hirdetés

Meghosszabbítják a növekedési hitelprogramot!

Meghosszabbították a jegybank által indított Növekedési Hitelprogramot az MNB. A keretet is megemelték és 2015 év végéig lehet szerződést kötni.
hirdetés

Kép:Pixabay

Plusz egy év

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a növekedési hitelprogram (nhp) egyéves, 2015-év végéig történő meghosszabbításáról döntött - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója egy konferencián szerdán Budapesten.

Így 2015 végéig lehet szerződést kötni, a többi feltétel változatlan marad - mondta.

Hozzátette: a program finomhangolása folyamatos, a vállalkozások kérésének megfelelően módosítják.

A Növekedési Hitelprogram egy nagyon kedvező forráslehetőség: mint ismeretes, 2,5 százalékon rögzített kamat mellett kínál forintalapú finanszírozást, akár 10 éves időtávra is. Nemrégiben a rendelkezésre álló forráskeretet is megemelték!

Együttműködő partnerünk, a Reconcept blog négy lépésben összefoglalta, mit kell tenni ahhoz, hogy vállalkozásunk kihasználhassa az alkalmat.

1. Határozzuk meg pontosan a hitelfelvétel célját

Önmagában a pénz elköltése nem lehet cél, nem támogatást kapunk, hanem hitelt, amit vissza kell fizetnünk. Ne a „gombhoz varrjuk a kabátot”, legyünk tisztában azzal, mire is kívánjuk a forrást fordítani. A finanszírozást használhatjuk egy meglévő forrás olcsóbbra cserélésére, új pénzforrás bevonására, így például beruházás megvalósítására vagy a vállalkozás növekvő forgófinanszírozási igényeinek kielégítésére.

Sokan várták
Minden hatodik kis- és középvállalkozás fontolgatta még október közepén, hogy hitelt igényel a jegybank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) az - akkor még úgy tűnt - utolsó negyedévben – derült ki a Budapest Bank kutatásából. A vállalatok közül már akkor egyre többen számítottak egy új NHP szakasz kiírására.
2. Készítsünk üzleti tervet

Ha pénzről van szó, mindig számoljunk: valóban a forgófinanszírozást kell növelni, vagy inkább a behajtásra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni? Tényleg megéri belevágni az új beruházásba? A legfontosabb kérdések eldöntéséhez „kockás papírt” (excel munkafüzetet) kell ragadni, és bizonyos feltételezések és a megfogalmazott elvárások mentén, bizony ki kell számolnunk a választ. Sokat segít, ha az üzleti tervet több forgatókönyv alapján is újraszámoljuk: mi van, ha lassabb a termék értékesítésének felfutása, ha plusz költségek merülnek fel, ha lényegesen változik az EUR/HUF árfolyam, vagy éppen kamatot emel a jegybank. Számoljunk saját erővel is: nincs ma már olyan finanszírozó, aki ne várná el legalább 20-30% önerő felmutatását.

3. Keressünk bankot

Célszerű először a cégünk számlavezető bankját felkeresni: itt ismernek minket a legjobban, és meglévő finanszírozás esetén a hitelkapcsolat is ideköt minket. Tudni kell, hogy a Növekedési Hitelprogram keretfeltételei adottak (itt érhetőek el), de azokon belül a bank dönt sok, fontos paraméterről. Sajnos kevés ma az aktív, kockázatot vállalni akaró bank, ráadásul bizonyos ágazatokhoz (pl. építőipar, ingatlanszektor) ők is óvatosabban közelítenek. Éppen ezért nézzünk szét körültekintően a bankok között, ki, milyen feltételekkel kínálja a programot. Tapasztalatunk szerint ezt csak személyesen deríthetjük ki, az internetes banki portálok elég szűkszavúak ebben a témában. Nem árt felkészülten érkezni a tájékozódó megbeszélésre, vigyük magunkkal a legutóbbi pénzügyi kimutatásainkat, a hitel céljának legfeljebb egyoldalas bemutatását, a mögöttes üzleti számításainkat, illetve a bank számára biztosítékot jelentő eszközök bemutatását (ingatlan, nagy értékű gépek, stb.).

4. Állítsuk össze a dokumentációt és indítsuk el a hitelkérelmet

Ha tudjuk, mely bankoknál kívánjuk elindítani a hitelvizsgálati folyamatot, arról már könnyen informálódhatunk, mit kell a leadandó paksamétába tennünk. Általánosságban azokat a dokumentumokat kell benyújtanunk, amelyekből a bank a vállalkozás hitelminősítését el tudja végezni, vagyis az általános céges iratokon, tehát a cégkivonaton, az aláírási címpéldányon, a legutóbbi beszámolón, és a „nullás” köztartozás igazolásán túl a vállalkozás rövid bemutatását, a hitelcél ismertetését az üzleti racionalitás alátámasztásával (üzleti terv), valamint a meglévő forrásszerkezet és a biztosítéki fedezetek összefoglaló leírását.

hirdetés

Véleményvezér

Már a kiflit is horroráron adják

Már a kiflit is horroráron adják

A Vakmajom blog követi az egyik budapesti pékségben árult termék árának alakulását, ahol már 350 forintot is elkérnek egy kovásos kifliért.
Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.
Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Megtaláltuk Szijjártó Péter legnagyobb ellenlábasát

Szijjártó Péter külügyminiszter béke barátja Bagarjaként járja a világot és nem érti, miért nem értik. Az észt miniszterelnök most elmondta.
Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Duplájára nőtt a túrós tészta ára

Igazi hungarikum a túrós csusza, nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, ne evett volna. Ára iránymutató.
A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo