Adózás cikkek

hirdetés

Reklámadó: mikrocég is lehet érintett

Reklámadó: mikrocég is lehet érintett

A legkisebb cég is érintettje lehet a reklámadónak, ugyanis a társasági adó kötelezettséget már egy forint olyan reklámkiadás is befolyásolja, amelyről nincs záradékolt számla. Érdemes tehát alaposan megismerkedni az új adónemmel.
Egy postafiók már nem elég székhelynek

Egy postafiók már nem elég székhelynek

Nemzetközi adótervezésre létrehozott struktúrák egyre gyakrabban buknak meg a valós gazdasági jelenlét hiánya miatt. Mind külföldi, mind pedig magyar adóhatóságok manapság alaposan elemzik: az adott társaságnak van-e gazdasági kötődése ahhoz az országhoz, amelyben létrehozták.
Adóvégrehajtás: erre kell felkészülni

Adóvégrehajtás: erre kell felkészülni

Mi alapján indít végrehajtást az APEH amikor nincs is tartozása egy cégnek? Valóban nincs adósságunk vagy csak nem tudunk róla? Íme a legfontosabb tudnivalók.
A kukába került a netadó javaslat

A kukába került a netadó javaslat

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint januárban visszatérnek a témára.
Számolja ki, önnek mennyire fájna a netadó!

Számolja ki, önnek mennyire fájna a netadó!

A költségvetés 25 milliárdnyi bevétellel számolt az internetadóból, amelynek benyújtott tervezetét módosítani fogják a felháborodás hatására. Bár elvileg a szolgáltatók nem háríthatják át azt az ügyfelekre, valójában a netadó tervezett formájában jelentősen emelte volna az árakat. A Piac&Profit szakértője Lévai Richárd pontosan kiszámolta, mennyivel.
hirdetés
Transzferár: így csökkenthető a kockázat

Transzferár: így csökkenthető a kockázat

A kétmillió forintos transzferár mulasztási bírság a magyar adórendszer egyik legnagyobb terhét jelentette az elmúlt években a vállalkozások számára. Évek óta kiemelt területnek számít a NAV-nál a kapcsolt vállalkozások és a szokásos piaci ár elvének betartásának ellenőrzése, és ez a tendencia várhatóan folytatódik a jövőben is.
Még mindig nehéz a reklámadót értelmezni

Még mindig nehéz a reklámadót értelmezni

A közel három hónapja hatályos jogszabály egyes rendelkezéseinek értelmezése és gyakorlati alkalmazása továbbra is komoly fejtörést okoz a reklámszakma képviselőinek és a pénzügyi szakembernek egyaránt.
Láncértékesítés: de ki fizeti az áfát?

Láncértékesítés: de ki fizeti az áfát?

A láncértékesítés esetén a termékek fuvarozása nem követi a számlázást, a közbenső szereplők kihagyásával egyenesen a legelső értékesítőtől kerülnek leszállításra a végső vevőhöz. Csakhogy felmerül a kérdés: ki fizeti az áfát ebben az esetben?
Netadó: akkor számoljunk

Netadó: akkor számoljunk

A kormány elképzelései szerint mintegy 20-28 milliárd forintos bevételre számít az internetadóból, de még a módosításban foglalt plafonnal is ennek akár a többszörösére is rúghat a sarcból származó bevétel. Emiatt a duplájára is nőhet az internet előfizetések ára.
Össztűz a netadóra

Össztűz a netadóra

Civil és szakmai szervezetek is tiltakoznak a tervezett internetadó ellen, a fővárosban több tízezren és a vidéki városokban is több ezren vonultak az utcákra kedden este. Ekkora felháborodás még egyetlen Fidesz-intézkedést sem fogadott.
hirdetés

Nem hátrál a kormány, este újabb tüntetés lesz

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait, amelyekkel a kabinet a vállalati különadók sorába bevezetné az internetadót és brutálisan megemelné a cafeteria adókulcsát.

Egy újabb különadót fizethetünk

Ágazati különadónak minősítette lapunknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az élelmiszerlánc felügyeleti díj tervezett változását. Vámos György szerint ezt is a fogyasztók fogják megfizetni, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.

A dolgozók háromnegyede jövőre kevesebb cafeteriára számíthat

Brutálisan megnőnek a béren kívüli juttatások adóterhei a jövő évi adótörvények tervezete szerint. Egy friss felmérés szerint a munkáltatók nem nyelik le a békát: a dolgozók háromnegyede kevesebb cafeteriakeretből gazdálkodhat jövőre.

Kiverte a biztosítékot a kormány az adótörvényekkel

A kormány adótörvény módosításai közül a netadóval sikerült a legnagyobb felháborodást keltenie, pedig brutális adóemelést kap a cafeteria is, és a házi pálinkafőzés adómentessége is a múlté lesz jövőre. Ráadásként különadót vetnek ki a befektetési alapokra, míg bizonytalansági tényezőként megjelennek a helyi adók is.

Különadót kapnak a befektetési alapok, ötmilliárdot az OTP

Kiterjeszti a különadót a befektetési alapokra a kormány által kedden benyújtott adótörvény-javaslat. Az adó alapját a forgalmazót megillető, a befektetési alapot terhelő forgalmazói díj képezi, mértéke 25 százalék.

Még az irodai papír után is adózhatunk

A jövő évi adótörvény-javaslat alapján számos termékkel, így bizonyos vegyi és műanyag termékekkel, valamint az irodai papírral bővülne ki jövőre a környezetvédelmi termékdíj-köteles termékek köre.

Amire az állam nem tud adót kitalálni, majd a polgármester fog

Bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. A települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.

Az internetes vásárlások adatforgalmában is szaglászhat a NAV

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott jövő évi adótörvény-tervezet szerint jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (ekaer) vezetnek be az áfacsalások visszaszorítására. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy Magyarországon ne hozhassanak forgalomba olyan árut, amelyet előzetesen nem jelentettek be az adóhatósághoz.

Ezek a cafeteriaelemek adóznak többet jövőre

A kedden az Országgyűlés elé került adótörvény-javaslat jelentős mértékben módosíthatja a közkedvelt béren kívüli juttatások adóját. A béren kívüli juttatásként adható juttatások köre változatlan marad, megnő viszont a juttatások után a kifizető által fizetendő közteher.

Drágább net és cafeteria - így adózunk jövőre

Drágább cafeteria, több online kassza, több családi adókedvezmény, elektronikus árufelügyelet és megmaradó többkulcsos társasági adó és munkahelyvédelmi akció –így adózunk jövőre a kormány tervei szerint.

Így adózunk jövőre: a netre is kiterjesztik a különadót

Jövőre sem lesz egyszámjegyű a jövedelemadó, de kiterjesztik a távközlési különadót az internetes szolgáltatásokra is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az új adótörvények ismertetésénél.

Hogyan (ne) ügyeskedjen a kisvállalkozás?

Sok kisvállalkozás úgy kíván enyhíteni adóterhein, hogy költségként számol el jó néhány, tevékenységéhez egyébként nem kapcsolható beszerzést. Tippeket adunk arról, mit ne vegyünk semmiképp cégünk számára, „adóoptimalizálás” céljából.

Cserekereskedelem az adóhivatallal?

Műalkotással is törleszthetik adókötelezettségüket az olaszok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentése szerint. A felajánlott műkincseket szakértő bizottság értékeli.

Újabb botrány készül az online kasszáknál

Elsősorban dohányboltokban állított rendszerbe online kasszákat az a cég, amelyet hiába keresnek az ügyfelei a meghibásodott kasszák miatt. A társaság honlapját törölték, telefonon nem elérhető – lehet, hogy megint hoppon maradt több ezer kereskedő.

Kihez kopogtathat be a NAV?

Hogyan és kinek érdemes felkészülni egy transzferáras NAV ellenőrzésre? Megnézzük, milyen belső ellenőrzési feladatai lehetnek egy transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett vállalkozásnak, hogy az adóellenőrzést felkészülten várhassa.

Társas vállalkozó? Így lehet biztosítási jogviszonya!

Sok esetben problémát okoz a gazdasági társaságok tagjai biztosítási jogviszonyának elbírálásának, illetve a járulékalapot képező jövedelem megállapításának pontossága. Íme a legfontosabb tudnivalók, hogy ne tévedjen el a társadalombiztosítási adminisztráció dzsungelében!

Mikor nem ellenőrizhetjük mi az adóbevallásunkat?

Az adótörvények lehetővé teszik, hogy az adózók önellenőrzéssel nyújtsák be az társasági adóbevallásukat. Azonban nem minden esetben lehetséges ez a megoldás: mutatjuk mikor nem szabad!

Egy hónap van még jelenteni a NAV-nak

A 2014. július 1-jén hatályba lépett új rendelet újrafogalmazta a számlázó-programokkal szembeni követelményeket, ami alapján 2014. október 1-jétől november 15-ig az adóalanyok kötelesek az általuk használt, vagy a már használatból kivont számlázó-programot, illetve online számlázó rendszer(eke)t a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

Importál? Így kell áfáznia!

Hogyan kerülhető el, hogy abban az országban vámolják el a terméket, ahol kirakodták az unió területén belül? Mi történik, ha a kirakodás helyén vámolják el, s onnan szállítják tovább Magyarországra?

Több százmilliót bukhat az Apple egy adószabály miatt

Az Európai Bizottság azzal vádolja az ír adóhatóságot, hogy az Apple-lel kötött két adóügyi megállapodásban olyan jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatóriásnak, amelyek az uniós jog alapján tiltott állami támogatásnak minősülhetnek. Az EU versenyjogi biztosa, Joaquin Almunia a múlt héten ismertette ezzel kapcsolatos előzetes álláspontját a dublini kormánnyal. Ha a vádak beigazolódnak, akkor nem kizárt, hogy az Apple-nek több száz millió dollárt kell befizetnie az ír költségvetésbe.

Ez az áfaszabály már biztosan változik januártól

2015. január 1-től bizonyos szolgáltatások tekintetében új áfa szabályozás lép életbe, összhangban az Uniós előírásokkal. A változások a telekommunikációs, a rádiós és audiovizuális szolgáltatásokat illetve az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat érintik majd. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, melyek megkönnyíthetik a jogszabály jövő évi alkalmazását.

Mikor kell illetéket fizetni céges ingatlan után?

Ingatlannal rendelkező társaságok adásvételével kapcsolatban az adótörvények számos speciális szabályt tartalmaznak. Hogy értelmezendő a 75 százalékos szabály? Hogyan kezeljük az aktív időbeli elhatárolásokat?

Okozhat kellemetlen meglepetést a reklámadó

Bár a reklámadó körüli bizonytalanságokat részben eloszlatták a hatósági állásfoglalások, a törvény alkalmazása okozhat még kellemetlen meglepetéseket. Olyan cégeknél is adókötelezettség keletkezhet, amelyekről nem is gondolnák, hogy a reklámadó alanyaivá válhatnak. A beszállítóikkal vagy bérlőikkel kötött speciális megállapodásaik miatt ezzel szembesülhetnek például a nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozások, bevásárlóközpontok és áruházláncok is.

Lakáshitel támogatás: hogyan vágjunk bele?

Sokan, sokfelől közelítenek a lakáshitel támogatás megvalósításához. Tanulmányozhatjuk a törvényeket, aztán kiderülhet, hogy problémánk lesz az átutalással. Bekérhetünk dokumentumokat a dolgozóktól, aztán lehet, hogy olyan munkatársainkra terheltünk plusz feladatot, akik nem is lesznek erre jogosultak. A hitelező vagy a juttatást indító pénzintézettel egyeztessünk először?

Reklámadó: fogynak a kérdések

A 2014. július 15-én kihirdetett végleges jogszabályszöveg szűkszavúsága számos ponton bizonytalanságot hagyott az adókötelezettség tárgyát, az adóalanyok körét és az adminisztrációs kötelezettségeket tekintve, de az elmúlt hetekben sok mindenre fény derült. Ezeket gyűjtöttük össze a Mazars szakértői segítségével.

Újabb intézkedések a láthatáron az adócsalók ellen

Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Pankucsi Zoltán szerint az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását és a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik.

Kettős állampolgárságú cégek – új trend az adótervezésben

Az elmúlt időszakban Magyarországon is elterjedtek azok az adótervezési technikák, amelyek arra épülnek, hogy egy társaság kettős adózási illetőséggel rendelkezik, azaz egy adott országban van bejegyezve, viszont egy másikban rendelkezik ügyvezetéssel. Ezzel nem csupán adózási előnyökhöz juthat a cég, de jogi kockázatait is mérsékelheti vagy akár kivédheti. Ugyanakkor, nem árt tisztában lenni az ezzel járó számviteli és adminisztrációs előírásokkal.

Mennyivel kapnak többet a kétgyermekes családok? Itt vannak a számok!

Bejelentették a családi adóalap-kedvezmény mértékének megemelését a kétgyermekesek esetében. Az RSM-DTM szakemberei kiszámolták, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések.

Így nem hoz kellemetlen meglepetést a repiajándék

Ha kiállításra készülünk, tankoljunk fel bőségesen lufiból, tollakból. Csakhogy ezek a szóróajándékok is lehetnek az adókötelesek, ezért összeszedtük, melyik adónemnél mire kell ügyelni, hogy ne legyen kellemetlen vége egy adóellenőrzésnek.

Több a nyereséges vállalkozás, de kevesebb a nyereség

A társas vállalkozások tavaly 2713 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, 6,4 százalékkal – 184 milliárd forinttal – kevesebbet az előző évinél, az eredményt a pénzügyi műveletek veszteségének jelentős növekedése rontotta.

A NAV murcit csinálhat az újborból is

Noha a jogszabályi előírásoknak megfelelő eljárással készített szőlőbor után nem keletkezik jövedékiadó-fizetési kötelezettség, azonban az adminisztrációs terhek tekintetében különbséget kell tenni az adómentes szőlőbor és a 0 forint adótétel alá eső szőlőbor között.

A transzferárazás veszélyei és lehetőségei

Mit veszíthetnek a vállalkozások, ha nem rendelkeznek kellő információval a transzferárazás területéről? Vajon milyen buktatókra kell figyelnünk, hogy a bírságokat és a további lehetséges következményeket is el tudjuk kerülni?

Mit csinál egy adóellenőr szombaton? A vendéglősök már tudják!

Kétszáz NAV-os belvárosi éttermekben, kávézókban és kocsmákban töltötte a szombatját, nem öncélúan. Volt olyan exkluzív étterem, ahol nemhogy online pénztárgép nem volt, de még nyugtát sem kaptak a vendégek.

A számviteli szabályzat lehet a cég bibliája

Minden valamilyen alapelven működik – így van ez a gazdálkodó szervezetekkel is. Ahhoz, hogy számvitelileg is jól működjön, kell egy jó számviteli szabályzat, nem elég egy internetről letöltött sémára hagyatkozni, mert az adóhatóságnak nem biztos, hogy tetszeni fog.

Reklámadó: nyakunkon az újabb határidő!

Megrendelők figyelem - két hét múlva, szeptember 20-án (22-én) jön a reklámadó havi bevallásának első határideje! A reklámadó kötelezettség első körének lecsengését követően tehát újabb adóbevallási, adófizetési határidő közeleg.

Reklámadó: így csökkenthető az adóalap

A reklámadó ugyan komoly kötelezettségeket ró a cégekre, viszont a rendelkezések szerint az adóalap egészen nulláig csökkenthető. Kinek érdemes az elhatárolt veszteséggel csökkenteni a reklámadó alapját? Szakértőnk válaszol.

A betegeknek is jár adókedvezmény

Bizonyos feltételek esetén a beteg magánszemélyt adókedvezmény illeti meg. Ennek mértéke a minimálbér öt százaléka, azaz havi 5075 forint. Az érintett magánszemély a „jóváírásra” a betegségről szóló orvosi igazolás birtokában jogosult. Anélkül csak az igényelheti, aki rokkantsági járadékban részesül, vagy akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály alapján megállapították.

Házhoz jön a pénz a cégeknek

Kamatfizetési igényt érvényesíthet a magyar állammal szemben, ha korábban az áfát azért nem tudta visszaigényelni, mert a beszerzése nem volt kifizetve. Mivel ezt a magyar szabályt eltörölte az Európai Bíróság, most ideje benyújtani a számlát.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo