A sógoroknál sincs wurstból a kerítés

Ausztria gazdaságilag legerősebb tartományainak egyikében lakik. Három, síparadicsomban található, lejtőre néző hotel tulajdonosa. Ha azonban tehetné, Hans Höllwart mégis Németországba költözne át. Az ok pedig: egy Ausztriában tervezett adóreform, amely a vendéglátók életét is megnehezítheti.

Kép: Pixabay

„A hangulat az osztrák vendéglátósok között igen borús. Ha tehetnénk, mindannyian átköltöztetnénk vendéglátó helyeinket Németországba” – fejtette ki véleményét Hans Höllwart a tervezett adómódosítások kapcsán.  Höllwart a St. Johann környéki hotelekben tevékenykedik. Fiatal korában is itt szerzett tapasztalatot a vendéglátás terén. Ma már három hotellel rendelkezik, és családi vállalkozásába fia és két lánya is besegít – írta a kftkreator.hu.

Azonban a tervezett adómódosítások többek között az ő vállalkozásának életét is megnehezíthetik. Az osztrák döntéshozók valamikor július végére tervezik az adóreformok megszavazását. A törvény várhatóan 2016. január 1-jén lép életbe, és azt helyezi kilátásba, hogy az alacsony keresetűek adóterheit csökkenti. Azonban az osztrák vendéglátók amiatt vannak felháborodva, hogy a törvénytervezet a vendégéjszakákat szeretné jobban megadóztatni: az eddigi 10 százalékról az adó mértéke 13 százalékra emelkedhet. „Németországban ezzel szemben a kormányzat 19 százalékról 7 százalékra csökkentette ezt az adót” – fejti ki Hans Höllwart.

A döntés olyannyira kedvezőtlenül érintheti az osztrák vendéglátókat, hogy már ez év márciusában utcára vonultak a törvénytervezet ellen. Véleményük szerint az adó megemelése a vendégéjszakák árának emelkedését vonja maga után, ezáltal valószínűleg kevesebb vendég fog érkezni az ausztriai szállodákba.

„A környék vállalkozóival együtt nagyon sok pénzt fektettünk az infrastruktúrába, többek között új wellnessközpontot és síoktató központot építettünk.  A projektek az új sífelvonóval együtt  összességében 26 millió euróba kerültek” – fejtette ki Hans Höllwart.

Hans Höllwart szerint igen nagy segítséget jelentenek számukra a magyar vendégmunkások, hisz hoteleik számára már alig lehet osztrák személyzetet találni. „A hotel akkor tud igazán nyereséges lenni, ha a személyzeti költségek nem haladják meg az összkiadás 30 százalékát. A magyar vendégmunkások nélkül már rég bezárhattunk volna.”

Cégalapítás Ausztriában: ezek a feltételek
Cégalapítás Ausztriában több jogi formában is lehetséges, az alapítás költségei elsősorban a választott jogi formától függenek. Minél komplexebb jogi formát választ az ember, annál magasabb költségekre kell számítania az alapításkor. Amíg az egyéni vállalkozás megkezdése alig okoz költségeket, egy GmbH alapítása jelentős kiadásokkal jár, hangzott el a Piac&Profit Piacbővítés Ausztriában konferenciáján.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo