Tavasszal a hitelezés is felébred

A hitelezési folyamatokat jellemző szezonalitás miatt az NHP igénybevétele is visszafogottabb az év első hónapjaiban, a program felfutása a tavaszi hónapokban várható az MNB szerint.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2013. júniusban útjára indított növekedési hitelprogram (NHP) második szakaszában 660 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok és a kis- és középvállalkozások, amelyből 512,5 milliárd forint hitelt folyósítottak április elejéig - közölte a frissen összesített adatokat a jegybank. Az MNB közleménye szerint az nhp első és második szakaszában mostanáig csaknem 21 ezer vállalkozás jutott összesen több mint 1360 milliárd forint hitelhez.

Közölték, a hitelezési folyamatokat jellemző szezonalitás miatt az nhp igénybevétele is visszafogottabb az év első hónapjaiban, a program felfutása a tavaszi hónapokban várható. A program előző negyedévhez viszonyított mérsékeltebb kihasználtsága részben annak tulajdonítható, hogy a szerződéskötések az előző év utolsó negyedévére összpontosultak az nhp második szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett is - írja az MNB.

A második szakaszban létrejött szerződések közel 97 százaléka új hitel, azaz a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 63 százalék, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 11 százalék.

A második pillérben - forint- és devizahitel-kiváltás - a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 72 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 28 százalék. A második pillérben folyósított hitelek közel 81 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 19 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta az MNB közleménye szerint.

Csak az NHP lehelt életet a vállalati hitelekbe
Tavaly a negyedik negyedévben kismértékben tovább bővült a vállalati hitelállomány, éves összevetésben 2,4 százalékkal. A hitelprogramtól eltekintve a vállalati hitelállomány 4 százalékkal zsugorodott.
Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos összege 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 35 millió forint. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,3 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban. A mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, valamint a javítás és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede erre a három területre irányul - írja az MNB.

Saját forrásból fejlesztenek a vállalatok
Továbbra is várat magára a beruházások élénkülése, idén a hazai vállalatoknak már fele sem tervez fejleszteni. Aki igen, az a beruházás célját tekintve elsősorban technológiafejlesztésben gondolkodik, a finanszírozási lehetőségek közül pedig hitelfelvétel helyett inkább a vállalat belső forrásaira támaszkodik.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo