Talált pénz a cégeknek a fiatal munkaerő képzése

Adómentes lett a minimálbér erejéig a duális képzésben résztvevő hallgatók díjazása, amelyet a hallgatót foglalkoztató vállalkozás fizet, így az érintett cégek pénzügyi osztályának figyelembe kell vennie a bérszámfejtésre vonatkozó módosításokat, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A júniusi törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg is kiterjesztette az adómentességet.

Kép: pixabay

A duális képzés sajátossága, hogy a cégek munkaszerződés alapján díjazást nyújtanak a hallgatóknak az oktatás teljes időtartamára, de a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján (1995. évi CXVII.) a hallgatóknak a duális képzés során az elméleti szakaszban kapott díja eddig adóköteles volt, szemben a nappali tagozatos hallgatók szakmai gyakorlatával. Azonban a 2016. június 16-i változtatás értelmében a minimálbér erejéig (111.000 Ft/hó) megszűnt a duális képzés során nyújtott díjazás adókötelezettsége az elméleti szakaszra vonatkozóan. További módosítás, hogy a munkahely által adott béren kívüli juttatások erre az időszakra is kedvezményes adózással adhatóak (pl. üdülési csekk, munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány). (Hogy milyen juttatások lesznek adómentesek jövőre, arról itt olvashat!)

„Az említett törvénymódosítás nem csak a hallgatókra, de a cégekre nézve is pozitív hatású, mivel a változtatás havi szinten 28,5%-os (nagyjából 31.000 Ft/fő) adómegtakarítást jelenthet számukra. Ugyanakkor a vállalatok szempontjából a bérszámfejtési területnek ügyelnie kell arra, hogy a hallgatókat még időben áthelyezzék az adómentes kategóriába” – hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere.

A törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adómentességet, így alkalmazható az azóta keletkezett adókötelezettségekre is. „Ez nem kötelező, csak alkalmazható, vagyis ha egy ilyen képzésben résztvevő hallgatót foglalkoztató vállalkozás felvállalja a visszamenőleges módosítás adminisztratív terheit (önellenőrzés mind a vállalkozás, mind a hallgató 2015-ös adója tekintetében), akkor az abban az időszakban kifizetett adók és járulékok visszaigényelhetőek” – hívta fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere.

A 2016/2017-es tanévre vonatkozóan 24 felsőoktatási intézmény összesen mintegy 2600 duális képzési helyet hirdetett meg a jelentkezőknek. A duális képzések keretében 46 különféle szak közül választhatnak a jelentkezők, akik több mint 500 vállalatnál vagy egyéb szervezetnél teljesíthetik a gyakorlati idejüket.

Akarnak tanulni, csak nem úgy…
Az Y generáció, azaz a mai harmincasok, már nem az iskolapadban ülnek, hanem fontos vállalati pozíciókban, és olyan lendülettel, motivációval és technológiai tudással bírnak, amelyek alapjaiban változtatják meg a cégek oktatási és oktatásszervezési gyakorlatát.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo