hirdetés

Komoly büntetést kockáztat az, aki nem figyel az új szabályokra

2016. január 1-ei hatálybalépéssel egy jogszabály-módosítás újabb funkcióval bővíti azoknak a követelményeknek a listáját, amelyeknek feltétlenül meg kell felelniük az adózók által alkalmazott számlázóprogramoknak. A határidőhöz közeledve a szabályozás legfontosabb elemeit foglaljuk össze az RSM-DTM szakértőinek segítségével.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az új jogszabályi rendelkezések alapján 2016. január 1-től biztosítani kell, hogy az adóhatóság egy önálló, de a számlázóprogramba integrált funkció által standardizált módon bármikor hozzájusson a kibocsátott számlák (ideértve a módosító és az érvénytelenítő számlákat is) adataihoz. A rendelet alapján minden számlázóprogramnak egy, az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető

– a kezdő és záró dátum megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve

– a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.

A 2016. január 1-ét megelőzően kiállított számlák tekintetében a számlázóprogramnak nem kötelező az adatexportot biztosítani. Ezzel együtt a 2016. január 1-én vagy azt követően kiállított, de egy korábbi számlát módosító, érvénytelenítő számla vonatkozásában az adatexportot már biztosítani kell. Amennyiben 2016. január 1-ig nem sikerül az adózóknak megvalósítaniuk a kért fejlesztéseket, illetve a programfrissítést, abban az esetben magánszemélyek esetében 200 000 forintig, más adózók esetében 500 000 forintig terjedő mulasztási bírság kiszabására is sor kerülhet, valamint a számlázóprogramot előállító, forgalmazó adózó felelőssége is felmerülhet – hívta fel a figyelmet az RSM-DTM legfrissebb hírlevele.

A NAV a közleményeiben kiemeli, hogy a számlázóprogramoknak ezzel a funkcióval abban az esetben is rendelkezniük kell, ha az adózó iratmegőrzési kötelezettségének papír alapon és elektronikus úton tesz eleget, továbbá abban az esetben is, ha a belföldi szabályok szerinti számlakibocsátásra egy külföldön letelepedett, Magyarországon csupán áfaregisztrált adóalany által kerül sor. Fontos kiemelni, hogy az áfaregisztrált adóalanyoknak abban az esetben is gondoskodniuk kell az új funkciónak az általuk alkalmazott számlázóprogramba integrálásáról, amennyiben 2016-ban nem folytat magyarországi áfaköteles tevékenységet.

Megint átírják az adószabályokat – van, amivel jobban járunk
Komoly változások jönnek az adózásban a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek, ezek közül válogattunk ki néhányat. A módosítások között van néhány olyan, ami konkrét költségcsökkentést jelent a vállalatoknak.
Mik a gyakorlati tennivalók?

Számlázóprogramnak kell tekinteni minden olyan informatikai megoldást, amely alkalmas számla kiállítására, függetlenül attól, hogy az adott program emellett más funkciókkal is rendelkezik. A NAV a tájékoztatójában kiemelte, hogy a többfunkciós, moduláris felépítésű szoftverek „határainak” kijelölése a fejlesztő döntése. Nem kifogásolható, ha egy szoftver az adatexportot az adott rendszer egyes komponenseinek egymás után vagy egymással párhuzamosan történő használatának eredményeképpen hajtja végre. A NAV kifejti, mivel a rendelet kifejezetten nem tiltja, hogy az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” több fájlra darabolja a szolgáltatandó adatokat, így ha az exportált adatállomány túl nagyméretű, abban az esetben az adatok listázására több fájl egymást követő előállításával is megoldható.

A felkészülés során kiemelt fontosságú figyelembe venni az informatikai fejlesztések időigényét, mivel egyrészt a számlázóprogramoknak 2016. január 1-én már biztosítania kell az előírt adatszolgáltatást, másrészt pedig az adóalanyoknak már rendelkezniük kell a programok „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkció működését bemutató fejezetet is tartalmazó felhasználói dokumentációval (mindez igaz a saját fejlesztésű számlázóprogramokra is). Így aki még nem tette meg, annak mielőbb el kell indítania az informatikai fejlesztéseket, illetve a számlázóprogram frissítésének beszerzését.

Jövőre bajban lesznek a feledékenyek
Többszöri halasztás után, 2016. január 1-től megváltoznak az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának meghatározására vonatkozó szabályok. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szakértői szerint az összes hazai céget érintő változás nemcsak szerződésmódosítási és rendszer-átállítási feladatokkal jár, hanem az ellenőrzési kockázatok miatt – különösen a céges típusügyleteknél – érdemi felkészülést is igényel. Jövőre csak önellenőrzéssel korrigálhatnak mindazok, akik feledékenységből nem számláztak, és nem lehet hosszú fizetési határidőkkel elnyújtani az áfafizetés időpontját sem.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo