hirdetés

Még olcsóbb az NHP a vége előtt

Megkezdődött a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetése. Az idei, záró évben 300+300 milliárd forintos keret áll a bankok részére, és magukat a bankokat is ösztönzi az MNB a Piaci Hitelprogrammal (PHP), hogy helyezzék ki a forrást a vállalatoknak.
hirdetés

Az NHP keretében összesen 600 milliárd forint áll a bankrendszer közvetítésével a vállalatok rendelkezésére, ebből 300 milliárd forint jut a forinthitelek kihelyezésére, 300 milliárd pedig a deviza alapú finanszírozásra. A régi-új hitelprogram legfontosabb változtatása, hogy

  • a forinthiteleknél 10 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökken a maximálisan felvehető hitelösszeg, valamint
  • kikerült a hitelcélok közül a forgóeszköz-beszerzés, így az új NHP-t már csak új beruházások finanszírozására, továbbá földvásárlási és lízingcéllal lehet igénybe venni.
A forinthitelek keretében minimum 3 millió forinthoz lehet hozzájutni, 2,5 százalékos kamat mellett, a devizahitelek keretében pedig maximum 30 millió euró hitelhez juthatnak hozzá a devizabevétellel rendelkező kkv-k, rendkívül alacsony, 1 százalék körüli, fix kamatozás mellett.

Az NHP fokozatos kivezetésével párhuzamosan a hitelezési kockázatok csökkentése és a piaci hitelezés helyreállítása érdekében az MNB bevezetett egy új, pozitív ösztönzőket tartalmazó intézkedéscsomagot is, a Piaci Hitelprogramot (PHP). A PHP két eszközzel, a kamatcsere ügylettel (HIRS) és a preferenciális betételhelyezéssel kívánja a bankok hitelezését elősegíteni. (Itt olvashat róla részletesen.) A kamatcsere ügylettel a bankok változó kamatozású forrásaikat fix kamatozásúra cserélhetik, a preferenciális betéti lehetőség pedig a bankok likviditását erősíti, ezáltal ösztönözve a hitelezést. Ezek az eszközök azonban csak azzal a feltétellel vehetők igénybe, ha a bank vállalja, hogy növeli kkv hitelállományát.

A részletekről Aladics Sándort, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divízió ügyvezető igazgató helyettesét kérdezte a Gazdaság TV, aki válaszában elmondta, hogy a hazai kkv-szektor hitelállománya az elmúlt években az NHP program nélkül jelentősen csökkent volna, de így stagnált, sőt, 2015 harmadik negyedéve során némileg növekedni is tudott.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo