hirdetés

Így ne bukja el a hitelkérelmét!

Ahhoz, hogy egy vállalat hiteligénylése sikeres legyen, érdemes tisztában lenni a bírálat folyamatát segítő tényezőkkel, illetve azokkal a szempontokkal is, amelyek eleve kizárják a banki hitel felvételét. Mindezt akár már azt megelőzően, hogy a bankhoz fordulnánk.
hirdetés

„A vállalatok sikeres hitelfelvételének kulcsát számos tényező befolyásolja, ezért már a folyamat elindítását megelőzően érdemes legalább nagyjából tisztában lenni azzal, hogy mit vizsgál a bank, illetve milyen kizáró kritériumok vannak. Ezzel nagyban megkönnyíthető, meggyorsítható a bírálat folyamata, ami egy forgótőke hitelnél vagy rövid távon megvalósuló beruházásnál döntő fontosságú lehet. A K&H-nál a hitelvizsgálat folyamata nemzetközi modellre épül, azonban a 300 millió forintos éves árbevétel alatti és ezt meghaladó cégek hitelbírálatának gyakorlata valamelyest eltér egymástól” – tájékoztatott Suba Levente, a K&H regionális vállalati alközpont vezetője.

A kis cég a jó banki ügyfél?
Az összes vállalati hitelállomány 56,2 százalékát tették ki 2012 végén a kkv hitelek. Ennek több mint a fele a mikro- és kisvállalkozásokhoz kerül - mutat rá a TakarékPont legfrissebb, a KKV szektor pénzügyi helyzetét, illetve kilátásait bemutató elemzése.
Akit el sem lehet bírálni

A kisvállalkozások esetében a hitelbírálat folyamata erősen leszabályozott, és csupán minimális eltérésre van lehetőség. A gazdasági társaságok ugyanakkor előnyt élveznek, és a beszámolók, pénzügyi adatok könnyű hozzáférhetősége is segíti a pozitív bírálatot. Természetes vannak olyan tényezők is, amelyek kizáró okot jelentenek az igénylés során. Így azoknál a cégeknél, amelyek tevékenysége Magyarország területén kívül esik, vagy a vállalkozás formája nem megfelelő – például alapítvány vagy EVA-s vállalkozó -, már ügyfélminősítést sem tudunk végezni. Emellett nyilvánvalóan kiesnek az igénylési folyamatból azok a vállalatok is, amelyek pénzügyi helyzete nem nyújt kellő garanciát már a rövid távú nyereséges működésre sem, már fennálló adótartozás vagy hiteltartozás miatt. Tudni kell azt is, hogy számos olyan tevékenység, illetve hitelcél van, amelynél eleve kizárt a banki hitel igénylésének lehetősége. Ilyen például a szerencsejáték, hadiipar vagy a pénzügyi vállalkozások.

A 300 millió forint éves árbevétel fölötti cégek esetében a vizsgálat már nem csak a hitelbírálati modellre épül, hanem egy ennél sokkal összetettebb, bonyolultabb folyamat, amely során a banknak több differenciálásra egyedi eltérésre van lehetősége. „Első körben a tulajdonosi hátteret és a menedzsment összetételét, a cég jelenlegi piaci pozícióját és jövőbeli kilátásait, valamint azokat a jogi, szabályozásbeli kockázatokat elemezzük, amelyek az üzletmenet jövőbeli irányát erősen befolyásolhatják” – mondta el Suba Levente. „A transzparens, átlátható működés és a mindkét fél számára kölcsönösen előnyös üzlet ígérete természetesen alapfeltétele az esetenként akár 10 évre szóló hitelmegállapodásnak” – tette hozzá a szakember.

Túl sok a bedőlő hitel
Kétszer magasabb a hazai bankok nem teljesítő hiteleinek aránya az eurózóna átlagánál. A nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan a magyarországi bankoknak is meg kell szabadulniuk ezen eszközöktől annak érdekében, hogy újra növekedési pályára állhasson a bankszektor.
A növekedési hitelre is fel kell készülni

A Magyar Nemzeti Bank által másodszor meghirdetett növekedési hitelprogram szintén remek lehetőség a kkv-knak, de egyáltalán nem automatikus a folyamat. Meg kell felelni az MNB által a vállalkozás méretére, illetve tulajdonosi körére vonatkozó előírásainak, vagyis a kkv kritériumoknak. Át kell esni a banki hitelbírálati folyamaton, ami a vállalkozás gazdálkodásában rejlő kockázatokat méri fel. Vállalni kell a pontos törlesztést a teljes futamidő alatt, és igazolni kell a hitelcélnak megfelelő felhasználást.

A hitelt igénylő vállalkozásnak a szigorú ellenőrzésre is fel kell készülni, ugyanis a kölcsöncélnak megfelelő felhasználást nemcsak a bank, de az MNB is ellenőrizheti. Ha bármelyikük a programtól eltérő felhasználásról szerez tudomást, akkor kötelesek a hitelt felmondani, és a vállalkozásnak a jegybanki alapkamat kétszeresével növelten kell a hitelt visszafizetnie, ami még a jelenlegi alacsony, 3,6%-os alapkamat esetén is 9,7%-ot jelent.

Többen lízingeltek kevesebbet
2013 első félévében a lízingcégek új kihelyezése mintegy 173 milliárd forint volt, ami 3 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A lízingszerződések száma eközben 8 százalékkal nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo