Adózás cikkek


Így nem hoz kellemetlen meglepetést a repiajándék

Így nem hoz kellemetlen meglepetést a repiajándék 

Ha kiállításra készülünk, tankoljunk fel bőségesen lufiból, tollakból. Csakhogy ezek a szóróajándékok is lehetnek az adókötelesek, ezért összeszedtük, melyik adónemnél mire kell ügyelni, hogy ne legyen kellemetlen vége egy adóellenőrzésnek.
Több a nyereséges vállalkozás, de kevesebb a nyereség

Több a nyereséges vállalkozás, de kevesebb a nyereség 

A társas vállalkozások tavaly 2713 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, 6,4 százalékkal – 184 milliárd forinttal – kevesebbet az előző évinél, az eredményt a pénzügyi műveletek veszteségének jelentős növekedése rontotta.
A NAV murcit csinálhat az újborból is

A NAV murcit csinálhat az újborból is 

Noha a jogszabályi előírásoknak megfelelő eljárással készített szőlőbor után nem keletkezik jövedékiadó-fizetési kötelezettség, azonban az adminisztrációs terhek tekintetében különbséget kell tenni az adómentes szőlőbor és a 0 forint adótétel alá eső szőlőbor között.
A transzferárazás veszélyei és lehetőségei

A transzferárazás veszélyei és lehetőségei 

Mit veszíthetnek a vállalkozások, ha nem rendelkeznek kellő információval a transzferárazás területéről? Vajon milyen buktatókra kell figyelnünk, hogy a bírságokat és a további lehetséges következményeket is el tudjuk kerülni?
Mit csinál egy adóellenőr szombaton? A vendéglősök már tudják!

Mit csinál egy adóellenőr szombaton? A vendéglősök már tudják! 

Kétszáz NAV-os belvárosi éttermekben, kávézókban és kocsmákban töltötte a szombatját, nem öncélúan. Volt olyan exkluzív étterem, ahol nemhogy online pénztárgép nem volt, de még nyugtát sem kaptak a vendégek.
A számviteli szabályzat lehet a cég bibliája

A számviteli szabályzat lehet a cég bibliája 

Minden valamilyen alapelven működik – így van ez a gazdálkodó szervezetekkel is. Ahhoz, hogy számvitelileg is jól működjön, kell egy jó számviteli szabályzat, nem elég egy internetről letöltött sémára hagyatkozni, mert az adóhatóságnak nem biztos, hogy tetszeni fog.
Reklámadó: nyakunkon az újabb határidő!

Reklámadó: nyakunkon az újabb határidő! 

Megrendelők figyelem - két hét múlva, szeptember 20-án (22-én) jön a reklámadó havi bevallásának első határideje! A reklámadó kötelezettség első körének lecsengését követően tehát újabb adóbevallási, adófizetési határidő közeleg.
Reklámadó: így csökkenthető az adóalap

Reklámadó: így csökkenthető az adóalap 

A reklámadó ugyan komoly kötelezettségeket ró a cégekre, viszont a rendelkezések szerint az adóalap egészen nulláig csökkenthető. Kinek érdemes az elhatárolt veszteséggel csökkenteni a reklámadó alapját? Szakértőnk válaszol.
A betegeknek is jár adókedvezmény

A betegeknek is jár adókedvezmény 

Bizonyos feltételek esetén a beteg magánszemélyt adókedvezmény illeti meg. Ennek mértéke a minimálbér öt százaléka, azaz havi 5075 forint. Az érintett magánszemély a „jóváírásra” a betegségről szóló orvosi igazolás birtokában jogosult. Anélkül csak az igényelheti, aki rokkantsági járadékban részesül, vagy akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály alapján megállapították.
Házhoz jön a pénz a cégeknek

Házhoz jön a pénz a cégeknek 

Kamatfizetési igényt érvényesíthet a magyar állammal szemben, ha korábban az áfát azért nem tudta visszaigényelni, mert a beszerzése nem volt kifizetve. Mivel ezt a magyar szabályt eltörölte az Európai Bíróság, most ideje benyújtani a számlát.

Utazási költség: mit fizet a munkáltató? 

A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítésével szinte minden munkáltató találkozik. Ám az sem mindegy, hogy mi minősül munkába járásnak, cikkünkben rávilágítunk erre a témakörre.

Itt a vége a kasszacserének 

Csaknem két évvel ezelőtt jelentette be Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter, későbbi jegybankelnök, hogy az országban működő minden pénztárgépet be kell kötni a NAV-hoz. Az azóta eltelt időszakban az átállásra kötelezettek valószínűleg százszor is elátkozták azt a napot.

Az innováció versenyelőny, de hogyan kell lekönyvelni? 

A számviteli és adójogszabályok is sajátos elemeket tartalmaznak a K+F tevékenység elszámolása, valamint a kapcsolódó adókedvezmények vonatkozásában, ezért fontos áttekinteni az erre vonatkozó szabályokat, amelyek helyes alkalmazásával csökkenthetjük a költségeket.

Mit tegyünk, ha lelép a dolgozó? 

A jogellenes munkaviszony megszüntetés egyik leggyakoribb formája, hogy a munkavállaló nem tesz írásos megszüntető nyilatkozatot, nem tölti le a felmondási időt, hanem egyszerűen csak nem jelentkezik többet a munkáltatónál. Tekintsük át, hogyan kezelhető ez a kellemetlen helyzet!

Új korszak kezdődik az áfafizetésben 

Új áfa-szabályozás lép majd életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban, az elektronikus szolgáltatások ugyanis ettől kezdve nem a szolgáltató székhelyén, hanem a szolgáltatás célországában adóznak.

Lakásbérlés: így nem farag rá! 

A nyár vége felé egyre több diák keres kiadó lakást, hogy szeptemberben már az egyetem közelében lakjon. A szabályokat viszont kevesen ismerik, pedig sok kellemetlenséget megúszhatnak a felek, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van.

Eladná a cégét? Ennyit kell adóznia utána! 

Sok cégvezető dönt úgy, hogy végleg kiszáll a mókuskerékből, vagy pedig a felhalmozódó tartozások miatt értékesíti a cégét. Csakhogy akár a teljes tulajdon, akár az üzletrész értékesítés során adókötelezettség keletkezik, aminek mértéke függ az eladó személyétől.

Végre megtudhatjuk, mit kérdez rólunk a NAV! 

Az adóellenőrzési eljárásokban egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a NAV egy vagy több külföldi adóhatóságot keres meg a folyamatban lévő ügyben tisztázandó kérdések miatt. Eddig ezekbe az iratokba nem tekinthetett bele az adózó.

Már a saját zsebbe megy a kereset 

Július 16-ig az államnak dolgoznak az emberek. Ettől az időponttól kezdve éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül - ezt nevezik az Adófelszabadulás Napjának. Ötödik éve számolják, mikorra esik.

Az adófizetésen is lehet megtakarítani 

Már elérhető az EFER-rendszer a kis- és közepes méretű vállalatok számára. Az EFER-hez csatlakozott és segítségével az összes adó- és járulékfizetési kötelezettség összevonható, és végül egy utalásként számolja el a bank, így jelentős költséget spórolhat meg a cég.

Kiadja a nyaralót? Így adózik utána! 

A szálláshely-szolgáltatói tevékenység olyan adóköteles tevékenység, amely kizárólag adószám birtokában folytatható és a szolgáltatást végző személy az általános forgalmi adó (áfa) alanyává válik.

Elfogadták az anya–leányvállalat-irányelv módosítását 

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a különböző tagállamok anya- és leányvállalatai esetében alkalmazandó adóztatás közös rendszeréről szóló 2011/96/EU irányelv (közismertebb nevén: anya–leányvállalat-irányelv) módosító javaslatát. Ezzel véget érhet a hibridfinanszírozás korszaka.

Vetélkedő vagy nyeremény, melyik éri meg? 

A fogyasztók a nyeremény reményében hajlandók kipróbálni új termékeket, miközben a marketingakció során tudatosul bennük a termék márkaneve, amely esetleg további vásárlásaikat is befolyásoló tényező lehet. Azonban ezek a promóciók nem mindegy, hogy milyen költséggel járnak a cég számára.

Egyablakos adóellenőrzés: visszaszámlálás indul! 

Az EU adóhatóságai az egyablakos rendszerű adóvizsgálatokkal kapcsolatban nyilvánítottak véleményt. Az új rendszer várhatóan már jövőre elindul, a tagállamok hatóságai egységes eljárási alapelveket követnek majd.

Külföldön tanul a gyerek? Így mehet orvoshoz ingyen 

Ma már egyre több fiatal dönt úgy, hogy tanulmányaik folytatására külföldi felsőoktatási intézményt választanak. De vajon hol és hogyan lesznek jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra?

Elutasítják a reklámadót a szakmai szervezetek 

A kommunikációs iparág a Magyar Reklámszövetség összefogásával a tavalyi és idei évben tárgyalásokat folytatott a kormányzattal az iparágat érintő esetleges új adónemek kapcsán. Ezen folyamatok alapján meglepetésként érte az iparágat és annak meghatározó szakmai szervezeteit, hogy az elmúlt napokban a sajtó tényként kezelte a reklámadót tartalmazó törvénytervezet újbóli felvetését, majd ez az Országgyűlés honlapján a mai napon meg is jelent, lévén az iparágat erről a kormányzat semmilyen módon nem értesítette.

Több telephelye van? Erre kell ügyelnie 

Ha a cégünk több önkormányzat illetékességi területén is végez iparűzési adó-köteles tevékenységet, akkor köteles megosztani az adóalapját. Megmutatjuk, hogyan!

Az OECD irányt mutat az ÁFÁ-val kapcsolatban 

Az OECD által kiadott áfa-iránymutatás olyan, alapelvi szintű ajánlásokat fogalmaz meg, amelyek segítségével az áfasemlegesség alkalmazásával a kettős adóztatás vagy nem adóztatás kizárása és a piacsemlegesség elve érvényesülne.

Erre ügyeljen, ha még ma be akarja adni adóbevallását! 

Ma éjfélig adhatunk számot a 2013-as jövedelmeinkről és fizethetjük be adónkat. Itt elolvashatja a legfontosabb tudnivalókat, hogy az utolsó pillanatokra is legyen fogódzó. Aki nem boldogul, a NAV-tól is kaphat segítséget.

Még egy darabig velünk marad a fordított áfa 

A mezőgazdasági szektorban érvényes fordított adózás 2018. december 31-éig fennmarad – közölte honlapján a NAV. A rendszer 2012-ben lépett életbe egyes mezőgazdasági szegmensekben, így a gabonapiacon, de a cukor esetében a mai napig sem engedélyezte Brüsszel.

Figyelem! A diákmunkát is be kell vallani! 

A tapasztalatok azt igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően az így szerzett jövedelem is adóköteles. A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-i határidőre.

Gyrosra éheztek az ellenőrök, büntetés lett a vége 

Razziát tartott a NAV és társszervei a főváros mediterrán ételeket kínáló vendéglőiben, kifőzdéiben. Az onlinekasszák ellenőrzésekor kiderült, nem minden tételt ütnek be a pénztárosok.

Többen dolgoznak – de hol az adójuk? 

Az elmúlt hónapokban a statisztikai adatok azt mutatják, hogy kedvező fordulatot vett a magyar gazdaság a foglalkoztatottságot tekintve. Ezzel együtt nőttek a keresetek is, amely azt jelentené, hogy az adóbevételeknek látványosan meg kellett emelkedniük.

Bevétel és jövedelem - mikor hogy adózik? 

Mennyi adót kell fizetni, ha magánemberként adunk el valamit? És mikor mentesülhetünk? Az RSM DTM szakértője összeszedte a lényeget ingó és ingatlan vagyon értékesítése kapcsán.

Parkolópályán a magyar-amerikai adóegyezmény 

Több szakember és hivatalos forrás sincs tisztában azzal, hogy máig nem lépett hatályba a 2010-ben megkötött amerikai–magyar kettős adóztatási egyezmény, ezért továbbra is a korábbi, az 1979-es adóegyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Előzetes ármegállapítással kiüthető a transzferár-hercehurca 

Az adózó számára egy sikeres eljárás előzetes ármegállapítási eljárás az adókockázatok csökkenésével, illetve hosszú távú kiszámíthatósággal és tervezési lehetőséggel jár. A határozat érvényességi ideje alatt nem szükséges transzferár-nyilvántartást készíteni.

Söralátét-bevallás: már elektronikusan is 

Idén – egyebek mellett – már az adónyilatkozat is letölthető néhány kattintással a NAV honlapján található banner segítségével. A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az ügyfélkapu segítségével az interneten továbbítani a NAV-hoz.

Tíz kérdés, amit fel kell tennie a könyvelőjének! 

A könyvelés, különösen egy kisvállalkozás esetében nem bonyolult dolog, akár házilag is megoldható. Ugyanakkor kihagyni egy profi könyvelő szolgáltatásait végzetes hibának is bizonyulhat.

Így lehet visszaküldeni a számlákat 

Ha gond van a partner teljesítésével, vagy egy számla összegével elégedetlenek vagyunk, nem elég egy mérges levél kíséretében visszapostázni azt. A számla vitatásának ugyanis szigorú szabályai vannak, és ha ezeket nem tartjuk be, ráfizethetünk.

TB: most akkor mikor is jár? 

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben és meddig illeti meg a munkavállalót teljes körűen az egészségügyi szolgáltatás, és mikor kell bejelentenünk a járulékfizetési kötelezettséget az adóhivatalnak.

A szankció, ami duplán fáj 

Az adószám felfüggesztéséről a cégek nem feltétlenül értesültek valós időben, hiszen e határozatokat nem kapták meg elektronikusan az adóhatóságtól, csupán a kifüggesztett, papír alapú hirdetményekből értesülhettek róla. A cég így nem csupán az áfa-levonásra nem jogosult - azaz egy ellenőrzés kivétel nélkül adóhiányt állapít meg -, de egy adóellenőrzést követően mindezt a szankciókkal együtt kell a vállalkozásnak utólag megfizetnie.

Ügyelni kell osztalékfizetésnél, mert ráfaraghatunk 

Mindenki nyereséget remél vállalkozásától és választhat, hogy a megtermelt profitot vagy visszaforgatja, – teret adva növekedési lehetőségeiknek- vagy osztalék formájában kivonja a vállalkozásból. Ám ez utóbbihoz szigorú előírásoknak kell megfelelni.

Transzferár: „csak” nyolcmilliós a bírság 

Immár nem szerződésenként, hanem ügyletenként kell dokumentálni a transzferár-változásokat. Szerencsére a dokumentáció készítését „ösztönző” mulasztási bírság maximuma továbbra is „csak” 8 millió forint lehet, - ügyletenként.

Tényleg kell az a papírfecni! 

Sokszor kérdezik leendő és már gyakorló vállalkozók is, hogy pontosan miért is van szükség arra a fecnire vagy bankszámlakivonatra, amit a könyvelő kér, és abból a könyvelőjük milyen bevallásokat készít el?

A virtuális pénz után is kell adózni 

Vagyontárgy lett a bitcoin, az amerikai adóhatóság szerint ugyanis a virtuális devizák alkalmasak javak és szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére, és szolgálhatnak értékőrző befektetési eszközként is, és így adókötelesek.

A jóhiszemű cégekre is "rászáll" a NAV 

Az idei adóellenőrzéseknél kiemelt szerepet játszik majd az áfa, amely a hazai adórendszerben valóban a csalások melegágya, ám a jóhiszemű adózóknak is minden apró részletre ügyelniük kell, ha nem akarnak az adóhatósági ellenőrzések célkeresztjébe kerülni.

Kiket és hogyan ellenőriz az adóhivatal idén?  

Az induló cégekre, a korábban fiktív számla ügybe keveredett cégekre, az indokolatlanul elszámolt költségekre figyel idén kiemelten az adóhivatal, de sokat várnak az online kasszák elindulásától és belföldi áfa összesítő jelentéstől is.

A védőoltással mindenki nyer 

Bár már közelít az idei influenzajárvány, de még időszerű lehet, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára a felkészülés. A jó hír: egy 2010 januárjától hatályos törvénymódosításnak köszönhetően a munkaadók adómentesen biztosíthatják a védőoltást dolgozóiknak.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában?

Hol kerül a legtöbbe az albérlet a fizetések arányában? 

Budapesten a február közepén kiadó lakások átlagos bérleti díja a múlt évi fővárosi bruttó átlagfizetés 37 százalékából jönne ki. 

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Gazdaság

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak

Gyanús a Gazdasági Versenyhivatalnak a Temu, vizsgálódnak 

A Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatát érintő beadványokat vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo