hirdetés

Már nem is olyan előnyös a 2,5%-os MNB hitel

Bár az elemzők azt mondják, nem lett volna növekedés a kkv beruházásokban a növekedési hitelprogram nélkül, mostanra szakértőnk úgy látja, akad versenytársa is.
hirdetés

Március 22-én újra csökkent a jegybanki alapkamat, mértéke immár 1,2%. Ennek köszönhetően a kamattámogatott Széchenyi termékek kamata is tovább csökkent. Széchenyi Beruházási Hitelt például már 1,5%-on is fel lehet venni - hívja fel a figyelmet Gerzsó Márk, a Cégfinanszírozás.hu szakértője.

Nézzük, mi szól a Széchenyi Beruházási Hitel és mi az MNB NHP mellett:

Széchenyi Beruházási Hitel MNB NHP
kamata jelenleg lényegesen kedvezőbb. Ráadásul elemzők szerint az irányadó kamatláb akár még tovább is csökkenhet. kamata fix 2,5%, nem fog változni
elbírálása gyorsabb, a hitelbírálat jellemzően egyszerűbb a 2,5% tartalmaz minden költséget, beleértve a garanciadíjat is.
esetében nem kell háromhavonta adatot szolgáltatni, mint az MNB NHP esetében
A fentiekhez hozzátartozik még, hogy MNB NHP-t csak beruházási célra lehet felvenni, forgóeszköz finanszírozásra nem. (Viszont egy március 21-től érvényben lépő változás szerint már nem kizárólag belföldi székhelyű társaság részesedése vásárolható meg, hanem külföldi is.) Beruházási hitel esetén fontos szempont még a fedezet kérdése. A tapasztalat az, hogy MNB NHP esetében a bankok nagyon gyakran ingatlanfedezetet várnak el, míg a Széchenyi Beruházási Hitel esetében gyakrabban láthatunk jelzálogfedezet nélkül nyújtott hitelt.

Nézzük meg, melyik hitelt milyen célra lehet felvenni:

Széchenyi Hitelprogram MNB NHP
Beruházás OK OK
Forgóeszköz finanszírozás OK Nem OK
Likviditásmenedzselés OK Nem OK
Ugyanakkor az egyes hitelcélokat kiszolgáló Széchenyi Hiteltermékek között jelentős különbségek mutatkoznak a kondíciókban:
kamatbázis kamatfelár kezelési költség kamattámogatás Fizetendő kamat és kk 2016.03.
Széchenyi Beruházási Hitel 1 havi bubor (1,2%) 4,5 0,8 5 1,5%
Széchenyi Forgóeszköz Hitel 1 havi bubor (1,2%) 5 0,8 3 4%
Széchenyi Kártya 1 havi bubor (1,2%) 4 0,8 1* 5%
Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel 1 havi bubor (1,2%) 4,5 0,8 5 1,5%
Agrár Széchenyi Kártya 1 havi bubor (1,2%) 4 0,8 4 *vagy 1havi BUBOR+4% 2%
Az adatok számítása 2016.március 24-én bejegyzett 1 havi Bubor értékek szerint történt. * (2016. január 1. és 2016. december 31. között megkötött, illetve felülvizsgálat keretében meghosszabbításra került hitelszerződésekhez a hitelösszeg 10 millió Ft-ig terjedő részére)

Fontos tudni, hogy a fenti hitelek mindegyikénél a banki kockázatelemzés és döntés saját hatáskörben történik. Ennek eredményeképpen bár a pénzügy kondíciók minden banknál megegyeznek, az egyéb feltételekben jelentős különbség lehet. Így például a bank által elvárt biztosíték, illetve a megítélt hitel nagysága szoktak lenni azok a legfontosabb szempontok, amikben a bankok versenyezni szoktak hitelfelvétel során. A legfontosabb biztosíték a számlaforgalom (jellemzően a felvett összeg legalább háromszorosa szokott lenni az elvárás), illetve a garanciavállalás (ezt jellemzően a Garantiqua nyújtja garanciadíj ellenében. A kezességvállalásnak ára van, amellyel érdemes minden cégnek számolnia, mielőtt kölcsönt vesz fel.). A beruházási célú hiteleknél nagyon gyakori az ingatlanfedezet is.

Gerzsó Márk cegfinanszirozas.hu

 

Nyitókép: Freepik

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo