Adózás cikkek


Hogyan támogathatja most dolgozóit? 5+1 adózási tipp

Hogyan támogathatja most dolgozóit? 5+1 adózási tipp 

A járványhelyzet alatt a munkáltatók többféle, adómentes vagy kedvezően adózó juttatással segíthetik dolgozóik egészségének megőrzését. A Mazars szakemberei összeállították a Covid elleni védekezést segítő eszközök és juttatások 5+1 pontos adókezelési kisokosát.
Jó hír a cégeknek: elérhető közelségbe kerültek a fejlesztési adókedvezmények

Jó hír a cégeknek: elérhető közelségbe kerültek a fejlesztési adókedvezmények 

Január 1-jétől a kisvállalkozások – köztük a mikróvállalkozások is – 50 millió forint, a középvállalkozások pedig 100 millió forintnyi beruházással szerezhetnek fejlesztési adókedvezményt, amelynek hatására fizetendő társasági adójuk akár 1,8 százalékos szintre csökkenhet a beruházást követő 13 adóéven keresztül. A LeitnerLeitner összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
Katások, figyelem! Fontos tájékoztatást tett közzé a NAV

Katások, figyelem! Fontos tájékoztatást tett közzé a NAV 

A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 21KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A bevételi nyilatkozat az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással egyszerűen, gyorsan kitölthető és beküldhető.
Hogyan adóznak az influenszerek?

Hogyan adóznak az influenszerek? 

Egyre többen keresnek pénzt az interneten bloggerként, vloggerként vagy influenszerként. A közösségi hálókon keresztül milliókhoz lehet eljutni egy-egy jól célzott üzenettel, amely komoly jövedelmet is hozhat. Az adózás ezeket a jövedelmeket sem kerüli el – nem mindegy azonban, hogyan adózunk utánuk. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője néhány mindennapi példán keresztül mutatja be a buktatókat.
Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta? 

SZJA-mentesség 25 év alatt, megnövelt minimálbér és garantált bérminimum, családi adóvisszatérítések – 2022 januárja számos meghatározó változást hozott adózási szempontból. Csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó, megszűnik a szakképzési hozzájárulás, és számos családi adókedvezmény is életbe lépett: a BDO Magyarország szakértője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
Ráharaptak a cégek a kivára

Ráharaptak a cégek a kivára 

Mintegy tízezer cég választotta ezt az adózási formát.
Így adózunk az idén - mely cégek lehetnek a legnagyobb nyertesek?

Így adózunk az idén - mely cégek lehetnek a legnagyobb nyertesek? 

Szinte mindenkit érintenek az adócsökkentések 2022-ben, összességében több mint 1500 milliárd forint marad többek között a családoknál, a fiataloknál, a kis- és közepes vállalkozásoknál, a kripto-devizával kereskedőknél, valamint a munkáltatói adó csökkentése és a minimálbér emelése révén a dolgozók jelentős többségénél is.
Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben

Ezek lesznek a legfontosabb adóváltozások 2022-ben 

Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege. Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is. Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változik 2022. január 1-jétől, ezeket gyűjtötte össze elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.
Adózás 2022-ben: mi változik jövőre?

Adózás 2022-ben: mi változik jövőre? 

A jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a legkisebb vállalkozások mellett sok mellékállásban vállalkozó, de főállásban dolgozónak hozhat könnyebbséget. Emellett segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen ezzel az adóval könnyen, egyszerűen és szinte kockázat nélkül próbálhatja ki magát bárki az üzleti szférában - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Sosem látott adócsökkentés jön Magyarországon

Sosem látott adócsökkentés jön Magyarországon 

A Pénzügyminisztérium államtitkára elismételte, hogy mennyi adócsökkentés vár a magyarokra.

Nincs vége az akadályoknak: milyen új kihívások várhatók 2022-ben a Brexit kapcsán? 

Bár az érdekelt gazdálkodók többsége úgy gondolta, hogy sikerült kezelnie a Brexit által okozott adminisztratív és operációs kihívásokat, az érintetteknek 2022. január 1-től újabb változásokra kell felkészülnie.

Változó adószabályok: miért éri meg váltani? 

Sokkal kedvezőbbé válnak jövőre az átalányadózás szabályai, így például kétmillió forintos bevételig az átalányadózó mentesül az adófizetés alól.

Közel 100 ezer vállalkozás jobban járhatna jövőre 

A kisvállalati adó (kiva) választásával a Pénzügyminisztérium számításai szerint legalább 91 ezer cég spórolhatna a fizetendő adón jövőre. Az érintettek csütörtökön és pénteken kapják meg az erről szóló tájékoztatást - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Razziára indul a NAV – hol jelenhetnek meg az ellenőrök? 

A fél országra kiterjedő razziába fogott az adóhivatal.

Jön a karácsony: hogyan adóznak a céges ajándékok? 

Az év végéhez közeledve egyre többen kezdik el a karácsonyi ajándékok megtervezését, beszerzését. Sokan nem is gondolják, hogy egy-egy ajándék esetében bizony nem csak amiatt izgulhatunk, hogy vajon a megajándékozottnak tetszik-e majd a választásunk, de figyelmességünknek akár adózási következményei is lehetnek, akár munkáltatóként ajándékozzuk meg munkavállalóinkat vagy üzleti partnereinket, akár magánszemélyként kedveskedünk szeretteinknek.

Mit tartogat a 2022-es adócsomag a vállalkozásoknak? 

Elkészült az őszi adócsomag. 

Drágulás és szigorúbb ellenőrzések jönnek a transzferár-szabályozásban 

Sosem tapasztalt bizonytalanság uralkodik a vállalatok körében a transzferárazás területén a nemzetközi adózásban bevezetett reformok és a koronavírus-járvány nyomán átalakuló üzleti működés miatt – derül ki az EY legfrissebb, csaknem 1000 adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A terület hazánkban is kiemelt fontosságúvá vált, hiszen a Pénzügyminisztérium külön főosztályt állított fel az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. A döntéshozók többsége költségemelkedésre és egyre szigorúbb hatósági ellenőrzésekre is számít a kapcsolt vállalkozások közötti árazásnál.

Van, amiben igen előkelő helyen áll Magyarország 

Ha az adórendszer versenyképességéről van szó, több nagy országot is megelőz Magyarország.

Lekerült három ország az EU feketelistájáról 

Az Európai Unió Tanácsa ismét módosította az adózási kérdésekben nem együttműködő országok listáját, az ún. “feketelistát”.

Óriási az érdeklődés az szja-visszatérítés iránt 

Kedden délig már több mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.

Fontos figyelmeztetés a NAV-tól – erre figyelj oda! 

Csalók élnek vissza az adóhivatal nevével.

Szja-visszatérítés: fontos figyelmeztetést adott ki a NAV 

Az adóhatóság figyelmeztet: az szja-visszatérítés ürügyén sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kérnek adatokat.

Gyermeket nevelők adó-visszatérítése: fontos dokumentumot tett közzé az adóhatóság 

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez.

Fontos adóügyi határidő közeleg a vállalkozások számára 

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni.

Fontos határidő közeleg sok cég számára 

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars.

A NAV már készül: újabb részletek az szja-visszatérítésről 

A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy interjúban beszélt további részletekről.

Globális minimumadó: mit jelent ez Magyarországon? 

Október 10-én az OECD elfogadta nemzetközi adórendszer egyik legfontosabb reformtervezetének módosítását, amely biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok 2023-tól minimum 15 százalékos társasági adókulccsal adóznak ezen túl gyakorlatilag székhelytől függetlenül.

6 kulcsfontosságú trend, amely átalakítja az adózási funkciókat 

A pandémia utáni gazdaságban egyre nagyobb szerepet kapnak a pénzügyi és adózási vezetők, és az általuk irányított csapatok, akiknek a működése jelentős változásokon megy keresztül. A Deloitte tanácsadó cég az adótranszformációs trendekről szóló felmérésének segítségével vizsgálta, hogy a vállalatok adózási funkcióinak életében milyen változások figyelhetők meg, milyen jövőképet látnak maguk előtt a vezetők, és ezeket hogyan tudják megvalósítani.

Akár 809 ezer forint visszajárhat: mit kell tudni az adóvisszatérítésről? 

A kormány meghozta a döntést, így jön a széleskörű adóvisszatérítés, amelynek a gyermeket nevelő szülők örülhetnek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Melyik a legkomplexebb adózási kérdés a multicégek szerint? 

2016-hoz és 2018-hoz hasonlóan a tavalyi évben is a transzferárazás minősült a legfontosabb és legösszetettebb adózási kérdésnek a nemzetközi nagyvállalatok számára – derül ki a 2020-as globális adóügyi felmérésből, melynek célja, hogy rávilágítson a multinacionális vállalatok által legösszetettebnek tartott adózási területekre és azokra az adókockázatokra, amelyeket nemzetközi üzleti tevékenységük során figyelembe kell venni. A BDO Magyarország ügyvezetője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, melyre a vállalatoknak ügyelnie kell a transzferárazás kérdéskörében.

Adóügyek: a magyar cégek véleményét kéri az EU 

Az Európai Bizottság a határokon átnyúló adóügyek egyszerűsítéséhez az uniós kis- és középvállalkozások véleményét kéri.

Gépjárműadó: ma lejár egy fontos határidő! 

A második részletet legutoljára ma lehet kiegyenlíteni késedelem nélkül.

Gépjárműadó: holnapig maradt ideje az autósoknak 

A NAV áprilisig kiértesítette mindazokat, akiknek gépjárműadót kell fizetnie, azonban az összeg második részének holnap lejár a határideje.

Nehézségekkel küzdő cégeket is utolér ez az adó? 

Több olyan kiskereskedelmi ágazat is van, ahol a társaságok átlagban mind árbevételük, mind eredményük tekintetében jelentős visszaesést szenvedtek el a járványhelyzet következményeként, a „szokásos” adóterhek mellett mégis különadó-fizetési kötelezettség is terheli őket – derül ki a Moore Hungary és az Opten közös felméréséből.

Adó- és illetékkedvezmények: újabb zöld rendszámok jelennek meg az utakon 

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is.

Több százezer magyar vállalkozás örülhet 

Az online számlaadat-szolgáltatás kiterjesztése és az erre épülő áfatervezet-kiajánlás az elmúlt évek legjelentősebb eredménye lehet az adózáshoz kapcsolódó digitalizáció területén. Ugyan az adóhatóság által kiajánlott tervezet nem válik automatikusan bevallássá az adózók közreműködése nélkül, mégis hatalmas segítség a vállalkozások számára – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből, amely arra is kitér, mikortól működhet élesben a rendszer és milyen adminisztratív kihívásokra kell megoldást találniuk a cégeknek.

Hogyan lehet elszámolni a távmunka költségeit? 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontosította a részleteket.

Mediterrán adórendszerek – nem csak a nyaralók imádják ezeket az országokat 

Kevesen tudják, hogy a közkedvelt nyaralóhelyek a turistalátványosságokon túl az adórendszereik miatt is vonzó célpont lehetnek a fizetőképes, jómódú külföldieknek, és nemcsak egy nyári kaland erejéig, hanem akár hosszabb időre is.

Foglalkoztatás és álláskeresés: több juttatás is adómentes lett 

Június 10. óta adómentesek a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások.

1 százalék: idén is sokan hagyták az utolsó pillanatra 

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

2023-ig kell majd várni a globális társasági minimumadóra? 

Turbulens időszaknak tekinthető a 2021-es év a nemzetközi adózás területén. Június elején a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján megállapodás született egy minimum 15 százalékos globális társasági minimumadó támogatásáról.

Döntött az EU: felfüggesztik ezt az adótervet 

A G20-ak tárgyalásán elértekre kívánnak fókuszálni inkább.

Figyelmeztet a NAV: egyszerűsödik ezeknek a kérelmeknek a benyújtása 

Egyszerűsödik az automatikus fizetési könnyítési kérelmek benyújtása, miután új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyaralás előtt: fontos kérdéseket tisztázott a NAV 

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

Minimálbér a visegrádi országok között: az utolsó helyre csúszott Magyarország 

21 ország aktuális adózási információiról nyújt körképet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat idén kilencedik alkalommal kiadott adóbrosúrája, amelynek fókuszában a foglalkoztatást terhelő és a forgalmi típusú adók mellett a társasági nyereségadózás részletei és a transzferárazás állnak. Habár a pandémia számos változást eredményezett a régió minden országának adórendszerében, a kiadvány ezúttal is a hosszú távú trendekre koncentrál, hiszen beruházási döntéseik meghozatalában a tendenciák, az adórezsimek egymáshoz és a korábbi évekhez viszonyított változásainak elemzése segíti a vállalatvezetőket.

Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól 

Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Reflektorfényben a globális minimumadó: ezek a leglényegesebb kérdések 

Mérföldkőnek számító megállapodás született június 5-én a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján, miszerint a G7 országok támogatják egy 15 százalékos globális társasági minimumadó létrehozását.

Új vezetőt kap a NAV – Varga Mihály őt bízta meg 

Fejcsere történt az adóhivatal élén.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo