Adómentesség cikkek


Nőhetnek a kisvállalkozók adóterhei, megszűnnének kedvezmények: bekeményít a román kormány

Nőhetnek a kisvállalkozók adóterhei, megszűnnének kedvezmények: bekeményít a román kormány  

Közvitára bocsátották a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetendő adóügyi intézkedések tervezetét.
Még egy hónapig lehet adómentesen dolgozni

Még egy hónapig lehet adómentesen dolgozni 

Még egy hónapig dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok a nyári diákmunka programban.
Több marad a pénztárcában - mire fordítják a plusz pénzt a fiatalok?

Több marad a pénztárcában - mire fordítják a plusz pénzt a fiatalok? 

A fiatalok megfontoltan fogják elkölteni a visszajáró szja-t - derült ki egy friss kutatásból. A megkérdezett 25 év alattiak közel fele ugyanis hosszútávú céljaira fogja félretenni a visszajáró összeget, de többségük mindenképp öngondoskodási célokra fogja fordítani az szja-mentességből szerzett többletet, mint például önképzés, nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítások. Ahhoz viszont, hogy az öngondoskodás ne csak cél maradjon 2022-ben, a munkáltatóknak is nagy szerepet kell vállalniuk a pénztári megtakarítás lehetőségének megteremtésével.
Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége?

Piaci verseny, bérfeszültség – mivel járhat a fiatalok adómentessége? 

Jövő januárban lép életbe a 25 év alatti fiatalok adómentessége, így még egyáltalán nem látni, milyen hatása lesz a munkaerőpiacra. HR szempontból azonban már most is több kérdést felvet a könnyítés. Biztosan lesznek olyan cégek, akik a fiatalok hóna alá fognak nyúlni, és lesznek olyanok is, ahol inkább a dolgozók munkatapasztalata marad az elsődleges szempont a kiválasztásnál.
Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség 

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban, amellyel egyre több vállalkozó él, az adóelengedés 130 ezer dolgozó munkájának megtartását segítette - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
Szigorodó szabályok: újra kell tanulniuk a számlázást a vállalkozásoknak

Szigorodó szabályok: újra kell tanulniuk a számlázást a vállalkozásoknak 

Az online számlaadatszolgáltatás 3.0 verziója számos újdonságot hozott: kiterjesztette az adatszolgáltatási kötelezettséget minden számlára, bevezetett egy mobilalkalmazással is kiállítható számlát. Azt azonban még csak kevesen ismerték fel, hogy az új verzióban sokkal részletesebben kell megindokolni az adómentességet.
Több százezer forintot hagyna a fiatalok zsebében az Orbán-kormány

Több százezer forintot hagyna a fiatalok zsebében az Orbán-kormány 

A foglalkoztatottak 6,2 százalékát támogatná Orbán Viktor a személyi jövedelemadó most belengetett elengedésével, ami rengeteg pénzt hagyna a fiatal dolgozóknál.
Orbán Viktor: szja-mentességet kapnak a fiatalok

Orbán Viktor: szja-mentességet kapnak a fiatalok 

Legkésőbb 2022-től.
Jó hír a cégeknek: adómentes lehet a védőoltás és a szűrővizsgálat

Jó hír a cégeknek: adómentes lehet a védőoltás és a szűrővizsgálat 

2021-től adómentesen biztosíthatják a járványügyi szűrővizsgálatokat és a védőoltásokat is, feltéve, ha az Országgyűlés is rábólint.
Tarol az adómentesség a régióban

Tarol az adómentesség a régióban 

Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába!

Könnyebb lehet az adómentesség igazolása 

A Közösségen belüli adómentesség feltétele, hogy az adott terméket igazoltan egy másik tagállam területére szállítsák ki. A leggyakrabban alkalmazott igazolási forma a CMR fuvarokmány, ennek beszerzése azonban sok esetben nehézkes, költséges, vagy egyenesen lehetetlen.

Nem kell igazolás az export adómentességéhez 

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Mikor adómentes a sportrendezvényre, kulturális eseményre szóló belépőjegy? 

Adómentesek azok a sportrendezvényen való részvételre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló bérletek és jegyek, amelyeket a kifizető kedvezményesen vagy ingyenesen juttat a magánszemélynek.

Vámkezelés és exportfuvarozás adómentességének feltétele 

Újabb fontos változásra hívják fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői, mely minden céget érint, amely termékexporttal vagy vámeljárással kapcsolatban nyújt vagy igénybe vesz bármilyen szolgáltatást.

Indul az utalványmizéria, és itt van még nyolc további fontos áfaváltozás 

Folytatjuk a 2019-es adóváltozásokat törvényenként csoportosítva bemutató sorozatunkat. A következőkben az általános forgalmi adót érintő legfontosabb újdonságokat gyűjtöttük egybe az Írisz Office adótervezőinek segítségével.

Jót tesz az imidzsnek, ha a cég külföldön működik 

Miközben az offshore-cégek elleni hajtóvadászat láthatóan meghozza az eredményét, a külföldi cégalapítások iránti igény továbbra sem lankad. Az adóelkerülés és adókijátszás, mint elsődleges motiváció kezd azonban eltűnni és helyüket más, elsősorban üzleti és biztonsági célok veszik át – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A katások nagyon jól járhatnak jövőre 

Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással.

Adómentes lehet a méhészkedés 

Adómentességet javasol minden tagállamban a méhészeknek egy friss jelentéstervezet az Európai Parlamentben. Az elemzés megállapításai szerint az ágazatban a legnagyobb gondot a hamisított kínai importméz okozza, ezért az ellenőrzések további szigorítására lenne szükség.

Figyelmetlenséggel bukhatjuk az adómentességet 

Januártól egyszerűsítette a helyi iparűzési adó bevallását NAV – legalábbis elvben. Ugyanis a központi megoldás nem feltétlenül egyszerű, és nem veszi figyelembe a helyi adómentességet, így az egyszerűen elveszhet a sorok között – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesülete.

Gyógyítás adómentes, a szépítés nem az 

Azok a plasztikai műtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, nem tartoznak az adómentes kategóriába szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal. Az adóellenőrzéskor az orvosnak kell bizonyítania, hogy az adott műtét célja a gyógyítás volt. Többek között erről szólt a Kúria döntése annak a pernek a végén, amelyikben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát.

Talált pénz a cégeknek a fiatal munkaerő képzése 

Adómentes lett a minimálbér erejéig a duális képzésben résztvevő hallgatók díjazása, amelyet a hallgatót foglalkoztató vállalkozás fizet, így az érintett cégek pénzügyi osztályának figyelembe kell vennie a bérszámfejtésre vonatkozó módosításokat, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A júniusi törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg is kiterjesztette az adómentességet.

Fontos határidő közeledik a lakáscélú támogatásnál 

Ha egy munkáltató lakáscélú támogatást adott dolgozójának tavaly, akkor az adómentesség feltétele, hogy a közvetítő hitelintézet (aki az utalást indította) adjon erről egy igazolást január 31-ig.

Mikor adómentes az utalvány? 

Az utalvány akkor minősül nem pénzben adott juttatásnak, ha a felhasználási köre tételesen meghatározható, csak abban a körben használható fel és kizárt a céltól eltérő felhasználás lehetősége – a Kúria eseti döntése.

Mennyibe kerül valójában az ajándék? 

A vállalkozások életében már kialakult szokássá vált, hogy az év végével az üzletfeleknek kisebb-nagyobb ajándékokat adnak. Az ajándékok kiválasztása során fontos azt is mérlegelni, hogy az ajándékozás mekkora kiadást jelent a vállalkozásnak – figyelmeztet szakértőnk.

Áfa szempontból sem mindegy az ügyletek viszonya 

Sokszor vitára ad okot, hogy egy komplexebb ügylet áfa szempontból egységes szolgáltatásnak, értékesítésnek minősül, vagy elkülönült elemekből áll-e. Ha egységes komplex ügyletről van szó, akkor azt is el kell dönteni, hogy az egy csomagban teljesített értékesítések vagy szolgáltatások közül melyik tekintendő a főelemnek, amely aztán a járulékosan kapcsolódó elem áfa megítélését is befolyásolja - mondja az RSM DTM szakértője.

Áfamentes értékesítés: így lehet 

Az áfatörvény alapján az a közösségi termékértékesítés mentes az adó alól, amennyiben hitelt érdemlően bizonyítást nyert, hogy az adózó által értékesített áru valóban elhagyta Magyarország területét. Ez nem is olyan egyszerű feladat, mint első pillantásra tűnik.

Most dől el, tényleg adómentes volt-e a lakáscafeteria 

A lakáscélú támogatás megvalósításáról szóló rendelet alapján április 15-ig meg kell kapnia minden munkáltatónak a munkavállalóitól a támogatás adómentességéhez szükséges dokumentumokat.

Adómentes értékesítés? Erre ugrik a NAV 

Amennyiben megvan az összes szükséges igazolás, akkor kijelenthető-e, hogy az értékesítés biztosan adómentes?Korántsem biztos, a NAV mindig találhat hibát.

Minden amit tudni akart az EKÁER-ről, de nem volt kitől megkérdezni 

Alig marad felkészülési idő az EKÁER élesedése előtt a vállalkozások számára, pedig sok változás lesz a rendszer részletszabályait taglaló miniszteri rendeletben. A Piac&Profit konferenciáján a NAV képviselője összefoglalta a legfontosabbakat!

Egyelőre félnek a cégek a lakáshitel támogatástól 

Az adó- és járulékmentesen nyújtható lakáscélú támogatást a cégek egyelőre mérsékelten alkalmazzák, holott nagy az érdeklődés, és komoly megtakarításokat érhetünk el így a bérköltségeken.

Ezek az alanyi adómentesség buktatói 

Az alanyi adómentesség az évi 6 millió forint bevételnél kisebb forgalmú mikrovállalkozásoknak kínált opció, amelynek jelentős előnye, hogy választása esetén nem kell áfabevallást készíteni. De igen gyakori buktatója az alanyi adómentességnek, hogy kevés vállalkozó van azzal tisztában, hogy néhány értékesítést áfa fizetési kötelezettség terhel, függetlenül attól, hogy egyébként nem kell az értékesítésről kiállított számláiban adót feltüntetnie. Sorra vettük, mely esetekben keletkezik áfa fizetési kötelezettsége az alanyi adómentesség időszaka alatt.

Adómentes exportértékesítés: erre kell ügyelni! 

Azon termékértékesítések esetében, melyeknél a vámhatóság általi kiléptetés a teljesítést követő 90 napon túl, de 360 napon belül megtörténik, az értékesítés utólagosan adómentessé válik. Ám hogyan működik ez a gyakorlatban?

Így lehet adómentesen exportálni! 

Most már nem kötelező kilencven napon belül kivinni az árut az Unió területéről, hogy adómentességet kaphasson az export után. A mentességnek azonban szigorú feltételei vannak - olvasható a NAV közleményében.

Túl szigorú a magyar szabály, de jövőre már nem lesz az! 

Eddig megfosztotta az adómentességtől az adóalanyt, ha a külföldre értékesített áru 90 napig nem hagyta el az országot. Azonban az Európai Bíróság csütörtökön kimondta, hogy a magyar szabályozás túl szigorú, így jövőre módosítja a kormányzat.

Adómentesség: mikor és kinek éri meg? 

Az alanyi adómentesség szabályai a vállalkozók elenyésző rétegét érintik, de mivel az utóbbi időben az alanyi adómentesség szabályai többször is változtak, érdemes áttekinteni újra ezt az egyszerűnek tűnő, de buktatókkal is járó adózási formát. Szakértőnk a legfontosabb szabályokat eleveníti fel.

Új megtakarítási forma avagy furfangos adóamnesztia 

Új lakossági megtakarítási formát tervez az állam, amely a törvényalkotó szándékai szerint javíthatná az államadósság devizaszerkezetét. A kizárólag magánszemélyek által és legalább ötmillió forinttal nyitható számla az Adózóna.hu szerint egyben „furfangos adóamnesztia”.

Budapest: mentesülhetnek az ipa alól a mikrovállalkozások 

Mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.
Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett?

Megéri inkább büntetést fizetni kiberbiztonsági fejlesztések helyett? 

Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak.

Pénzszerzés

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni

Nyílik a pénzcsap, akár 200 millió forint támogatást is lehet szerezni  

Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja.

Adózás

Illegális dohányosokra utazik a NAV

Illegális dohányosokra utazik a NAV 

Július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja.

Gazdaság

Van egy kis gond a magyar dinnyével

Van egy kis gond a magyar dinnyével  

Piaci nehézséget okoz a kánikula miatt korábban érő dinnye. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo