hirdetés

Mennyi adót fizet a lottónyertes?

Nemrég elvitték minden idők második legnagyobb lottó nyereményét. A szerencsés nyertes ötmilliárd forintnak örülhet, kérdés, mit fog szólni a szerencséjéhez a NAV, amikor becsönget a lottónyerteshez. A UCMS Magyarország szakértője utánajárt az adófizetési kötelezettségeknek.
hirdetés

Kép: PP

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben számsorsjátéknak nevezett, a köznapi életben a lottó, utáni nyeremény személyi jövedelemadó tekintetében külön adózó jövedelem. A nyeremény címén kapott bevétel egésze jövedelemnek minősül, az adó mértéke pedig 16 százalék. Ezen kívül egyéb adófizetési kötelezettség nem merül fel a nyereménnyel kapcsolatban. (És a nyertesnek még a vagyonosodási vizsgálattól sem kell tartania.)

Még mielőtt megijedne az esetleges nyertes, megnyugodhat, hogy nyereménye a fenti személyi jövedelemadó összegének levonásával kerül kifizetésre. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis ilyen esetben kifizetőnek minősül a törvény betűje szerint. A magánszemélyeknek kiosztandó teljes pénzbeli nyereményösszegből az adót egy tételben kell a Szerencsejáték Zrt-nek levonnia, és befizetnie. Tehát a nyertes nettó összeget kap, éppen ezért már maga a Szerencsejáték Zrt. is nettó értéken teszi közzé a mindenkori lottó nyeremény összegét - vélekedik az UCMS Magyarország Group legfrissebb blogbejegyzésében Molnár Anett adószakértő.

Sőt a magánszemélynek személyi jövedelemadó bevallásában sem kell bevallania az ötös lottó játékból származó nyereményét. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor hol jelenik meg ezen jövedelme?

A Szerencsejáték Zrt. vallja be az adóhatóságnak a „nyereményadót”, így a NAV, ha nem is a személyi jövedelemadó bevalláson keresztül, de a kifizetőn keresztül értesül a magánszemély új jövedelméről. Ha a szerencsés nyertes is szeretne valamilyen igazolást frissen szerzett jövedelméről, akkor kérésére, a ténylegesen kifizetett nettó nyeremény összegéről (2 millió forintot meghaladó pénzösszeg esetén) a Szerencsejáték Zrt. annak jogcímét és forintértékét tanúsító igazolást ad ki a számára.

Egy szónak is száz a vége, az ötmilliárd forintos nyeremény nettó, vagyis már adózott összeget takar, így a szerencsés nyertesnek az adózás miatt nem kell, hogy fájjon a feje, teljes nyereményét bármire elköltheti.

Így érdemes befektetni a lottóötöst!
Nemcsak a nyertesnek, hanem a lakosság jelentős részének a fantáziáját megmozgatja egy lottófőnyeremény. A szakértő most elárulja, hogy mihez érdemes kezdeni, ha ekkora összeggel leszünk gazdagabbak.
hirdetés

Véleményvezér

Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo