is adható hitel kereskedelmi ingatlan és bérbeadásra készülő más típusú ingatlan fejlesztésre, ha a bérlő a cégcsoporton belüli társaság - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén, csütörtökön Budapesten.

Miből lesz pénz hiteltörlesztésre és tőkeemelésre?

A hitelek törlesztésével párhuzamosan a kötelező tőkekövetelményre is kell figyelniük kell a kft.-knek a jövőben, a mindkettőhöz szükséges rendezett pénzügyi háttér megteremtésében segítséget jelent a faktoring.

Jövőre még nagyobb lesz Matolcsy csodafegyvere

A lízingtermékekre is kiterjed jövő év januárjától a jegybank Növekedési Hitelprogramja, valamint emelkedik a maximálisan felvehető hitelek felső határa is, háromról tíz milliárd forintra.

Változások a kedvezményes hitel feltételeiben!

Már egy hónapja elindult az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakasza. A program alapvető kritériumai nem változtak, ugyanakkor néhány fontos módosítás történt az első szakaszhoz képest.

Így ne bukja el a hitelkérelmét!

Ahhoz, hogy egy vállalat hiteligénylése sikeres legyen, érdemes tisztában lenni a bírálat folyamatát segítő tényezőkkel, illetve azokkal a szempontokkal is, amelyek eleve kizárják a banki hitel felvételét. Mindezt akár már azt megelőzően, hogy a bankhoz fordulnánk.

A tudatos tervezés nem luxus

Nincs stratégiai tervezés, sem utódlás sem egyéb területen a hazai kkv-knál - ez derült ki a CIB Stafétabot kutatásából. A cégvezetők azonban viszonylag realistábbak lettek, nem a folyamatos növekedést, csak a cég stabil működését és a vevők megtartását látják az igazi sikernek.

Már osztják az 500 milliárdot

Október elsejével indul a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakasza. A program keretében összesen 2000 milliárd forint keretet biztosít a jegybank nulla százalékra a hitelintézeteknek 2014. december 31-ig, első körben 500 milliárd áll rendelkezésre.

Lenyomhatja a piaci kamatokat az nhp

A Széchenyi Kártya 11 évvel ezelőtti indulásakor kiváltott kamatversenyhez hasonlóan a jegybanki hitelprogramis csökkentheti majd áttételesen a piaci hitelkamatokot - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés

Költségkímélés

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Figyelmeztet az MNB: több ezer forint különbség van a számlacsomagoknál

Jelentős különbségek vannak a bankok és számlacsomagok között, és a fizetett díjakon évente akár több ezer forintot is meg lehet takarítani.

Pénzszerzés

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a nyúlfarknyi jogszabályt, amelyben kihirdeti a nyugdíjak megállapításához nélkülözhetetlen szorzószámot.

Jogi kisokos

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Komoly jogi kérdést vet fel a mesterséges intelligencia terjedése

Kit tekintünk a művek megalkotójának, az MI által létrehozott művekhez fűződnek-e szerzői jogok, és ha igen, azok kiket illetnek?

Cégblog

Nyugtatnak a németek: nincs rendszerszintű pénzügyi válság

Nyugtatnak a németek: nincs rendszerszintű pénzügyi válság

Az utóbbi hetek bankcsődjei nem jelentenek rendszerszintű pénzügyi válságot és nem fenyegetik recesszióval a német gazdaságot.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo