Bankadó cikkek

hirdetés

A banki különadók veszteségbe fordították itthon az OTP-t

A banki különadók veszteségbe fordították itthon az OTP-t 

OTP-vezérigazgató-helyettes: Magyarországon veszteség, külföldön nyereség volt az első negyedévben.
Több mint ötszörös bankadó Magyarországon Ausztriához képest

Több mint ötszörös bankadó Magyarországon Ausztriához képest 

Az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) erős, 1,86 milliárd eurós működési eredményt ért el 2022 első félévében (10,3 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest). A nettó kamatbevétel 15,9 százalékkal 2,84 milliárd euróra nőtt a hitelállomány folyamatos – főleg a vállalati üzletágban és a jelzáloghitelezés terén szembetűnő – növekedése, és a cseh, magyar és román kamatemelések nyomán. A nettó díj- és jutalékbevétel éves összevetésben 10,5 százalékkal nőtt, 1,21 milliárd euróra.
Orbán Viktor bejelentette, újra itt a bankadó

Orbán Viktor bejelentette, újra itt a bankadó 

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.
Megszavazták az adócsomagot: itt vannak a részletek

Megszavazták az adócsomagot: itt vannak a részletek 

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.
Muszáj belevágni a hitelbe a fejlődéshez

Muszáj belevágni a hitelbe a fejlődéshez 

A magyar gazdasági kilátások kedvezőek, a hazai bankpiac pedig erős hitelezési képességével és hajlandóságával aktív részese lehet a bővülésnek – állítja a K&H. Mivel régiós viszonylatban sem a lakosság, sem pedig a vállalatok nincsenek nagymértékben eladósodva, így a hitelezésen keresztüli gazdasági élénkülés lehetősége adott.
hirdetés
20 milliárddal kevesebbet kér a bankoktól a kormány

20 milliárddal kevesebbet kér a bankoktól a kormány 

A kormány kiszámíthatósággal és bizalommal segíti a bankrendszer működését és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely 2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődik - mondta Varga Mihály.
Olcsóbb lesz az élelmiszer, a net és az éttermek

Olcsóbb lesz az élelmiszer, a net és az éttermek 

Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.
Az uniós minőséget kéne hoznia a magyar cégeknek

Az uniós minőséget kéne hoznia a magyar cégeknek 

Ugyan kedvezőbbé váltak a magyar cégek körülményei, de tisztán kell látni azt is, hogy nem vagyunk a világ vezető gazdasága. Növelni kell a termelékenységet és a kkv-k exportképességének javítása mellett arra kell koncentrálni, hogy a magyar kkv-k elérjék az uniós minőséget – nem feltétlenül az exportpiacra lépés, de legalább az importkiváltás képessége miatt - mondta Varga Mihály a Világgazdaság által szervezett konferencián.
Most már a bankoknak kéne hiteleznie az MNB szerint

Most már a bankoknak kéne hiteleznie az MNB szerint 

A bankadó csökkentésével már a bankokon a sor, hogy növeljék a hitelezésüket, támogassák a vállalati beruházásokat – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában, ahol a további monetáris lazításról is szót ejtett.
Ezért érte volna meg hitelezni a bankoknak

Ezért érte volna meg hitelezni a bankoknak 

A kormány tervei szerint azok a bankok, amelyek 2009-től, a válság kitörésétől növelték hitelnyújtásukat, az általuk fizetett bankadó 30 százalékáig adókedvezményben részesülhetnek a Távirati Iroda közlése szerint.
hirdetés

Kevesebb adót fizetünk jövőre 

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek. Csökken a személyi jövedelemadó, a sertéshús áfája és a bankadó, adómentesek lesznek az új közművezetékek.

Fiókokat zár be, de nem vonul ki a Raiffeisen 

A Raiffeisen Bank International (RBI) nem vonul ki Magyarországról és nem mond le lakossági szolgáltatásokról sem, de csökkenti bankfiókhálózatát és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre.

Kis lépés Orbán Viktornak, de nagy a magyar bankoknak 

Tegnap egy kis lépést láthattunk egy embernek, de valószínűleg nagy lépést a bankrendszernek és az országnak. A kormány stratégiai jellegű bejelentéseket tett, és nemcsak csökkenti a bankadót, hanem óvakodik olyan intézkedések meghozatalától, amelyek negatívak a bankrendszer működésére nézve.

Varga Mihály: jövőre nem lesz adóemelés 

Az első olyan év 2014, amikor nincs adóemelés, új adót sem vezetnek be, csakis kedvezően változnak az adótörvények - jelentette ki Varga Mihály kedden a parlamentben, a kiskeresetűek adójának csökkentését nevezve a kormány fő céljának.

„Biztos, ami biztos”, lesznek új adók 

Biztos, ami biztos alapon, ha a zárolások nem lennének elegendőek Brüsszelnek. Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, "ha a matematikának vannak még érvényes szabályai" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után.

Novemberi szüret: must helyett megszorítás 

Szám szerint a harmadik Matolcsy-csomagot jelentette be a kormány novemberben, de az őszi hónap amúgy is az adóváltozásoktól és a földtörvény betonba foglalásától volt hangos. Az Egyesült Államokban Barack Obama nyerte meg az elnökválasztási csatát, a harmadik Magyar Fenntarthatósági Csúcson pedig szakemberek arra figyelmeztettek, hogy eljött az idő a cselekvésre.

Bíróság előtt a válságadó: újabb 160 milliárd mínusz? 

Immár két magyar ágazati különadót is vizsgál az Európai Bíróság, hogy összhangban vannak-e az uniós joggal. A bolti kiskereskedelmi tevékenységre kivetett különadóval kapcsolatban benyújtott indítvány után most a távközlési adó ügye is a közösségi bíróságnál landolt. Az utóbbival kapcsolatos esetleges elmarasztaló uniós döntés mintegy 160 milliárd forintos adó-visszatérítési kötelezettséggel járna. A múlt év végén elfogadott sarkalatos törvény szerint ilyen esetben a fedezetet újabb különadó kivetésével teremtheti elő a kormány.

Így lett az IMF-ből a „mi bankunk” 

Megérkezett hazánkba a Nemzetközi Valutalap küldöttsége és ma, nyolc hónapos huzavona után, tárgyalóasztalhoz ülnek az Orbán-kormányt képviselő politikusokkal. Az Orbán-kormány két éves regnálásának egyik legsúlyosabb presztízsveszteségeként értelmezik, hogy a két évvel ezelőtt kiebrudalt IMF most készenléti hitelcsomagról tárgyal Magyarországgal. A Piac&Profit összefoglalójában feltárja, hogyan jutottunk el az „élethalálharctól" a „mi bankunkig".

Devizahitel-megállapodás: segítség, de nem az igazi 

A végtörlesztésből kimaradók, sőt, a törlesztési nehézségekkel küszködők számára is könnyebbséget jelenthet a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás, amelyet csütörtök délben írtak alá Budapesten. A megállapodás adósok és a bankok mellett az állam is részt vállal a terhekből.

Tartsák el az adófizetők az Uniót: jön a bankadó és áfa? 

Az Európai Bizottság június 29-én bemutatta a 2014-2020 közötti új hosszútávú uniós költségvetés tervezetét. A tagállami hozzájárulások csökkentése érdekében a Bizottság új, közvetlen adók bevezetését javasolta, amely közvetlenül az adófizetőkre hárítaná az EU fenntartását.

PSZÁF: Nem hárították át ügyfelekre bankok a különadót 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem veszi saját ténykedése kritikájának, ha a jövőben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) is vizsgálódhat a magán-nyugdíjpénztáraknál - nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának csütörtök este. Binder szerint a KEHI-t helyzetbe hozó javaslat nem szól a banktitok korlátlan feloldásáról. A fogyasztóvédők viszont szerinte megalapozatlanul állítják, hogy a bankok áthárítanák ügyfeleikre a válságadót - ilyesmi eddig biztosan nem történt a PSZÁF tanulmánya szerint.

Minden bank időben fizetett 

Befizették a „bankadó" második részletét is a költségvetésbe a pénzügyi szervezetek. A múlt hét pénteki teljesítési határidőig 88,8 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, így az idei évben a banki különadó összesen 181,8 milliárd forintnyi bevételt jelentett a büdzsé számára.

Bankadó után: megugrottak a díjak 

A bankadó bevezetése jelentősen növelte a hitelekhez és pénzforgalmunk bonyolításához kapcsolódó díjakat, míg a magatartási kódex aláírása csak kismértékben drágította a banki termékeket - derül ki a Bankometer.hu friss elemzéséből. Az internetbankot használók járnak a legjobban.

Bankbotrányok tépázták meg a piacokat 

Bankbotrány, és vártnál rosszabb munkanélküliség nyomán esett Amerika tegnap - Új történelmi csúcs az aranyban, enyhe korrekció az olaj esetén - Ázsia: A bankpapírok vezetésével esett a legtöbb index - Erősödik a dollár, gyengül a jen és a forint a reggeli órákban - Kismértékű csökkenésre számítunk, de a nap végére megfordulhat az irány.

A bankadó miatt nem vonul ki egy bank sem! 

Sem a bankszövetségnek, sem az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulását tervezné a magyar piacról. A nagybankok tulajdonosai elkötelezettek a magyar piac iránt, mondták a hitelintézetek illetékesei az után, hogy a Népszava azt írta, a bankadó miatt hárman is a kivonulást fontolgatják.

Nagy teher a bankadó: három bank kivonul Magyarországról 

Három magyarországi bank azt fontolgatja: kivonul hazánkból - írta keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszava, amely azonban nem nevezte meg a pénzintézeteket.

A bankok fizettek, mint a katonatiszt 

A hazai legnagyobb hitelintézetek határidőre teljesítették a bankadó esedékes részének befizetését. Az OTP egyedül 36 milliárd, a K&H, Erste, és a CIB 12-16 milliárd forintot utalt át a büdzsének.

Jött a figyelmeztetés: vigyázzunk a bankadóval! 

A közép-európai és balti országok védtelenek az adósságválsággal szemben - hangsúlyozta egy hétvégi lapinterjúban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow a megszorítási intézkedéseket szükségesnek tartja, s arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon vigyázni kell a bankadó mértékével.

Bankadó: Hosszú távra tervez az Aviva is 

Ahogy eddig is, az Aviva Életbiztosító továbbra is meghatározó, biztos szereplő kíván maradni a magyarországi életbiztosítási piacon. Az értékteremtésen és elkötelezettségen alapuló üzleti megközelítése alapján továbbra is a hosszú távon gondolkodó ügyfelekkel való együttműködésre koncentrál - mondta el Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) múlt heti, a pénzügyi intézményekre, így a biztosítókra is kirótt különadóval foglalkozó sajtóközleményével kapcsolatban.

A biztosítók is megszenvedik az extra adót 

Sokan felemelték már a hangjukat a pénzügyi szektort sújtó különadó miatt, a biztosítók most attól félnek, hogy kétharmaduk veszteséges lesz. Az EU szerint az extra adó, amely nem tűnik el teljesen három év múlva, gondokat okozhat annak a magyar gazdaságnak, amelynek a megmentéséért hozták létre.

Az EU és a bankadó 

Bár nem kívánt véleményt nyilvánítani a kormány adócsomagjáról Michel Barnier, az unió belső piaci biztosa, közvetetten mégis utalt rá, továbbra sem tartják megfelelő struktúrának a magyar bankadót. A biztos ugyanakkor hozzátette, nincsenek ideológiai ellenvetései a pénzügyi intézmények megadóztatásával szemben.

Itt a kérdés: bankadó, vagy megszorítások? 

A kormány ragaszkodik  a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn.

Jobban van, de még törékeny a magyar bankrendszer 

Fenntartja a magyar bankrendszerre érvényben lévő negatív kilátását a Moody's Investors Service, tekintettel a továbbra is kedvezőtlen hazai és globális gazdasági viszonyokra, amelyek a bankok működési környezetére és a bankrendszeren belül érvényesülő kockázatokra is hatással vannak - áll a nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban kiadott átfogó szektorelemzésében, amely szerint a tervezett bankadónak is negatív hatása lehet a magyar bankok teljesítményére.

Bankadó: mindenkinek fájni fog? 

A Fidesz kormány kitart az elképzelése mellett és be akar hajtani 200 milliárdot a pénzügyi szektor tagjaitól. Az ellenzők szerint félő, hogy az egész ország meg fogja sínyleni a különadót.

Össztűz a bankadóra, a Fidesz ellenáll 

Korábban az Európai Központi Banknak és a GKI-nak sem tetszett, most a Monetáris Tanács nyilvánította ki, hogy a bankadó számottevő növekedési veszteséget okozhat és gyengítheti a magyar gazdaság stabilitását. Matolcsy szerint a kormány mindenképpen érvényesíteni fogja a jogszabályt.

Irreális a bankadó? 

"Irreálisnak vagy súlyos károkkal járónak látszik a pénzintézetektől évente és különösen idén négy hónap alatt 200 milliárd forintot - éves nyereségük mintegy felét - beszedni" - véli a GKI.

"Közös érdek" a bankadó 

A Bankszövetség ugyan a bankadóról folytatott tárgyalások elhalasztását kérte, Varga Mihály azonban bízik abban, hogy hamarosan megállapodhatnak és azt mondta: annak eldöntésére van mozgástér, hogy az átmeneti adót hogyan vessék ki, illetve, hogy a második, harmadik évtől mi legyen a számítás alapja.

A hiányt tartják, a bankadót beszedik 

A pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány döntött arról, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre - jelentette be Matolycsy. Döntött a kormány a 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést.

Bankadó: a lízingcégek már az összeomlást vízionálják 

A lízing szektor az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 Mrd Ft bankadóra számíthat, ami nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a lízingcégeket. A Lízingszövetség tagjai a 2009-es évet 24 milliárd forint veszteséggel zárták, miközben összesített jegyzett tőkéjük 15%-kal, 66 Mrd Ft-ra csökkent. Az adó akár a lízingpiac összeomlását is előidézheti, mivel a piaci szereplők nagy része ezt, illetve a 2011-es hasonló összeget kizárólag az alapító anyacég befizetésével tudná csak teljesíteni, erre azonban kicsi az esély a folyamatos visszaesést produkáló piacon. - írja a Lízingszövetség közleményében.

Orbán beelőzte Brüsszelt 

Megállapodtak a bankadó bevezetéséről az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön - közölték a tárgyalások befejeztével diplomáciai források. Az Európai Unió tagországainak vezetői a szervezet 2011-2020-as átfogó gazdaságpolitikai stratégiájáról is döntöttek.

Nem semmi: 50 milliárd is összejöhet a bankadóból 

Ötvenmilliárd euró bevételt is jelenthetne az Európai Unióban a bankok válság miatti különadóztatása - állapította meg egy kedden ismertetett jelentésében az Európai Bizottság.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt 

A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo