hirdetés

Lenyomhatja a piaci kamatokat az nhp

A Széchenyi Kártya 11 évvel ezelőtti indulásakor kiváltott kamatversenyhez hasonlóan a jegybanki hitelprogramis csökkentheti majd áttételesen a piaci hitelkamatokot - véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).
hirdetés

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán jelentette be, hogy kétezer milliárd forintos hitelkerettel folytatódik a növekedési hitelprogram (nhp). A VOSZ közleménye szerint piaci kamatok csökkenésének jelei már a program első szakaszának eredményei között is láthatóak.

A szövetség szerint fontos lépés a növekedési hitelprogram folytatása. A vállalkozói szövetség tagjai már a program első szakaszában is komoly érdeklődést mutattak a jegybank által biztosított finanszírozási lehetőség iránt, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a második körben - a számukra több ponton kedvezően változó feltételek mentén - minél többen hozzájuthatnak kedvezményes forrásokhoz.

A hitelprogram első üteme ugyan nem tudta mélységében elérni a kisméretű vállalkozásokat, és nem helyezte fókuszba a termelésközpontú beruházásokat, azonban a második ütem feltételei között már látható, hogy a jegybank a teljes keret 90 százalékát új beruházásokra kívánja fordítani, és ezzel a VOSZ által régen szorgalmazott értékteremtés és újratermelés kerülhet a program előterébe - írják.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára fontos elemnek tartja, hogy láthatóan megugrott a hitelek utáni kereslet és külön örvendetes, hogy a Széchenyi Kártya Program beruházási hiteleiben is érezhető keresletnövekedés zajlott le az MNB programjával egy időben. A főtitkár szerint a jegybanki hitelprogram nyomán csökkenő tendenciát mutatnak majd a piaci hitelkamatok is.

A vállalati forint- és devizahitelek arányaiban bekövetkezett változásra gyakorolt hatás is fontos a gazdaság szereplői számára és a forinthiteleknél mérhető 8 százalékos növekedés komoly segítség a devizahitelek volatilitásának kitett vállalkozói kör számára. Kedvező irányt jelez, hogy Közép-Magyarország eddigi hitel-felülsúlyozottsága (56 százalék) a program keretein belül nem éri el a 40 százalékot sem.

Kisvállalkozás is juthat nagy pénzhez
Közben bővítette tőkeprogramját a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) is: immár olyan hazai mikro- és kisvállalkozások is fogadhatnak be tőkét, amelyek eddig a korábbi szabályok miatt nem pályázhattak visszatérítendő fejlesztési forrásokra, de olyanok is, melyek stabil működésük ellenére nem is gondolták volna, hogy a tőkebevonás az ő szintjükön működőképes megoldás lehet.
A gazdasági növekedés VOSZ által szorgalmazott beindítása mindenképpen igényli egy ilyen program folytatását, ezért a VOSZ és tagjai nagy várakozással tekintenek a jegybanki csomag folytatása elé, a rendkívül sikeres Széchenyi Kártya Program megtartása és további támogatása mellett.

A program folytatását szorgalmazta a pénzintézetek nevében Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke is kedden a Magyar Nemzeti Bankban tartott bankárreggelit követően. Az Index által megkérdezett szakértő szerint viszont egy nagyobb, kéthetes állampapírokból finanszírozott program könnyen alááshatja az ország stabilitását és a jegybanki hitelességet is.

 

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo