Adózás cikkek

hirdetés

Hogyan reagáltak az adóhatóságok a járványra?

Hogyan reagáltak az adóhatóságok a járványra?

A pandémia a vállalkozásokhoz hasonlóan az őket ellenőrző adóhatóságok működését is komolyan érintette. Az OECD Adóigazgatás Fóruma több, mint 30 ország, köztük Magyarország adóhatóságának részvételével készített egy felmérést a kérdésekről. A legfontosabb megállapításokat a Deloitte tanácsadócég szakértői gyűjtötték össze.
Hány adónem van Magyarországon? Melyeket kellene még kivezetni?

Hány adónem van Magyarországon? Melyeket kellene még kivezetni?

Hatodik éve csökken az adónemek száma, a tavalyihoz képest idén megint kettővel kevesebb, összesen 52 adónemet számoltunk és láthatóan ez a folyamat jövőre is folytatódik. Mindeközben az egyszerűsített adókból és az áfából származó bevételek tovább nőnek.
Fontos határidő jár le a hónap végén – sok pénzről maradhatnak le a feledékeny cégek

Fontos határidő jár le a hónap végén – sok pénzről maradhatnak le a feledékeny cégek

Május 31-ig igényelhető az ágazati bértámogatás; visszamenőleg, akár tavaly novemberig beadhatják a pályázati kérelmet a munkahelyek megtartását szolgáló állami segítségre a nehéz helyzetbe került szektorok vállalkozásai - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
Nyugdíjbiztosítása van? Fontos határidő jár le a héten

Nyugdíjbiztosítása van? Fontos határidő jár le a héten

Csütörtökön jár le a 2020. évi jövedelmek bevallásának határideje. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is eddig kell kérvényezniük a 2020-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírást. Különböző okok miatt ezt minden évben több tízezren mulasztják el - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
Már csak három nap – fontos határidőre figyelmeztet a NAV

Már csak három nap – fontos határidőre figyelmeztet a NAV

Még 3 napig lehet módosítani a személyi jövedelemadókról készített adóhatósági bevallástervezetet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
hirdetés
Adókedvezmények: érdemes figyelni a lehetőségekre

Adókedvezmények: érdemes figyelni a lehetőségekre

Nagyjából 240 ezer ember mentesülhet idén az szja-fizetés alól.
Eltűnik egy adóforma - milyen változások jönnek?

Eltűnik egy adóforma - milyen változások jönnek?

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál.
Adókedvezmények: mi járt a hónapban az érintetteknek?

Adókedvezmények: mi járt a hónapban az érintetteknek?

A Pénzügyminisztérium államtitkára összefoglalta a lényeget.
Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések

Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések

A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében.
Figyelmeztette a NAV a magyarokat – erről nem szabad elfeledkezni!

Figyelmeztette a NAV a magyarokat – erről nem szabad elfeledkezni!

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
hirdetés

Adózókat ellenőriz a NAV – kik számíthatnak vizsgálatokra?

Májustól kezdve a kivások kapnak extra figyelmet.

Harc az adóelkerülő cégek ellen - új állomáshoz érkezett az EU

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben beterjesztette javaslatát egy olyan új uniós jogszabálytervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak. 

Katás vállalkozások: két égető kérdést tisztázott a NAV

A katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatban tisztázott néhány dolgot az adóhatóság.

Kisállatok és gyermekek – mire adják az adójuk 1 százalékát a magyarok?

Az adójuk 1+1 százalékát felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek, legtöbben gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják az adóforintokat - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Mégis emelhetik a minimálbért júliusban - derül ki a PM jelentéséből

Lesz mozgástér a minimálbér idei újabb emelésére a Pénzügyminisztérium jelentése szerint, számolnak a szochó csökkentésével a frissen elkészült konvergenciaprogram alapján.

Méltányosabb lehet a NAV a járvány miatt

Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén - közölte Izer Norbert.

Több százezer embernek küld levelet a NAV

április 15-éig kérhették az szja-bevallási tervezetük postázását azok, akiknek nincsen KAÜ-azonosítójuk.

Eldőlt a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége

Egymillió fiatalt érinthet.

Már a dubai cégekre is ráláthat a NAV

Április elején hatályba lépett az OECD-nek az a standardja, amely eredményeként az adóhatóságok rálátást kaphatnak az adóparadicsomokban bejegyzett társaságok tevékenységére és azok legfontosabb pénzügyi adataira. Bár még kérdéses, hogy a NAV ezeket az információkat mire fogja felhasználni, de több, előszeretettel használt adóminimalizálási módszer is veszélybe kerülhet.

Segítség a cégeknek: adókönnyítési javaslatokat jelentett be Varga Mihály

A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be.

Új korszak az adózásban: eddig sikeresnek tűnik az átállás

Több mint két hete minden számlára rálát az adóhivatal, azóta jelentősen megugrott, meghaladta a 300 milliót a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) beérkezett online számlák száma - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Gépjárműadó: ma lejár a határidő a szankciómentes befizetésre

Az idei év rendkívüli abban az értelemben is, hogy változtak egyes adózási határidők is, így egy hónap haladékot kaptak a gépjármű-tulajdonosok.

Ezekre a hónapokra biztosan nem kell fizetni a katát

120 ezer vállalkozást érint.

Új kihívás előtt a cégek - ráadásul a NAV is erre utazik

A világjárvány gazdasági hatásai új kihívásokkal szembesítették a vállalkozásokat világszerte. A transzferárazás és ennek nyilvántartása többletfeladatot ró a vállalkozásokra, az adóhatóság azonban kiemelt ellenőrzési területként kezeli, ezért érdemes körültekintően eljárni.

Vége a türelemnek: akár félmilliós bírság is várhat a feledékenyekre

A NAV január elejétől terjesztette ki a magánszemélyek, az adószám nélküli szervezetek és külföldi partnerek részére kiállított számlákra is az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettséget.

Ma új korszak kezdődött az adózásban

Megkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát. A március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Munkáltatói ajándék húsvétra - így éri meg a legjobban

A hazai vállalkozások egyre szélesebb körében jellemző gyakorlat, hogy nem csupán év végén, hanem kiemelt évközi alkalmakkor, így például húsvétkor is megajándékozzák dolgozóikat. Az idei ajándékok körét a jelenlegi járványhelyzet és az aktuális adójogszabályok egyaránt alapvetően befolyásolják – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Nem adta fel annyi katás vállalkozás, mint amennyire számítani lehetett

Bárhogy is propagálta a Pénzügyminisztérium, a kiva szerinti adózás egyáltalán nem lett vonzó.

Kata: 360 ezren idén is úgy adóznak, mint tavaly

A vállalkozói szféra több mint egyharmada katázik - mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Szigorítás után: mi lesz a katásokkal? Készül a NAV is!

A január 1-jétől életbe lépett kata szigorítások kihívás elé állítják a kisadózókat és partnereiket, akik a NAV idei tervezete alapján szigorúbb ellenőrzésekre is számíthatnak. Sok vállalkozó számára ugyanakkor még kérdéses lehet, hogy milyen lehetőségei vannak, ha a szabályozási változások miatt másik adónemet kell választania. A K&H szakértői összegyűjtötték, hogy kinek lehet érdemes váltani és ha erre kerül a sor, milyen egyéb adózási formák állnak a jelenlegi katások rendelkezésére.

Személyi jövedelemadó: fontos tudnivalók mindenkinek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei évben több mint 5,4 millió embernek készítette el az szja-bevallási tervezetét – de mi az, amire figyelnie kell az adózóknak?

Varga Mihály valami fontosra emlékeztette a magyarokat

Elérhetőek az idei adóbevallás-tervezetek.

Benyújtották a javaslatot a 25 éven aluliak adókedvezményéről

A 25 év alatti fiatalok 2022-től élhetnének a személyijövedelemadó-kedvezménnyel.

Hétköznapi okok miatt is törölhetik egy cég adószámát

„Valami baki miatt az egyik cégemnek törölték az adószámát, de visszacsináltuk” – kezdődik a jól ismert, ártatlan történet, amely bárkivel megeshet. Aztán jön a hidegzuhany, hogy emiatt a „baki” miatt a cégbíróság nem jegyzi be a cégünket, vagy az adóhatóság egy már létező cégünk adószámát akarja törölni. El lehetett volna ezt kerülni? Mit lehet tenni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda tanácsai.

Levelet írtak a kormánynak: ezt kérik a könyvelők

A Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) álláspontja szerint a március 8-án életbe lépett járványügyi korlátozások miatt, a köz- és taggyűlések összehívása komoly problémát okoz mind a gazdálkodó szervezetek esetében, mind a nonprofit szektorban.

Tízszeresére nőtt a kivások száma

Egyre népszerűbb a kisvállalati adó, az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, az adóhivatal nyilvántartásában már 65 ezer kivás céget tartanak nyilván - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

Nagy beruházásokra készül a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 9,3 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével valósít meg fejlesztéseket 2023. június végéig - közölte az adóhivatal az MTI-vel csütörtökön.

Mi történik, ha túllépjük a 3 milliós kata-keretet?

Továbbra sem csillapodnak a hullámok a januárban hatályba lépett új kata szabályozás körül, amely a 3 millió forint feletti kifizetések után 40 százalékos adót ró a juttatás kifizetőjére. A Niveus Consulting Group néhány, a gyakorlatban gyakran felmerülő kérdést járt körül.

Már csak néhány hétig türelmes a NAV

Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal, így több mint három hét haladékot nyernek járulékügyük intézésére azok, akiknek a törvény alapján érvénytelenné válna a taj-száma - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Fontos lehetőség - ez az adóelőleg megfelezhető

A fizetendő iparűzési adóelőleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani február 25-ig az adóhivatalhoz.

Varga Mihály: a NAV kiállta a válságtesztet

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimagaslóan teljesített a jelenlegi nehéz helyzetben is, a munkatársak kiemelkedő szakmai tudással és elkötelezettséggel, kitartóan végezték munkájukat - jelentette ki a pénzügyminiszter a NAV 2020-ról szóló csütörtöki online évértékelőre küldött videoüzenetében.

Százmilliós csalás - lebuktak a trükköző vállalkozók

Vádat emeltek egy őrző-védő szolgáltatást nyújtó szegedi vállalkozó és társa ellen, mert fiktív számlák felhasználásával csaknem 200 millió forint forgalmi adó befizetését kerülték el 2014-ben - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Különleges SMS: új lehetőséget ajánl a NAV

Még egy hónapig, március 16-áig akár SMS-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Határon átnyúló adócsalások: holnaptól új világ jön

Hétfőn debütálnak a nemzetközi adózás legújabb szabályai, amelyek előírják a határon átnyúló agresszív adótervezési struktúrák kötelező jelentését az adóhivatalnak.

Új világ keződhet a digitális adózásban

Nem teljesült az OECD 2020 végére kitűzött célja, hiszen a nemzetközi konszenzus a két pillérként emlegetett – globális adórendszer átalakítását célzó – koncepció kapcsán még várat magára. Az új amerikai elnök beiktatásával ismét lendületet vehet a folyamat, azonban egyes európai nemzetállamok is újra az önálló törekvések irányába mozdultak el. Ebben Franciaország jár az élen, hiszen 2020 végén kivetette a korábban felfüggesztett, francia digitális adót.

6 égető kérdés és válasz az online rendezvények adózásáról

A koronavírus-járvány miatt egyre gyakoribb, hogy különféle céges rendezvényeket a vállalkozások online szervezik meg. A NAV 6 pontba szedve adott választ arra, pontosan mik vonatkoznak az ilyen rendezvényeken adott juttatások adózására. 

Volt már ilyen: nem először kapnának adókedvezményt a fiatalok

A korhoz kapcsolódó adókedvezmények nem ismeretlenek az elmúlt 10 évben kialakított jövedelemadó rendszerben, így nem ez az első alkalom, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek.

Jön a januári fizetés - erre érdemes odafigyelni

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo