A terrorizmustól félünk mindannyian

Huszonnégy ország légi közlekedéssel utazó válaszadójának többsége (84%) szerint a repülőterek biztonsági intézkedései szigorúak ugyan, de szükséges, hogy azok legyenek; bár 40 százaléknyian azt gondolják, mindez nem gátolja meg a terrorista cselekedeteket - derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából, amely azt vizsgálja, a világ polgárainak véleménye szerint vajon több vagy kevesebb terrorizmus várható tavalyhoz képest idén. A válaszadók fele (51%) az előbbire voksol:  12 százalék szerint nagyon is egyetért ezzel, 39 százalék pedig elég valószínűnek tartja, hogy így lesz.

A terrorizmussal kapcsolatos félelmek

Leginkább Nagy-Britannia lakossága (66%) véli úgy, hogy több terrorista cselekmény várható idén, mint tavaly.  Őket a török (65%), indiai (64%), mexikói (61%),  belga és a német (60%) válaszadók követik. India (24%), Mexikó (23%), Törökország (18%) és Lengyelország (17%) polgárai  értenek egyet nagyon ezzel az állítással.

Szaúd-Arábia (27%), Oroszország (33%), Indonézia (34%), Spanyolország és Brazília lakói (41%) gondolják legkevésbé, hogy 2010-hez képest intenzívebb terrorizmus várható 2011-ben.

Európa lakói számítanak a leginkább terrorista cselekedetekre, míg Latin-Amerika népessége táplálja a legerősebb érzéseket: a nemzetközi átlagnál (12%) többen,  15%-nyian értenek nagyon egyet ezzel az állítással.

Reptéri biztonsági intézkedések

A légi közlekedéssel utazók egyharmada (32%) szerint a személyes térbe behatolóan is szigorúak a reptéri biztonsági intézkedések, 68% szerint ez nincs így. Leginkább India (53%), Törökország (51%), Spanyolország (45%) és az Egyesült Államok (43%) válaszadóinak véleménye, hogy túlzó módon, a személyes térbe hatolóan is alapos a vizsgálat, míg Németország (15%), Dél-Afrika (16%) és Ausztrália (18%) utazói ellentétes álláspontot képviselnek.

Tízből négy légi közlekedést választó utas (39%) tartja úgy, hogy a reptéri biztonsági intézkedések túlzóan szigorúak, merevek és alaposak, míg 61% szerint nem azok. Leginkább a török (69%), kínai (67%) és argentin (59%) utasok szerint túl szigorú és alapos az eljárás, ellentétben áll ezzel a német (18%), indonéz (19%) és a dél-afrikai (20%) vélekedés.


Azok aránya (%), akik szerint 2011-ben több terrorcselekmény lesz, mint 2010-ben - forrás: Gfk

Ennek ellenére, a légi közlekedést választók 19%-a véli csak úgy, hogy kevésbé kellene szigorúnak lenniük a reptéri biztonsági intézkedéseknek, 32% szerint még ennél is alaposabban kellene eljárni az utazásban résztvevők ellenőrzésénél, s a tábor fele (49%) úgy gondolja, jó minden, ahogy van. Ez utóbbi vélekedés leginkább Argentína (72%), Dél-Afrika (63%), Ausztrália (61%), Kanada (50%) és Franciaország (57%)  válaszadóit jellemzi.

Hogy kevésbé szigorú előírásokra volna szükség, leginkább Spanyolország (32%), Szaúd-Arábia (29%), az Egyesült Államok (27%), Oroszország (26%) és Kanada (25%) lakói gondolják. S a további szigorítás mellett Indonézia (58%), Brazília (57%), India (48%), Olaszország (45%) és Japán (43%) légi közlekedést választói voksolnak.

A magyaroknak is fő a biztonság

Globálisan igaz (84%), hogy a repülővel közlekedők szerint a reptéri biztonsági eljárás körülményesen zavaró, de szükséges; míg a válaszadók 16%-a szerint zavaró, de nem szükséges velejárója az utazásnak. Hogy komoly szükség van rájuk, Argentína (100%), Oroszország (94%), Magyarország (93%), Dél-Afrika (93%) és Ausztrália (92%) utasai gondolják. Hogy szükségtelen bonyolítása az utazásnak, Szaúd-Arábia (37%), Törökország (34%), az Egyesült Államok (24%) és Svédország (23%) polgárai válaszolták.

A légi közlekedést választók kisebbsége (40%) szerint a reptéri biztonsági intézkedések nem igazán rettentik el azokat, akik terrorista cselekedeteket fontolgatnak, míg a többség (60%) véleménye az, hogy beváltják a hozzájuk fűzött elvárásokat. Előbbi, pesszimista vélekedést Németország (72%), Olaszország, Magyarország, Brazília (mindegyik 63%), Franciaország (57%) és Kanada (54%) osztja, míg Indonézia (83%), Szaúd-Arábia (74%), Kína (72%), Argentína (70%) és India (69%) válaszadói szerint megfelelő óvintézkedést jelent a reptéri eljárás.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo