Légitársaság cikkek


Őrült számokat produkált a Ryanair

Őrült számokat produkált a Ryanair  

Csaknem négyszeresével nőtt az ír székhelyű Ryanair légitársaság profitja az idei második negyedévben.
Csőd szélén az Aeroflot

Csőd szélén az Aeroflot 

Az Aeroflot orosz állami légitársaság 185,2 milliárd rubel (3 milliárd dollár) tőkebevonást tervez új részvények kibocsátásából - jelentették be.
Bajban a SAS

Bajban a SAS 

A svéd kormány nem ad újabb tőkeinjekciót a veszteséges SAS légitársaságnak, és hosszú távon nem kíván részvényese maradni a vállalatnak - közölte Karl-Petter Thorwaldsson ipari miniszter sajtótájékoztatón.
Brüsszel bekeményített: 117 légitársaságot tiltottak ki az EU légtéréből

Brüsszel bekeményített: 117 légitársaságot tiltottak ki az EU légtéréből 

Ebből 21 orosz, de nem csak nekik fordítottak hátat.
Valami egészen különleges dolog történt egy utasszállító repülővel

Valami egészen különleges dolog történt egy utasszállító repülővel 

Az Emirates légitársaság új fokra fejlesztette az újrahasznosítást.
Rengeteg embert vesz fel egy légitársaság – Budapesten is keresnek

Rengeteg embert vesz fel egy légitársaság – Budapesten is keresnek 

Az utazási korlátok enyhítésével párhuzamosan az Emirates fokozatosan újraindítja járatait.
Újabb légitársaság indít járatokat Budapestre

Újabb légitársaság indít járatokat Budapestre 

A dubaji székhelyű hálózat több mint 90 úticéllal rendelkezik, amelyek közé most már a magyar főváros is bekerült.
Új járatot indít a Wizz Air Budapestről

Új járatot indít a Wizz Air Budapestről 

Hiába a járvány, a légitársaság a nyárra készül.
Rengeteg ember adatait lopták el egy légitársaságtól

Rengeteg ember adatait lopták el egy légitársaságtól 

Anyagi kárt nem okozhat a lopás a cég szerint.
Súlyos gondjai vannak egy légitársaságnak

Súlyos gondjai vannak egy légitársaságnak 

Súlyos gondokkal küzd a Cseh Légitársaság (CSA), a vállalatot szerkezetátalakítással szeretnék megmenteni a csődtől - ismerte el Vladimíra Dufková, a CSA szóvivője szerdai nyilatkozatában.

Nem sok oka van a boldogságra a légitársaságoknak 

Két légitársaság negyedéves beszámolója is megérkezett.

A Wizz Air már a járattörlésekre is elkezdett felkészülni 

A Wizz Air már vizsgálja a kormány által bejelentett utazási korlátozások lehetséges következményeit a légitársaság üzemeltetésére és amennyiben szükséges módosítják a menetrendet - közölte a légitársaság. 

Ütemesen kezdenek magukhoz térni a légitársaságok 

A tavalyihoz képest továbbra is rendkívül gyengének tekinthető a fapados vállalatok teljesítménye, ám a járvány miatti áprilisi mélypont óta fokozatos, határozott növekedést mutat utasforgalmuk.

Több mint 7 ezer munkahelytől szabadul meg egy légitársaság 

Az Air France francia légitársaság 7600 munkahelyet szüntet meg a koronavírus-járvány következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva - erősítette meg Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési államtitkár a szakszervezetek előző napi értesülését.

Jelentős elbocsátásokra készül egy légitársaság 

Az Air France francia légitársaság több ezer munkahely megszüntetését tervezi a koronavírus-járvány következményeként lecsökkent tevékenységére hivatkozva - erősítették meg francia szakszervezeti források a Les Échos című vezető gazdasági lap értesülését.

Utazni készülsz? Megvannak a legbiztonságosabb légitársaságok 

Évek óta minden évben megválasztják a világ legbiztonságosabb légitársaságát, nem történt ez máshogy 2019-ben sem.

Honnan kaphatunk visszatérítést, ha elmarad a lefoglalt út? 

Azoknak az utasoknak, akiknek joguk van az utazásszervezőjüktől követelni repülőjegyük árának visszatérítését, nincs lehetőségük a légi fuvarozótól is visszatérítést kérni. Ezek együttes alkalmazása az utas indokolatlan, a légi fuvarozó kárára történő túlbiztosítását eredményezné – döntött az Európai Bíróság.

Újabb cégek szállhatnak el a Brexit miatt 

Az Európai Unió arra kötelezheti a brit légitársaságokat, hogy az EU-n belüli repülési jogaik megtartása érdekében rendezzék át részvényesi összetételüket, ha nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. 

Kifinomult módszerekkel vernek át a légitársaságok 

Az „Általános üzleti feltételekbe” rejtve légitársaságok és más vállalatok mindig újra megpróbálják korlátozni ügyfeleik jogait. Kiutat csak bírósági döntés jelenthet.

Ez lehet a megoldás, hogy ne a repülőtéren töltse a szabadságát 

Nincs elegendő számú nagy repülőgépe? Béreljen egyet, teljes személyzettel és mentse ki azzal az üdülőhelyen rekedt utasait. Terjed az újfajta megoldás a mind nagyobb forgalommal, egyúttal akadályokkal küzdő légitársaságoknál.

Repülőssztrájk: munkahelyek áthelyezésével fenyegetőzik a Ryanair 

Az ír, belga, portugál, spanyol és olasz dolgozók után a német pilóták is sztrájkba lépnek. A Ryanair vezérigazgatója munkahelyek áthelyezésével fenyeget, ha a dolgozók tovább rontják az üzletet a munkabeszüntetésekkel.

Nincs mese: ha a légitársaság a hunyó, fizetnie kell 

Három óránál többet késik a repülő, vagy kimarad a járat? Az utasnak 250-500 euró közötti kártérítés jár, amennyiben a kiinduló állomás, illetve a légitársaság székhelye az EU-ban van. Ha nem fizetnek, sikerrel lehet perelni.

Hatalmas növekedést produkált a román légitársaság 

Huszonkét százalékkal, mintegy 520 ezerre növelte utasainak számát az idei első negyedévben a román állami légitársaság, a Tarom - közölte hétfőn a Ziarul Financiar című újság elektronikus kiadásában.

Sztrájkolnak egy légitársaság dolgozói május 1-én, járatok maradhatnak el 

A LOT lengyel légitársaság mintegy 800 alkalmazottja május 1-jére általános sztrájkot hirdet - közölték pénteken sajtóértekezleten a társaság pilótáit és utaskísérőit tömörítő szakszervezetek képviselői, egyúttal bocsánatot kérve az utasoktól az esetleges nehézségekért.

Az olcsóbb jegyek végül mindig drágábbak 

Repülőjegyet venni olcsón és okosan – egyre nehezebb. A légitársaságok mind több szolgáltatásért kérnek külön pénzt, de aki utánanéz, így is megtalálhatja a számítását.

A légitársaságok se ússzák meg a csődöt 

Kötelező csődbiztosítás bevezetését szorgalmazza az európai utazási irodai szövetségek brüsszeli székhelyű szervezete, a hátrahagyott utasok elszállításához és kártalanításához. Ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték.

Erdőirtással jár, ha a repülőgépek bioetanollal működnek 

Három Angliának megfelelő területen kellene kiírtani az erdőket, hogy elegendő etanolnövényt termesszenek a légitársaságok szövetsége által javasolt bioetanolprogram kivitelezésére. 2025-re évi 5 millió tonnára növelnék a bioetanol arányát a személyszállító repülőgépek üzemanyagfogyasztásában a tagvállalatok.

Fogyasztóvédelem: a légitársaságoknak minden esetben gondoskodniuk kell utasaik hazaszállításáról 

A légitársaságoknak minden esetben gondoskodniuk kell utasaik hazaszállításáról, ez alól semmilyen körülmény, sem vihar, sem műszaki hiba nem mentesíti a cégeket - hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az MTI-nek pénteken eljutatott közleményében, miután a Ryanair ír légitársaság szerda esti Madridból Budapestre tartó járata Pozsonyban szállt le, és az utasokat a szlovák fővárosban hagyták.

A repülőjegyben fizetjük meg a légszennyezést? 

A párizsi Klímacsúcson elfogadott klímaegyezménynek nem volt része a légi közlekedés. A szektor képviselői olyan globális megállapodást kidolgozására ültek össze a napokban, mely 2020-tól karbonsemleges növekedési pályára állítaná az iparág szereplőit: kvótavásárlással "adóznák le" légszennyezésüket, ami persze pluszkiadást jelent. A kérdés, hogy áthárítják-e az utasokra?

A zöldek áldozata lesz az Air Force One 

Még George W. Bush idejében vetődött fel a gondolat, hogy új elnöki repülőgép kell. Megépítése legalább 3,1 milliárd dollárba kerül. És csak a következő elnök utódja utazhat vele először.

Akik 2015-ben mentek el: a Nutella-mogul és szendvicsbáró 

Íme listánk második része, melyben sorra vesszük az üzleti élet nagyságait, akik 2015-ben hunytak el. Egy fenntartható világért dolgoztak és értéket teremtettek, vagy a régi profithajhászó paradigmát képviselték? Döntse el Ön.

Nem drágább a bio repülés, mégse használják 

A légitársaságok legnagyobb költségtétele az üzemanyag, mégis üzemanyagigényüknek csak töredékét szerzik be megújuló forrásokból. Pedig a bioüzemanyag ára versenyképes és ráadásul 80 %-kal kevesebb emisszióval jár.

Eddig nem zuhant le a napelemes repülőgép 

Kerozin üzemanyag helyett csak a napsugarak hajtják azt a szúnyogra emlékeztető repülőgépet, amely múlt hét pénteken indult San Franciscóból, hogy 2 hónap alatt átrepülje egész Amerikát. Átállhat-e a globális légi közlekedés teljes mértékben a napenergiára?

Senkinek nem kellenek a Malév jogai? 

Nincs nagy tolongás a Malév korábbi, EU-n kívüli országokba szóló repülési jogaiért. A Budapest Airport szerint a lassú eljárás rontja a reptér régiós versenyhelyzetét.

Bombaérzékelő virágok védhetnek 

Egész irodalma van a virágok érzékeny érezelmi életének. Tudjuk, hogy gyorsabban nőnek Mozart-zenére, mint heavy metallra, és hogy ellenérzéssel vagy tetszéssel viseltetnek egyes emberek iránt. Hamarosan a reptérek is hasznosítják a növényekből kibocsátott élettani jeleket.

Csak egyetlen papír kellhet az utazáshoz 

A légitársaságok folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően egyre egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az utazások lefoglalása és a bejelentkezés. A mobiltelefonos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a papír alapú beszállókártyákra sem lesz már szükség.

Miért vannak csíkok Magyarország égboltján? 

Külön irodalma van az úgynevezett "chem trail"-jelenségnek: Budapest felett is gyakran megfigyelhető, hogy egy repülőgép akár 18-20 csíkot is húz a város felé, melyek felhőkké oszlanak szét. A jelenség okát és eredetét faggató kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hárította a válaszadást. A légiközlekedésért felelős tárca azonban hallgat. Pedig már amerikai dokumentumfilmeseknek is feltűnt, hogy régiónkban túl sok az ilyen csík.

Kína nem szívesen fizetne Európának 

A kínai kormány megtiltotta az ország légitársaságainak, hogy az Európai Unió által előírtaknak megfelelően díjat fizessenek üvegházgáz-kibocsátásuk után - jelentette a kínai média hétfőn.

Folytatódik az EU-Kína csörte 

A kínai légiközlekedési szövetség jogi lépésekkel és esetleges megtorló intézkedésekkel fenyeget az Európai Unió január 1-jén életbe lépett új szabályozása miatt.

"Miért mi fizessük az EU-s gondokat?" 

A kínai légi szállítási szövetség (CATA) az Air Chinával és más kínai légitársaságokkal együtt még az idei év vége előtt pert kíván indítani az Európai Unió ellen, miután március óta folytatott tárgyalásaikon nem jutottak egyezségre az unió légi közlekedésre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátást korlátozó - őket érintő - intézkedéséről.

Enyhülhet az amerikai szigor 

Hamarosan nem kell majd levenni a cipőt  és az övet az amerikai repülőtereken a biztonsági ellenőrzési pontokon, 2013-ban pedig remélhetőleg már ismét italt is vihetnek magukkal az utasok.

Elkerülhetetlen: drágább lesz a nyaralás 

A kőolaj drágulása komolyan megterheli a légitársaságokat a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerint. Az idén a drágulás 27 milliárd dollár pótlólagos kiadást jelent, a szervezethez tartozó mintegy 230 meghatározó légitársaság kerozinszámlája 133 milliárd dollárról 160 milliárdra emelkedik.

A terrorizmustól félünk mindannyian 

Huszonnégy ország légi közlekedéssel utazó válaszadójának többsége (84%) szerint a repülőterek biztonsági intézkedései szigorúak ugyan, de szükséges, hogy azok legyenek; bár 40 százaléknyian azt gondolják, mindez nem gátolja meg a terrorista cselekedeteket - derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából, amely azt vizsgálja, a világ polgárainak véleménye szerint vajon több vagy kevesebb terrorizmus várható tavalyhoz képest idén. A válaszadók fele (51%) az előbbire voksol:  12 százalék szerint nagyon is egyetért ezzel, 39 százalék pedig elég valószínűnek tartja, hogy így lesz.

Air Berlin, Malév: török tulajdonossal? 

Magas szintű és intenzív tárgyalásokat folytat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) olyan potenciális szakmai befektetőkkel, akiknek anyagi ereje és távlatos koncepciója lehetővé teszi a budapesti központú, nemzeti légitársaság hosszú távú üzletpolitikai, szövetségi stratégiájának sikeres végrehajtását.

Mostantól mindenért fizetni kell a repülőn? 

A válságból épphogy kiemelkedő légitársaságok igyekeznek szaporítani, ugyanakkor fizetőssé tenni eddig ingyenes szolgáltatásaikat. Néhány légitársaság felárat kér a kövér utasoktól is, egyes esetekben két menetjegy megvásárlását is előírja számukra.

Sok járat továbbra sem közlekedik Ferihegyről 

A magyar légtérben a  Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól keletre eső légtér kedden 9.30 óráig nyitott lesz és az onnan nyugatra eső ellenőrzött légtér három- és hatezer méter között repülési tilalom alá esik közölte Fehér Imre, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szóvivője kedden reggel az MTI-vel.

Ezeket a légitársaságokat messziről kerülje! 

Az európai légtérben repülési tilalom hatálya alá eső légitársaságok listájára két új ország került fel, Szudán és a Fülöp-szigetek, mely országok valamennyi légi fuvarozóját kitiltották az európai légtérből.

Károsabbak a repülőgépek késései, mint a hurrikánok 

Meglepő eredményre jutottak az amerikai légközlekedésben, amely megközelítőleg teljes kapacitáson, vagyis teljesítőképessége felső határán működik. Több anyagi kárt okoznak a gazdaság egészének a repülőjáratok fennakadásai és késései, mint a hurrikánok, jelentették be az American Meteorological Society éves közgyűlésén.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo