Biztonság cikkek


Ezen a területen is megosztott Magyarország

Ezen a területen is megosztott Magyarország 

Az Allianz közzétette legfrissebb „globális biztosítási jelentését”, amely a globális biztosítási piac fejleményeinek elemzését tartalmazza.
Újra lehet majd folyadékot felvinni a repülőkre

Újra lehet majd folyadékot felvinni a repülőkre 

Nagy-Britanniában jelentősen enyhítik a repülőgépek fedélzetére vihető folyadékmennyiség korlátozását.
Végük az áruházi tolvajoknak

Végük az áruházi tolvajoknak 

Intelligens robotokkal érkezik a jövő Budapestre.
A járvány kirobbanásakor voltak a mostaninál pesszimistábbak a magyarok

A járvány kirobbanásakor voltak a mostaninál pesszimistábbak a magyarok 

A GKI konjunktúraindexe május után júniusban is 5 ponttal, 15 havi mélypontjára csökkent. A GKI Gazdaságkutató által végzett felmérés szerint júniusban az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 pont-tal estek az előző hónaphoz képest.
Nincsenek veszélyben Xiaomi kínai mobiltelefonok magyar tulajdonosai

Nincsenek veszélyben Xiaomi kínai mobiltelefonok magyar tulajdonosai 

Valóságos háború bontakozott ki szeptemberben a Xiaomi kínai mobiltelefonok körül. Az egyik EU-s tagállam arra szólított fel, hogy biztonsági okok miatt senki ne vegye ezt a típust.
Csaló honlapok: honnan lehet megismerni, hogy egy webhely biztonságos?

Csaló honlapok: honnan lehet megismerni, hogy egy webhely biztonságos? 

Naponta valószínűleg több tíz, de akár több száz webhelyet is felkeresünk. Biztosan elolvasunk egy-egy cikket, ellenőrizzük a közösségi média profiljainkat, online nézzük a kedvenc műsorunkat, vagy éppen rákattintunk egy barátunktól kapott linkre. Honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak biztonságosak-e, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek?
Leselkedő veszélyek: mitől kell tartania leginkább a pénzügyi szektornak?

Leselkedő veszélyek: mitől kell tartania leginkább a pénzügyi szektornak? 

Az informatikai rendszerhibák, az adatfeltörések és a szervezet gyenge ellenállóképessége jelentik a legsúlyosabb kockázatokat a vállalatok működésére – derül ki a Baker McKenzie és a Risk.net 100 pénzügyi szakember bevonásával készült nemzetközi kutatásából.
Hogyan csökkenthető a vírusveszély a cégeknél?

Hogyan csökkenthető a vírusveszély a cégeknél? 

A járvány második hullámának megérkezésével a munkahelyeken is – ahol legtöbb időt töltik az emberek közösségben – időszerű és szükségszerű a terjedést gátló vagy lassító intézkedések átgondolása. Koleszár Péter, az MKIK által támogatott Modern Vállalkozások Programjának vezető IKT tanácsadójának cikke.
Érezd biztonságban magad harc közben, próbáld ki a hagyományos tatamit!

Érezd biztonságban magad harc közben, próbáld ki a hagyományos tatamit! 

A japán kultúra egyedisége sokakat magával ragad, nem csak a lakberendezés és étkezés szempontjából, hanem küzdősportok és harcművészeti ágazatok területén egyaránt. Hatalmas múltra visszatekintő elemeit hűen őrzik, amelyek a mai mozgáskultúrában is megjelennek. Éppen ez, a hagyományok iránti tisztelet teszi annyira vonzóvá és érdekessé a mai modern ember számára a japán kultúra különböző megnyilvánulásait.
A Paradox mozgásérzékelők által nyújtott kényelem és biztonság

A Paradox mozgásérzékelők által nyújtott kényelem és biztonság 

A Paradox mozgásérzékelők tökéletesen illeszkedhetnek a vagyonvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos céljainkhoz. A cikkben ennek megfelelően ismertetni is fogjuk a velük kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Hogyan tartsa távol otthonától a betörőket? 

A házakba való betörés és az ott lakók értéktárgyainak eltulajdonítása ugyan nem új keletű dolog, mégis rengeteg problémát okoz napjainkban is. Való igaz, hogy az elkövetők egyre felkészültebbek, ám az emberek könnyelműsége sem elhanyagolható. Sokan ugyanis abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy velük ilyesmi úgysem történhet meg.

Portalanítás a lakásban lépésről lépésre 

A házunk vagy lakásunk portalanítása bizony olyan feladatnak számít, amit akarva vagy akaratlanul is el kell végezni bizonyos időközönként. Munka közben pedig nem szabad megfeledkezni a biztonságról sem.

A biztonság, melyre mindenki vágyik 

A biztonságra való törekvés az egyik leglényegesebb emberi igény, mely a történelem során végig kísérte az emberiség fejlődését. Az őskorban elsősorban az állatoktól való védelmet jelentette egy jól megválasztott barlang, majd a tűz felfedezésével éjszaka is biztonságban tudhatták magukat a fenyegető veszélyektől. Később már a zárható házak és az egyre nagyobb és biztosabb kerítések jelentették a védelmet nem csak az állatokkal, de a fosztogató törzsekkel és a garázdálkodó embertársaikkal szemben is. 

Tokió a legbiztonságosabb város a világon 

Erre a megállapításra jutottak a brit Economist szakértői, akik a világ 60 városát vizsgálták különböző biztonsági szempontokból.

Kispórolják a mentőcsónakot is az óceánjárókról 

A nagy személyhajózási társaságok nem törődnek sem a biztonsággal, a környezet védelmével, sem a hajók személyzetével, fő céljuk a haszon maximalizálása, állítja egy volt kapitány.

Dollármilliomos lehet, ha feltör egy Apple-gépet 

Az Apple marketingjében mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a termékeiben elhelyezett adatok biztonságban vannak. A konszern most még többet, akár egy millió dollárt is fizet annak, aki biztonsági hibát fedez fel okostelefonjai vagy számítógépei szoftverében.

Összesen két kulcs nélküli autótípust nem sikerült feltörni 

Széles körben elterjedt már a kulcs nélküli autónyitás: a vezető zsebében, táskájában rejlő kártya nyitja a zárat, amint a járműhöz közeledik. A gond csak az, hogy néhány kivétellel valamennyi gyártó ilyen rendszere könnyen kicselezhető és ellophatják az autót.

Erre a határidőre a vállalkozásoknak is figyelni kell 

Az OTP Bank által kibocsátott üzleti betéti kártyával rendelkezőket is védi az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata 2019. szeptember 14-től kötelező lesz az Európai Unión belül. Érdemes még a határidő előtt igényelni a díjmentes szolgáltatást, hiszen ezt követően – a magánszemélyek mellett – a vállalkozások sem fogják tudni internetes bankkártyás vásárlásra használni kártyájukat.

Az online vásárlás már mindennapos, de a készpénzről nem tudunk leszokni 

A magyar internetezők szívesebben fizetik ki személyesen, készpénzben a megrendelt terméket. Az online fizetési megoldásokat egyelőre inkább a fiatalabbak preferálják, mégis ők tartják be legkevésbé az adatvédelmi óvintézkedéseket.

Még mindig a gyerek születési éve a leggyakoribb jelszó 

Annak ellenére, hogy a netező magyarok 30 százaléka aggódik egy esetleges hackertámadás miatt, a jelszavaikra már kevésbé figyelnek. 56 százalék sok helyre ugyanazzal a jelszóval lép be és mindössze 11 százalék használ valamilyen jelszómenedzselőprogramot.

Mobilon is hiteles lehet az e-aláírás 

Már mobil eszközön is aláírhatók elektronikus dokumentumok az Európai Unió eIDAS rendeletben megfogalmazott követelményeinek megfelelően. Mi az eIDAS és milyen elektronikus aláírások léteznek?

Ezzel a kóddal még nagyobb biztonságban leszünk 

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás bevezetésével újabb hitelesítési megoldás védi a kártyabirtokosok online biztonságát, amely 2019. szeptember 14-től kötelező lesz a bankok és az ügyfelek számára.

Még kevesen tudnak az adatból értéket létrehozni 

Az európai, közép-keleti és afrikai vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival. A legfőbb előnyök között a magasabb ügyfélhűséget, a bevételek és a márkaérték növekedését említették legtöbben.

Heathrow-n már nem kell mindent kipakolni ellenőrzéskor 

Az utasbiztonsági ellenőrzést hamarosan egy CT technológián alapuló 3D-s szkennerrel végzik majd a Heathrow repülőtéren, amelynek köszönhetően az utasoknak nem kell a laptopjukat és a folyadékokat külön tálcára helyezni – az írja az Airportal.

A fél ország már beazonosítható az arcfelismerővel 

San Francisco az első amerikai város, ahol eltiltották az arcfelismerő szoftverek használatát – míg az USA-ban azok általában gyorsan terjednek.

Bízhatunk-e az élelmiszer-jelzésekben? 

A blockchain felhasználása a transzparens és megbízható nyomon követés biztosítása révén az élelmiszeripari szereplők számára is komoly versenyelőnyt jelenthet, a szorosabb fogyasztói kapcsolatok kialakítása mellett lehetőséget ad a minőségbiztosításra és a tevékenységek optimalizációjára.

Meg tudjuk-e fizetni a biztonságunkat? 

Az EU tervei szerint 2022-től minden új autóba, 2024-től pedig már a használtakba is egy sor biztonsági berendezést kell beépíteni. A szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt amúgy dráguló kis- és közepes autók így még drágábbak lehetnek majd.

Mire jó 1000 svájci frank? 

A Svájci Nemzeti Bank idén hozza forgalomba az 1.000 frankos bankjegy új változatát. Annak sajátossága, hogy részben papírból, részben műszálból készül és 15-féle biztonsági jelzés van rajta. Valamint az, hogy kevés helyen fogadják el...

A teljes légi közlekedést padlóra küldheti a Boeing katasztrófája 

Eltérnek szakértők véleményei az Etiópiában lezuhant Boeing ügyében, de a gép repülését egy sor országban megtiltották. Az amerikai légügyi hatóság nem látott okot arra, hogy leállítsa a 737 Max repülését.

Milyen fenyegetéstől tartanak a vállalkozások? 

A technológia fejlődése nem csak az új üzleti modellek számát szaporítja, de a fenyegetésekét is. A hagyományos kockázatok mellett idén is a kiberkockázatok és az üzletmenet folytonosságát fenyegető kockázatok toplistások az Allianz Kockázati Barométerén.

Első a biztonság: fékre léptek a robot-kocsik 

2018 sok áttörést hozott az önjáró autók fejlesztésében – ugyanakkor ez az év katasztrofális volt népszerűsítésük tekintetében. A szakma és támogatóik most összefogva akarják megismertetni az amerikaiakkal a vezető nélküli autózás előnyeit.

Van élet a Gazpromon túl is 

Lengyelország uniós segítséggel épített termináljára egyre nagyobb mennyiségben érkezik cseppfolyósított gáz, Amerikából is. A lengyelek az energiahordozó áránál fontosabbnak tartják az ellátás biztonságát, a függetlenedést az orosz Gazpromtól.

Kevés a biztonsághoz, hogy beírjuk a jelszót, aztán hátradőlünk 

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl. Nemrégiben 773 millió e-mailcím és 21 millió jelszó került illetéktelen kezekbe. Ehhez kapcsolódóan az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat a felhasználók számára e-mail fiókjaik megfelelő védelméhez.

Ez a megoldás: ne várjuk ki a végét 

Nem ritka, hogy a légiutas lekési a gépét – nem utolsó sorban azért, mert hosszan kellett sorba állnia a tömegben a biztonsági ellenőrzésnél. Német repülőtereken most új módszerekkel kísérleteznek a kontroll felgyorsítására.

Olyan, mintha két tanú előtt írna alá 

Chipkártya és segédeszköz nélkül, akár okostelefonon is aláírhatunk teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő joghatással. Az így létrehozott minősített e-aláírást az unió minden országában elfogadják, teljes bizonyító erejű magánokiratnak felel meg.

Váltani kell, vége a Windows 10-nek is 

A Microsoft a Windows 7 mellett a vállalat Windows 10 Mobile szoftverének támogatását, fejlesztését is feladja. A vállalat csak 2019. december 10-ig ad ki javításokat, biztonsági kiegészítéseket a szoftverhez.

Nem az a megoldás, hogy töröljük a fiókunkat 

Megdöbbentő eredményt hozott a közösségi médiumok felhasználóinak biztonságérzetét illetően a Groupama Biztosító megbízásából készült országos kutatás, amely a social médiát legaktívabban használó 18 és 45 év közötti korosztály véleményére volt kíváncsi. A megkérdezettek 81 százalékát aggasztja személyes adatainak biztonsága.

Időzített bomba lesz a Windows 7 

Búcsúzik a Windows 7, egy év múlva minden támogatást megszüntet a Microsoft, megnő a vírus- és a hekkerveszély.

Bekeményít a drónok miatt a brit kormány 

Jelentősen szigorítja az idén a brit kormány a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. Az intézkedési tervezetben szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat, és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.

A kis cégeken keresztül jutnak be a nagyokhoz 

Hetente érkeznek hírek újabb és újabb gigantikus méretű adatlopásokról, kiszivárgásokról, illetve statisztikák a leggyengébb jelszavak használatáról – a megfelelő hozzáállás, a kívánatos biztonságtudatosság mégis messze elmarad az elvárhatótól. Az ESET IT-biztonsági szakértője, Csizmazia-Darab István a vállalati biztonságtudatosság jelenét és aktuális trendjeit gyűjtötte össze.

Mozdulatok alapján jelez az okos kamera 

A mannheimi rendőrség „okos” kamerákat szerel fel, amelyek jelzik a járókelők szokatlan mozdulatait s így hívhatják fel a figyelmet a bűnözésre.

Hiába biztonságos, félünk az okosszerződésektől 

Egyre többen kérnek elektronikus közjegyzői okiratot Magyarországon, az ügyfelek kérésére az elmúlt évben már ilyen módon adták ki az okiratok hiteles kiadmányainak mintegy 10 százalékát – hangzott el egy szakmai konferencián.

Távmunka: kötetlenség vagy modern rabszolgaság? 

Világszerte egyre többen dolgoznak internetes portálok révén. A digitális távmunkának sok az előnye, de arra is szükség van, hogy biztonságot nyújtsanak a bedolgozóknak.

Az Uber nem adja fel 

Önjáró autója tavasszal halálos balesetet okozott, az Uber azonban Amerikában tovább folytatja kísérleteit és biztonságos kocsikat ígér.

Már a bankokból is kiszorul a készpénz 

Svédországban már a nyilvános illemhelyen és a templomi gyűjtésnél is bankkártyával fizetnek, az északi országban szinte teljesen eltűnőben van a készpénz.

Soha nem lehet teljes biztonságban az alvállalkozó 

Közel tíz év tapasztalat alapján elmondható: bár az építőipari lánctartozások megelőzésére létrehozott ún. fedezetkezelői rendszer alapjaiban bevált, vannak a rendszernek még betemetetlen lyukai. Ráadásul az új polgári perrendtartás idén januári hatálybalépése újabb kihívás elé állítja az intézményt – olvasható a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában.

Rosszul járhat, ha nem ellenőrzi üzleti partnerét 

Egy vállalkozás szabályos és biztonságos működéséhez tájékozódni kell a leendő üzleti partnerek megbízhatóságáról. Adóellenőrzéskor akár komoly hátrány is érheti azokat, akik nem járnak el kellő körültekintéssel üzletfelük, beszállítóik kiválasztásakor. A NAV adatbázisokkal, lekérdezhető nyilvántartásokkal segít a tájékozódásban.

Féklámpával, kamerával felszerelt csodasisak védi a bicajost 

Sokrétű kerékpáros sisak jelent meg – kamerákkal, féklámpával és irányjelzővel. A digitális eszközök sokkal biztonságossá teszik a közlekedést.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek

Zöld hitelhez juthatnak magyar cégek  

Az Európai Beruházási Bank és a Deutsche Leasing kedvező hitellel segíti a kkv-k zöld átátállását.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo