Adózói minősítés: tehetünk érte

Újdonságot jelentenek az adóhatóság gyakorlatában az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok: a megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések, a kockázatos adózók esetében visszatartó és kényszerítő jellegű vizsgálatok várhatók – hívta fel a figyelmet a MAZARS.

Kép: PP Archív

„A tavaly indított 65 ezer EKAER ellenőrzés 69 százaléka zárult megállapítással. A NAV 2016-ban gőzerővel folytatja a csalárd értékesítési láncok, azaz az adócsalás céljából létrehozott értékesítési hálózatok felderítését célzó vizsgálatokat” – emelte ki Csizmadia Heléna, a MAZARS nemzetközi könyvvizsgáló cég adóigazgatója. A korábbi évekhez képest azonban jelentős újdonságot hoznak az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok az adóhatóság idei gyakorlatában. A megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések várhatók, amelyek tájékoztatással ösztönözik a szabályok betartását. A kockázatos adózóknál azonban visszatartó és kényszerítő jellegű ellenőrzéseket, a nagy adózóknál pedig folyamatos, magas szintű kontrollt ígér az adóhatóság. (A minősítések nyomán a NAV-ot a jóhiszeműség sem fogja meghatni.)

Legyünk megbízhatók!

„A NAV-vizsgálatokra való felkészülés részeként mindenképp érdemes törekedni a megbízható adózói státusz megszerzésére, amelyre vonatkozó minősítést a NAV elsőként a 2016. március 31-én fennálló adatok és tények ismeretében végzi el. A feltétek egy része adottság, amin nem lehet változtatni, ugyanakkor, például az adófolyószámla rendezettségére vonatkozó feltétel teljesítése érdekében már most érdemes megtenni a szükséges lépéseket. Továbbá, ha a cég a tevékenysége vagy a jellemző tranzakciói miatt jó eséllyel a NAV-ellenőrzések fókuszába kerülhet, érdemes lehet előzetes, átfogó adóauditot készíttetni. A szakértők az ilyen átvilágítások során nemcsak hibákat, de ki nem használt adózási kedvezményeket is feltárnak” – mutatott rá Csizmadia Heléna.

A szakember szerint az audit révén a menedzsment felderítheti a rejtett kockázatokat, és még az esetleges adóhatósági vizsgálat előtt dönthet az önellenőrzéséről, amellyel jelentős adóbírság és késedelmi pótlék kerülhető el. Az átvilágítás további előnye, hogy a kockázatok ismeretében tudatosabban készülhet egy esetleges NAV-vizsgálatra, döntő jelentőségű lehet ugyanis, hogy a revizornak milyen információkat, milyen formában adunk át.

Jól jár a megbízható
2016-tól a NAV megbízható, illetve kockázatos kategóriába sorolja az adózókat, mely alapján meghatározott kedvezményeket kapnak, vagy éppen ellenkezőleg szigorúbb elbánásban fognak részesülni. Mivel a minősítésnek megfelelően jól – vagy éppen rosszul  járhatunk, érdemes a minősítés kritériumait alaposan megismerni.
Sláger marad a transzferár

A magas bírságpotenciálra tekintettel továbbra is slágertéma lesz a transzferár-kötelezettségek vizsgálata, illetve az építőipari kivitelező cégek is kiemelt figyelemre számíthatnak: esetükben tavaly 87 százalékos volt a megállapítási arány. A NAV az egyes adónemektől független ellenőrzési célkitűzések között jelöli meg az adóelkerülési céllal létrehozott, valós tevékenységet nem végző, „csalárd adózók” beazonosítását is, amelyek kapcsán a büntetőjogi felelősségre vonás szükségességét is megfogalmazza. A nemzetközi árukereskedelem áfa- és jövedékiadó-ellenőrzésén túl idén ugyancsak prioritást élvez a nem uniós határátkelőhelyeken bonyolódó teher- és személyforgalom ellenőrzése, valamint a fémkereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással érintett adózói kör vizsgálata is.

„Fokozott vizsgálatra számíthatnak a nemzetközi közúti áruszállításban részt vevők is, az ellenőrzések kiterjedhetnek a vezetési és pihenőidőre, valamint a veszélyes áruk szállítására, az előírt műszaki, biztonsági és környezetvédelmi tulajdonságokra, a megengedett legnagyobb össztömeget, tengelyterhelést és méretet meghaladó járművek közúti közlekedésére, a rakomány szabályos rögzítésére, továbbá az ömlesztett áruk szállítására vonatkozó rendelkezések betartására” – foglalta össze a szakember.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo