Adózás cikkek


 A parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést

A parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést 

Az Országgyűlés hétfőn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. A tervezetet sok bírálat érte, mivel több ponton is bizonytalan a jövő évi bevételeket illetően.
Puhulgat az áfacsalás elleni csodafegyver

Puhulgat az áfacsalás elleni csodafegyver 

Tovább puhítja a Nemzetgazdasági Minisztérium az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) szabályait. A hétvégén a türelmi idő meghoszabbítását javasolták, most adminisztrációs könnyítésekre tettek előterjesztést.
Ne feledje a feltöltést!

Ne feledje a feltöltést! 

A vállalkozásoknak bizonyos adónemek vonatkozásában december 20-ig feltöltési kötelezettségük van, melynek elmulasztása esetén a cég mulasztási bírsággal sújtható. Mit jelent a feltöltési kötelezettség? Mekkora mulasztási bírsággal sújtható a cég?
Lélegzetvételnyi türelmi időt kaptak a fuvarozók

Lélegzetvételnyi türelmi időt kaptak a fuvarozók 

A kormány két héttel meghosszabbította az EKAER bírságmentes időszakát, így január végéig tart a próbaidőszak. A fuvarozó szervezetek és szakértők szerint azonban legalább két hónap kellene a felkészülésre.
Orbán Viktor szerint nekünk jó, ha fizetünk az M0-ásért

Orbán Viktor szerint nekünk jó, ha fizetünk az M0-ásért 

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél, nem pedig az agglomeráció adóztatására szolgál.
Felment az M0-ásra? Már csenget is a kassza

Felment az M0-ásra? Már csenget is a kassza 

Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége - erősítette meg szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya a nol.hu értesülését. A tárca tudatta: újfajta, megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek majd.
Reklámadó: így jelenthetjük fel a közzétevőnket

Reklámadó: így jelenthetjük fel a közzétevőnket 

A NAV állásfoglalást adott ki azzal kapcsolatban, hogy jelenthetik a vállalkozások azokat a közzétevőket, amelyektől nem kapnak nyilatkozatot – és ennek hiányában a reklámadó megfizetésére kötelezik őket.
Fontos határidők jönnek a kisadózóknak

Fontos határidők jönnek a kisadózóknak 

A katások, a kivások és az evások is ügyelhetnek, mert fontos határidők jönnek az elkövetkező napokban. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelniük, ha bejelentkezni, vagy kijelentkezni akarnak valamely adóformából jövőre.
Tönkreteheti a kisebb cégeket az új uniós áfa szabály?

Tönkreteheti a kisebb cégeket az új uniós áfa szabály? 

Jelentős többletteherrel kell számolniuk a jövő évtől azoknak a vállalkozásoknak, amelyek külföldre nyújtanak elektronikus szolgáltatásokat. A rendelkezés főként azokat a kisebb vállalkozásokat fogja sújtani, amelyek nem rendelkeznek kiterjedt nemzetközi hálózattal.
Hogyan sakkozzunk a cafeteriaelemekkel jövőre?

Hogyan sakkozzunk a cafeteriaelemekkel jövőre? 

Az eredeti javaslathoz képest a napokban megszavazott adótörvény módosító csomag alacsonyabb közteheremelést tartalmaz a cafeteria elemek tekintetében. Végül a magasabb adóteher nem fog jövőre életbe lépni a népszerűnek tekinthető béren kívüli juttatások vonatkozásában, azonban több korlátra kell majd figyelemmel lennünk.

Majdnem 150 milliárddal kerestek többet a fővárosban 

Harminckét milliárd forinttal csökkent a fővárosi és a Pest megyei magánszemélyek adóterhe tavaly, miközben összjövedelmük több mint 109 milliárd forinttal nőtt. A vállalkozóknál egyre népszerűbb a KATA és a KIVA – derül ki a NAV adataiból.

Adóparadicsomok a pokol kapujában? 

Az Európai Bizottság négy olyan állami támogatási vizsgálatot is indított, amelyek az adózás és a versenyjog határterületeit érintik. Az ezen ügyekben hozott döntések akár jelentősen is átrajzolhatják a társasági adózás szempontjából eddig paradicsomi vagy ahhoz közeli állapotokat fenntartó EU tagállamok e területre vonatkozó szabályait.

Így módosul a pálinka adózása 

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Ráfaraghatunk, ha nem ügyelünk a közelgő határidőre 

A beszámolójukat a naptári évvel összhangban összeállító vállalkozásoknak december 22-ig kell az adóévre már befizetett adóelőlegek összegét kiegészíteni az adóévi várható fizetendő adó összegére. Összeszedtük, milyen adónemek tekintetében állhat fenn adófeltöltési kötelezettség.

A kicsiket sem ártana ellenőrizni 

A kötelező audittól mentesített kisvállalatok működése is rejt kockázatokat, ezért érdemes megfontolni a kisvállalati könyvvizsgálat előnyeit – a szektorban ugyanis finoman szólva is sajátos a kockázati magatartás.

Adózás 2015: Nem éppen könnyítés 

A Mazars szakértői szerint egyértelmű, hogy általánosságban nézve adóteher növekedéssel kell számolnunk jövőre, különösen, ha nem csak az esetleges befizetéseket, hanem az adminisztrációs terhek változását is figyelembe vesszük. Áttekintünk néhány, a cégek számára jelentős változást.

Mit lehet kezdeni az EKAER-el? 

A raktárosok, logisztikusok és beszerzők számára komoly fejfájást jelenthet, hogy mit kezdjenek egy más EU tagállamból érkezett szállítmánnyal, ha annak indításáról előzetesen nem kaptak információt, így azt az EKAER-ben sem tudták bejelenteni.

Már csak legyintenek a cégek a szabályozásokra 

Sok cégvezető már csak legyint és inkább a homokba dugja a fejét, ha az egyre újabb és újabb adminisztrációs kötelezettségekről hall. A lapunknak nyilatkozó könyvelő szerint még az sem tud minden előírásnak tökéletesen megfelelni, aki akarna.

Adóhiány a cégek kétharmadánál 

Idén az első három negyedévben az adóellenőrök a bevallás utólagos ellenőrzésére 24 523 cégnél végeztek vizsgálatot, és 15 396 társaságnál, azaz csaknem kétharmaduknál (63 százalékuk) derült ki, hogy a törvényben megszabottnál összesen mintegy 515 milliárd forinttal kevesebb adót vallottak be. A megállapított hiány 19 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Világszerte csökkennek a vállalatok terhei – nálunk nem 

A vállalkozások számára az elmúlt évben világszerte könnyebbé vált az adófizetés. Egy átlagos vállalkozásnak a korábbiakhoz képest mintegy négy órával kevesebb időt kellett adókötelezettségei teljesítésére fordítania. Nálunk kicsit bonyolultabb a helyzet.

Már nem sokáig lehet bujkálni strómanok mögött 

Több százmilliárd dollár lehet az az összeg, amit illegálisan olyan nemzetközi céghálózatokon, különleges adóstruktúrákon csatornáznak át, amelyek tényleges haszonhúzói ismeretlenek. A sokszor adócsalást, pénzmosást, korrupciót leplező struktúrák Magyarországon is komoly problémákat okoznak.

Adókedvezmények: jövőre megéri támogatni a filmeket 

A jövő évi adótörvények egyik legjelentősebb, a kedvezmények rendszerét érintő eleme átalakíthatja a filmalkotás, előadó-művészeti szervezetek és a látvány-csapatsport támogatások rendszerét.

Mennyire fáj majd nekünk a cafeteria adóemelése? 

A november 13-án az Országgyűlés elé került javaslat sokat enyhít a béren kívüli juttatások adózásán. Azonban még így is kevesebb kerül a legtöbb dolgozó kezébe köszönhetően az adóemeléseknek. Utánaszámoltunk mennyivel.

Biztosítások adózása: 5 fontos dolog 

A biztosításokat adózási szempontból a jövedelemszerzés alapján csoportosítja a szabályozás. Ezek szerint a biztosítások lehetnek kockázati biztosítások, illetve nem kockázati biztosítások. Mikor, hogyan kell adózni utánuk? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ma még nem késő jelenteni a számlázó programot! 

Aki számlázó programot használ – és továbbra is szeretné azt használni – annak november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a bejelentésnél!

Itt a kormány legfrissebb különadó ötlete - a cigarettára 

Rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezné 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat a Fidesz. A trafikosokat nem érintené a jogszabály, a nettó árbevétel alapján kivetett adónemből befolyó összeget az egészségügyre fordítaná a kormány.

Egy rutin NAV-vizsgálat is a padlóra küldhet egy startupot 

Gyors növekedésüket, illetve akár a hosszú távú működésüket is kockáztatják azok a startupok, amelyek nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő számviteli, szerződési és adózási háttér kialakítására – ami hosszú távon költségesebb, mint a szabálykövetés.

Még brutálisabb lesz a reklámadó 

Jelentősen, tíz százalékkal emelné meg a reklámadó felső kulcsát a kormányzat, pedig a nemrégiben hozott jogszabály már így is komoly adminisztrációs és pénzügyi terheket ró a vállalkozásokra.

A lakáshitel támogatás lehet a devizahitelesek mentőöve 

Az idei adótörvényekben megúszta a brutális adóemelést a lakáshitel támogatás, ami így a mentőövet jelentheti sok devizahitelesnek, akik nemigen járnak jobban a hitelek forintra váltásával.

Péntekig jelenteni kell! 

Aki számlázó programot használ – és továbbra is szeretné azt használni – annak november 15-ig be kell jelentenie az adóhatóságnak a programmal kapcsolatos számos részletet, adatot. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelni a bejelentésnél!

Új áfaszabályok: kihívás a cégeknek és a NAV-nak is 

Az áfa-törvény módosítása következtében 2015. január 1-jétől változnak az Európai Unióban nyújtott egyes szolgáltatások teljesítési helyei. Az új szabályok nehéz helyzet elé állítják a szolgáltatókat, aminek enyhítésére számos egyszerűsítő rendelkezést már elfogadtak. Utolsó lépésként október 1-jétől elérhetővé vált az egyablakos ügyintézés, így a szolgáltatóknak nem kell minden egyes országba bejelentkezniük, ahol szolgáltatást teljesítenek.

Külföldről is hozzánk jönnek áfát csalni 

Az áfacsalások miatt az áfabevételek negyedétől esik el Magyarország évente. Ez több mint másfélszerese az európai átlagnak és közel 1000 milliárd forintos kárt okoz a költségvetésnek. Bár a szigorodó hazai jogszabályok és keményebb uniós fellépés hozzájárulhatnak jövőre az áfabevételek hatékonyabb behajtásához, a kiemelkedően magas áfakulcs miatt várhatóan továbbra is kedvelt célpontja marad hazánk a szervezett bűnözői csoportok által elkövetett áfacsalásoknak. A helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok sok esetben csak a szervezett csoportok alsóbb szintjein álló, kisebb cégeket érik el.

Három csapás a kereskedőkre 

A kiskereskedelmi vállalkozások számára az elmúlt évek számos kellemetlen adózási meglepetéssel szolgáltak. Talán már a feledés homályába vész a kiskereskedelem teljes ágazatát érintő különadó, ami 2010 és 2012 között volt hatályban. A jogalkotói szándék az adóbevételen túl már akkor is nyilvánvalóvá vált: a külföldi kereskedelmi láncok hátrányos megkülönböztetése.

Több vállalkozás küzdhet a transzferárral jövőre 

A 2015-től hatályba lépő új szabályoknak: az ügyvezetés egyezőségével kapcsolatos fogalom bevezetésének köszönhetően az eddiginél szélesebb kör számíthat a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciókra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségekre és vizsgálatokra.

Netadó: félrecsúszott, vége, jövőre se lesz 

Végleg meghátrált a kormány internetadó ügyben: Orbán Viktor kijelentése szerint jövőre sem várható a távközlési adó kiterjesztése az online világra. Az NGM kezdeményezte a benyújtott törvény visszavonását.

Reklámadó: itt a lényeg 

Mi is többször írtuk, hogy nem könnyű értelmezni, hogy mit és hogyan is kéne tenni pontosan a reklámadó kapcsán. Egy infógrafikát mutatunk, ahol a lényeg könnyen és gyorsan áttekinthető! Ha nem akar bogarászni, érdemes megnézni!

Külföldön sem lehet eldugni a pénzt a NAV elől 

A múlt héten 50 másik országgal együtt Magyarország is aláírta azt a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást, amely alapján a csatlakozó államok már 2017-től automatikusan továbbíthatják egymás felé az adózási szempontból lényeges bankszámla adatokat.

Reklámadó: mikrocég is lehet érintett 

A legkisebb cég is érintettje lehet a reklámadónak, ugyanis a társasági adó kötelezettséget már egy forint olyan reklámkiadás is befolyásolja, amelyről nincs záradékolt számla. Érdemes tehát alaposan megismerkedni az új adónemmel.

Egy postafiók már nem elég székhelynek 

Nemzetközi adótervezésre létrehozott struktúrák egyre gyakrabban buknak meg a valós gazdasági jelenlét hiánya miatt. Mind külföldi, mind pedig magyar adóhatóságok manapság alaposan elemzik: az adott társaságnak van-e gazdasági kötődése ahhoz az országhoz, amelyben létrehozták.

Adóvégrehajtás: erre kell felkészülni 

Mi alapján indít végrehajtást az APEH amikor nincs is tartozása egy cégnek? Valóban nincs adósságunk vagy csak nem tudunk róla? Íme a legfontosabb tudnivalók.

A kukába került a netadó javaslat 

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint januárban visszatérnek a témára.

Számolja ki, önnek mennyire fájna a netadó! 

A költségvetés 25 milliárdnyi bevétellel számolt az internetadóból, amelynek benyújtott tervezetét módosítani fogják a felháborodás hatására. Bár elvileg a szolgáltatók nem háríthatják át azt az ügyfelekre, valójában a netadó tervezett formájában jelentősen emelte volna az árakat. A Piac&Profit szakértője Lévai Richárd pontosan kiszámolta, mennyivel.

Transzferár: így csökkenthető a kockázat 

A kétmillió forintos transzferár mulasztási bírság a magyar adórendszer egyik legnagyobb terhét jelentette az elmúlt években a vállalkozások számára. Évek óta kiemelt területnek számít a NAV-nál a kapcsolt vállalkozások és a szokásos piaci ár elvének betartásának ellenőrzése, és ez a tendencia várhatóan folytatódik a jövőben is.

Még mindig nehéz a reklámadót értelmezni 

A közel három hónapja hatályos jogszabály egyes rendelkezéseinek értelmezése és gyakorlati alkalmazása továbbra is komoly fejtörést okoz a reklámszakma képviselőinek és a pénzügyi szakembernek egyaránt.

Láncértékesítés: de ki fizeti az áfát? 

A láncértékesítés esetén a termékek fuvarozása nem követi a számlázást, a közbenső szereplők kihagyásával egyenesen a legelső értékesítőtől kerülnek leszállításra a végső vevőhöz. Csakhogy felmerül a kérdés: ki fizeti az áfát ebben az esetben?

Netadó: akkor számoljunk 

A kormány elképzelései szerint mintegy 20-28 milliárd forintos bevételre számít az internetadóból, de még a módosításban foglalt plafonnal is ennek akár a többszörösére is rúghat a sarcból származó bevétel. Emiatt a duplájára is nőhet az internet előfizetések ára.

Össztűz a netadóra 

Civil és szakmai szervezetek is tiltakoznak a tervezett internetadó ellen, a fővárosban több tízezren és a vidéki városokban is több ezren vonultak az utcákra kedden este. Ekkora felháborodás még egyetlen Fidesz-intézkedést sem fogadott.

Nem hátrál a kormány, este újabb tüntetés lesz 

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet a vállalati különadók sorába bevezetné az internetadót és brutálisan megemelné a cafeteria adókulcsát.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő

Jó feltételekkel lehet hitelt felvenni, de kell az önerő 

Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek

A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek 

Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt.

Pénzszerzés

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk

Nincs drágább annál, ha hitelkártyánk kölcsönöz nekünk 

Januártól csökken a hitelek maximális díja, de marad még 50 százalékos.

Klímablog

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek

Nem látják a lehetőséget a fenntarthatóságban a cégek  

A hazai cégek minden korábbinál nagyobb figyelemmel fordulnak a fenntarthatóság felé és egyre inkább érzik magukat is érintettnek.

Társadalom

Elkapták a magyargyűlölőt

Elkapták a magyargyűlölőt 

Németországban tartóztatták le Nagybánya korrupció miatt elítélt szökevény polgármesterét.

Infokom

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása

Lagymatag a magyar vállalatok innovációs aktivitása  

A jelenlegi gazdasági helyzet rányomja a bélyegét a hazai vállalatok innovációs tevékenységére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo