Adózás cikkek

hirdetés

Lekerült három ország az EU feketelistájáról

Lekerült három ország az EU feketelistájáról

Az Európai Unió Tanácsa ismét módosította az adózási kérdésekben nem együttműködő országok listáját, az ún. “feketelistát”.
Óriási az érdeklődés az szja-visszatérítés iránt

Óriási az érdeklődés az szja-visszatérítés iránt

Kedden délig már több mint 100 ezren töltötték ki online azt a nyilatkozatot, amellyel az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adataikat küldhetik el a szülők.
Fontos figyelmeztetés a NAV-tól – erre figyelj oda!

Fontos figyelmeztetés a NAV-tól – erre figyelj oda!

Csalók élnek vissza az adóhivatal nevével.
Szja-visszatérítés: fontos figyelmeztetést adott ki a NAV

Szja-visszatérítés: fontos figyelmeztetést adott ki a NAV

Az adóhatóság figyelmeztet: az szja-visszatérítés ürügyén sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kérnek adatokat.
Gyermeket nevelők adó-visszatérítése: fontos dokumentumot tett közzé az adóhatóság

Gyermeket nevelők adó-visszatérítése: fontos dokumentumot tett közzé az adóhatóság

A NAV online felületén már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez.
hirdetés
Fontos adóügyi határidő közeleg a vállalkozások számára

Fontos adóügyi határidő közeleg a vállalkozások számára

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni.
Fontos határidő közeleg sok cég számára

Fontos határidő közeleg sok cég számára

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars.
A NAV már készül: újabb részletek az szja-visszatérítésről

A NAV már készül: újabb részletek az szja-visszatérítésről

A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára egy interjúban beszélt további részletekről.
Globális minimumadó: mit jelent ez Magyarországon?

Globális minimumadó: mit jelent ez Magyarországon?

Október 10-én az OECD elfogadta nemzetközi adórendszer egyik legfontosabb reformtervezetének módosítását, amely biztosítja, hogy a multinacionális vállalatok 2023-tól minimum 15 százalékos társasági adókulccsal adóznak ezen túl gyakorlatilag székhelytől függetlenül.
6 kulcsfontosságú trend, amely átalakítja az adózási funkciókat

6 kulcsfontosságú trend, amely átalakítja az adózási funkciókat

A pandémia utáni gazdaságban egyre nagyobb szerepet kapnak a pénzügyi és adózási vezetők, és az általuk irányított csapatok, akiknek a működése jelentős változásokon megy keresztül. A Deloitte tanácsadó cég az adótranszformációs trendekről szóló felmérésének segítségével vizsgálta, hogy a vállalatok adózási funkcióinak életében milyen változások figyelhetők meg, milyen jövőképet látnak maguk előtt a vezetők, és ezeket hogyan tudják megvalósítani.
hirdetés

Akár 809 ezer forint visszajárhat: mit kell tudni az adóvisszatérítésről?

A kormány meghozta a döntést, így jön a széleskörű adóvisszatérítés, amelynek a gyermeket nevelő szülők örülhetnek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Melyik a legkomplexebb adózási kérdés a multicégek szerint?

2016-hoz és 2018-hoz hasonlóan a tavalyi évben is a transzferárazás minősült a legfontosabb és legösszetettebb adózási kérdésnek a nemzetközi nagyvállalatok számára – derül ki a 2020-as globális adóügyi felmérésből, melynek célja, hogy rávilágítson a multinacionális vállalatok által legösszetettebnek tartott adózási területekre és azokra az adókockázatokra, amelyeket nemzetközi üzleti tevékenységük során figyelembe kell venni. A BDO Magyarország ügyvezetője összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat, melyre a vállalatoknak ügyelnie kell a transzferárazás kérdéskörében.

Adóügyek: a magyar cégek véleményét kéri az EU

Az Európai Bizottság a határokon átnyúló adóügyek egyszerűsítéséhez az uniós kis- és középvállalkozások véleményét kéri.

Gépjárműadó: ma lejár egy fontos határidő!

A második részletet legutoljára ma lehet kiegyenlíteni késedelem nélkül.

Gépjárműadó: holnapig maradt ideje az autósoknak

A NAV áprilisig kiértesítette mindazokat, akiknek gépjárműadót kell fizetnie, azonban az összeg második részének holnap lejár a határideje.

Nehézségekkel küzdő cégeket is utolér ez az adó?

Több olyan kiskereskedelmi ágazat is van, ahol a társaságok átlagban mind árbevételük, mind eredményük tekintetében jelentős visszaesést szenvedtek el a járványhelyzet következményeként, a „szokásos” adóterhek mellett mégis különadó-fizetési kötelezettség is terheli őket – derül ki a Moore Hungary és az Opten közös felméréséből.

Adó- és illetékkedvezmények: újabb zöld rendszámok jelennek meg az utakon

A kapcsolódó jogszabály hatályba lépésével már világoszöld alapszínű rendszámot használhatnak a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok is.

Több százezer magyar vállalkozás örülhet

Az online számlaadat-szolgáltatás kiterjesztése és az erre épülő áfatervezet-kiajánlás az elmúlt évek legjelentősebb eredménye lehet az adózáshoz kapcsolódó digitalizáció területén. Ugyan az adóhatóság által kiajánlott tervezet nem válik automatikusan bevallássá az adózók közreműködése nélkül, mégis hatalmas segítség a vállalkozások számára – derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből, amely arra is kitér, mikortól működhet élesben a rendszer és milyen adminisztratív kihívásokra kell megoldást találniuk a cégeknek.

Hogyan lehet elszámolni a távmunka költségeit?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pontosította a részleteket.

Mediterrán adórendszerek – nem csak a nyaralók imádják ezeket az országokat

Kevesen tudják, hogy a közkedvelt nyaralóhelyek a turistalátványosságokon túl az adórendszereik miatt is vonzó célpont lehetnek a fizetőképes, jómódú külföldieknek, és nemcsak egy nyári kaland erejéig, hanem akár hosszabb időre is.

Foglalkoztatás és álláskeresés: több juttatás is adómentes lett

Június 10. óta adómentesek a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások.

1 százalék: idén is sokan hagyták az utolsó pillanatra

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

2023-ig kell majd várni a globális társasági minimumadóra?

Turbulens időszaknak tekinthető a 2021-es év a nemzetközi adózás területén. Június elején a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján megállapodás született egy minimum 15 százalékos globális társasági minimumadó támogatásáról.

Döntött az EU: felfüggesztik ezt az adótervet

A G20-ak tárgyalásán elértekre kívánnak fókuszálni inkább.

Figyelmeztet a NAV: egyszerűsödik ezeknek a kérelmeknek a benyújtása

Egyszerűsödik az automatikus fizetési könnyítési kérelmek benyújtása, miután új kérelemmel bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető űrlapok típusa - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyaralás előtt: fontos kérdéseket tisztázott a NAV

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

Minimálbér a visegrádi országok között: az utolsó helyre csúszott Magyarország

21 ország aktuális adózási információiról nyújt körképet a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat idén kilencedik alkalommal kiadott adóbrosúrája, amelynek fókuszában a foglalkoztatást terhelő és a forgalmi típusú adók mellett a társasági nyereségadózás részletei és a transzferárazás állnak. Habár a pandémia számos változást eredményezett a régió minden országának adórendszerében, a kiadvány ezúttal is a hosszú távú trendekre koncentrál, hiszen beruházási döntéseik meghozatalában a tendenciák, az adórezsimek egymáshoz és a korábbi évekhez viszonyított változásainak elemzése segíti a vállalatvezetőket.

Több mint másfél millióan kapnak értesítést a NAV-tól

Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint másfél millió magánszemélynek, egyéni vállalkozónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Reflektorfényben a globális minimumadó: ezek a leglényegesebb kérdések

Mérföldkőnek számító megállapodás született június 5-én a világ hét vezető ipari hatalma (G7) pénzügyminisztereinek találkozóján, miszerint a G7 országok támogatják egy 15 százalékos globális társasági minimumadó létrehozását.

Új vezetőt kap a NAV – Varga Mihály őt bízta meg

Fejcsere történt az adóhivatal élén.

Megszűnik a kedvezményes áfakulcs az ételrendelésnél – mit jelent ez az éttermek életében?

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint nagy valószínűséggel nem okoz majd forgalomcsökkenést, hogy augusztus elsejétől megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre.

Luxusban éltek az áfacsalók – óriási kárt okoztak

Jelentős értékben károsították meg a költségvetést a bűnszervezet tagjai.

Hogyan kell a diákmunka után adózni? A NAV válaszol

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál.

Adókedvezmény a foglalkoztatásért: bővült az érintettek köre

Bővült a munkaerőpiacra lépőnek számító, adókedvezménnyel foglalkoztathatók köre – írja honlapján a NAV.

Milyen fizetési kedvezményekkel lehet élni az év végéig? A NAV válaszol

December 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. 

Hogyan adóznak a kriptodevizák Magyarországon? Itt vannak a változások, részletesen

A Pénzügyminiszter május közepén jelentette be, hogy 50 százalékkal csökkentik a kriptokereskedésből származó jövedelmek adóját annak érdekében, hogy a befektetőket a digitális tokenekkel, például a Bitcoinnal való kereskedésből származó jövedelmük bevallására ösztönözzék.

Mit jelent az óriási adóalap-kedvezmény? Ez a támogatás éri meg inkább a cégeknek

A napokban kihirdetett tavaszi adócsomag egyik meglepetése volt a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványok részére adott támogatás utáni 300 százalékos adóalapkedvezmény. A kormány adópolitikájától nem idegen a meghatározott célra felajánlott összegek után adott adókedvezmény, de ennek mértéke kiemelkedik a többi közül.

Örülhetnek a cégek: lesz, hogy nem kell befizetni ezt az adót

A szochó esetében jár a könnyítés a tanulószerződéses foglalkoztatás során.

Adótörvények: néhány változást már most ki lehet használni

A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

Milyen adóváltozásokra számíthatunk 2022-től?

A magyar országgyűlés elfogadta az új, 2022-es adótervekre vonatkozó törvénytervezetet. A módosítások főként a személyi jövedelemadóval, az átalányadózással, a társasági adóval, valamint az áfával kapcsolatos új szabályozásokat foglalja magában, de tartalmazza a kriptoeszközökre vonatkozó kedvezőbb adózási szabályozást is.

Elfogadták az adótörvényeket – így adózunk jövőre

Az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi adótörvény-változásokat.

15 százalékos minimális társasági adóban állapodtak meg a G7-ek

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott, szombaton véget ért kétnapos értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei.

Nincs ingyen ebéd a nemzetközi adózásban sem

Akit több országhoz köt a munkája, a családja, az életvitele, annak jövedelemadózása több ország adószabályait is érintheti: számukra bonyolult lehet annak tisztázása, hogy melyik országban, melyik jövedelem után és mennyi kell adót fizetni. Azonban a szövevényes szabályozási háttér ellenére is érdemes a józan észre hallgatni: ha rendkívül előnyösnek látszik valamely megoldás, akkor javasolt alaposabban körüljárni a kockázatokat.

Ennek a bevallásnak meghosszabbították a határidejét – mire készülhetnek a cégek?

Június 30-ig meghosszabbította a társasági adó (tao) bevallásának határidejét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Így reagálnak a kkv-k a kata szigorításra

Közel minden tizedik kkv-t érint megrendelői oldalról a katás adózás idén életbe lépett szigorítása. A cégek túlnyomó többsége ezért a 3 millió forintos éves megbízási díj eléréséig tervez szerződést kötni katás vállalkozóval, illetve más adózási forma választását javasolja számukra – derül ki a K&H kkv-k körében végzett kutatásából. 

Mi lehet az adózás jövője az Európai Unióban?

Az Európai Bizottság az előző héten hozta nyilvánosságra terveit, melyek többek között egy hatékony, fair és szilárd társasági adórendszer kialakítását célozzák az Európai Unióban.

Holnapig még van idő: még járnak a támogatások

Az adómentességek és a bértámogatások május 31-ig járnak a válság miatt nehéz helyzetben lévő ágazatok szereplőinek, de június 1-től még számos intézkedés, így például a kedvezményes áfa az elviteles ételre és a kamatmentes gyorskölcsön is tovább segíti a családokat, a lakosságot és a vállalkozásokat - közölte Tállai András.

Új átalányadózás jöhet jövőre

Sok kisvállalkozásnak az átalányadózás lehet a legjobb választás jövőre, amennyiben a Pénzügyminisztérium javaslatát az Országgyűlés megszavazza.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo