Miért vannak csíkok Magyarország égboltján?

Külön irodalma van az úgynevezett "chem trail"-jelenségnek: Budapest felett is gyakran megfigyelhető, hogy egy repülőgép akár 18-20 csíkot is húz a város felé, melyek felhőkké oszlanak szét. A jelenség okát és eredetét faggató kérdésünkre a Honvédelmi Minisztérium a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hárította a válaszadást. A légiközlekedésért felelős tárca azonban hallgat. Pedig már amerikai dokumentumfilmeseknek is feltűnt, hogy régiónkban túl sok az ilyen csík.

Brit tudósok a minap elálltak attól, részecskéket permetezzenek a sztratoszférába, hogy ily módon fékezzék meg a globális felmelegedést. Döntésüket azzal indokolták, hogy a kísérlet túl kockázatos, beláthatatlan következményei lennének.

A geoengineering és a climate engineering -melyek tükrök, aeoroszol-fecskendezések és más eszközök segítségével enyhítenék az üvegház-hatást- izgalmas fejlődés alatt álló tudományágak, megítélésük azonban egyelőre kérdéses, ahogy hatékonyságuk is.

A Cambridge-i, oxfordi és bristoli egyetemek közös 2,5 millió dolláros projektjének lényege, hogy a kitörő vulkánokat utánozzák, melyek hűtő hatással vannak a Földre, mivel hamufelhőikkel eltakarják a napot. Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a tomboló vulkánok elő is segítik a globális felmelegedést.

A kísérletet végző szakemberek vizet fecskendeztek volna egy ballonba, hogy teszteljék annak mozgását a szélben. Végül ballonok egész sorát engedték volna 20 kilométer magasba, hogy ott szórjanak szét szulfátot és aeroszolt a Föld második nagy légköri rétegébe, mely a troposzféra fölött és a mezoszféra alatt található. A kísérletet egyszer már elhalasztották 2011-ben.

Nálunk is

Cikkek százai és dokumentumfilmek készülnek a „chemtrail"-nek nevezett csíkokról az égen. Budapest felett is megfigyelhető a jelenség, évszaktól függetlenül. Egy-egy repülőgép keresztül-kasul repül Budapest felett, és előfordul, hogy 18-20 csíkot is húz maga után, melyek nem oszlanak szét, ahogy a kondenzcsíkok (contrails) szoktak. Sőt fél óra elteltével afféle felhőkké terebélyesednek.

E manőverekkel egyidőben a hagyományos légiközlekedés repülőgépei ugyanúgy elhaladnak az égen, s a kondenzcsík, melyet maguk kiengednek, viszonylag hamar eltűnik utánuk...!

Patrick Person Bye Bye Blue Sky című filmjének 92 perces változatában -melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon vetítettek-, műholdas képeket is mutattak. A film úgy prezentálta a Kárpát-medencét, mint ahol kifejezetten gyakori és intenzív a „chem trail"-ek húzása. (E sorok írója nemcsak Magyarországon, de Erdélyben vagy éppen Londonban is látott ilyen csíkokat.) Itt megnézheti a film rövidebb, 30 perces verzióját, angol felirattal.

A legvadabb magyarázatok összeesküvés-elméleteket emlegetnek, mondván emberi szervezetre káros vegyi anyagokat permeteznek, mások a geoengineering szakterületének tudják be az akciót: vagyis szulfát-permetezés zajlik az állítólagos klímavédelem jegyében, vagy éppen az időjárás befolyásolása érdekében.

Kérdésünkre a vezető légitársaságok nem válaszoltak. Egyedül a Lufthansa jegyezte meg, hogy talán a légköri viszonyok változásáról van szó. Megkeresésünkre a hadügyminisztérium azonnal reagált és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra hárította a válaszadás kötelességét. Az NFM nem szolgált magyarázattal a hazánk felett látható csíkokról.

Mivel olyan választ sem kaptunk, hogy felvetésünkre kivizsgálják az esetet, lehetséges, hogy a furcsa csíkok az Orbán-kormány, illetve a szaktárca tudtával kerülnek egünkre? Önök mit gondolnak erről?

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo