Jövőre a gyűjtögetés is adózik, mutatjuk hogyan

Eddig nem zavarta különösebben a törvényalkotót a jellemzően a legszegényebb rétegek által végzett erdei gyűjtögetés, de 2016. január 1-től már ez is adóköteles tevékenységgé válik. Az Adó Online szakértőjének segítségével megmutatjuk hogyan fog ez kinézni jövőre.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

Tudjuk, hogy a magánszemélyek egy része gyógynövények, fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, éti csigák gyűjtéséből és eladásából él. Ha az ilyen tevékenységet végző magánszemély nem egyéni vállalkozó vagy nem mezőgazdasági őstermelő, akkor nincs deklarált szabály a fizetendő személyi jövedelemadójának meghatározására. Ha egy kicsit belegondolunk, akkor az általános költség-elszámolási szabályok között nem tudják megjeleníteni a gyűjtés és értékesítés során végzett munkájuk ellenértékét, s mivel a termék sem kerül pénzbe, lényegében nincs mit elszámolniuk. Ebből adódóan kitaláltak a gyűjtögetők számára egy adózási módszert, melyet a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe új bekezdésként építettek be.

Eszerint 2016. január 1-től a vadon gyűjtött termék, termény (gyógy- és fűszernövények, vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint éti csiga) magánszemély által – nem egyéni vállalkozóként vagy nem mezőgazdasági őstermelőként – felvásárlónak történő értékesítéséből származó bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Ez a diktált jövedelem egyszerűvé teszi a gyűjtők adózását – vélekedik az együttműködő partnerünk oldalán, az Adó Online-on megjelent szakértői cikkében Kovácsné Álmosdy Judit adószakértő.

A jövő évre vonatkozó elfogadott adótörvények összefoglalóját itt találja.

Hozzájárul az egyszerűséghez az is, hogy a személyi jövedelemadót a kifizetéskor a felvásárló állapítja meg és vonja le a magánszemélytől. Tehát a gyűjtőnek kifizetett összegből a felvásárló a termék átvételekor 15 százalék személyi jövedelemadót köteles megállapítani és levonni, a bevétel 25 százalékát tekintve adóalapnak.

Lehet jövőre is pálinkát főzni, csak fizetni kell
Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának ülésén.
Az ügyletről a felvásárló két példányban vételi jegyet állít ki – feltüntetve azon a magánszemély nevét, adóazonosító jelét (ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét), valamint a felvásárolt termék, megnevezését, mennyiségét, ellenértékét, és a levont adót – amelynek egy példányát átadja a magánszemélynek, másik példányát pedig az adózással összefüggő iratok megőrzésére előírt határidőig megőrzi.

A felvásárló a gyűjtőtől levont személyi jövedelemadót a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adók és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre – a magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként – vallja be és fizeti meg.

A gyűjtő jövedelmével összefüggésben a felvásárlót, illetve a magánszemélyt egyéb, közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli. (Ennek a megállapításnak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben történő szerepeltetése nagyon kedvező a szakemberek számára. Így nincs rákényszerülve, hogy keresgéljen a szociális hozzájárulási adóról, vagy az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényben, mert a joghézagok miatt esetleg feltárható lenne valamelyik kötelezettség felmerülése. Tehát az új szabályozás különösebb adminisztrációt nem igényel a magánszemélytől, és egyszerűnek tekinthető.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo