Változások a kedvezményes hitel feltételeiben!

Már egy hónapja elindult az MNB Növekedési Hitelprogramjának második szakasza. A program alapvető kritériumai nem változtak, ugyanakkor néhány fontos módosítás történt az első szakaszhoz képest.

500 milliárdos kerettel indult újra a hitelprogram - Kép: SXC

A nagy sikerre való tekintettel az MNB október elsején elindította a Növekedési Hitelprogram második szakaszát, amelynek teljes keretösszege 2000 milliárd forint. Ebből a 2013 végéig felhasználható keret 500 milliárd forint. A hitelprogram lényegében az első szakaszban megadott feltételekkel folytatódik, azonban történt néhány olyan módosítás, amivel érdemes tisztában lenni. (Az új konstrukció azonban lényegében eltalálta a kkv-k igényeit!)

„A legfontosabb változtatás talán az, hogy a cégeknek nem kell az egész futamidő alatt fenntartaniuk a kkv státuszt, elég, ha az a szerződéskötéskor teljesül. Ez pedig azt jelenti, hogy a program második szakaszában lényegesen több vállalkozás juthat forráshoz. Fontos kitétel azonban, hogy csak azok vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt, amelyeknek a többségi tulajdonosi körében 2013. augusztus 31-ét követően nem történt változás, illetve az alapítás dátuma augusztus 31-e előtti” – hívta fel a figyelmet Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.

Tippeink, hogy ne bukja el hitelkérelmét!

Változott az üzletrészvásárlás feltétele is, ugyanis most már a 10 százalékos üzletrész elérésére irányuló tranzakció is finanszírozhatóvá vált, szemben a korábbi 50 százalékkal. A forgóeszközhitel maximális futamideje viszont 1 évre csökkent, folyósítani pedig továbbra is csak pénzügyileg teljesítetlen számlák bemutatására lehet.

Továbbra is csak kevesen hitelképesek
Bár a kamatkondíciók egyre kedvezőbbek, az árakon túli egyéb feltételek továbbra is szigorúak. A hitelkínálati korlátokat egyelőre csak a jegybanki és állami intézkedések lazítják, így a hitelképes ügyfelek köre szűk maradt.
Több kikötés született a nem finanszírozható ügyletekkel kapcsolatban is. Így a hitelprogram második szakaszában nem lehet a hitelt a cégcsoporton belül és a cégcsoport kapcsolt vállalkozásai közötti tőkeemelésekre, vásárlásokra és vevőkövetelésekre fordítani. Nem támogatható az a beruházás, amelynél az épület fő rendeltetési jellege az ingatlan nyilvántartásban lakóingatlanként vagy üdülőként szerepel. Emellett személygépkocsi vásárlásra sem igényelhető a kedvezményes hitel, kivéve, ha a cég fő tevékenysége 2013. augusztus 31-ig folyamatosan személyszállítás volt.

Az új program hitelkerete továbbra is maximum 2,5 százalékos kamatmarzzsal nyújtható a vállalkozásoknak, 10 éves futamidőre. Nincs azonban kvótarendszer meghatározva a bankok számára az I. és a II. pillér számára. Igaz, az új hitelek és hitelkiváltások 90-10 százalékos arányát lényegében folyamatosan tartani kell.

Bele kell szokni a hitelfelvételbe
Még mindig tartanak a legkisebb vállalatok a hitelfelvételtől, de egyre többen ismerik fel – köszönhetően a többféle támogatott konstrukciónak -, hogy nem elérhetetlen, és hasznos lehetőség a banki források bevonása – derült ki egy friss kutatásból. Aki egyszer belekezd, nagyobb eséllyel vág bele újra.

Véleményvezér

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo