Adózás cikkek


Úgy tűnik, trendi marad az áfa

Úgy tűnik, trendi marad az áfa 

A kormányok az egész világon több bevételt terveznek beszedni az áfából, miután a társaságiadó-kulcsok a társaságok profitjával együtt csökkennek, és a vállalati nyereség valamint a munkaerő is egyre szabadabban áramolhat. „A közvetett adók rendszere megnövekedett adminisztrációs terhet és nagyobb hibázási lehetőséget jelent a szervezetek számára” – mondta el Tim Gillis, a KPMG globális közvetettadó-tanácsadási csoportjának vezetője az OECD „Consumption Tax Trends 2012” című kiadványát kommentálva.
Félmillióan választhatják az új adózási lehetőségeket

Félmillióan választhatják az új adózási lehetőségeket 

A kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret - mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (ngm) adóügyekért felelős helyettes államtitkára.
Társasági adó: ki tudja mennyi lesz?

Társasági adó: ki tudja mennyi lesz? 

Ma még 500 millió forintig 10 százalék, afölött pedig 19 százalék a társasági adó kulcsa. Ez három év múlva egykulcsos lenne, de a mértékéről még biztosan nem döntenek egyelőre. Jelenleg az ír mellett a magyar társasági adó a legalacsonyabb Európában. A pontos mértékről 2014 előtt várhatóan nem születik végleges döntés.
Kutatói járulékkedvezménnyel élhetnek a cégek

Kutatói járulékkedvezménnyel élhetnek a cégek 

Jövő évtől adókedvezményt vehetnek igénybe a munkáltatók a vállalkozási kutatóhelyeken a minimum Ph.D. fokozattal rendelkező kutatók foglalkoztatása után, 500 ezer forintos munkabérig - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)csütörtöki közleményében.
Állami pénzből kötné rendszerbe a pénztárgépeket a KISOSZ

Állami pénzből kötné rendszerbe a pénztárgépeket a KISOSZ 

A KISOSZ álláspontja szerint a kereskedelmi és vendéglátó szakmára nézve rendkívül méltánytalan, hogy az on-line hatósági adatszolgáltatás a gazdasági élet területéről csak rájuk terjedjen ki.
Kétszáz tonna cukor pottyant a hatóság kosarába

Kétszáz tonna cukor pottyant a hatóság kosarába 

Három településen is (Nagykáta, Akasztó, Ács) nyilvántartásban nem szereplő cukorszállítmányokat foglaltak le a hatóságok az elmúlt héten. A cukor kereskedelemben tapasztalható visszaélések a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) között kialakított szoros együttműködés során kerültek a hatóságok látómezőjébe.
Malaca volt az adóellenőröknek

Malaca volt az adóellenőröknek 

Egy sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdának a vevői pénz helyett hulladékfémmel fizettek. A pénzügyőrök közérdekű bejelentés alapján ellenőrizték a tanyát és a megtalált több millió forint értékű fémeket pedig lefoglalták.
Rábólintottak Matolcsy terveire

Rábólintottak Matolcsy terveire 

A bankadó fenntartásáról, a tranzakciós illeték növeléséről, valamint a nyugdíjjárulék-plafon eltörléséről is döntött az Országgyűlés hétfőn, amikor a jövő évi adóváltoztatásokkal együtt elfogadta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmúlt hetekben bejelentett több költségvetési kiigazító intézkedését.
Jól járhatunk a kivával!

Jól járhatunk a kivával! 

Az Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslathoz vasárnap benyújtott módosító indítványok tisztázták a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá bejelentkező cégek adózásával kapcsolatos korábbi nyitott kérdéseket – mondta el a Piac&Profit megkeresésére Hegedüs Sándor, az RSM DTM adó üzletágának vezetője.
Ismét csak nőnek az adminisztrációs terhek

Ismét csak nőnek az adminisztrációs terhek 

A Magyarországi vállalkozások adóadminisztrációs terhe többszöröse az EU-átlagnak. Bár az egyszerűsítés hosszú évek óta napirenden van, a jövő évre vonatkozó, várhatóan ma elfogadásra kerülő adótörvénnyel nem hogy javulna a helyzet, az új adózási módok, adónemek egyre bonyolultabb eljárásokat, többletfeladatokat követelnek meg a vállalkozásoktól. A BDO Magyarország összegzése a jövő évi változásokhoz kapcsolódó főbb pótlólagos adminisztrációs feladatokat mutatja be.

Visszavonuló: mégsem változik az ipa- és a cafeteria-szabályozás? 

A legújabb hírek alapján úgy tűnik, elmarad az iparűzési adó és a cafetéria 2013-ra tervezett szigorítása. Mivel e két lépés komoly tehernövekedést jelentene a cégek számára, elhalasztásukat csak üdvözölni lehet - véli blogbejegyzésében Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hogyan adózunk jövőre? 

Magánszemélyek adózása terén fontos változások lépnek életbe 2013. január elsejével. Habár a pontos adózási szabályozás még késik, már több kulcseleme ismert a jövő évi adózási rendnek. Számos változás várható jövő januártól a magánszemélyek adózásával kapcsolatban. A személyi jövedelemadótól az öröklésen át a járulékplafonig Radnai Károly adószakértő összefoglalja, mivel kell szembenéznünk.

Jó üzletelni Magyarországon? Persze, hogy nem.  

Csökkenő belső kereslet mellett hogyan is lehetne jó? Azonban e legfőbb szempont mellett van még számos tényező, ami adott piaci konstellációban is megkönnyíti, vagy megnehezíti a vállalkozók dolgát. Ezeket foglalja össze, teszi időben és térben összehasonlíthatóvá a Világbank „Doing Business” mutatószám rendszere.

Elcsakrázott adóbevallás – Mágust büntetett a NAV 

Eddig már több mint három és fél millió forint adókülönbözetet és bírságot kellett megfizetnie egy Németországban is sugárzó tévécsatorna zalai műsorvezetőjének, mert a mágiával foglalkozó férfi nem nyújtott be adóbevallást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

A leveszöldségre utazott a hatóság – Több milliós bírság 

Csütörtök hajnalban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága a NAV Közép-magyarországi Regionális Adóigazgatósággal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Készenléti Rendőrséggel átfogó vizsgálatot folytatott le a Budapesti Nagybani Piacon.

Nem jó vállalkozni Magyarországon 

Vállalkozásba fogni továbbra is Szingapúrban a legegyszerűbb: a Világbank Doing Business című idei felmérése – immáron hetedik éve – sorolja az ázsiai államot a versenyképességi rangsor élére. Magyarország 5 helyet rontott, az 54. lett.

Magasabb infláció, kevesebb beruházás, több fehérítés 

A vállalatok jövedelmezősége, a beruházások és a fogyasztás továbbra is csökken, az infláció viszont magasabb lesz a korábban tervezettnél, a bérek nem nőnek, a munkanélküliség pedig marad, ahol van. Körülbelül így foglalhatók össze a szerdán bejelentett intézkedéscsomag hatásai, amelyek következtében a növekedése üteme is elmarad a kormány korábbi előrejelzésétől. A lépéseket tartalmazó dokumentumot csütörtökön tették közzé.

Drasztikus adóemelések – íme az új Matolcsy-csomag! 

Újabb hatalmas adóemelés-adagot tett az asztalunkra a kormány. A kiigazító intézkedéseknek becézett megszorításokat szerdán délelőtt jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Emelik az iparűzésiadó- és a cafeteriaterheket, megadóztatják a föld alatti közművezetékeket, a duplájára növelik a tranzakciós adót, emellett a bankok – a kormány által is aláírt egyezség ellenére – jövőre is tovább fizethetik a teljes különadót. A mostani csomag összértéke 367 milliárd forint, így jövőre – a szűk két hete bejelentett 397 milliárddal együtt – már 764 milliárd forinttal emeli meg a kabinet a nyáron benyújtott jövő évi költségvetés bevételeit. Mindez még a kormány szerint is visszaveti a növekedést.

Tisztogat a NAV: eddig 7000 cég akadt fenn a rostán 

Az idén új adóhatósági szűrővizsgálatokat indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelynek célja a céglovagok kiszűrése, azoké tehát, akik feltehetően csak azért alapítanának céget, hogy megcsapolják az államkasszát. Ezek eredményeként szeptember végéig 700 céglovag meg sem kezdhette működését, s több mint 6000 fiktív cégnek kell felhagynia „tevékenységével”.

Ki fizeti meg Matolcsy csomagját? 

Jelenleg csökken a lakosság jövedelme és fogyasztása, visszaesnek a beruházások, a vállalkozások jelentős része egyik napról a másikra él. Ennek következtében az 5 fő feletti cégeknél nagymértékű elbocsátás történt, történik, s ebben a körben már az összes létszám is fogy.

Egyszerűbb lesz jövőre adózni 

Jövőre megszűnik a szuperbruttósítás, bővül a munkahelyi étkeztetés támogatása, adómentes lesz a kockázati biztosítás munkáltató által fizetett díja, emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege és változnak a társasági adó szabályai amennyiben a parlament elfogadja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által pénteken benyújtott törvényjavaslatot.

Az EU-n kívülről online rendelt termékek vámkötelesek 

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Figyelem! Ma be kell fizetni az eva előleget! 

Az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozóknak péntekig, október 12-ig kell befizetniük a harmadik negyedév utáni adóelőleget, bevételük 37 százalékát.

Adóváltozások: kevesebbet kereshetünk jövőre 

Ön már tudja mennyit fog keresni jövőre? Az RSM TDM adószakértője számításba vette az összes, 2013 elején hatályba lépő adómódosítást, így alább Ön is megtudhatja, azonos bruttó mellett hogyan változik a nettó jövedelme.

Kisvállalkozásként is terheli az innovációs járulék! 

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény változásával szélesedett azon cégek köre, akik kötelesek fizetni az alaphoz befolyó járulékot.

Jó lesz-e kisadózónak lenni? 

Július óta többször is változtak az elképzelések a kisadózó vállalkozások tételes adóját meghatározó részletszabályokat illetően. Talán a hétfő esti végszavazás lezárja az ötletelést és finomítgatást, de – ismerve a parlament jogalkotási szokásait – azért biztosak nem lehetünk ebben. A hazai vállalkozások azonban rugalmasak és edzettek, így elkezdhetik a kalkulációt, megéri-e számukra az átjelentkezés az új adó hatálya alá.

Egymillió fölött már kíváncsi lesz a NAV 

Fontos módosításokat is tartalmaz az a "csomag", amelyet pénteken nyújtottak be a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló jogszabály tervezetéhez – hívta fel a figyelmet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója a hét végén blogbejegyzésében.

Gépkocsibérlet: hogyan vonhatjuk le az áfát? 

Kedvezőbbé vált a bérelt vagy lízingelt személygépkocsikra vonatkozó szabályozás, és már van lehetőség az e költségekre háruló áfa levonására. E könnyebbségnek azonban ára is van: áfalevonás esetén precíz kimutatást kell készíteni az érintett gépjárművek használatáról, míg levonási szándék nélkül erre nincs szükség.

Az eva helyett a kata lehet az új sláger 

A kormány arra számít, hogy a jelenleg hatmilliós éves forgalom alatti evás adózó vállalkozások illetve egyéni vállalkozók többsége a kisadózók tételes adóját (KATA) választja majd jövőre. A munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett új adózási rendet már elfogadása előtt sorozatban módosítják, a legfontosabb módosító indítványokat gyűjtöttük össze.

Áfalevonás: meddig terjed a számlabefogadó felelőssége? 

Az Európai Bíróság újabb „áfa-levonási” ügyben hozott ítéletet, amelyben immár sokadik alkalommal illette kritikával a magyar adóhatóság azon gyakorlatát, hogy az áfa-levonási jog megtagadása révén a számlabefogadót szankcionálja a számlakibocsátó által elkövetett szabálytalanságok miatt. Az egyre szaporodó "áfa-levonási" ügyek azt a kényes kérdést vetik fel, hogy meddig terjedhet a számlabefogadó felelőssége a számlakibocsátónál feltárt mulasztásokért. Az Európai Bíróság álláspontja ebben a kérdésben a számlabefogadókra nézve jóval kedvezőbb.

Volt, aki jól járt az adóváltozásokkal 

A 10 százalékos kedvezményes társasági adó kulcs kiterjesztése, valamint az adókedvezmények jelentős megugrása révén 270 milliárd forint maradt tavaly a vállalkozásoknál az adóhatóság adatai szerint.

Egymillió forintba kerülhet a figyelmetlenség 

Az elmúlt hónapokban több vállalkozót hidegzuhanyként ért, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bírságot szabott ki egy új, 2012-ben bevezetett nyomtatvány, a T1041-es benyújtásának elmaradásáért. A büntetés cégenként akár egy millió is lehet, ám eddig jellemzően 25-100 ezer forint közötti összegeket rót ki a NAV. A cégvezetőknek érdemes mielőbb áttekinteni a vezető tisztségviselők társadalombiztosítási jogállására vonatkozó előírásokban bekövetkezett változásokat, s - ha szükséges - pótolni a hiányosságokat.

Magyarország, a titkos adóparadicsom 

Magyarország az utóbbi években rejtett adóparadicsommá vált a cseh cégek számára. Az áthelyezések oka az alacsony adók és az osztalékok, valamint tőkeműveletek nyereségének adómentessége Magyarországon.

Érdemes figyelmesen olvasni az adóhatóság értesítőjét! 

Több mint 801 ezer fővárosi és Pest megyei gazdálkodó szervezet, magánszemély és egyéni vállalkozó kap az idén folyószámla-kivonatot, illetve pótlékértesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális adó főigazgatóságától. Sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat az érintettek, ha az értesítőt figyelmesen átolvassák, és eltérés vagy kérdés esetén egyeztetnek az illetékes adóigazgatósággal.

Kerüljük el az iparűzési adóra kivetett késedelmi pótlékot! 

Aki eddig nem kért előlegcsökkentést és nem kapott mérséklést tartalmazó határozatot, fizesse be a szeptember 15-ig előírt iparűzési adóelőleget, akkor is, ha az idei várható éves adóalapja számításai szerint elmarad a tavalyitól. Ha ezt nem teszi, az önkormányzat késedelmi pótlékot számít fel.

A falusi gyerek csökkentené a személyi jövedelemadót 

Sűrű hétvégéje volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki pénteken a Nestlé új üzemét avatta fel Vas megyében, szombaton pedig a Tranzit fesztiválon szólalt fel Kőszegen. A miniszterelnök szerint másfélmillió új munkavállalóra van szükség, visszavenné a kormány az E.ON gázüzletágát és tovább kell csökkenteni a személyi jövedelemadót is. Orbán Viktor – aki a saját szavaival élve falusi gyerek – nem fejtette ki, hogy a költségvetésben ezekre a célokra hol van fedezet, ám megemlítette, hogy a fogyasztási adókat tovább emelnék.

Nagyot buktunk az eván 

Úgy tűnik az egyszerűsített vállalkozási adót (evát) érintő idei változásokkal a kormány, s az érintett vállalkozói kör sem járt jól. Miközben a gazdálkodóknál maradó jövedelem érdemben (számos esetben a működőképesség határáig vagy azon túl) csökkent, a költségvetési bevétel a várt emelkedés helyett, zsugorodott...

Napfényre kerülhetnek az offshore-pénzek 

Az OECD módosította a kettős adóztatás elkerüléséről szóló modellegyezményének információcsere cikkét és a hozzá tartozó kommentárt. Ez a változás azért jelentős, mert így a magyar adóhatóság is hatékonyabban léphet fel azokkal szemben, akik külföldön próbálják eltitkolni jövedelmüket.

Rosszul járnak az evások 

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében 2012. július 1-jétől már bizonyos mezőgazdasági termékek belföldi áfa alanyok közötti értékesítésekor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A rendelkezéssel rosszul járnak az evás vállalkozók. 

Nem csak energiaitalokra – Kiterjesztené a kormány a chipsadót 

Újabb kkv-k kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel várhatóan nem csak az energiaitalok gyártói szembesülnek majd azzal, hogy újabb díjat vet ki rájuk a kormány. Szócska Miklós államtitkár korábbi nyilatkozata alapján ugyanis más élelmiszeripari termékeket is bevonhatnak a chipsadó hatálya alá.

Visszajár a pénz! 

Számos cég előtt felcsillant a remény a Legfelsőbb Bíróság döntése után, hogy pénzt lásson az adóhatóságtól. Azok is remélhetnek, amelyek 2006-os bevallásukban azért nem érvényesítették a helyi iparűzési adót mint társaságiadó-alapot csökkentő kedvezményt, mert valamely adószámlájukon tartozás mutatkozott, és azok is, amelyek akkor hibásan vonták le az iparűzési adót, és erre egy későbbi ellenőrzés során derült fény. Az egyetlen kritérium: 2006-ra vonatkozóan nem lehet nettó adótartozása a vállalkozásnak.

Figyelhetjük a postát - Levélben értesít tartozásunkról a NAV 

A NAV 2012. július 20-tól megkezdi a folyószámla-kivonatok és késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Az adóhatóság - mint „adófolyószámla-vezető" - október 31-ig tájékoztatja azokat az adózókat, akiknek több mint 1000 forint eltérés mutatkozik az egyenlegében, és azokat, akiknek a terhére 2011. adóévre késedelmi pótlékot számított fel.

Nem biztos, hogy megéri a tételes adózás 

Nem minősül vállalkozás érdekében felmerült költségnek a kisadózó vállalkozásoknak kifizetett összeg a héten benyújtott törvényjavaslat szerint. Ez a nem érintett vállalkozói körnek is problémát jelenthet - hívta fel a figyelmet rá Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere.

Célzott tehercsökkentés, kérdéses eredmény 

Hatástalan maradhat a járulékcsökkentő csomag, ha nem lesz visszafogott mértékű a bruttó minimálbér és szakmunkás-bérminimum jövő évi emelése, figyelmeztetett a hét elején a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. A munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében kedden benyújtott törvénycsomag a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők alkalmazását ösztönzi, s ettől reméli a foglalkoztatottság javulását.

Innen lesz pénz a munkavédelmi akcióprogramra 

Az elmúlt napokban számos kritikai észrevétel hangzott el azt illetően, hogy miből finanszírozza majd a kormány a 300 milliárd forintos munkavédelmi akciótervet, ezekre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (Ngm) közleményt jelentetett meg honlapján, amely szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) aktivitására is építenek.

Íme, a kisvállalati adó részletei! 

A maximum 25 főt foglalkoztató és legfeljebb 500 millió forint bevételű vállalkozások választhatják majd a kisvállalati adózást. A létszám- és árbevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások foglalkoztatottait és árbevételét együttesen kell figyelembe venni. A kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót. Alapja az adózó pénzügyi vagyonának realizált változása, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel.

Matolcsyt követheti Európa 

Az euróválság hosszú időre megoldódni látszik, a jövő legsúlyosabb problémája Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga szerint az, hogy a társadalmak elöregedését sem uniós, sem nemzetállami szinten nem tudják majd másként kezelni, mint erősödő adóztatással. A tanácsadó szerint Magyarország után többen a nyugdíjvagyonhoz nyúlhatnak, a ma még unortodoxnak minősített út válik általánossá. A jelenlegi környezetben az ex-bankár a kisbefektetőknek azt ajánlja, hogy ne sztárbefektetők ajánlásait kövessék, hanem azt figyeljék, hogy azt, hogy az államok hová teszik a pénzt.

A magyar GDP tízszerese tűnik el évente 

A becslések szerint az adóelkerülés uniós szintje meghaladja az évi 1000 milliárd eurót, ami nagyságrendileg tízszerese a magyar GDP-nek. A gazdasági válság miatt egyre nagyobb érdek fűződik az adóbevételek növeléséhez, így most az Unió is egy komplex javaslatcsomaggal állt elő a probléma kezelésére.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja

Pátyra költözött a dm márkás termékek nemzetközi elosztó központja 

Az elmúlt években több területen is fontos lépések történetek a dm gazdasági közösségében.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.

Pénzszerzés

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések

Napelemes pályázat: elindultak a kifizetések  

11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást.

Cégblog

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait

Biztonsági kockázatok miatt leállítja az egyik légitársaság a tel-avivi járatait 

A KLM holland légitársaság júliustól ismét leállítja az tel-avivi járatait biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Klímablog

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében

Újfajta bűnözés hódít a cégek körében 

Globálisan a negyedik legjelentősebb bűnözési forma a környezeti bűnözés, és évről évre tovább nő.

Gazdaság

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival

Kiderült, hogy kik utaznak legtöbbet céges taxival 

Az üzleti taxis fuvarok harmadát szerdán rendelik az utasok, nyáron azonban ötödével visszaesik a céges utazások száma – derül ki a Bolt adataiból.

Társadalom

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?

Hogyan lehet visszakerülni a munkaerőpiacra szülés után?  

Magyarországon az érintett nők többségének kihívást jelentett a szülési szabadság után a munkaerőpiacra való visszatérés.

Infokom

Ilyen se történt még Oroszországban

Ilyen se történt még Oroszországban 

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo