hirdetés

Kevesebb adót fizetünk jövőre

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. Csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó felső kulcsa is: 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

Az előterjesztés szerint új nyomvonalon létesített közművezeték esetén csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.

A javaslat a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulását állandó közteherré alakítja,  és lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok adóelőnyt biztosítsanak a feltételeknek megfelelő háziorvosoknak. A javaslat ezeken túl valorizálja a családi kedvezmény címén az adóalapból kedvezményezett eltartottanként levonható kedvezmény mértékét.

Így jár a családi adókedvezmény 2015-ben.

A vállalkozói terhek nem csökkennek

Dávid Ferenc szerint a tervezet a vállalkozói terheket nem, inkább a lakossági terheket enyhíti. A VOSZ elnöke ugyanakkor értelmetlen lépésnek tartja a személyi jövedelemadó (szja) egységes csökkentését 16-ról 15 százalékra, mivel a magas jövedelmű embereknél az egy százalékpontos csökkenés "nem oszt nem szoroz", az alacsony jövedelműeknél pedig majdnem észrevehetetlen. A versenyszférabeli foglalkoztatás fellendítéséhez a vállalkozók terheit kellett volna csökkenteni - tette hozzá.

Az ágazati különadókról a VOSZ véleménye korábban az volt, hogy rendkívüli időkben lehet rendkívüli eszközöket alkalmazni, a költségvetési egyensúly a vállalkozóknak is fontos - mondta. Azonban azóta 14-re nőtt a különadók száma, amelyek közül az utolsó, a reklámadó a főtitkár szerint teljesen fölösleges, semmilyen költségvetési haszna nincs, "viszont büntet" - fogalmazott. A bankadóról szólva Dávid Ferenc elmondta: ezt az adót két éve ki kellett volna vezetni, most pedig a mérséklésről történt megegyezés, amit szimbolikus lépésnek nevezett a főtitkár.

A VOSZ főtitkára szerint jó döntés a sertés tőkehús áfájának csökkentése, mivel így jelentősen tisztulhat az ágazat. Hozzátette: a 27 százalékos áfa olyan magas, hogy a feketegazdaság irányába tol, ezért szorgalmazza, hogy a többi húságazat - baromfi és a marhahús - is részesüljön az áfacsökkentésben.

Ki, mennyit nyer majd az adócsökkentésen?
A külföldi tulajdonossal rendelkező cégek dolgozói járnak a legjobban a 15 százalékos SZJA- adókulccsal – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből. A külföldi cégeknél dolgozók járnak a legjobban az adócsökkentéssel.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo