hirdetés

Mennyibe kerül valójában az ajándék?

A vállalkozások életében már kialakult szokássá vált, hogy az év végével az üzletfeleknek kisebb-nagyobb ajándékokat adnak. Az ajándékok kiválasztása során fontos azt is mérlegelni, hogy az ajándékozás mekkora kiadást jelent a vállalkozásnak – figyelmeztet szakértőnk.
hirdetés

Kép: Pixabay

Az ajándékokkal kapcsolatos kiadások tervezése során számolni kell azzal, hogy az átadott termék/szolgáltatás értékén felül az ajándékozáshoz közteher fizetési kötelezettség is párosulhat. Gyakori kérdésként merül fel, hogy lehetne-e olyan ajándékozási formát választani, amelyhez ne kapcsolódna adókötelezettség.

Az üzleti partnereknek nem pénzben adott ajándékok néhány esettől eltekintve adókötelesek.

Az üzleti ajándék értékének 1,19-szerese után 16 % jövedelemadó és 27 % egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie az ajándékozónak. Tehát az ajándékhoz kapcsolódó közteher a termék/szolgáltatás értékének 51,17 %-a. Az ajándékban részesülő üzleti partner magánszemélynek további adófizetési kötelezettsége a juttatás következtében nem keletkezik.

Viszont lehetőség van olyan ajándék juttatására is, melyek adómentesek. Összeghatártól függetlenül adómentes a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet juttatása. Tehát: amennyiben a vállalkozás a partner cég ügyvezetőjének a karácsonyi buli alkalmával például hazai vízilabda mérkőzésekre szóló éves bérletet ad, akkor a juttatás összeghatártól függetlenül adómentes.

7 alapvető gond a reklámajándékokkal
A reklámajándékok sikeressége nem azon a pillanaton múlik, amikor azokat átadják egy kiállításon vagy céges rendezvényen. Sokkal előbb eldől, hogy sikeres lesz-e. A helyesen megválasztott reklámajándék és az ajándékozás módja hosszú időre előre megalapozhatja cég sikerét és eredményességét, de visszaesését is!
A vállalkozások által adómentesen nyújtott üzleti ajándékok másik csoportját a kulturális szolgáltatások igénybevételére jogosító belépőjegyek vagy bérletek alkotják. E szolgáltatások juttatásának adómentessége összegkorláthoz kötődik, azaz adóévben személyenként 50.000 Ft értékű különböző kulturális szolgáltatások igénybevételére jogosító belépőjegyek, bérletek adhatók adómentesen.  Ilyen rendezvények lehetnek például a színház-, tánc-, cirkusz-, zeneművészeti előadások, koncertek, komoly és zeneművészeti előadások is.

Nem befolyásolja az adómentességet, ha a juttatás utalvány formájában történik, feltéve, hogy az utalvány beváltása kizárólag sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére váltható be. Az adómentesség abban az esetben is fennáll, ha a jegy, bérlet vagy utalvány juttatása megfelel az üzleti ajándék fogalmának, mivel nincs olyan rendelkezés, amely alapján a magasabb adókötelezettséggel párosuló szabályt kellene a juttatásra alkalmazni. Az üzleti ajándék is biztosítható tehát utalvány formájában.

Ha például a vállalkozás személyenként 40.000 Ft-ban határozza meg személyenként az ajándékozásra fordítható költségkeretet, akkor érdemes elgondolkodni, hogy mekkora érték lehet az ajándék vásárlásra fordítható összeg.

A táblázatból megállapítható, hogy a vállalkozás a rendelkezésre álló költségkeretből nagyobb értékben tud színházjegyet, illetve sportbérletet választani, mintha esetleg töltőtollat vásárolna. Ennek okán a vállalkozásnak az ajándékok kiválasztásánál lehetőségként érdemes kalkulálni az adómentesen adható ajándékokkal is.

Vincze Péter adószakértő Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Egy kedves gesztus is lehet adóköteles
Az ajándék valójában ingyenes átadás. Az adótörvények nem tartalmaznak fogalmat az ajándékra, mégis sok fajta ajándékot kell kezelnünk az adórendszerben. Ezért érdemes számba venni a lehetséges ajándékozások adóvonzatait.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo