Kevesebb adót fizetünk jövőre

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. Csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek.

Kép: Pixabay

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó felső kulcsa is: 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

Az előterjesztés szerint új nyomvonalon létesített közművezeték esetén csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.

A javaslat a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását állandó közteherré alakítja,  és lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok adóelőnyt biztosítsanak a feltételeknek megfelelő háziorvosoknak. A javaslat ezeken túl valorizálja a családi kedvezmény címén az adóalapból kedvezményezett eltartottanként levonható kedvezmény mértékét.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben.

A vállalkozói terhek nem csökkennek

Dávid Ferenc szerint a tervezet a vállalkozói terheket nem, inkább a lakossági terheket enyhíti. A VOSZ elnöke ugyanakkor értelmetlen lépésnek tartja a személyi jövedelemadó (szja) egységes csökkentését 16-ról 15 százalékra, mivel a magas jövedelmű embereknél az egy százalékpontos csökkenés "nem oszt nem szoroz", az alacsony jövedelműeknél pedig majdnem észrevehetetlen. A versenyszférabeli foglalkoztatás fellendítéséhez a vállalkozók terheit kellett volna csökkenteni - tette hozzá.

Az ágazati különadókról a VOSZ véleménye korábban az volt, hogy rendkívüli időkben lehet rendkívüli eszközöket alkalmazni, a költségvetési egyensúly a vállalkozóknak is fontos - mondta. Azonban azóta 14-re nőtt a különadók száma, amelyek közül az utolsó, a reklámadó a főtitkár szerint teljesen fölösleges, semmilyen költségvetési haszna nincs, "viszont büntet" - fogalmazott. A bankadóról szólva Dávid Ferenc elmondta: ezt az adót két éve ki kellett volna vezetni, most pedig a mérséklésről történt megegyezés, amit szimbolikus lépésnek nevezett a főtitkár.

A VOSZ főtitkára szerint jó döntés a sertés tőkehús áfájának csökkentése, mivel így jelentősen tisztulhat az ágazat. Hozzátette: a 27 százalékos áfa olyan magas, hogy a feketegazdaság irányába tol, ezért szorgalmazza, hogy a többi húságazat - baromfi és a marhahús - is részesüljön az áfacsökkentésben.

Ki, mennyit nyer majd az adócsökkentésen?
A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA- adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. A külföldi cégeknél dolgozók járnak a legjobban az adócsökkentéssel.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo