hirdetés

Így módosul jövőre az adózás rendje

Immár véglegesek a jövő évre vonatkozó adószabályok, amelyek közül jó néhány változás következik be az adózás rendjében, ami elsősorban a vállalkozásokat érintő eljárások eddigi rendszerét írja felül. Szakértők segítségével összeszedtük a legfontosabbakat.
hirdetés

Kép: Freestock

Véglegesek az új adószabályok, érdemes már most számba venni, milyen módosításokkal kell számolnunk jövőre. Márpedig lesz bőven tanulnivalónk, változik az szja és ezzel kapcsolatban a cafeteria adózása is, új szabályok vonatkoznak a számlafizetésre, az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra, ráadásul jövőre elindul az adózók minősítése, csakhogy a legfontosabbakat említsük. A Deloitte és a PricewaterHouse Coopers szakértőinek segítségével most az adózás rendjét és az adóeljárásokat érintő változásokból mutatunk be néhányat.

Az adószabályok elfogadásáról szóló rövid összefoglalónkat itt olvashatja!

Becslés alkalmazhatósága

A módosítás szerint a vagyonosodási vizsgálatban becslés alkalmazásának kizárólag a vagyon elleni bűncselekmények, a pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni bűncselekmények, a költségvetést károsító bűncselekmények, a pénzmosás és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárás esetén van helye.

Felügyeleti intézkedés iránti kérelem

A felettes adóhatóság továbbra is kérelemre vagy hivatalból, az adópolitikáért felelős miniszter, illetve a NAV-ot irányító miniszter a jövőben csak hivatalból tesz felügyeleti intézkedést, ha az ügyben eljárt adóhatóság határozata, önálló fellebbezéssel megtámadható végzése (intézkedése) jogszabálysértő, vagy a határozat, az önálló fellebbezéssel megtámadható végzés meghozatalára (intézkedésre) jogszabálysértő módon nem került sor. Ennek nyomatékosításaként a módosító javaslat az átmeneti rendelkezésekkel összhangban rögzíti, hogy az adópolitikáért felelős miniszter, illetve a NAV-ot irányító miniszter a 2016. január 1-jét követően benyújtásra kerülő felügyeleti intézkedés iránti kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

SZJA 2016 – így adózunk jövőre
A jövő évi adóváltozások közül számos - jelentős részben eljárásrendi változás - a személyi jövedelemadót érinti. Egyszerűbb lesz a bevallás, alacsonyabb az adókulcs. A PwC szakértői összeszedték a legfontosabb tudnivalókat.
„Emellett a korábbi szabályokkal összhangban az adópolitikáért felelős miniszter, illetve a NAV-ot irányító miniszter abban az esetben jár el, ha a felettes adóhatóság az ügyben már döntést hozott, illetve nem tehet felügyeleti intézkedést, ha az ügyben eljárt adóhatóság döntését bíróság már felülvizsgálta. Az iratok felterjesztésére, a költségmentesség elbírálására, az érdemi vizsgálat nélküli elutasításra vonatkozó rendelkezések, valamint a döntésre vonatkozó rendelkezések érdemben nem módosulnak” – emelte ki Veszprémi István, a Deloitte Adó- és jogi tanácsadási részlegének partnere.

Felülellenőrzés

A módosítás értelmében a felülellenőrzés megállapításairól hozott határozat ellen az állami adó- és vámhatóság vezetője helyett a NAV-ot irányító miniszterhez benyújtott fellebbezésnek van helye. Ezen módosítás már a folyamatban lévő eljárások során is alkalmazandó.

Jövőre a gyűjtögetés is adózik, mutatjuk hogyan
Eddig nem zavarta különösebben a törvényalkotót a jellemzően a legszegényebb rétegek által végzett erdei gyűjtögetés, de 2016. január 1-től már ez is adóköteles tevékenységgé válik. Az Adó Online szakértőjének segítségével megmutatjuk hogyan fog ez kinézni jövőre.
Adóregisztrációs eljárás

Szigorodnak az adóregisztrációs eljárás szabályai, az adószám megállapításának megtagadása esetében a vizsgált adótartozási összeghatárok a korábbi 15 és 30 millió forintról 5 és 10 millió forintra csökkennek, bővül továbbá a vizsgált személyi kör és 180 napról 360 napra hosszabbodik a vizsgálati időszak.

Adó- és vámfolyószámla integráció

Az adószerv és a vámszerv által eddig külön vezetett nyilvántartásokban szereplő fizetési kötelezettségek 2016. január 1-jétől egységes közös folyószámlán kerülnek nyilvántartásra. A közös folyószámla miatt a tartozásmentesség igazolása a továbbiakban már egységesen lesz kérhető.

Köztartozásmentes adózói adatbázis

A módosítás lehetővé teszi, hogy az adózó a köztartozásmentes adózói adatbázisból történő törlésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül észrevételt terjesszen elő.

Így működik az időszaki elszámolás januártól
2015. július 1-én vezették be az időszaki elszámolású ügyletetekkel kapcsolatos szabályozás első lépcsőjét, mely a könyvviteli szolgáltatást végzőknek jelentett új számlázási kötelezettséget. Január 1-től változik az időszaki elszámolású ügyletek – más néven folyamatos teljesítésű ügyletek – szabálya. Adószakértőnk segít áttekinteni a praktikus tudnivalókat.
 
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo