Adózás cikkek

hirdetés

Egymillió forintba kerülhet a figyelmetlenség

Egymillió forintba kerülhet a figyelmetlenség

Az elmúlt hónapokban több vállalkozót hidegzuhanyként ért, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bírságot szabott ki egy új, 2012-ben bevezetett nyomtatvány, a T1041-es benyújtásának elmaradásáért. A büntetés cégenként akár egy millió is lehet, ám eddig jellemzően 25-100 ezer forint közötti összegeket rót ki a NAV. A cégvezetőknek érdemes mielőbb áttekinteni a vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására vonatkozó előírásokban bekövetkezett változásokat, s - ha szükséges - pótolni a hiányosságokat.

Magyarország, a titkos adóparadicsom

Magyarország az utóbbi években rejtett adóparadicsommá vált a cseh cégek számára. Az áthelyezések oka az alacsony adók és az osztalékok, valamint tőkeműveletek nyereségének adómentessége Magyarországon.
Érdemes figyelmesen olvasni az adóhatóság értesítőjét!

Érdemes figyelmesen olvasni az adóhatóság értesítőjét!

Több mint 801 ezer fővárosi és Pest megyei gazdálkodó szervezet, magánszemély és egyéni vállalkozó kap az idén folyószámla-kivonatot, illetve pótlékértesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális adó főigazgatóságától. Sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat az érintettek, ha az értesítőt figyelmesen átolvassák, és eltérés vagy kérdés esetén egyeztetnek az illetékes adóigazgatósággal.
Kerüljük el az iparűzési adóra kivetett késedelmi pótlékot!

Kerüljük el az iparűzési adóra kivetett késedelmi pótlékot!

Aki eddig nem kért előlegcsökkentést és nem kapott mérséklést tartalmazó határozatot, fizesse be a szeptember 15-ig előírt iparűzési adóelőleget, akkor is, ha az idei várható éves adóalapja számításai szerint elmarad a tavalyitól. Ha ezt nem teszi, az önkormányzat késedelmi pótlékot számít fel.
A falusi gyerek csökkentené a személyi jövedelemadót

A falusi gyerek csökkentené a személyi jövedelemadót

Sűrű hétvégéje volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki pénteken a Nestlé új üzemét avatta fel Vas megyében, szombaton pedig a Tranzit fesztiválon szólalt fel Kőszegen. A miniszterelnök szerint másfélmillió új munkavállalóra van szükség, visszavenné a kormány az E.ON gázüzletágát és tovább kell csökkenteni a személyi jövedelemadót is. Orbán Viktor – aki a saját szavaival élve falusi gyerek – nem fejtette ki, hogy a költségvetésben ezekre a célokra hol van fedezet, ám megemlítette, hogy a fogyasztási adókat tovább emelnék.
hirdetés
Nagyot buktunk az eván

Nagyot buktunk az eván

Úgy tűnik az egyszerűsített vállalkozási adót (evát) érintő idei változásokkal a kormány, s az érintett vállalkozói kör sem járt jól. Miközben a gazdálkodóknál maradó jövedelem érdemben (számos esetben a működőképesség határáig vagy azon túl) csökkent, a költségvetési bevétel a várt emelkedés helyett, zsugorodott...
Napfényre kerülhetnek az offshore-pénzek

Napfényre kerülhetnek az offshore-pénzek

Az OECD módosította a kettős adóztatás elkerüléséről szóló modellegyezményének információcsere cikkét és a hozzá tartozó kommentárt. Ez a változás azért jelentős, mert így a magyar adóhatóság is hatékonyabban léphet fel azokkal szemben, akik külföldön próbálják eltitkolni jövedelmüket.
Rosszul járnak az evások

Rosszul járnak az evások

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől már bizonyos mezőgazdasági termékek belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A rendelkezéssel rosszul járnak az evás vállalkozók. 
Nem csak energiaitalokra – Kiterjesztené a kormány a chipsadót

Nem csak energiaitalokra – Kiterjesztené a kormány a chipsadót

Újabb kkv-k kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel várhatóan nem csak az energiaitalok gyártói szembesülnek majd azzal, hogy újabb díjat vet ki rájuk a kormány. Szócska Miklós államtitkár korábbi nyilatkozata alapján ugyanis más élelmiszeripari termékeket is bevonhatnak a chipsadó hatálya alá.
Visszajár a pénz!

Visszajár a pénz!

Számos cég előtt felcsillant a remény a Legfelsőbb Bíróság döntése után, hogy pénzt lásson az adóhatóságtól. Azok is remélhetnek, amelyek 2006-os bevallásukban azért nem érvényesítették a helyi iparűzési adót mint társaságiadó-alapot csökkentő kedvezményt, mert valamely adószámlájukon tartozás mutatkozott, és azok is, amelyek akkor hibásan vonták le az iparűzési adót, és erre egy későbbi ellenőrzés során derült fény. Az egyetlen kritérium: 2006-ra vonatkozóan nem lehet nettó adótartozása a vállalkozásnak.
hirdetés

Figyelhetjük a postát - Levélben értesít tartozásunkról a NAV

A NAV 2012. július 20-tól megkezdi a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Az adóhatóság - mint „adófolyószámla-vezető" - október 31-ig tájékoztatja azokat az adózókat, akiknek több mint 1000 forint eltérés mutatkozik az egyenlegében, és azokat, akiknek a terhére 2011. adóévre késedelmi pótlékot számított fel.

Nem biztos, hogy megéri a tételes adózás

Nem minősül vállalkozás érdekében felmerült költségnek a kisadózó vállalkozásoknak kifizetett összeg a héten benyújtott törvényjavaslat szerint. Ez a nem érintett vállalkozói körnek is problémát jelenthet - hívta fel a figyelmet rá Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

Célzott tehercsökkentés, kérdéses eredmény

Hatástalan maradhat a járulékcsökkentő csomag, ha nem lesz visszafogott mértékű a bruttó minimálbér és szakmunkás-bérminimum jövő évi emelése, figyelmeztetett a hét elején a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében kedden benyújtott törvénycsomag a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők alkalmazását ösztönzi, s ettől reméli a foglalkoztatottság javulását.

Innen lesz pénz a munkavédelmi akcióprogramra

Az elmúlt napokban számos kritikai észrevétel hangzott el azt illetően, hogy miből finanszírozza majd a kormány a 300 milliárd forintos munkavédelmi akciótervet, ezekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (Ngm) közleményt jelentetett meg honlapján, amely szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) aktivitására is építenek.

Íme, a kisvállalati adó részletei!

A maximum 25 főt foglalkoztató és legfeljebb 500 millió forint bevételű vállalkozások választhatják majd a kisvállalati adózást. A létszám- és árbevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatottait és árbevételét együttesen kell figyelembe venni. A kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót. Alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel.

Matolcsyt követheti Európa

Az euróválság hosszú időre megoldódni látszik, a jövő legsúlyosabb problémája Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga szerint az, hogy a társadalmak elöregedését sem uniós, sem nemzetállami szinten nem tudják majd másként kezelni, mint erősödő adóztatással. A tanácsadó szerint Magyarország után többen a nyugdíjvagyonhoz nyúlhatnak, a ma még unortodoxnak minősített út válik általánossá. A jelenlegi környezetben az ex-bankár a kisbefektetőknek azt ajánlja, hogy ne sztárbefektetők ajánlásait kövessék, hanem azt figyeljék, hogy azt, hogy az államok hová teszik a pénzt.

A magyar GDP tízszerese tűnik el évente

A becslések szerint az adóelkerülés uniós szintje meghaladja az évi 1000 milliárd eurót, ami nagyságrendileg tízszerese a magyar GDP-nek. A gazdasági válság miatt egyre nagyobb érdek fűződik az adóbevételek növeléséhez, így most az Unió is egy komplex javaslatcsomaggal állt elő a probléma kezelésére.

Véget vetettek a lenyúlásnak

Az uniós szabályozásnak megfelelően júliustól tovább csökkentek a roaming díjak, illetve a magyar kormány bevezette a telefonadót. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is.

Cégtemetőre bukkant a NAV

Jelentős köztartozást felhalmozó cégeket tüntetett el az a bűnszervezet, amelyet nemrégiben sikerült felszámolnia a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak (NAV) Bács-Kiskun megyében.

Új módon adóznak majd a kisvállalkozások

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakció. A kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

Felszámolóbiztos akadt a NAV horgára

Fiktív számla elszámolásával mintegy 200 millióval csökkentette egy nagy múltú cégcsoport egyik vállalatának vagyonát a felszámolóbiztos. Tevékenységével nemcsak hitelezői, de költségvetési érdekeket is sértett, mivel a számla csaknem 40 millió forintos áfatartalmát jogosulatlanul igényelte vissza. Az ügynek büntetőjogi következményei lesznek.

Olajhamisítás és autónepperek rontják a gépjárműpiacot

Drasztikusan megnőtt az adóelkerülés a magyarországi gépjármű-értékesítési piacon a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) szerint, s ez versenyhátrányba hozza a legális autókereskedőket.

Év közepétől fordított ÁFA a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől meghatározott gabonafélék, olajos magvak és fehérjenövények (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, napraforgómag, repce- és olajrepcemag, szójabab) belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni.

Ezermilliárd forintra már keresztet vethetünk

A költségvetés tudna mit kezdeni azzal a több mint 1800 milliárd forintnyi adóhátralékkal, amelyel a Nemzeti Adóhivatal szerint az adóhátralékot felhalmozó cégek és magánszemélyek tartoznak az államnak. A tartozás oroszlánrészét azonban már sohasem lehet behajtani, az illető cégek megszűntek, vagy felszámolás alatt állnak a fekelista.hu összesítése szerint.

Így lehet haladékot kérni az adó megfizetésére

Tavaly több, mint 170 ezren kértek fizetési kedvezményt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Az év elejétől változtak a kérelem benyújtásának szabályai: az elektronikus bevallásra kötelezett adózók ilyen irányú kérelmeiket kizárólag elektronikusan terjeszthetik elő.

Csak kósza ötlet az értéknövekedési adó

Nem tartja megfelelőnek az értéknövekedési illeték jelenlegi tervezetét a BDO vezető adótanácsadója. Gerendy Zoltán szerint az új adófajta egyszerűen túl bonyolult, túl sok lehetőséget hagy a jogvitára. Ráadásul nem ez az egyetlen új adónem, amellyel a gazdasági szereplőknek szembe kell néznie.

Ezért bírságol a NAV

Útmutatót adott ki a NAV a bírságolási gyakorlatáról. Az adóbírság és a mulasztási bírságról szóló tájékoztatóból kiderül, hogy adóhiány esetén mikor kell a munkáltatónak kifizetnie a bírságot, hogy a bevétel eltitkolásával, csalással keletkezett adóhiány hányszorosára emelkedett idén januártól. Valamint, hogy az adóbírság kiszabásakor az adózó javára szól, ha kisiparos tevékenységet űz.

Még nem is fizetjük, de már módosítják

Szűk két héttel az elfogadás után az Országgyűlés már módosítja a telefonadóra vonatkozó szabályokat. Az adótörvény-módosításokról a zárószavazás a jövő héten lesz. 

Tippek az éves beszámoló elkészítéséhez

Közeleg a beszámolókészítés határideje a naptári évnek megfelelő üzleti ciklussal rendelkező cégek számára. A cégvezetők és tulajdonosok joggal várják el, hogy a beszámoló elkészítése és annak auditálása során ne érje őket meglepetés, az eredmény-elvárások az előzetes terveknek megfelelően teljesüljenek. A megváltozott gazdasági környezetben jelentősen nőtt azonban annak a kockázata, hogy a vállalatok csak ebben az időszakban szembesülnek olyan kedvezőtlen hírekkel, amelyek számviteli értelemben vett kezelése az év során könnyebb lehetett volna.

"A pénzt nehogy otthon hagyja!" Ügyvédeket fülelt le a NAV

Az öt ellenőrzött fővárosi ügyvéd és ügyvédi iroda közül három nem adott számlát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőreinek - közölte a hivatal szerdán. Az adóellenőrök öt fővárosi ügyvéddel személyes konzultációra telefonon időpontot egyeztettek, ekkor az egyik ügyvéd még figyelmeztette is az inkognitóban lévő ellenőrt, hogy "a pénzt nehogy otthon hagyja".

Az adóellenőrök nem látszanak a jósgömbben

Egy jósnőt ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi revizorai, a jóslással is foglalkozó asszony nem adott nyugtát a szolgáltatásról, és adószáma sem volt.

Adó: még nyár előtt jöhet a változás

Arra kérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. A kormányfő ezt újságíróknak mondta Budapesten, a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban. Szólt arról is, támogatja, hogy megmaradjon a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó, a tervezett tranzakciós illetékről pedig azt mondta, azt a pénzintézetek fizetik majd.

1 százalék digitálisan?

Március elsején kezdheti meg az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadó kiutalását. E bevallások közel negyede már elektronikus platformra került át tavaly, miközben az egy százalék sorsáról még mindig papíron, aláírással nyilatkozik az adózók többsége. 

Hogyan kerüljük el a kettős adóztatást?

Ahogy a hazai, úgy a külföldön foglalkoztatott munkavállalók esetében is napokon belül, január 31-éig kell a munkáltatónak kibocsátania a személyi jövedelemadó bevallás elkészítéséhez szükséges, elmúlt évről szóló összesítő adatokat tartalmazó igazolásokat. A külföldi munkavégzés esetén a jövedelem adószabályoknak megfelelő adózása és a kettős adóztatás elkerülése érdekében számos feltételt kell tisztáznia a cégeknek az igazolás kiadása előtt.

2,9 milliárdot fizettek a kaposvári cégek

A kaposvári vállalkozások 2011-ben a város bevételeinek 11,6 százalékát kitevő 2,9 milliárd forint adót fizettek be, ebből egymilliárd forintot a húsz legnagyobb adózó cég, amelyek vezetőit Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester - az idén 16. alkalommal - a Városházán köszöntötte az új év alkalmából.

Mire figyeljünk adóellenőrzéskor?

Jövőre minden várakozás szerint fokozódó adóellenőrzésekre számíthatnak a cégek. Amellett, hogy ezekre érdemes jó előre felkészülni, azzal sem árt tisztában lenni, hogy mit tehetünk az ellenőrzés közben, illetve milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek a cégek. 

Kockázatos a kuponozás

Számos, fogyasztási cikkek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó vállalat alkalmaz marketingakciókat, különféle promóciókat a vásárlások ösztönzése érdekében. A cégek akcióik során sokszor egyúttal komoly adókockázatoknak teszik ki magukat, hiszen ezeknek a konstrukcióknak az adóbeli kezelésére máig nem született egységes, a hatóságok által minden esetben, garantáltan elfogadott gyakorlat.

Adózás: nyilvános lista a nemfizetőkről

Nyilvánosságra hozza a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a listáját, akik a törvényben meghatározott határidőt követően több mint egy héttel sem fizetik meg a helyi adókat - jelentette be Korsós Ágnes a város címzetes főjegyzője szerdán.

Matolcsy: Adóról egy szót sem!

Magyarország legyen a térség, az EU egyik, vagy éppen legversenyképesebb országa az adózás, az adóbürokrácia, az élőmunkát terhelő járulékok terén - hangzott el a Richter Gedeon NyRt. fennállásának 110. évfordulóját is köszöntő, a biotechnológia aktualitásait megvitató konferencián.

Adóváltozás: akinek nőtt a nettója, szívesen tesz félre

A Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági kutatás szerint az átlagjövedelem felett keresők megtakarítási kedve egyértelműen nőtt. A felmérésben megkérdezettek az Szja-változások nyomán 2011-ben havi 60 ezer forintot terveznek félretenni, 11 ezerrel többet, mint eddig. A keletkező többletjövedelem jelentős része 1-5 éves időtávú megtakarítási eszközökbe vándorol majd. - írja a cégcsoport elemzésében.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés

Cégblog

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

Mire figyeljünk, ha céges autóval megyünk külföldre?

A LeasePlan összegyűjtötte, hogy ha már elkerülni nem tudtuk, mi a teendő külföldről érkező bírság esetén.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Gazdaság

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Kapuzárás néhány napon belül, ha valaki devizában akarja fizetni az adót

Adófizetés devizában: néhány napon belül dönteni kell.

Társadalom

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

Nőttek a veszteségadatok az orosz-ukrán fronton

A hadseregek átcsoportosítását követően ismét felerősödtek a harci cselekmények Ukrajnában, ami növeli az áldozatok számát.

Infokom

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

Nincsenek felkészülve kibertámadásokra a magyar cégvezetők

A Sophos regionális felmérése szerint a magyar vállalatok vezetőinek csupán 20 százaléka kapott kiberbiztonsági képzést.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo