Adózás cikkek


Még brutálisabb lesz a reklámadó

Még brutálisabb lesz a reklámadó 

Jelentősen, tíz százalékkal emelné meg a reklámadó felső kulcsát a kormányzat, pedig a nemrégiben hozott jogszabály már így is komoly adminisztrációs és pénzügyi terheket ró a vállalkozásokra.
A lakáshitel támogatás lehet a devizahitelesek mentőöve

A lakáshitel támogatás lehet a devizahitelesek mentőöve 

Az idei adótörvényekben megúszta a brutális adóemelést a lakáshitel támogatás, ami így a mentőövet jelentheti sok devizahitelesnek, akik nemigen járnak jobban a hitelek forintra váltásával.
Péntekig jelenteni kell!

Péntekig jelenteni kell! 

Aki számlázó programot használ – és továbbra is szeretné azt használni – annak november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a bejelentésnél!
Új áfaszabályok: kihívás a cégeknek és a NAV-nak is

Új áfaszabályok: kihívás a cégeknek és a NAV-nak is 

Az áfa-törvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.
Külföldről is hozzánk jönnek áfát csalni

Külföldről is hozzánk jönnek áfát csalni 

Az áfacsalások miatt az áfabevételek negyedétől esik el Magyarország évente. Ez több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a kiemelkedően magas áfakulcs miatt várhatóan továbbra is kedvelt célpontja marad hazánk a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok sok esetben csak a szervezett csoportok alsóbb szintjein álló, kisebb cégeket érik el.
Három csapás a kereskedőkre

Három csapás a kereskedőkre 

A kiskereskedelmi vállalkozások számára az elmúlt évek számos kellemetlen adózási meglepetéssel szolgáltak. Talán már a feledés homályába vész a kiskereskedelem teljes ágazatát érintő különadó, ami 2010 és 2012 között volt hatályban. A jogalkotói szándék az adóbevételen túl már akkor is nyilvánvalóvá vált: a külföldi kereskedelmi láncok hátrányos megkülönböztetése.
Több vállalkozás küzdhet a transzferárral jövőre

Több vállalkozás küzdhet a transzferárral jövőre 

A 2015-től hatályba lépő új szabályoknak: az ügyvezetés egyezőségével kapcsolatos fogalom bevezetésének köszönhetően az eddiginél szélesebb kör számíthat a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciókra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségekre és vizsgálatokra.
Netadó: félrecsúszott, vége, jövőre se lesz

Netadó: félrecsúszott, vége, jövőre se lesz 

Végleg meghátrált a kormány internetadó ügyben: Orbán Viktor kijelentése szerint jövőre sem várható a távközlési adó kiterjesztése az online világra. Az NGM kezdeményezte a benyújtott törvény visszavonását.
Reklámadó: itt a lényeg

Reklámadó: itt a lényeg 

Mi is többször írtuk, hogy nem könnyű értelmezni, hogy mit és hogyan is kéne tenni pontosan a reklámadó kapcsán. Egy infógrafikát mutatunk, ahol a lényeg könnyen és gyorsan áttekinthető! Ha nem akar bogarászni, érdemes megnézni!
Külföldön sem lehet eldugni a pénzt a NAV elől

Külföldön sem lehet eldugni a pénzt a NAV elől 

A múlt héten 50 másik országgal együtt Magyarország is aláírta azt a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat.

Reklámadó: mikrocég is lehet érintett 

A legkisebb cég is érintettje lehet a reklámadónak, ugyanis a társasági adó kötelezettséget már egy forint olyan reklámkiadás is befolyásolja, amelyről nincs záradékolt számla. Érdemes tehát alaposan megismerkedni az új adónemmel.

Egy postafiók már nem elég székhelynek 

Nemzetközi adótervezésre létrehozott struktúrák egyre gyakrabban buknak meg a valós gazdasági jelenlét hiánya miatt. Mind külföldi, mind pedig magyar adóhatóságok manapság alaposan elemzik: az adott társaságnak van-e gazdasági kötődése ahhoz az országhoz, amelyben létrehozták.

Adóvégrehajtás: erre kell felkészülni 

Mi alapján indít végrehajtást az APEH amikor nincs is tartozása egy cégnek? Valóban nincs adósságunk vagy csak nem tudunk róla? Íme a legfontosabb tudnivalók.

A kukába került a netadó javaslat 

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint januárban visszatérnek a témára.

Számolja ki, önnek mennyire fájna a netadó! 

A költségvetés 25 milliárdnyi bevétellel számolt az internetadóból, amelynek benyújtott tervezetét módosítani fogják a felháborodás hatására. Bár elvileg a szolgáltatók nem háríthatják át azt az ügyfelekre, valójában a netadó tervezett formájában jelentősen emelte volna az árakat. A Piac&Profit szakértője Lévai Richárd pontosan kiszámolta, mennyivel.

Transzferár: így csökkenthető a kockázat 

A kétmillió forintos transzferár mulasztási bírság a magyar adórendszer egyik legnagyobb terhét jelentette az elmúlt években a vállalkozások számára. Évek óta kiemelt területnek számít a NAV-nál a kapcsolt vállalkozások és a szokásos piaci ár elvének betartásának ellenőrzése, és ez a tendencia várhatóan folytatódik a jövőben is.

Még mindig nehéz a reklámadót értelmezni 

A közel három hónapja hatályos jogszabály egyes rendelkezéseinek értelmezése és gyakorlati alkalmazása továbbra is komoly fejtörést okoz a reklámszakma képviselőinek és a pénzügyi szakembernek egyaránt.

Láncértékesítés: de ki fizeti az áfát? 

A láncértékesítés esetén a termékek fuvarozása nem követi a számlázást, a közbenső szereplők kihagyásával egyenesen a legelső értékesítőtől kerülnek leszállításra a végső vevőhöz. Csakhogy felmerül a kérdés: ki fizeti az áfát ebben az esetben?

Netadó: akkor számoljunk 

A kormány elképzelései szerint mintegy 20-28 milliárd forintos bevételre számít az internetadóból, de még a módosításban foglalt plafonnal is ennek akár a többszörösére is rúghat a sarcból származó bevétel. Emiatt a duplájára is nőhet az internet előfizetések ára.

Össztűz a netadóra 

Civil és szakmai szervezetek is tiltakoznak a tervezett internetadó ellen, a fővárosban több tízezren és a vidéki városokban is több ezren vonultak az utcákra kedden este. Ekkora felháborodás még egyetlen Fidesz-intézkedést sem fogadott.

Nem hátrál a kormány, este újabb tüntetés lesz 

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet a vállalati különadók sorába bevezetné az internetadót és brutálisan megemelné a cafeteria adókulcsát.

Egy újabb különadót fizethetünk 

Ágazati különadónak minősítette lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az élelmiszerlánc felügyeleti díj tervezett változását. Vámos György szerint ezt is a fogyasztók fogják megfizetni, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.

A dolgozók háromnegyede jövőre kevesebb cafeteriára számíthat 

Brutálisan megnőnek a béren kívüli juttatások adóterhei a jövő évi adótörvények tervezete szerint. Egy friss felmérés szerint a munkáltatók nem nyelik le a békát: a dolgozók háromnegyede kevesebb cafeteriakeretből gazdálkodhat jövőre.

Kiverte a biztosítékot a kormány az adótörvényekkel 

A kormány adótörvény módosításai közül a netadóval sikerült a legnagyobb felháborodást keltenie, pedig brutális adóemelést kap a cafeteria is, és a házi pálinkafőzés adómentessége is a múlté lesz jövőre. Ráadásként különadót vetnek ki a befektetési alapokra, míg bizonytalansági tényezőként megjelennek a helyi adók is.

Különadót kapnak a befektetési alapok, ötmilliárdot az OTP 

Kiterjeszti a különadót a befektetési alapokra a kormány által kedden benyújtott adótörvény-javaslat. Az adó alapját a forgalmazót megillető, a befektetési alapot terhelő forgalmazói díj képezi, mértéke 25 százalék.

Még az irodai papír után is adózhatunk 

A jövő évi adótörvény-javaslat alapján számos termékkel, így bizonyos vegyi és műanyag termékekkel, valamint az irodai papírral bővülne ki jövőre a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékek köre.

Amire az állam nem tud adót kitalálni, majd a polgármester fog 

Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.

Az internetes vásárlások adatforgalmában is szaglászhat a NAV 

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (ekaer) vezetnek be az áfacsalások visszaszorítására. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy Magyarországon ne hozhassanak forgalomba olyan árut, amelyet előzetesen nem jelentettek be az adóhatósághoz.

Ezek a cafeteriaelemek adóznak többet jövőre 

A kedden az Országgyűlés elé került adótörvény-javaslat jelentős mértékben módosíthatja a közkedvelt béren kívüli juttatások adóját. A béren kívüli juttatásként adható juttatások köre változatlan marad, megnő viszont a juttatások után a kifizető által fizetendő közteher.

Drágább net és cafeteria - így adózunk jövőre 

Drágább cafeteria, több online kassza, több családi adókedvezmény, elektronikus árufelügyelet és megmaradó többkulcsos társasági adó és munkahelyvédelmi akció –így adózunk jövőre a kormány tervei szerint.

Így adózunk jövőre: a netre is kiterjesztik a különadót 

Jövőre sem lesz egyszámjegyű a jövedelemadó, de kiterjesztik a távközlési különadót az internetes szolgáltatásokra is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az új adótörvények ismertetésénél.

Hogyan (ne) ügyeskedjen a kisvállalkozás? 

Sok kisvállalkozás úgy kíván enyhíteni adóterhein, hogy költségként számol el jó néhány, tevékenységéhez egyébként nem kapcsolható beszerzést. Tippeket adunk arról, mit ne vegyünk semmiképp cégünk számára, „adóoptimalizálás” céljából.

Cserekereskedelem az adóhivatallal? 

Műalkotással is törleszthetik adókötelezettségüket az olaszok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentése szerint. A felajánlott műkincseket szakértő bizottság értékeli.

Újabb botrány készül az online kasszáknál 

Elsősorban dohányboltokban állított rendszerbe online kasszákat az a cég, amelyet hiába keresnek az ügyfelei a meghibásodott kasszák miatt. A társaság honlapját törölték, telefonon nem elérhető – lehet, hogy megint hoppon maradt több ezer kereskedő.

Kihez kopogtathat be a NAV? 

Hogyan és kinek érdemes felkészülni egy transzferáras NAV ellenőrzésre? Megnézzük, milyen belső ellenőrzési feladatai lehetnek egy transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett vállalkozásnak, hogy az adóellenőrzést felkészülten várhassa.

Társas vállalkozó? Így lehet biztosítási jogviszonya! 

Sok esetben problémát okoz a gazdasági társaságok tagjai biztosítási jogviszonyának elbírálásának, illetve a járulékalapot képező jövedelem megállapításának pontossága. Íme a legfontosabb tudnivalók, hogy ne tévedjen el a társadalombiztosítási adminisztráció dzsungelében!

Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat? 

Az adótörvények lehetővé teszik, hogy az adózók önellenőrzéssel nyújtsák be az társasági adóbevallásukat. Azonban nem minden esetben lehetséges ez a megoldás: mutatjuk mikor nem szabad!

Egy hónap van még jelenteni a NAV-nak 

A 2014. július 1-jén hatályba lépett új rendelet újrafogalmazta a számlázó-programokkal szembeni követelményeket, ami alapján 2014. október 1-jétől november 15-ig az adóalanyok kötelesek az általuk használt, vagy a már használatból kivont számlázó-programot, illetve online számlázó rendszer(eke)t a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

Importál? Így kell áfáznia! 

Hogyan kerülhető el, hogy abban az országban vámolják el a terméket, ahol kirakodták az unió területén belül? Mi történik, ha a kirakodás helyén vámolják el, s onnan szállítják tovább Magyarországra?

Több százmilliót bukhat az Apple egy adószabály miatt 

Az Európai Bizottság azzal vádolja az ír adóhatóságot, hogy az Apple-lel kötött két adóügyi megállapodásban olyan jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatóriásnak, amelyek az uniós jog alapján tiltott állami támogatásnak minősülhetnek. Az EU versenyjogi biztosa, Joaquin Almunia a múlt héten ismertette ezzel kapcsolatos előzetes álláspontját a dublini kormánnyal. Ha a vádak beigazolódnak, akkor nem kizárt, hogy az Apple-nek több száz millió dollárt kell befizetnie az ír költségvetésbe.

Ez az áfaszabály már biztosan változik januártól 

2015. január 1-től bizonyos szolgáltatások tekintetében új áfa szabályozás lép életbe, összhangban az Uniós előírásokkal. A változások a telekommunikációs, a rádiós és audiovizuális szolgáltatásokat illetve az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat érintik majd. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, melyek megkönnyíthetik a jogszabály jövő évi alkalmazását.

Mikor kell illetéket fizetni céges ingatlan után? 

Ingatlannal rendelkező társaságok adásvételével kapcsolatban az adótörvények számos speciális szabályt tartalmaznak. Hogy értelmezendő a 75 százalékos szabály? Hogyan kezeljük az aktív időbeli elhatárolásokat?

Okozhat kellemetlen meglepetést a reklámadó 

Bár a reklámadó körüli bizonytalanságokat részben eloszlatták a hatósági állásfoglalások, a törvény alkalmazása okozhat még kellemetlen meglepetéseket. Olyan cégeknél is adókötelezettség keletkezhet, amelyekről nem is gondolnák, hogy a reklámadó alanyaivá válhatnak. A beszállítóikkal vagy bérlőikkel kötött speciális megállapodásaik miatt ezzel szembesülhetnek például a nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, bevásárlóközpontok és áruházláncok is.

Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele? 

Sokan, sokfelől közelítenek a lakáshitel támogatás megvalósításához. Tanulmányozhatjuk a törvényeket, aztán kiderülhet, hogy problémánk lesz az átutalással. Bekérhetünk dokumentumokat a dolgozóktól, aztán lehet, hogy olyan munkatársainkra terheltünk plusz feladatot, akik nem is lesznek erre jogosultak. A hitelező vagy a juttatást indító pénzintézettel egyeztessünk először?

Reklámadó: fogynak a kérdések 

A 2014. július 15-én kihirdetett végleges jogszabályszöveg szűkszavúsága számos ponton bizonytalanságot hagyott az adókötelezettség tárgyát, az adóalanyok körét és az adminisztrációs kötelezettségeket tekintve, de az elmúlt hetekben sok mindenre fény derült. Ezeket gyűjtöttük össze a Mazars szakértői segítségével.

Újabb intézkedések a láthatáron az adócsalók ellen 

Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Pankucsi Zoltán szerint az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását és a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik.

Kettős állampolgárságú cégek – új trend az adótervezésben 

Az elmúlt időszakban Magyarországon is elterjedtek azok az adótervezési technikák, amelyek arra épülnek, hogy egy társaság kettős adózási illetőséggel rendelkezik, azaz egy adott országban van bejegyezve, viszont egy másikban rendelkezik ügyvezetéssel. Ezzel nem csupán adózási előnyökhöz juthat a cég, de jogi kockázatait is mérsékelheti vagy akár kivédheti. Ugyanakkor, nem árt tisztában lenni az ezzel járó számviteli és adminisztrációs előírásokkal.

Mennyivel kapnak többet a kétgyermekes családok? Itt vannak a számok! 

Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekesek esetében. Az RSM-DTM szakemberei kiszámolták, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo