Adózás cikkek

hirdetés

Utazási költség: mit fizet a munkáltató?

Utazási költség: mit fizet a munkáltató?

A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Ám az sem mindegy, hogy mi minősül munkába járásnak, cikkünkben rávilágítunk erre a témakörre.
Itt a vége a kasszacserének

Itt a vége a kasszacserének

Csaknem két évvel ezelőtt jelentette be Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter, későbbi jegybankelnök, hogy az országban működő minden pénztárgépet be kell kötni a NAV-hoz. Az azóta eltelt időszakban az átállásra kötelezettek valószínűleg százszor is elátkozták azt a napot.
Az innováció versenyelőny, de hogyan kell lekönyvelni?

Az innováció versenyelőny, de hogyan kell lekönyvelni?

A számviteli és adójogszabályok is sajátos elemeket tartalmaznak a K+F tevékenység elszámolása, valamint a kapcsolódó adókedvezmények vonatkozásában, ezért fontos áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat, amelyek helyes alkalmazásával csökkenthetjük a költségeket.
Mit tegyünk, ha lelép a dolgozó?

Mit tegyünk, ha lelép a dolgozó?

A jogellenes munkaviszony megszüntetés egyik leggyakoribb formája, hogy a munkavállaló nem tesz írásos megszüntető nyilatkozatot, nem tölti le a felmondási időt, hanem egyszerűen csak nem jelentkezik többet a munkáltatónál. Tekintsük át, hogyan kezelhető ez a kellemetlen helyzet!
Új korszak kezdődik az áfafizetésben

Új korszak kezdődik az áfafizetésben

Új áfa-szabályozás lép majd életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban, az elektronikus szolgáltatások ugyanis ettől kezdve nem a szolgáltató székhelyén, hanem a szolgáltatás célországában adóznak.
hirdetés
Lakásbérlés: így nem farag rá!

Lakásbérlés: így nem farag rá!

A nyár vége felé egyre több diák keres kiadó lakást, hogy szeptemberben már az egyetem közelében lakjon. A szabályokat viszont kevesen ismerik, pedig sok kellemetlenséget megúszhatnak a felek, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van.
Eladná a cégét? Ennyit kell adóznia utána!

Eladná a cégét? Ennyit kell adóznia utána!

Sok cégvezető dönt úgy, hogy végleg kiszáll a mókuskerékből, vagy pedig a felhalmozódó tartozások miatt értékesíti a cégét. Csakhogy akár a teljes tulajdon, akár az üzletrész értékesítés során adókötelezettség keletkezik, aminek mértéke függ az eladó személyétől.
Végre megtudhatjuk, mit kérdez rólunk a NAV!

Végre megtudhatjuk, mit kérdez rólunk a NAV!

Az adóellenőrzési eljárásokban egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a NAV egy vagy több külföldi adóhatóságot keres meg a folyamatban lévő ügyben tisztázandó kérdések miatt. Eddig ezekbe az iratokba nem tekinthetett bele az adózó.
Már a saját zsebbe megy a kereset

Már a saját zsebbe megy a kereset

Július 16-ig az államnak dolgoznak az emberek. Ettől az időponttól kezdve éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül - ezt nevezik az Adófelszabadulás Napjának. Ötödik éve számolják, mikorra esik.
Az adófizetésen is lehet megtakarítani

Az adófizetésen is lehet megtakarítani

Már elérhető az EFER-rendszer a kis- és közepes méretű vállalatok számára. Az EFER-hez csatlakozott és segítségével az összes adó- és járulékfizetési kötelezettség összevonható, és végül egy utalásként számolja el a bank, így jelentős költséget spórolhat meg a cég.
hirdetés

Kiadja a nyaralót? Így adózik utána!

A szálláshely-szolgáltatói tevékenység olyan adóköteles tevékenység, amely kizárólag adószám birtokában folytatható és a szolgáltatást végző személy az általános forgalmi adó (áfa) alanyává válik.

Elfogadták az anya–leányvállalat-irányelv módosítását

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a különböző tagállamok anya- és leányvállalatai esetében alkalmazandó adóztatás közös rendszeréről szóló 2011/96/EU irányelv (közismertebb nevén: anya–leányvállalat-irányelv) módosító javaslatát. Ezzel véget érhet a hibridfinanszírozás korszaka.

Vetélkedő vagy nyeremény, melyik éri meg?

A fogyasztók a nyeremény reményében hajlandók kipróbálni új termékeket, miközben a marketingakció során tudatosul bennük a termék márkaneve, amely esetleg további vásárlásaikat is befolyásoló tényező lehet. Azonban ezek a promóciók nem mindegy, hogy milyen költséggel járnak a cég számára.

Egyablakos adóellenőrzés: visszaszámlálás indul!

Az EU adóhatóságai az egyablakos rendszerű adóvizsgálatokkal kapcsolatban nyilvánítottak véleményt. Az új rendszer várhatóan már jövőre elindul, a tagállamok hatóságai egységes eljárási alapelveket követnek majd.

Külföldön tanul a gyerek? Így mehet orvoshoz ingyen

Ma már egyre több fiatal dönt úgy, hogy tanulmányaik folytatására külföldi felsőoktatási intézményt választanak. De vajon hol és hogyan lesznek jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra?

Elutasítják a reklámadót a szakmai szervezetek

A kommunikációs iparág a Magyar Reklámszövetség összefogásával a tavalyi és idei évben tárgyalásokat folytatott a kormányzattal az iparágat érintő esetleges új adónemek kapcsán. Ezen folyamatok alapján meglepetésként érte az iparágat és annak meghatározó szakmai szervezeteit, hogy az elmúlt napokban a sajtó tényként kezelte a reklámadót tartalmazó törvénytervezet újbóli felvetését, majd ez az Országgyűlés honlapján a mai napon meg is jelent, lévén az iparágat erről a kormányzat semmilyen módon nem értesítette.

Több telephelye van? Erre kell ügyelnie

Ha a cégünk több önkormányzat illetékességi területén is végez iparűzési adó-köteles tevékenységet, akkor köteles megosztani az adóalapját. Megmutatjuk, hogyan!

Az OECD irányt mutat az ÁFÁ-val kapcsolatban

Az OECD által kiadott áfa-iránymutatás olyan, alapelvi szintű ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek segítségével az áfasemlegesség alkalmazásával a kettős adóztatás vagy nem adóztatás kizárása és a piacsemlegesség elve érvényesülne.

Erre ügyeljen, ha még ma be akarja adni adóbevallását!

Ma éjfélig adhatunk számot a 2013-as jövedelmeinkről és fizethetjük be adónkat. Itt elolvashatja a legfontosabb tudnivalókat, hogy az utolsó pillanatokra is legyen fogódzó. Aki nem boldogul, a NAV-tól is kaphat segítséget.

Még egy darabig velünk marad a fordított áfa

A mezőgazdasági szektorban érvényes fordított adózás 2018. december 31-éig fennmarad – közölte honlapján a NAV. A rendszer 2012-ben lépett életbe egyes mezőgazdasági szegmensekben, így a gabonapiacon, de a cukor esetében a mai napig sem engedélyezte Brüsszel.

Figyelem! A diákmunkát is be kell vallani!

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően az így szerzett jövedelem is adóköteles. A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-i határidőre.

Gyrosra éheztek az ellenőrök, büntetés lett a vége

Razziát tartott a NAV és társszervei a főváros mediterrán ételeket kínáló vendéglőiben, kifőzdéiben. Az onlinekasszák ellenőrzésekor kiderült, nem minden tételt ütnek be a pénztárosok.

Többen dolgoznak – de hol az adójuk?

Az elmúlt hónapokban a statisztikai adatok azt mutatják, hogy kedvező fordulatot vett a magyar gazdaság a foglalkoztatottságot tekintve. Ezzel együtt nőttek a keresetek is, amely azt jelentené, hogy az adóbevételeknek látványosan meg kellett emelkedniük.

Bevétel és jövedelem - mikor hogy adózik?

Mennyi adót kell fizetni, ha magánemberként adunk el valamit? És mikor mentesülhetünk? Az RSM DTM szakértője összeszedte a lényeget ingó és ingatlan vagyon értékesítése kapcsán.

Parkolópályán a magyar-amerikai adóegyezmény

Több szakember és hivatalos forrás sincs tisztában azzal, hogy máig nem lépett hatályba a 2010-ben megkötött amerikai–magyar kettős adóztatási egyezmény, ezért továbbra is a korábbi, az 1979-es adóegyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Előzetes ármegállapítással kiüthető a transzferár-hercehurca

Az adózó számára egy sikeres eljárás előzetes ármegállapítási eljárás az adókockázatok csökkenésével, illetve hosszú távú kiszámíthatósággal és tervezési lehetőséggel jár. A határozat érvényességi ideje alatt nem szükséges transzferár-nyilvántartást készíteni.

Söralátét-bevallás: már elektronikusan is

Idén – egyebek mellett – már az adónyilatkozat is letölthető néhány kattintással a NAV honlapján található banner segítségével. A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az ügyfélkapu segítségével az interneten továbbítani a NAV-hoz.

Tíz kérdés, amit fel kell tennie a könyvelőjének!

A könyvelés, különösen egy kisvállalkozás esetében nem bonyolult dolog, akár házilag is megoldható. Ugyanakkor kihagyni egy profi könyvelő szolgáltatásait végzetes hibának is bizonyulhat.

Így lehet visszaküldeni a számlákat

Ha gond van a partner teljesítésével, vagy egy számla összegével elégedetlenek vagyunk, nem elég egy mérges levél kíséretében visszapostázni azt. A számla vitatásának ugyanis szigorú szabályai vannak, és ha ezeket nem tartjuk be, ráfizethetünk.

TB: most akkor mikor is jár?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben és meddig illeti meg a munkavállalót teljes körűen az egészségügyi szolgáltatás, és mikor kell bejelentenünk a járulékfizetési kötelezettséget az adóhivatalnak.

A szankció, ami duplán fáj

Az adószám felfüggesztéséről a cégek nem feltétlenül értesültek valós időben, hiszen e határozatokat nem kapták meg elektronikusan az adóhatóságtól, csupán a kifüggesztett, papír alapú hirdetményekből értesülhettek róla. A cég így nem csupán az áfa-levonásra nem jogosult - azaz egy ellenőrzés kivétel nélkül adóhiányt állapít meg -, de egy adóellenőrzést követően mindezt a szankciókkal együtt kell a vállalkozásnak utólag megfizetnie.

Ügyelni kell osztalékfizetésnél, mert ráfaraghatunk

Mindenki nyereséget remél vállalkozásától és választhat, hogy a megtermelt profitot vagy visszaforgatja, – teret adva növekedési lehetőségeiknek- vagy osztalék formájában kivonja a vállalkozásból. Ám ez utóbbihoz szigorú előírásoknak kell megfelelni.

Transzferár: „csak” nyolcmilliós a bírság

Immár nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell dokumentálni a transzferár-változásokat. Szerencsére a dokumentáció készítését „ösztönző” mulasztási bírság maximuma továbbra is „csak” 8 millió forint lehet, - ügyletenként.

Tényleg kell az a papírfecni!

Sokszor kérdezik leendő és már gyakorló vállalkozók is, hogy pontosan miért is van szükség arra a fecnire vagy bankszámlakivonatra, amit a könyvelő kér, és abból a könyvelőjük milyen bevallásokat készít el?

A virtuális pénz után is kell adózni

Vagyontárgy lett a bitcoin, az amerikai adóhatóság szerint ugyanis a virtuális devizák alkalmasak javak és szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére, és szolgálhatnak értékőrző befektetési eszközként is, és így adókötelesek.

A jóhiszemű cégekre is "rászáll" a NAV

Az idei adóellenőrzéseknél kiemelt szerepet játszik majd az áfa, amely a hazai adórendszerben valóban a csalások melegágya, ám a jóhiszemű adózóknak is minden apró részletre ügyelniük kell, ha nem akarnak az adóhatósági ellenőrzések célkeresztjébe kerülni.

Kiket és hogyan ellenőriz az adóhivatal idén?

Az induló cégekre, a korábban fiktív számla ügybe keveredett cégekre, az indokolatlanul elszámolt költségekre figyel idén kiemelten az adóhivatal, de sokat várnak az online kasszák elindulásától és belföldi áfa összesítő jelentéstől is.

A védőoltással mindenki nyer

Bár már közelít az idei influenzajárvány, de még időszerű lehet, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a felkészülés. A jó hír: egy 2010 januárjától hatályos törvénymódosításnak köszönhetően a munkaadók adómentesen biztosíthatják a védőoltást dolgozóiknak.

Mit tegyünk, ha nincs meg a számla a könyveléshez?

Nyolc évig kell megőrizni a könyvviteli elszámolást és az összes azt igazoló bizonylatot. Ha elveszik, sem kell kétségbe esni, gyakorlatilag minden korábbi számla helyreállítható, csak tudni kell hogy mire ügyeljünk.

Van, ahol törzsvendég a végrehajtó

Minden eddiginél több esetben rendelt el tavaly a NAV végrehajtást cégekkel szemben. Van olyan társaság, ahol néhány év alatt csaknem ötvenszer jártak a végrehajtók. Több mint ezermilliárddal tartoznak a vállalatok a költségvetésnek.

Rohamtempóban állnak át az áruházak

Újabb áruházi kasszarendszerek vizsgáztak sikeresen az MKEH-nál az ünnepek előtt, és két új Laura szoftverváltozat is zöld jelzést kapott. A Nike, a Kika, a Baumax és a Progadat rendszereinek fiskalizációját a Laurel irányította.

Egyszerűbb lesz elektronikusan adót fizetni

Jelentősen egyszerűsödik az elektronikus adózási ügyintézés: a jövőben a cégek egy összegben is rendezhetik a különböző adónemekben keletkező fizetési kötelezettségüket, így időt – és pénzt – takaríthatnak meg.

Újabb öngólt rúghatott a kormány

Több mint hatezer vállalkozás könyvvizsgálati kötelezettsége szűnt meg januártól, mert az állam 200 millióról 300 millió forintra emelte azt az éves árbevételküszöböt, ami felett kötelező a könyvvizsgálat. Az intézkedés az érintetteket jelentős adminisztrációs tehertől mentesíti, az államkasszában ugyanakkor bevételkiesést eredményezhet.

Mit csináljunk, ha elvesztettük vállalkozásunk számlatömbjét?

Mindenkivel előfordult már, hogy elvesztett valamit, akár csak egy tollat vagy egy pénztárcát, ami sok bosszúságot okozhatott. De mi a helyzet akkor, ha vállalkozásunk számlatömbjét vesztettük el véletlenül? Mihez kezdjünk? Kihez forduljunk?

Csúcsra járt idén az adóhivatal

Az idén háromszor annyi cég adószámának felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mint a múlt évben. Tavaly 5500, az idén viszont 16 ezer esetben nyúlt az adóhatóság ehhez a szankcióhoz.

Amíg áfa lesz, addig csalók is lesznek!

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók, a jelenséggel az Európai Unió minden egyes országa küzd.

Adókedvezmény: többet kap, aki gyorsan ad!

Még idén érdemes az előadói-művészi támogatások adókedvezményét kihasználni, mert jövőre a kedvezmény mintegy háromnegyede elveszik – mutat rá a MAZARS. A cég arra is felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a több adó- és járuléknemet is érintő december 20-i határidő után nem csak a késedelmes fizetést, de a nem megfelelő mértékű adófeltöltést is szankcionálja a NAV.

Fontos határidő közeledik az adózásban! Ön ne fizessen rá!

December 20-a (péntek) több szempontból is fontos adózási határidő. Egyrészt ez a határideje a társaságiadó-feltöltésnek, és ugyancsak december 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo