Az egész és félsertés értékesítésére már 2015. január 1-től bevezetésre került a kedvezményes adókulcs, melynek legfőbb célja a húskereskedelemben tapasztalt Áfa-csalások megszüntetése volt. Mivel az intézkedés kapcsán a csalásra szakosodott vállalkozások az egész és félsertésről folyamatosan áttértek a még mindig 27 százalékos adókulcsú tőkehúsokra, indokolttá vált ezen termékek adótartalmának csökkentése is. Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi LXXXI. törvény többek között az Áfa törvény 3. számú mellékletét is módosította, mellyel a sertés tőkehúsok vonatkozásában is bevezette a kedvezményes 5%-os Áfa-kulcs alkalmazását 2016. január 1-i hatállyal.
Azonban a változás kapcsán nem lett minden a köznyelvben sertéshúsnak nevezett termék adókulcsa 5 százalékos – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. A törvény mellékletében a termékkör ugyanis vtsz. szám alapján került meghatározásra, mely szerint a kedvezményes megítélés a vtsz.0203-ból a házi sertéshúsokra vonatkozik frissen, hűtve vagy fagyasztva 0203 1110 és a 0203 2110 kivételével. A kivételek azon sertéshúsokat (egész és félsertés) jelölik, melyek már eddig is 5 százalékos kulccsal adóztak, tehát január 1-től az egész és félsertés mellett a sertés tőkehúsokra is a kedvezményes adókulcsot kell alkalmazni.
A vtsz. számok és az áruleírás részletesebb tanulmányozása után megállapítható, hogy nem tartozik a kedvezményes kategóriába a sertésfej, fül, láb, farok és a belsőségek sem, mivel azok a 0206 vtsz. alá tartoznak. Szintén 27% Áfát kell fizetni a 0209 vtsz. alá tartozó sovány húsréteget nem tartalmazó sertészsiradék, azaz a szalonna után.
Az áfacsökkentés hatását már a fogyasztók is érzik
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a sertéságazatban az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése fehéríti a gazdasági tevékenységet és ösztönzi a fogyasztást, ami stabilizálja az ágazatot. Ez növeli a sertések számát és a belföldi legálisan gazdálkodó termelők versenyképességét.
A sertés tőkehús alacsonyabb áfakulcsának január 1-jei bevezetése óta eltelt rövid időszak miatt még kevés a konkrét tapasztalat, de annyi már most is érzékelhető, hogy az adócsökkentés hatását a fogyasztók közvetlenül is érzik, mert a tőkehús ára mérséklődött a kiskereskedelemben.