hirdetés

Most már tisztán láthatunk a rehab járulék ügyében

A rehabilitációs hozzájárulás szabályainak idén életbe lépett radikális változása kapcsán az eljárási szabályok tekintetében számos kérdés merült fel, amelyeket most tisztázott a Nemzeti Adó és Vámhivatal.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: SXC

A munkaerő kölcsönzés tekintetében 2015. július 19-től megváltoztak a rehabilitációs hozzájárulás szabályai. Az új előírások értelmében munkaerő-kölcsönzés esetén ezen időponttól a kölcsönzött munkavállalót a kikölcsönzés tartama alatt a kölcsönvevőnél, – a kölcsönbeadónak a kölcsönvevő felé tett erre irányuló nyilatkozata esetén a kölcsönbeadónál – kell a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása során figyelembe venni. Vagyis ezek után főszabályként a kölcsönbevevő lesz a kölcsönzött munkavállalók után a rehabilitációs hozzájárulás megfizetésére kötelezett.

„Rehabilitációs hozzájárulás szabályok radikális változása ellenére a jogszabály kevésbé kirészletezett szövegezése az eljárási szabályok tekintetében számos kérdést vetett fel az érintettek és a szakértők részéről. Bennünk is számos kérdés felmerült, amikre a NAV a napokban az alábbi válaszokat adta” – írta Vizer József, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Kinél számít a munkavállaló?

Mivel a rehabilitációs hozzájárulás alapja az átlagos statisztikai állományi létszám, aminek számítása során a kölcsönzött munkavállalót továbbra is a kölcsönbe adónál kell figyelembe venni, ezért nagy jelentőséggel bír, milyen számítási módot, illetve a metódust kövessenek az érintettek rehabilitációs hozzájárulás kötelezettségük tekintetében. A NAV válasza alapján, ha a kölcsönbeadó nem tesz olyan nyilatkozatot a kölcsönbevevő felé, hogy a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében ő veszi figyelembe a kölcsönbe adott munkavállalókat, akkor mindkét félnek egy másodlagos, kizárólag a rehabilitációs hozzájárulás számítása során alkalmazandó átlagos statisztikai állományi létszámot is ki kell számolniuk úgy, hogy 2015. július 18-ig az érintett munkavállalókat a kölcsönbe adóknál, míg 2015. július 19-től a kölcsönbe vevőnél kell a naponkénti állományi létszám meghatározásakor figyelembe venni.

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a számítások során a kölcsönbevevő úgy jár el, mintha az adott munkavállalókkal 2015. július 19-től munkaviszonyt létesítene, a kölcsönbeadó pedig úgy, mintha ekkor megszűnt volna az adott munkavállalók munkaviszonya.

Anyagilag is megéri befogadónak lenni
Adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak úgy, hogy a munkahelyeket és a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki.
Az új számítási módszer elkerüléséhez szükséges kölcsönbeadói nyilatkozat határidejét tekintve nincs jogszabályi előírás, tehát gyakorlatilag az az időpont számít a rehabilitációs hozzájárulás szempontjából, amikor a kölcsönbeadó megteszi az említett nyilatkozatot a kölcsönbevevő felé. Javasolt mindezt a foglalkoztatás megkezdéséig, de legkésőbb a negyedévet követő hó 20-ig megtenni, hiszen a rehabilitációs hozzájárulás negyedéves előlegfizetési kötelezettséget von maga után.

Dátum, idő, formátum

A törvény a nyilatkozat pontos tartalmi elemeit sem határozza meg, tehát az szabadon alakítható, azonban fontos, hogy a nyilatkozatból egyértelműen kitűnjön kire, melyik jogviszonyra és milyen időbeli korláttal, vagy anélkül érvényes. Az említett elemeken túl fontos még, hogy pontosan rögzítve legyen a nyilatkozattétel időpontja, valamint szerepelnie kell még annak is, hogy a rehabilitációs kötelezettség alapjául szolgáló statisztikai létszám számítása szempontjából is a kölcsönbeadó veszi figyelembe a felsorolt munkavállalókat.

A NAV válasza arra enged következtetni, hogy a nyilatkozatot nem szükséges valamennyi, az adott kölcsönbevevővel érintett munkavállalóra megtenni, lehetőség van arra is, hogy például amennyiben egy gyár üzemeltetéséhez történik munkaerő kölcsönzés, akkor a nyilatkozatot csak a gyártásban részt vevő munkavállalókra tegye meg a kölcsönbeadó, az adminisztratív feladatokat végző kölcsönzött munkavállalók rehabilitációs hozzájárulás szempontból átkerüljenek a kölcsönbe vevőhöz.

A bizonyítási kötelezettség tekintetében elmondható, hogy egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során a feleknek be kell tudniuk mutatni azt a nyilatkozatot, ami arról szól, hogy a kölcsönbeadó akarja beszámítani az érintett munkavállalókat a rehabilitációs hozzájárulás alapjául szolgáló létszámba. Így az adókockázatok elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a nyilatkozatok megfelelő adattartalommal való megfogalmazására és határidőben történő átadására.

Megéri a megváltozott munkaképesség?
Néhány év alatt másfélszeresére nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya, de egyre többször a foglalkoztatottat nyilvánítják rokkanttá a cégek, hiszen több járulék befizetésén is spórolhatnak.
hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo