Adózás cikkek


15 százalékos minimális társasági adóban állapodtak meg a G7-ek

15 százalékos minimális társasági adóban állapodtak meg a G7-ek 

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott, szombaton véget ért kétnapos értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei.
Nincs ingyen ebéd a nemzetközi adózásban sem

Nincs ingyen ebéd a nemzetközi adózásban sem 

Akit több országhoz köt a munkája, a családja, az életvitele, annak jövedelemadózása több ország adószabályait is érintheti: számukra bonyolult lehet annak tisztázása, hogy melyik országban, melyik jövedelem után és mennyi kell adót fizetni. Azonban a szövevényes szabályozási háttér ellenére is érdemes a józan észre hallgatni: ha rendkívül előnyösnek látszik valamely megoldás, akkor javasolt alaposabban körüljárni a kockázatokat.
Ennek a bevallásnak meghosszabbították a határidejét – mire készülhetnek a cégek?

Ennek a bevallásnak meghosszabbították a határidejét – mire készülhetnek a cégek? 

Június 30-ig meghosszabbította a társasági adó (tao) bevallásának határidejét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra

Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra 

Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. 
Mi lehet az adózás jövője az Európai Unióban?

Mi lehet az adózás jövője az Európai Unióban? 

Az Európai Bizottság az előző héten hozta nyilvánosságra terveit, melyek többek között egy hatékony, fair és szilárd társasági adórendszer kialakítását célozzák az Európai Unióban.
Holnapig még van idő: még járnak a támogatások

Holnapig még van idő: még járnak a támogatások 

Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-től még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat - közölte Tállai András.
Új átalányadózás jöhet jövőre

Új átalányadózás jöhet jövőre 

Sok kisvállalkozásnak az átalányadózás lehet a legjobb választás jövőre, amennyiben a Pénzügyminisztérium javaslatát az Országgyűlés megszavazza.
Hogyan reagáltak az adóhatóságok a járványra?

Hogyan reagáltak az adóhatóságok a járványra? 

A pandémia a vállalkozásokhoz hasonlóan az őket ellenőrző adóhatóságok működését is komolyan érintette. Az OECD Adóigazgatás Fóruma több, mint 30 ország, köztük Magyarország adóhatóságának részvételével készített egy felmérést a kérdésekről. A legfontosabb megállapításokat a Deloitte tanácsadócég szakértői gyűjtötték össze.
Hány adónem van Magyarországon? Melyeket kellene még kivezetni?

Hány adónem van Magyarországon? Melyeket kellene még kivezetni? 

Hatodik éve csökken az adónemek száma, a tavalyihoz képest idén megint kettővel kevesebb, összesen 52 adónemet számoltunk és láthatóan ez a folyamat jövőre is folytatódik. Mindeközben az egyszerűsített adókból és az áfából származó bevételek tovább nőnek.
Fontos határidő jár le a hónap végén – sok pénzről maradhatnak le a feledékeny cégek

Fontos határidő jár le a hónap végén – sok pénzről maradhatnak le a feledékeny cégek 

Május 31-ig igényelhető az ágazati bértámogatás; visszamenőleg, akár tavaly novemberig beadhatják a pályázati kérelmet a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítségre a nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Nyugdíjbiztosítása van? Fontos határidő jár le a héten 

Csütörtökön jár le a 2020. évi jövedelmek bevallásának határideje. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is eddig kell kérvényezniük a 2020-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást. Különböző okok miatt ezt minden évben több tízezren mulasztják el - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Már csak három nap – fontos határidőre figyelmeztet a NAV 

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Adókedvezmények: érdemes figyelni a lehetőségekre 

Nagyjából 240 ezer ember mentesülhet idén az szja-fizetés alól.

Eltűnik egy adóforma - milyen változások jönnek? 

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál.

Adókedvezmények: mi járt a hónapban az érintetteknek? 

A Pénzügyminisztérium államtitkára összefoglalta a lényeget.

Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések 

A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében.

Figyelmeztette a NAV a magyarokat – erről nem szabad elfeledkezni! 

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Adózókat ellenőriz a NAV – kik számíthatnak vizsgálatokra? 

Májustól kezdve a kivások kapnak extra figyelmet.

Harc az adóelkerülő cégek ellen - új állomáshoz érkezett az EU 

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben beterjesztette javaslatát egy olyan új uniós jogszabálytervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak. 

Katás vállalkozások: két égető kérdést tisztázott a NAV 

A katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatban tisztázott néhány dolgot az adóhatóság.

Kisállatok és gyermekek – mire adják az adójuk 1 százalékát a magyarok? 

Az adójuk 1+1 százalékát felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek, legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják az adóforintokat - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mégis emelhetik a minimálbért júliusban - derül ki a PM jelentéséből 

Lesz mozgástér a minimálbér idei újabb emelésére a Pénzügyminisztérium jelentése szerint, számolnak a szochó csökkentésével a frissen elkészült konvergenciaprogram alapján.

Méltányosabb lehet a NAV a járvány miatt 

Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.

Több százezer embernek küld levelet a NAV 

április 15-éig kérhették az szja-bevallási tervezetük postázását azok, akiknek nincsen KAÜ-azonosítójuk.

Eldőlt a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége 

Egymillió fiatalt érinthet.

Már a dubai cégekre is ráláthat a NAV 

Április elején hatályba lépett az OECD-nek az a standardja, amely eredményeként az adóhatóságok rálátást kaphatnak az adóparadicsomokban bejegyzett társaságok tevékenységére és azok legfontosabb pénzügyi adataira. Bár még kérdéses, hogy a NAV ezeket az információkat mire fogja felhasználni, de több, előszeretettel használt adóminimalizálási módszer is veszélybe kerülhet.

Segítség a cégeknek: adókönnyítési javaslatokat jelentett be Varga Mihály 

A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be.

Új korszak az adózásban: eddig sikeresnek tűnik az átállás 

Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Gépjárműadó: ma lejár a határidő a szankciómentes befizetésre 

Az idei év rendkívüli abban az értelemben is, hogy változtak egyes adózási határidők is, így egy hónap haladékot kaptak a gépjármű-tulajdonosok.

Ezekre a hónapokra biztosan nem kell fizetni a katát 

120 ezer vállalkozást érint.

Új kihívás előtt a cégek - ráadásul a NAV is erre utazik 

A világjárvány gazdasági hatásai új kihívásokkal szembesítették a vállalkozásokat világszerte. A transzferárazás és ennek nyilvántartása többletfeladatot ró a vállalkozásokra, az adóhatóság azonban kiemelt ellenőrzési területként kezeli, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Vége a türelemnek: akár félmilliós bírság is várhat a feledékenyekre 

A NAV január elejétől terjesztette ki a magánszemélyek, az adószám nélküli szervezetek és külföldi partnerek részére kiállított számlákra is az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettséget.

Ma új korszak kezdődött az adózásban 

Megkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát. A március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Munkáltatói ajándék húsvétra - így éri meg a legjobban 

A hazai vállalkozások egyre szélesebb körében jellemző gyakorlat, hogy nem csupán év végén, hanem kiemelt évközi alkalmakkor, így például húsvétkor is megajándékozzák dolgozóikat. Az idei ajándékok körét a jelenlegi járványhelyzet és az aktuális adójogszabályok egyaránt alapvetően befolyásolják – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Nem adta fel annyi katás vállalkozás, mint amennyire számítani lehetett 

Bárhogy is propagálta a Pénzügyminisztérium, a kiva szerinti adózás egyáltalán nem lett vonzó.

Kata: 360 ezren idén is úgy adóznak, mint tavaly 

A vállalkozói szféra több mint egyharmada katázik - mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Szigorítás után: mi lesz a katásokkal? Készül a NAV is! 

A január 1-jétől életbe lépett kata szigorítások kihívás elé állítják a kisadózókat és partnereiket, akik a NAV idei tervezete alapján szigorúbb ellenőrzésekre is számíthatnak. Sok vállalkozó számára ugyanakkor még kérdéses lehet, hogy milyen lehetőségei vannak, ha a szabályozási változások miatt másik adónemet kell választania. A K&H szakértői összegyűjtötték, hogy kinek lehet érdemes váltani és ha erre kerül a sor, milyen egyéb adózási formák állnak a jelenlegi katások rendelkezésére.

Személyi jövedelemadó: fontos tudnivalók mindenkinek 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei évben több mint 5,4 millió embernek készítette el az szja-bevallási tervezetét – de mi az, amire figyelnie kell az adózóknak?

Varga Mihály valami fontosra emlékeztette a magyarokat 

Elérhetőek az idei adóbevallás-tervezetek.

Benyújtották a javaslatot a 25 éven aluliak adókedvezményéről 

A 25 év alatti fiatalok 2022-től élhetnének a személyijövedelemadó-kedvezménnyel.

Hétköznapi okok miatt is törölhetik egy cég adószámát 

„Valami baki miatt az egyik cégemnek törölték az adószámát, de visszacsináltuk” – kezdődik a jól ismert, ártatlan történet, amely bárkivel megeshet. Aztán jön a hidegzuhany, hogy emiatt a „baki” miatt a cégbíróság nem jegyzi be a cégünket, vagy az adóhatóság egy már létező cégünk adószámát akarja törölni. El lehetett volna ezt kerülni? Mit lehet tenni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda tanácsai.

Levelet írtak a kormánynak: ezt kérik a könyvelők 

A Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) álláspontja szerint a március 8-án életbe lépett járványügyi korlátozások miatt, a köz- és taggyűlések összehívása komoly problémát okoz mind a gazdálkodó szervezetek esetében, mind a nonprofit szektorban.

Tízszeresére nőtt a kivások száma 

Egyre népszerűbb a kisvállalati adó, az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, az adóhivatal nyilvántartásában már 65 ezer kivás céget tartanak nyilván - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

Nagy beruházásokra készül a NAV 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 9,3 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósít meg fejlesztéseket 2023. június végéig - közölte az adóhivatal az MTI-vel csütörtökön.

Mi történik, ha túllépjük a 3 milliós kata-keretet? 

Továbbra sem csillapodnak a hullámok a januárban hatályba lépett új kata szabályozás körül, amely a 3 millió forint feletti kifizetések után 40 százalékos adót ró a juttatás kifizetőjére. A Niveus Consulting Group néhány, a gyakorlatban gyakran felmerülő kérdést járt körül.

Már csak néhány hétig türelmes a NAV 

Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Fontos lehetőség - ez az adóelőleg megfelezhető 

A fizetendő iparűzési adóelőleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani február 25-ig az adóhivatalhoz.

Varga Mihály: a NAV kiállta a válságtesztet 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimagaslóan teljesített a jelenlegi nehéz helyzetben is, a munkatársak kiemelkedő szakmai tudással és elkötelezettséggel, kitartóan végezték munkájukat - jelentette ki a pénzügyminiszter a NAV 2020-ról szóló csütörtöki online évértékelőre küldött videoüzenetében.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi

Hónapokig használta volt cége tankolókártyát egy férfi  

Egy férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára.

Pénzszerzés

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak

A 2008-as válság óta nem volt ennyire siralmas időszaka az ingatlanpiacnak  

2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el.

Cégblog

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt

A Facebook buktatott le egy céget a NAV előtt  

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak.

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Társadalom

Rengetegen akarnak Európába jönni

Rengetegen akarnak Európába jönni  

Novemberben 108 950 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo